Blog
Het geheim achter spaced-out luiaarden: Een valium-achtige schimmel
1 min

Het geheim achter spaced-out luiaarden: Een valium-achtige schimmel

1 min
Nieuws Onderzoek
Als je dacht dat luiaards niet trager konden worden, heb je het mis. Er is een hele soort verslaafd aan kalmerende middelen. Moeder Natuur heeft een vreemd gevoel voor humor.

De Escudo-eilandluiaard meet slechts 50cm en is, voorzover bekend, de kleinste luiaard soort. Naast het feit dat ze ongelooflijk schattig zijn (en met uitsterven bedreigd), valt er nog een merkwaardig aspect op: Ze leven hun levens high op Valium, of tenminste, een Valium-achtige stof. Dat maakt veel duidelijk!

Luiaards zijn van nature al enorm traag en deze soort is nog trager dan de rest. De wetenschapper Bryon Voirin deed deze ontdekking en vermeldde in zijn onderzoek hoe makkelijk deze luiaards te vangen waren door hun enorme relaxte aard.

HOE EN WAAROM ZIJN ZE CONSTANT HIGH?

Deze luiaard soort komt uitsluitend voor op Escudo, een klein eiland voor de kust van Panama. Gedacht wordt dat ze in 9000 jaar zijn geëvolueerd om zich aan te passen aan het leefgebied op het eiland, waarbij ze een voorkeur hebben ontwikkeld voor de rode mangrove bladeren. Sterker nog, dat is alles wat ze eten. Wanneer de luiaards in andere bomen werden geplaatst, zagen de wetenschappers dat ze zich razendsnel terug naar de dichtstbijzijnde mangrovebomen haastten (voor zover luiaards zich kunnen haasten!). Het punt is dat, na onderzoek, ontdekt werd dat de mangrove bladeren op het eiland waren besmet met een schimmel en aangenomen wordt dat deze schimmel de boosdoener is voor de constante, Valium-achtige high.

De luiaards zijn zo spaced-out, dat groene algen en zelfs motten waren ingetrokken in de vacht van een bepaalde luiaard.

De openbaring werd ontdekt toen Bryson en zijn team EEG hersenscans maakten van de luiaards, om ze te vergelijken met hun neefjes van het vasteland. Het bleek dat de trage hersengolf activiteit, die ze in hun slaap vertoonden, vergelijkbaar was met die van mensen verslaafd aan Valium. Hoewel het idee van een drugsverslaving in eerste instantie werd verworpen, is het nu de belangrijkste hypothese en het team onderzoekt nu de Valium-achtige schimmel in meer detail.

Als er ergens op deze planeet een wezen is die het eens wat rustiger aan zou moeten doen om van het uitzicht te genieten, is het niet de luiaard!

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken