Blog
Hoe veilig is jouw cannabis? De risico’s van vervuiling
4 min

Hoe veilig is jouw cannabis? De risico’s van vervuiling

4 min
Effecten Nieuws

Vervuilde cannabis is bijna overal een probleem. Hier volgt een overzicht van waar consumenten op moeten letten.

Legalisering van cannabis betekent vele dingen, maar een van de belangrijkste is bijna overal de veiligheid van de consument. Sommige van de pas gepubliceerde artikelen over vervuilde cannabis zijn terecht, andere niet.

In de Verenigde Staten is de veiligheid omtrent cannabisgebruik momenteel op de agenda geplaatst om zo te proberen de stemmen voor legalisering in negen staten te beïnvloeden. Het is daarnaast ook een echte zorg. Zo werden er afgelopen oktober in Oregon twee partijen marihuana die vanuit een boerderij getransporteerd waren, teruggehaald, omdat ze meer pesticiden bevatten dan wettelijk is toegestaan.

In Colorado, daarentegen, werd de marihuana vorige maand niet op grote schaal door de staat teruggehaald. Dit moesten waarschijnlijk vier mensen met de dood bekopen en vele anderen werden in het ziekenhuis opgenomen. Het artikel waar dit in stond (en dat zich als een lopend vuurtje verspreidde), kwam van een website waar valse nieuwsberichten verspreid worden. Hierbij waren zelfs beelden van verontschuldigen te zien die nep waren. Eerder dit jaar is er dus in Colorado op grote schaal marihuana door de staat teruggehaald vanwege het gebruik van pesticiden. Dat gezegd hebbende, bleek na een tweede test dat de meeste marihuana gewoon veilig was.

Vorig jaar was er ook in Europa, met name in het Verenigd Koninkrijk, voor de eerste keer in jaren grote bezorgdheid over vervuilde cannabis. Hier was de cannabis blijkbaar besproeid met glasdeeltjes.

Wat zijn dan de gevaren waar consumenten op moeten letten, met name in landen en op markten waar de legalisering en regulering van cannabis langzaam in beweging komt? Naast de gevaren die af en toe naar boven komen op de legale markt, zijn er nog steeds te veel gebruikers afhankelijk van de zwarte markt die totaal ongereguleerd is.

PESTICIDEN

Pesticiden

Het gebruik van pesticiden is overal een grote zorg. In de Verenigde Staten, waar een zekere vorm van legalisatie bestaat (en waarbij Colorado het verst gevorderd is), wordt het gebruik van pesticiden met zorg bijgehouden. Regulering omtrent het pesticidengebruik wordt continu geüpdatet. In Europa, daarentegen, bestaat er nog geen duidelijk reguleringssysteem, zelfs al is de bedreiging in het algemeen minder groot, gezien de vele regels die Europa hanteert. Voor consumenten in Italië, Kroatië en Duitsland zijn de risico’s relatief klein, tenminste voor de gelegaliseerde medicinale markt. De medische voorraad komt namelijk gegarandeerd uit Cananda of Nederland of is door militairen gekweekt. In het Verenigd Koninkrijk zullen waarschijnlijk ook snel voorstellen voor regulering volgen, aangezien de Britse regering CBD al reguleert.

BACTERIËN EN SCHIMMELS

Bacteriën en schimmels op cannabis zijn een grote zorg. De meesten verschijnen tijdens het proces van drogen en uitharden en kunnen schade toebrengen. Dit met name aan diegenen die cannabis om medische redenen gebruiken. Zelfs in het gereguleerde Canada is dit bestempeld als een groot probleem, tenminste voor de landelijk geproduceerde cannabis. Helaas is dit een gebied binnen de cannabisindustrie waar bijna overal ter wereld slechts weinig experimenten zijn gedaan om de impact ervan in te kunnen schatten. De weinige testen die gedaan zijn, zijn redelijk alarmerend en tonen gezondheidsrisico’s aan, waaronder vergiftiging voor degenen die ze gebruiken. Wat op de cannabis zit, komt namelijk je lichaam binnen. Het beste advies voor consumenten is dan ook te weten waar je wiet vandaan komt of het gewoon zelf te kweken. Zelfs hier moeten thuiskwekers echter hun cannabis op de juiste wijze genezen. De Marihuanaplant is, net als ieder ander organisch materiaal, vatbaar voor verval.

Om jezelf tegen de bedreiging te beschermen is het een goed idee om je cannabis onder een blacklight te inspecteren. Tenminste, als je een blacklight beschikbaar hebt. Besmette toppen hebben zwarte vlekken of sporen van wit, grijs, bruin of zelfs geel uitziende pluisjes.

ZWARE METALEN

Vervuiling van cannabis door concentraties van zware metalen is ook een grote zorg, en wel van twee kanten. De eerste is dat cannabis gekweekt kan zijn in besmette grond. Het trekt dan zware metalen aan die uiteindelijk in de plant terecht komen die jij rookt.

De tweede is dat concentraties of delen daarvan zware metalen bevatten. Omdat cannabis met behulp van butaan gekweekt is, niet goed gekookt wordt of kunstmatig gefabriceerd is, kunnen concentraties een groot aantal chemische producten bevatten. De oplossing? Maak het niet thuis en koop je voorraad alleen van professionele kwekers die weten wat ze doen.

ANDERE PROBLEMEN

Voorverpakte besmetten cannabis

Een ander vaak vergeten gebied waar de vervuiling een probleem is, zit in eetbare en voorverpakte cannabisproducten. Hoewel deze nog geen groot deel van de markt in Europa innemen, zijn ze in de Verenigde Staten vaak gemaakt van een combinatie van wietbronnen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt. Er zijn (nog) geen producten teruggeroepen vanwege besmettingsgevaar en de meeste problemen hieromtrent zijn al gedekt, maar dit betreft alleen pure concentraties van cannabis. Vervuilde cannabis kan echter wel een groot probleem worden, ook in Europa, aangezien de industrie zich in een rap tempo ontwikkeld.

Nu dat de export van cannabis voor medisch gebruik gelegaliseerd wordt, wordt het een steeds grote probleem om de nationale regulering van de industrie in goede banen te leiden, met name in Europa waar de komende jaren een groot gedeelte van de cannabis vanuit Canada geïmporteerd zal worden. Echter, regeringen die import toestaan hebben kwekers uitgezocht die sterk in de gaten gehouden worden en een veilige kweekomgeving hebben. Om dit moment is dit dan ook niet zo’n groot probleem.

EEN OPLOSSING VOOR HET PROBLEEM

De beste manier om jezelf op alle fronten te beschermen is door zelf actief en geïnformeerd te blijven. Er wordt op bijna iedere markt nog weinig gedaan op het gebied van veiligheidslabels voor marihuana. Er zijn echter een aantal richtlijnen waar je je aan kunt houden.

Een persoonlijke tester aanschaffen, zoals MyDx, kan je goed helpen bij het onderscheppen van problemen met je cannabis. Het enige wat je verder nog kunt doen is weten waar je je marihuana koopt.

LEGALISERING EN REGULERING ZIJN DE BESTE OPLOSSINGEN

Volgend jaar zullen ten minste Duitsland en Spanje gereguleerde industrieën opzetten, alhoewel in Duitsland marihuana eerst nog zal zijn onderworpen aan de Canadese regulering en kweekstandaard.

Het is daarbij interessant om te kijken naar de impact van de regulering van soevereine landen aan de andere kant van de oceaan, zoals volgend jaar op de Australische markt. Hoe Israël zich op dit punt zal ontwikkelen is tevens interessant, met name als het een exportmarkt aanboort. Dit niet alleen in het land zelf, maar ook om te kijken of andere landen dezelfde standaarden overnemen.

Dat gezegd hebbende, is de beste oplossing voor de angst van de consument over de veiligheid van cannabisgebruik het legaliseren en reguleren van de industrie. Met de ontwikkelingen van het afgelopen jaar in gedachten en de vooruitgang in de industrie die bijna overal heeft plaatsgevonden, inclusief de kink in de kabel die ontstaan is door de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten begin november, is het duidelijk dat het eraan zit te komen, ook in Europa.

Het goede nieuws? De cannabis die je gebruikt wordt veiliger, zelfs al is de markt nog volop in beweging.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken