Blog
Liquid Culture
7 min

Wat Is Liquid Culture En Hoe Maak Je Het?

7 min

Liquid culture is een ware favoriet onder paddokenners en mycologen. Het wordt vaak gebruikt om thuis potente paddo's te kweken. Maar wat is liquid culture precies en hoe wordt het bereid? Deze en andere vragen beantwoorden we in dit artikel, zodat je goed uitgerust bent om zelf een poging te wagen. Het is bovendien makkelijker dan je denkt!

Of je nu naar ze op zoek gaat in de vrije natuur of ze zorgvuldig binnen kweekt, er zijn veel verschillende manieren om paddo's te verkrijgen. Een methode die ook enorm populair is, is het creëren van liquid culture.

Als je nog nooit van deze methode hebt gehoord, maak je dan geen zorgen! Wij gaan het je namelijk haarfijn uitleggen in onze stapsgewijze handleiding, zodat je je eigen mycelium kunt kweken. En je zult versteld staan van hoe gemakkelijk het kan zijn. Hoewel er wel wat scheikunde bij komt kijken, hoef je geen gekwalificeerde mycoloog te zijn om een succesvolle liquid culture te produceren!

Wat is liquid culture?

Wat is liquid culture?

Liquid culture wordt ook wel 'LC' of 'vloeibare cultuur' genoemd. Hierbij is sprake van een afgesloten steriele omgeving waarbij mycelium in een mengsel van water en suiker groeit. Hoewel het in theorie een eenvoudig concept is, biedt het echt de perfecte oplossing voor mycelium om zich in relatief korte tijd te ontwikkelen.

Het wordt vaak gezien als een goedkope, maar ongelooflijk effectieve manier om thuis paddo's te kweken. Dit komt voornamelijk door het feit dat veel ingrediënten en benodigdheden gemakkelijk te verkrijgen zijn. Liquid culture is echter niet geheel zonder risico's: je moet er echt voor zorgen dat de omgeving steriel en binnen de ideale waarden blijft om besmetting te voorkomen.

Hoewel de liquid culture in eerste instantie een op zichzelf staand project is, moet het, zodra deze rijp is, worden geënt. Dit kan het beste in een substraat van graan of compost, waarna de daadwerkelijke paddo's verschijnen.

Wat zijn de voor- en nadelen van liquid culture?

Zoals met alles in het leven, zijn er ook bij liquid culture voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden. Hoewel het proces niet heel moeilijk is, is het misschien niet voor iedereen weggelegd. Dat gezegd hebbende, kunnen de meeste nadelen relatief gemakkelijk worden vermeden. Het belangrijkste wat je nodig hebt, is een beetje tijd en geduld. Daarmee zul je vrijwel zeker geweldige resultaten behalen!

Voordelen van liquid culture

Voordelen van liquid culture

➕ Bijna onbeperkte voorraad mycelium
➕ Snelle groei
➕ Goedkoop
➕ Relatief eenvoudig om steriel te houden


Een liquid culture geeft je een bijna onbeperkte voorraad mycelium, en daarmee kun je zoveel paddo's kweken als je maar wilt. Hoewel je met een kweekset wellicht ook meerdere flushes krijgt, kun je met liquid culture zolang kweken als je maar wenst.

Liquid cultures staan er ook bekend om dat ze bijzonder snel groeien als ze eenmaal een graansubstraat hebben gekoloniseerd. Dit komt doordat er al levend mycelium aanwezig is. Het proces zal dus veel sneller gaan dan met traditionele sporen.

Zoals we al aangaven, kun je liquid culture ook vrij goedkoop maken. In feite heb je maar een aantal huishoudelijke artikelen nodig. Je hebt er niet veel omkijken naar en geen dure set-up nodig, dus het is ook een zeer toegankelijke methode.

Daarnaast bestaat er weliswaar enig risico op besmetting, maar dit risico is best wel klein. Je kunt weinig fout doen, zolang je je werkruimte en gereedschap maar steriel houdt (hierover later meer).

Gerelateerd artikel

Steriele Techniek Voor Je Paddokweek

Nadelen van liquid culture

Nadelen van liquid culture

➕ Kans op besmetting


Omdat er toch enig risico op besmetting bestaat, wordt dit als een nadeel van liquid culture gezien. Of het nu door een gebrek aan ervaring komt of een andere reden heeft, niet iedereen is in staat om zijn/haar werkruimte of gereedschap volledig steriel te houden. Het kan dus zijn dat je een paar pogingen nodig hebt voordat je echt doorhebt hoe liquid culture werkt. Laat de moed dan ook niet meteen zakken als je eerste poging niet verloopt zoals je had gehoopt.

Maar hoe weet je of je liquid culture besmet is? Helaas kun je dit niet altijd zien. Soms ziet een cultuur er troebel uit of bevat het een dikke, ondoorzichtige substantie, maar dit is niet altijd zo. Als er echter grote klonten in de pot zitten of het een vieze geur heeft, dan weet je zeker dat je een besmetting hebt.

Om het zeker te weten, kun je een klein beetje van de liquid culture op een petri schaaltje met agar of op gesteriliseerd graan aanbrengen. Nadat het wat tijd heeft gekregen om zich te ontwikkelen, moet je op schimmel letten. Dit is een vrij veel voorkomende verontreiniging en kan ontstaan in een pot die niet goed is gesteriliseerd.

Hoe maak je liquid culture?

Hoe maak je liquid culture?

Er zijn een paar verschillende methoden om thuis liquid culture voor paddo's te maken. Vul hiervoor allereerst een pot met een mengsel van water en suiker. Vaak wordt honing gebruikt, omdat dit een geweldige omgeving biedt voor het mycelium om te groeien. Ook is het belangrijk de juiste pot te gebruiken. Een 'airport jar', of graanpot, is het efficiëntst. Deze potten krijgen de voorkeur, omdat ze luchtdicht kunnen worden afgesloten. Bovendien hebben ze een opening voor een sporenspuit, waarbij het risico op besmetting beperkt blijft.

Wat betreft het mycelium dat je gaat kweken, heb je verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een geprepareerde sporenspuit, of een monocultuur van puur mycelium gebruiken. Hierbij plaats je een klein stukje van de paddo of mycelium in de pot.

Beide opties werken goed, maar de keus hangt af van je persoonlijke voorkeuren en het type paddo dat je wilt kweken. Als je weinig ervaring hebt, kan het echter iets gemakkelijker zijn om kant-en-klare sporenspuiten te gebruiken.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Een Paddo-Sporenspuit?

Benodigdheden

Liquid Culture Benodigdheden

Zoals we al aanstipten, is het heel belangrijk om de juiste benodigdheden en ingrediënten bij elkaar te krijgen. Voor een aantal kun je ook een alternatief gebruiken, maar over het algemeen is elk item nodig om het proces uit te voeren.

Een airport-pot of graanpot is het eerste item. Hierin komt het mycelium en het mengsel van water en suiker. Via de injectie-opening in het deksel kun je het mycelium gemakkelijk in de pot doen, zonder hem te openen.

Wat betreft de injectiespuiten kun je het beste voor lange, stompe naalden met een afmeting van tussen de 1,3mm en 1mm (maat 16-18) kiezen (deze passen het best door de opening). Nieuwe spuiten zitten in een steriele verpakking, waarmee de kans op verontreiniging kleiner is. Om onbedoelde besmetting te voorkomen, is het ook raadzaam om steriele handschoenen en een gezichtsmasker te dragen wanneer je je liquid culture bereidt.

Om je werkruimte, gereedschap en oppervlakken zo schoon mogelijk te houden, kun je isopropylalcohol gebruiken. In plaats van isopropyl kun je ook alcoholdoekjes gebruiken.

Tijdens het bereiden van de liquid culture moet je de inhoud van de pot een aantal keren schudden. Om het risico op besmetting of ongelukken te voorkomen, kiezen velen voor een roerplaat met een magnetische roerstaaf. Dit doorroeren voorkomt dat het mycelium te groot wordt.

Veel kwekers gebruiken bovendien een snelkookpan om hun potten te steriliseren nadat ze het water- en suikermengsel hebben toegevoegd. Hierbij plaats je de potten ongeveer dertig tot veertig minuten in de snelkookpan, bij een instelling van 15psi.

Als laatste is je keuze qua mycelium een belangrijke. Zoals we al vermeldden, is het gebruik van sporenspuiten voor beginners vaak de beste manier. Als je nog niet precies weet welke soort je wilt kweken, kan het de moeite waard zijn om je hier eerst verder in te verdiepen.

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Spore Prints Van Paddo's?

Ingrediënten

Liquid Culture Ingrediënten

De ingrediënten die je nodig hebt voor je liquid culture, zijn ook heel eenvoudig. Naast de door jou gekozen paddosoort heb je water en suiker nodig. Velen (wij ook) kiezen ervoor om, zoals vermeld, honing te gebruiken.

Sommige mensen gebruiken echter ook wel moutextract, glucosestroop of zelfs dextrose. Wat je ook kiest, gebruik geen gewone suiker, omdat mycelium geen sucrose kan afbreken. Gebruik de suiker ook spaarzaam, want te veel zal de liquid culture onherroepelijk beschadigen!

Stappenplan

Liquid Culture Stappenplan

  1. Zorg ervoor dat je werkruimte en oppervlakken met schoonmaakalcohol of doekjes zijn ontsmet. Neem hiervoor de tijd en doe dit grondig, om te voorkomen dat je liquid culture besmet raakt. Draag ook handschoenen en schone kleding.

  2. Vul vervolgens een pot met 400ml water. Als je gedestilleerd water ter beschikking hebt, des te beter. Voeg aan dit water 4 theelepels honing toe, ongeveer 16ml. Roer het mengsel voorzichtig door, totdat de honing helemaal is opgelost. Als dit eenmaal is gebeurd, kun je de pot in de snelkookpan zetten.

  3. Bedek het deksel van de pot met aluminiumfolie en plaats hem in de snelkookpan. Zoals gezegd, laat je de pot ongeveer 30-40 minuten bij 15psi staan. Als je klaar bent, laat je de pot afkoelen tot kamertemperatuur, waarna je je sporen of monocultuur kunt toevoegen.

  4. Als de pot is afgekoeld, veeg je het deksel en het omliggende gebied af met alcohol om te voorkomen dat er verontreinigingen in komen. Nu ben je klaar om je myceliumsample te enten!

  5. Voeg met een injectiespuit je sample aan de pot toe. Als je een nieuwe spuit uit de verpakking haalt, hoeft deze niet eerst te worden gesteriliseerd. Wanneer je echter een oude opnieuw gebruikt, moet je deze eerst steriliseren door de naald te verhitten. Zodra je het mycelium in de spuit hebt, plaatst je de naald in de opening bovenop de pot en injecteer je ongeveer 1-2ml in het honingmengsel.

  6. Nadat je mycelium is toegevoegd, is het belangrijk een constante omgevingstemperatuur van ongeveer 18–20°C aan te houden. Laat de pot een paar dagen staan. Vervolgens moet je het mengsel dagelijks schudden of roeren, om te voorkomen dat het mycelium klonterig of te troebel wordt. Dit kan met de hand of door middel van een roerplaat.

Liquid Culture Vials: de vereenvoudigde methode

Liquid Culture Vials: de vereenvoudigde methode

De bovenstaande manier is een bewezen methode om liquid culture te maken. Als je dit echter lastig vindt, kun je ook vooraf gemaakte sporenspuiten en flesjes met voedingsoplossing gebruiken.

Het enige wat je hierbij hoeft te doen, is ongeveer 1ml sporen in de flacon met voedingsoplossing injecteren en vervolgens goed schudden. Er is geen steriele omgeving nodig, en toch kun je hiermee een hoogwaardige liquid culture kweken.

Dankzij dit soort producten, is het thuis kweken van paddo's niet langer stressvol en hoef je niet constant van alles te steriliseren. Dit is vooral ideaal als je niet de juiste benodigdheden voor ambitieuzere methoden kunt vinden.

Hoelang duurt het voordat liquid culture groeit?

Dit hangt af van een aantal factoren, zoals of je sporen of een pure monocultuur hebt gebruikt, of er sprake is van een constante temperatuur en welk suiker-watermengsel je hebt gebruikt. Maar vaak duurt het ongeveer tien tot twintig dagen vanaf het moment van enten voordat je enige groei ziet. Zorg er dus voor dat het de tijd krijgt om zich volledig te ontwikkelen.

Om het beste uit je liquid culture te halen, moet je de omstandigheden constant houden, dagelijks roeren en hygiënisch te werk gaan.

Hoe gebruik je liquid culture?

Hoe gebruik je liquid culture?

Zodra je liquid culture behoorlijk is gegroeid en er gezond uitziet, kun je deze uit de pot halen en er je substraat mee koloniseren. In wezen geef je hiermee het mycelium een voedingsbodem om paddo's te produceren. Je kunt dit doen met behulp van een spawn bag met injectie-opening en gesteriliseerd graan, maar ook met bijvoorbeeld houtsnippers.

Dit is wat je moet doen:

  1. Steriliseer je gekozen substraat door de met substraat gevulde zak ongeveer negentig minuten in een snelkookpan te plaatsen. Zo verwijder je alles wat de liquid culture kan verontreinigen.

  2. Zodra de zak is afgekoeld, haal je met een nieuwe steriele injectiespuit wat van het mycelium uit je pot en spuit je dit via de injectie-opening in de zak. Zet de zak daarna in een rustige omgeving waar hij onderhevig is aan een constante temperatuur van 24-27°C. Naast een boiler is bijvoorbeeld ideaal.

  3. Na ongeveer drie tot vier weken zou het mycelium meer dan 75% van de zak moeten hebben bedekt. Vervolgens moet je het substraat verder opbreken (zonder de zak te openen). In de daaropvolgende zeven dagen zal het mycelium zijn volledige potentieel bereiken.

Hoeveel liquid culture moet je gebruiken?

Hoeveel liquid culture moet je gebruiken?

Maar hoeveel liquid culture moet je precies gebruiken als het klaar is? Dit is een belangrijke vraag, omdat te veel zal leiden tot ophoping en mogelijke besmetting. Gebruik je echter te weinig, dan zal het mycelium niet in staat zijn om het substraat te koloniseren. Het komt vrij nauw, maar er zijn wel enkele richtlijnen die je kunt volgen om je paddo's de beste kansen te geven.

Hoeveel liquid culture moet je per pot gebruiken?

1-2ml liquid culture is vaak voldoende om het gesteriliseerde substraat in een graanpot van 1 liter te enten.

Hoeveel liquid culture moet je per spawn bag gebruiken?

Een spawn bag heeft vaak een groter oppervlak dan een pot. Bereken daarbij eerst hoeveel substraat je aan de zak gaat toevoegen en meet je liquid culture dienovereenkomstig af. Vaak wordt beweerd dat 1-3ml voldoende is voor een zak van 450g en dat 3-5ml perfect voor een zak van 1kg is. Dit is echter afhankelijk van het soort paddo dat je wilt kweken, dus houd hier rekening mee.

Hoe bewaar je liquid culture?

Hoe bewaar je liquid culture?

Je hebt best veel moeite gedaan om je eigen liquid culture te maken, dus je wilt het natuurlijk zo lang mogelijk vers houden. Zo heb je uiteindelijk veel meer flushes. Als je het wilt gebruiken, haal de pot dan uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen voordat je de liquid culture in een spawn bag of pot injecteert.

Hoelang gaat liquid culture mee?

Wanneer ze in optimale omstandigheden worden bewaard, kunnen liquid cultures ongeveer zes tot twaalf maanden stabiel blijven. Maar nogmaals, om besmetting te voorkomen, kun je het beste eerst altijd wat op agar of gesteriliseerd graan testen. Zo kun je mogelijke problemen voorkomen. Let daarbij ook op zichtbare veranderingen.

Het lijkt misschien erg veel in het begin. Maar als je ons stappenplan volgt, zul je vanzelf worden beloond met mycelium dat klaar is om tot mooie paddo's uit te groeien. Als je echter niet over de juiste benodigdheden beschikt, helpen we je hier bij Zamnesia graag op weg: bezoek onze Paddoshop en ontdek een scala aan handige producten.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken