Blog
Hoe Kun Je Zelf Nachtmerries Uitbannen Met Lucide Dromen?
3 min

Hoe Kun Je Zelf Nachtmerries Uitbannen Met Lucide Dromen?

3 min

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je wordt wakker uit een nare droom en kunt daarna niet meer lekker slapen. Daarnaast heb je de dag(en) erna ook last van een lagere stemming en productiviteit. Met technieken voor zelfgenezing en lucide dromen kun je er wellicht sneller overheen komen dan je denkt!

Als je dacht dat alleen kinderen aan nachtmerries lijden, heb je het mis. Misschien komen nachtmerries bij volwassenen minder vaak voor, maar dat betekent niet dat je er immuun voor bent. Het is bekend dat een verstoring van je slaapritme niet alleen vervelend is op het moment dat je er wakker van schrikt, maar je kunt er de volgende dag(en) de impact nog van voelen. Is het mogelijk om met behulp van methodes zoals zelfheling en lucide dromen over je nare dromen heen te komen, zodat je in wakkere toestand optimaal kunt presteren?

Wat veroorzaakt nachtmerries?

Wat Veroorzaakt Nachtmerries?

In je kinderjaren hebben dingen al snel een impact op je beïnvloedbare en fantasierijke geest. Naar een horrorfilm kijken of fantaseren over monsters onder het bed gaat in het hoofd van een kind al snel een eigen leven leiden. Nachtmerries zijn dan een logisch gevolg. Als volwassene groei je daar vaak overheen en kun je dingen beter rationaliseren. Waarom hebben volwassenen dan toch nog last van nachtmerries?

Volwassenen ervaren meer spontaan nachtmerries en ze kunnen ook verschillende oorzaken hebben. Iets simpels zoals 's avonds laat eten, kan je hersenen actiever maken, wat uiteindelijk in nachtmerries kan resulteren. Hetzelfde geldt voor het gebruik van alcohol en drugs. En soms is het gewoon de stress van het dagelijks leven of liggen er complexere problemen aan ten grondslag, zoals PTSS of een depressie. Voor nachtmerries bij volwassenen is dus niet één oorzaak aan te wijzen.

Gerelateerd artikel

Een Droomdagboek Bijhouden: Tips En Trucs

De impact van nachtmerries op je gezondheid

Als je midden in de nacht in paniek wakker schrikt terwijl je over enkele uren naar je werk moet, zal dat je natuurlijk geen goed doen. Bovendien treden nachtmerries vooral in de vroege ochtend op, tijdens de piek van de REM-slaap (Edwards, 2015). De meeste mensen komen na een nachtmerrie snel tot bedaren en vallen weer in slaap. Toch kan het fenomeen een langdurig effect op je welzijn hebben. Vooral als je regelmatig nachtmerries hebt, kan dat resulteren in een slaaptekort, wat weer allerlei nadelige effecten op je dagelijkse leven heeft.

Wat is zelfheling en hoe kan het helpen bij nachtmerries?

Wat Is Zelfheling En Hoe Kan Het Helpen Bij Nachtmerries?

Het spreekt misschien voor zich, maar zelfheling is een proces van herstel op zowel fysiek als emotioneel niveau door middel van een aantal zelf aangeleerde vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen, meditatie of een verandering van je dieet. De lijst met opties is in principe eindeloos. Als je last hebt van een slaaptekort of een gespannen gevoel tijdens je werkdag, is de kans groot dat je klachten door overmatig gebruik van energiedrankjes en fastfood alleen maar toenemen. Door in plaats daarvan bijvoorbeeld een kruidenthee en gezonde snacks te kiezen en daarnaast te mediteren, kun je je snel een stuk beter voelen.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor nachtmerries. Jezelf zowel mentaal als fysiek voorbereiden op het slapen, kan een wereld van verschil betekenen. Door bijvoorbeeld naar rustgevende muziek te luisteren of zelfs positieve emoties te visualiseren, kun je nachtmerries mogelijk een halt toeroepen voordat ze ontstaan.

Tips voor zelfheling

Zoals vermeld, zijn er talloze opties als het om zelfheling gaat. Een simpele ingreep, zoals het veranderen van je dieet, kan soms een aanzienlijke impact hebben. Je kunt ook proberen geen grote maaltijden te eten voordat je naar bed gaat, want bij sommigen lijkt dit de kans op nachtmerries te vergroten. Andere manieren zijn bijvoorbeeld ademhalingstechnieken, het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek, het gebruik van rustgevende kruiden zoals kamille, of zorgen dat je overdag genoeg beweegt. Door een aantal van deze methodes te combineren, kun je het herstel van een nachtmerrie mogelijk bevorderen. Bovendien kan het ook helpen om die vervelende nachtmerries in de toekomst voorkomen. Ontdek zelf wat voor jou werkt!

Kan lucide dromen zelfheling bevorderen?

Kan Lucide Dromen Zelfheling Bevorderen?

Het zijn niet alleen de keuzes in lifestyle tijdens je wakkere leven die een rol spelen bij zelfheling, want er is ook een techniek die je kunt gebruiken terwijl je slaapt! Deze techniek staat bekend als lucide dromen. Lucide dromen treden op wanneer je je bewust wordt van het feit dat je droomt. Met deze luciditeit ben je vervolgens in staat om je ervaring tot op zekere hoogte te sturen.

Zoals je je misschien kunt voorstellen, is lucide dromen niet alleen een goede manier om nachtmerries onder controle te houden, maar op zichzelf al een vorm van zelfheling. Onderzoek suggereert zelfs dat mensen die vaak terugkerende nachtmerries ervaren met regelmaat lucide dromen benutten om de uitkomst te beïnvloeden, en zo negatieve emotionele reacties en stress voorkomen (de Macêdo et al., 2019).

Ongeveer 80% van de mensen met PTSS heeft last van nachtmerries, wat in hun wakkere leven enorme spanning kan opleveren. Om die reden testen onderzoekers het effect van lucide droomtherapie (LDT) op deze patiënten. In een onderzoek uit 2020 werden geen noemenswaardige veranderingen waargenomen in de ernst van nachtmerries na het gebruik van LDT, maar de deelnemers meldden wel minder 'depressie' en 'angst' (Holzinger et al.). Er is veel meer onderzoek nodig om de volledige therapeutische toepassing van lucide dromen op nachtmerries en de ernst ervan vast te stellen. In elk geval suggereren de huidige onderzoeken dat de methode op zijn minst enig potentieel heeft bij mensen die te maken hebben met angststoornissen zoals PTSS.

Healthshop

Onze nieuwe Healthshop biedt een ruim assortiment aan supplementen en natuurlijke producten die je helpen om het gezonde leven te leiden dat je altijd hebt gewild.

View category

Probeer vandaag nog je slaap te verbeteren

Probeer Vandaag Nog Je Slaap Te Verbeteren

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 5-7% van de volwassenen last heeft van nachtmerries (Zadra & Pihl, 1997). Hoewel het dus geen 'veelvoorkomend' probleem is, kan een proces van zelfheling met behulp van onder andere lucide dromen een geschikte manier zijn om de impact van nachtmerries op zowel je nachtrust als je dagelijks leven te beperken.

Het onderzoek naar het gebruik van zelfheling en lucide dromen om de impact van nachtmerries te verlichten, is nog pril. Toch moet je het belang van een goede nachtrust niet onderschatten. In elk geval heb je genoeg opties, of je nu wat van de bovengenoemde tips voor zelfheling in de praktijk wilt brengen of gewoon met lucide dromen wilt oefenen. Naast deze technieken komen slaapsupplementen en producten die ontspanning bevorderen mogelijk ook goed van pas. Gelukkig vind je bij de Zamnesia Healthshop een breed assortiment met allerlei slaapgerelateerde artikelen, van kruiden tot vitaminerijke capsules. Heerlijke dromen zijn dus absoluut bereikbaar!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • Edwards. (2015). Nightmares and the Brain - https://hms.harvard.edu
  • Holzinger, Brigitte, Saletu, Bernd, Klösch, & Gerhard. (2020/08/21). Cognitions in Sleep: Lucid Dreaming as an Intervention for Nightmares in Patients With Posttraumatic Stress Disorder - https://www.frontiersin.org
  • Tainá Carla Freitas de Macêdo, Glescikelly Herminia Ferreira, Katie Moraes de Almondes, Roumen Kirov, & Sérgio Arthuro Mota-Rolim. (2019). My Dream, My Rules: Can Lucid Dreaming Treat Nightmares? - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Zadra, & Pihl. (1997). Lucid dreaming as a treatment for recurrent nightmares - https://www.researchgate.net
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken