Blog
Leidt Lucide Dromen Tot Derealisatie Of Depersonalisatie?
3 min

Leidt Lucide Dromen Tot Derealisatie Of Depersonalisatie?

3 min

Via lucide dromen kun je kennismaken met geheel nieuwe werelden, maar kan het je ook losmaken van de dagelijkse werkelijkheid? In dit artikel onderzoeken we de relatie tussen lucide dromen en twee dissociatieve stoornissen: derealisatie en depersonalisatie.

Veel mensen willen leren hoe ze lucide kunnen dromen, maar dit is vaak best lastig. Sommigen doen het intuïtief en vinden het makkelijk, maar de meesten zullen ermee worstelen, in ieder geval in het begin. Als het je lukt, kan het je perceptie van jezelf en de werkelijkheid veranderen. En meestal pakt dit positief uit.

Maar bij een kleine groep mensen lijkt het de symptomen te verergeren die vaak bij twee dissociatieve stoornissen voorkomen. We hebben het over derealisatie en depersonalisatie. Hieronder bespreken we deze aandoeningen en onderzoeken we hoe lucide dromen ze mogelijk beïnvloedt.

De impact van lucide dromen

Bij lucide dromen beleef je vaak een fascinerend nachtelijk avontuur. Daarnaast kan het effect op je wakkere leven hebben, wat vaak ook de reden is dat mensen een poging wagen om lucide te dromen. Zo kan het je helpen om innerlijke problemen op te lossen, leren omgaan met angsten die je in je wakkere leven niet onder ogen wilt komen, of op andere manieren je de diepten van je onderbewustzijn laten verkennen, in de hoop jezelf beter te begrijpen.

Maar lucide dromen heeft niet altijd gunstige effecten. Mogelijk kun je ook akelige bijwerkingen ervaren. Denk bijvoorbeeld aan derealisatie en depersonalisatie; respectievelijk verlies van realiteitszin en verlies van zelfgevoel.

Wat is derealisatie?

Wat is derealisatie?

Derealisatie is een interessante, vrij zeldzame psychologische aandoening. Simpel gesteld: als je aan deze aandoening lijdt, heb je soms het gevoel dat je losgekoppeld bent van de wereld; dat alles om je heen onwerkelijk is.

In de overgrote meerderheid van de gevallen ontstaat derealisatie als gevolg van trauma in de kindertijd. Het losmaken van de wereld fungeert daarbij als verdedigingsmechanisme tegen aanhoudende beschadiging. Vaak is veel therapie nodig om iemand te helpen die hierdoor derealisatie ervaart. Als je het echter ontwikkelt door lucide dromen, beland je waarschijnlijk vrij snel weer in de realiteit als je stopt met het beoefenen ervan.

Derealisatie kan ook andere, secundaire aandoeningen veroorzaken, zoals depressie en angststoornissen. Mensen zijn namelijk niet langer in staat zich goed met de wereld om zich heen en anderen te verbinden.

Gerelateerd artikel

5 Kruiden Die Lucide Dromen Kunnen Veroorzaken

Tekenen van derealisatie

  • Wazig gevoel in je hoofd
  • Het gevoel de wereld door een sluier te zien
  • De wereld en de mensen om je heen lijken nep
  • Wat je ziet en hoort, lijkt 'verkeerd'
  • Het leven voelt vaag, als een droom

Wat is depersonalisatie?

Depersonalisatie komt overeen met derealisatie, maar in dit geval voel je je losgemaakt van jezelf, je lichaam, gedachten en emoties, in plaats van de wereld om je heen.

Een episode kan een willekeurige periode aanhouden (van enkele minuten tot jaren). Ook hier wordt aangenomen dat de aandoening het resultaat van een jeugdtrauma is. Soms kan depersonalisatie tevens in verband worden gebracht met hersenbeschadiging of andere psychiatrische stoornissen.

Depersonalisatie kan erg verontrustend zijn. Je kunt namelijk het gevoel krijgen op de automatische piloot te functioneren of dat je geen keuzevrijheid hebt.

Tekenen van depersonalisatie

  • Je hebt het gevoel dat je droomt
  • Je mist controle over je handelingen
  • Je hebt het gevoel alsof je je handelingen slechts observeert
  • Je hebt het gevoel niet in contact te staan met je gedachten en gevoelens

Hoe beïnvloedt lucide dromen derealisatie en depersonalisatie?

Hoe beïnvloedt lucide dromen derealisatie en depersonalisatie?

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van lucide dromen is schaars. Wel zijn er verhalen waaruit we kunnen opmaken dat sommige mensen die lucide dromen mogelijk een bepaalde mate van derealisatie of depersonalisatie ontwikkelen.

Naast de klassieke symptomen (hierboven beschreven), kunnen derealisatie en depersonalisatie door lucide dromen ervoor zorgen dat je moeite krijgt om de echte wereld van droomwerelden te onderscheiden. Mogelijk zie je daarbij herinneringen uit je dromen voor herinneringen uit het echte leven aan. Gedachten, de ervaring van het hebben van een lichaam en de beleving van in de wereld zijn, verschillen in dromen sterk van het dagelijkse, wakkere leven. Naarmate je hersenen meer tijd in deze lucide droomtoestanden doorbrengen, kan het onderscheid tussen de wakkere realiteit en de droomrealiteit steeds meer vervagen.

Beide aandoeningen zijn dissociatieve stoornissen en sluiten elkaar ook niet uit. Het kan daarbij soms erg moeilijk zijn om een correcte diagnose te stellen.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Risico's Van Lucide Dromen?

Kan lucide dromen derealisatie en depersonalisatie verergeren?

Als je al aan een van deze aandoeningen lijdt, kan lucide dromen de stoornis verergeren. Maar wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt; er zijn alleen verhalen over bekend.

Een slechte nachtrust kan de aandoeningen ook verergeren. Bovendien kan lucide dromen een gezond slaappatroon verstoren, wat de kans op derealisatie of depersonalisatie vergroot.

Gerelateerd artikel

Lucide Dromen: Alles Wat Je Weten Moet

Probeer je slaap te verbeteren

Uiteindelijk is het onduidelijk welk effect lucide dromen precies op derealisatie en depersonalisatie heeft. Als je al met een van deze aandoeningen kampt, moet je goed overwegen of lucide dromen wel iets voor jou is. En als je toch besluit het te proberen, wees dan heel voorzichtig.

De beste voorzorgsmaatregel die je kunt treffen, is ervoor zorgen dat je elke nacht goed slaapt. Als lucide dromen tot slaapgebrek leidt, is het waarschijnlijk de moeite niet waard, ook al veroorzaakt het deze aandoeningen bij jou misschien niet.

Net als met drugs, moet je naar je lichaam luisteren als het op lucide dromen aankomt. Als je je er goed bij voelt, kun je gerust je gang gaan. Is dat niet het geval, dan is lucide dromen wellicht niet voor jou weggelegd.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Lifestyle Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken