

Nat Versus Droog Snoeien Van Je Cannabisplanten

Niemand wil stash roken vol stokjes en stengels. Het snoeien van je cannabisplanten is de laatste stap in het omzetten van de toppen in een eindproduct. We zetten de natte en droge snoeitechnieken naast elkaar zodat je kunt bepalen hoe je het beste je marihuana kunt behandelen.
Het Verschil Tussen Nat En Droog Snoeien Van Je Toppen
Je planten zijn klaar voor de oogst. Tenzij je van plan bent om met je handen charas van de verse toppen te wrijven, moet je nauwkeurig oogsten. Elke teler, met basisvaardigheden voor succesvolle cannabisteelt, begrijpt dat marihuana moet drogen en bij voorkeur ook moet uitharden voordat deze geschikt is om te roken.
De beste toppen die in je zakje gaan, zijn altijd degenen die tot in perfectie zijn gesnoeid. Dat brengt ons bij de vraag: hoe produceert de doorsnee kweker visueel aantrekkelijke stash?
Bekijk Professionele Snoeischaar
Ten eerste moet je kiezen tussen twee snoeimethoden. Optie 1 is om de standaardprocedure te volgen die de meerderheid van de thuistelers gebruikt; daarbij snoei je je cannabisplanten nat op de oogstdag. Optie 2 is om ze eerst te drogen en daarna te snoeien, wat bekend staat als de droge snoeimethode. Beiden hebben voor- en nadelen. Uiteindelijk moet je de methode kiezen die het beste past bij je gewas. Laten we de opties eens op een rij zetten om je te helpen kiezen tussen nat en droog snoeien.
Wat Is Droog Snoeien?
Droog snoeien, is een ietwat controversiële techniek en heeft meestal de voorkeur van grootschalige commerciële kwekers. Dat gezegd hebbende, beleeft de populariteit van droog snoeien een opleving dankzij Amerikaanse YouTubers. In wezen betekent droog snoeien dat bij het trimmen van de cannabisplant alleen de grote waaierbladeren worden verwijderd en dat de plant daarna langzaam wordt gedroogd.
Het voordeel van het laten zitten van de bladeren bij de toppen is dat je marihuana mooi langzaam droogt. Dat komt doordat het extra groene materiaal vocht vasthoudt. Tegelijkertijd kan dit een groot risico vormen. Zeker in een klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Te veel vocht kan ervoor zorgen dat de toppen gaan schimmelen. Ganja boeren en guerrilla telers hebben lange tijd de voorkeur gegeven aan droog snoeien omdat daarbij simpelweg geen tijd is om nat te snoeien. Daarnaast moeten de cannabisplanten worden vervoerd voor binnenopslag.
Na tien tot veertien dagen drogen, kan het verwijderen van gekrulde verstrengelde bladeren van de toppen een moeizaam klusje zijn met een snoeischaar. Droog snoeien met de hand duurt op zijn minst tweemaal zo lang als nat snoeien. Grootschalig droog snoeien, vereist een investering in professionele snoeimiddelen.
Elektrische snoeimachines kosten veel geld en het duurt even voordat je eraan gewend bent. Je verpest waarschijnlijk een paar mooie toppen voordat je een perfect gedroogd exemplaar in handen hebt. Na verloop van tijd kun je echter cannabisplanten snoeien in uren, in plaats van in dagen.
Wat Is Nat Snoeien?
Nat snoeien, is de normale manier om je cannabisplanten te oogsten. Je snoeit de hele plant en verwijdert vervolgens zoveel mogelijk bladeren met je vingers of een schaar, of trimt de takken één voor één. Deze methode heeft de voorkeur bij het overgrote deel van de cannabistelers wereldwijd.
Je merkt direct dat het verwijderen van natte bladeren veel minder vermoeiend is dan wachten tot je kleverige groen opdroogt tot een grote klomp van toppen en blad. Door alleen de stengels te behandelen en de toppen te draaien voor een betere snijhoek, kan nat snoeien perfect bijgewerkte toppen opleveren. Natuurlijk geldt: hoe meer blad wordt verwijderd, hoe lager het uiteindelijke gewicht van de oogst is. Maar de rook is uiteindelijk veel aangenamer en suikerbladeren zijn uitermate geschikt om hasj van te maken.
Het nadeel van nat snoeien, is dat het veel tijd kost. Commerciële kwekers moeten extra krachten inhuren voor de verwerking na de oogst. Dat kan kostbaar zijn en is een veiligheidsrisico. Thuiskwekers moeten bij grote oogsten mogelijk gefaseerd nat snoeien, vooral als je de ScrOG methode wilt gebruiken. Zelf twee tot drie dagen met de hand snoeien, is hard werken.
Nat Versus Droog Snoeien: Het Oordeel
Het oordeel is dat beide snoeimethoden rendabel zijn. Vanzelfsprekend zou de gemiddelde micro-kweker tot thuiskweker moeten vasthouden aan nat snoeien. Degenen met grotere planten en meerdere oogsten per jaar zouden moeten overwegen om te investeren in professionele snoeiapparatuur.
Als je echt alleen pure A-kwaliteit toppen wilt hebben, moet je nat en droog snoeien. Door direct nat te snoeien, verwijder je de meeste bladeren en droog je de toppen veilig. Als je daarna droog snoeit - beschouw dit als het detailwerk - heb je een feilloos eindproduct om uit te harden. Dubbel snoeien, leidt tot pure (of bijna pure) toppen en waarschijnlijk tot meer bladmateriaal. Geniet van de fijne toppen en zet het snoeisel om in krachtige concentraten - daar kun je niet echt iets fout bij doen.
Geschreven door: Top Shelf Grower |
||||
Ontdek onze schrijvers |
-
3 min 16 April, 2020 Hoe Verkort Je De Bloeitijd Van Je Cannabisplanten? Je hoeft geen maanden te wachten voordat je je gekweekte wiet kunt roken. Manipuleer de groeicyclus en haal binnen enkele weken rijpe toppen binnen.
-
5 min 10 September, 2019 Wanneer En Hoe Je Cannabis Moet Oogsten En Drogen Je cannabis oogsten op de juiste manier en op het juiste moment is essentieel als je het meeste uit je plant wil halen. Als je het fout doet, kan je eindigen met zwakke of raar smakende wiet en...
-
3 min 18 February, 2019 Wiet Stengels: Gooi Ze Niet Weg! Iedereen die marihuana kweekt, kent het gevoel: Je krijgt een aardige hoeveelheid toppen bij de oogst, maar als je je plant oogst, gooi je het meeste van de plant weg, zoals de bladeren en de...
-
3 min 23 August, 2018 Wat Te Doen Met Knipafval Van Je Cannabis 1.0 Hoewel ze niet zo krachtig zijn als toppen, hebben knipresten veel te bieden als ze correct worden gebruikt. Dus hier zijn vijf geweldige ideeën om er het maximale uit te halen.
-
3 min 23 June, 2018 Hoe Kun Je Elk Jaar 6 Keer Cannabis Oogsten? Zelfs voor degenen die met tijd- en ruimtegebrek kampen, is het mogelijk om zes of zeven keer per jaar te oogsten. Of je nu vanuit zaad of stek begint, met de succesvolle “12-12 vanaf start”...