Blog
Cold-Start-Dabben
3 min

Hoe Werkt Reverse of Cold-Start Dabben?

3 min

Dabben is een van de hipste trends in de cannabiscommunity. De meeste mensen weten echter niet dat je dit op meerdere manieren kunt doen. Omgekeerd dabben, ook wel bekend als 'cold-start'-dabben, is een methode waarbij je meer geniet van de terpenen en andere stofjes in je concentraat.

Dabben heeft de wereld van cannabis inmiddels veroverd. En het lijkt erop dat het een blijvertje is. Maar wist je dat je op meerdere manieren kunt dabben?

Gewoonlijk dab je concentraten op een hoge temperatuur voor een sterk euforisch effect. Er kleven echter ook voordelen aan het dabben van een concentraat bij lagere temperaturen. Omgekeerd dabben is een alternatieve methode, waarbij je meer kunt genieten van de smaak en therapeutische voordelen van concentraten. Lees verder en ontdek waarom je dit eens moet proberen!

WAT IS OMGEKEERD DABBEN?

WAT IS OMGEKEERD DABBEN?

De meeste mensen kennen het dabben van concentraten als een manier om supersnel behoorlijk high te worden. Er zijn echter maar weinig personen die weten dat, als je het omgekeerd doet, dabs ook ongelooflijk lekker kunnen zijn en zelfs medicinaal kunnen werken.

Omgekeerde dabs, ook bekend als 'cold-start'-dabs, zijn, zoals de naam al doet vermoeden, dabs in omgekeerde volgorde. Hierbij keer je het verwarmingsproces om. In plaats van een concentraat op een hete nail te doen, verwarm je het heel geleidelijk op een nail van kamertemperatuur. Daardoor bereiken alle chemische stofjes hun kookpunt. En zo kun jij er optimaal van genieten.

WAAROM ZOU JE OMGEKEERD DABBEN?

WAAROM ZOU JE OMGEKEERD DABBEN?

Het grootste voordeel van omgekeerd dabben, is dat je veel meer van het terpenen-profiel van het concentraat behoudt. Cold-start-dabs zijn dus vriendelijker voor terpenen dan gewone dabs.

Terpenen zijn aromatische stofjes die ervoor zorgen dat fruit en groenten (of cannabis) zo heerlijk smaken en ruiken. Bij wiet zitten de terpenen in de toppen. Daarbij zorgen ze voor de sterke, zoete aroma’s die kenmerkend zijn voor cannabis.

Uit recent onderzoek blijkt echter dat terpenen misschien nog wel meer doen dan alleen smaak geven. Zo is ontdekt dat ze in synergie samenwerken met cannabinoïden, zoals CBD en THC. Daardoor ontstaat een complexer effect dan cannabinoïden op zichzelf hebben. Bovendien denkt men dat bepaalde terpenen therapeutische toepassingen hebben. Van het terpeen linalool weten we bijvoorbeeld dat het kalmerende effecten heeft. En van het terpeen limoneen is bekend dat het je stemming verbetert.

De reden waarom cold-start-dabben zoveel vriendelijker is voor terpenen, is omdat de stofjes bij vaak lagere temperaturen verdampen en effect hebben. Met reguliere 'hete' dabs krijgen ze extreme temperaturen te verduren. Daardoor vervluchtigen veel terpenen, zonder effect. Bij 'cold' dabs loopt de temperatuur echter op tot het kookpunt van elke terpeen. Daardoor kun je er echt van genieten, zonder dat je ze verschroeit.

Gerelateerd artikel

7 Essentiële Dabbing Tools En Accessoires

Dat betekent dat je met hot dabs dan wel heel high wordt, maar niet optimaal profiteert van de smaak en het therapeutisch potentieel. Bij cold-start-dabben benut je wel volledig de potentie van je concentraat.

Omgekeerd dabben is bovendien geweldig als je niet genoeg tijd hebt om je dab rig helemaal te verhitten. Voor omgekeerd dabben heb je maar de helft van de tijd nodig. Dat komt omdat je niet eerst een nail of banger hoeft te verhitten. Je kunt al cold-start-dabben met minimale verhitting. Overweeg dus de volgende keer dat je haast hebt gewoon eens omgekeerd te dabben.

Bovendien kun je met cold-start-dabs voorkomen dat je glazen rig door hitteschade stukgaat. Als je te veel uitzonderlijk hete dabs neemt, verkleurt je rig. Hij wordt dan ondoorzichtig en wazig van kleur. Dat proces noemen we ook wel "chazzing". Meestal zie je de effecten van chazzing ook nog na een grondige schoonmaakbeurt. Daarom is het goed om af en toe een omgekeerde dab te nemen. Dan blijft je rig ook langer mooi.

DE NADELEN VAN OMGEKEERDE DABS

DE NADELEN VAN OMGEKEERDE DABS

Omgekeerd dabben is wellicht niet geschikt voor beginnende of onervaren dabbers. Gewoon omdat het best lastig is. Sommige mensen vinden het moeilijk om het proces onder de knie te krijgen. Het kan dan ook wel even duren voordat je er handigheid in hebt.

Als het concentraat niet voldoende is verhit, blijf je zitten met achtergebleven olie. Je kunt deze nog wel dabben, maar het smaakt dan niet meer zo lekker. Als je de nail bovendien niet goed schoonmaakt na het cold-start-dabben, kan er verkoold residu achterblijven.

Het kost dan ook wat tijd en oefening voordat je gewend bent aan cold-start-dabs. Wel zijn ze veel smaakvoller en milder, wat ze weer ideaal maakt voor nieuwe dabbers die de psychoactieve ervaring voorzichtig willen verkennen. Laat je dus niet afschrikken door het feit dat het wat oefening vergt. De voordelen van cold-start-dabs op de lange termijn, zijn de moeite zeker waard.

Gerelateerd artikel

De Ultieme Gids Voor Dabben: Alles Wat Je Zou Moeten Weten

HOE DOE JE DAT: COLD-START-DABBEN?

HOE DOE JE DAT: COLD-START-DABBEN?

  1. Doe je concentraat of extract op de nail/banger van kwarts die op kamertemperatuur is en draai de carburateur-dop vast.

  2. Verhit de banger totdat je concentraat begint te smelten en te bubbelen (meestal na 6–8 secondes). Let op dat je de vlam er een paar centimeter vanaf houdt om te voorkomen dat je extract verbrandt.

  3. Als je concentraat eenmaal is gesmolten, kun je de dab inhaleren door het mondstuk van de rig. Draai de draaidop tijdens de hijs om het extract gelijkmatig te verhitten en meer damp te krijgen.

  4. Neem vervolgens nog een hijsje! Je kunt met cold-start-dabs meestal meerdere trekken nemen. Gebruik je brander om de banger opnieuw te verhitten, 2-3 secondes per keer.

  5. Gebruik een katoenen wattenstaafje om eventueel residu weg te vegen als de banger nog warm is. Als je het eerst laat drogen, is het schoonmaken veel lastiger.

En zo werkt het, de kunst van het omgekeerd dabben!

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken