Blog
THC-pillen Slikken? Je Kunt Het Beter Roken
2 min

THC-pillen Slikken? Je Kunt Het Beter Roken

2 min

Nu cannabis langzamerhand een legale vorm van medicatie wordt en steeds meer mensen het gebruiken, zie je steeds vaker THC-pillen. Maar zijn die wel effectief? Of kun je maar beter een joint roken?

Een pil is een van de meest gebruikte vormen van medicatie, er zijn honderden tot duizenden verschillende medicijnen die allemaal netjes in een pilletje verpakt zitten – en de bestanddelen van marihuana zijn geen uitzondering. Het is nu mogelijk om pillen te krijgen die THC bevatten, zoals Marinol en Cesamet, en die als alternatief voor natuurlijke cannabis te gebruiken.

Het voordeel is natuurlijk dat je het niet rookt en er dus geen verbranding is en geen gifstoffen vrijkomen die je longen aanvallen. Het is overigens wel mogelijk om wiet te gebruiken zonder het te roken, bijvoorbeeld door te vaporiseren of het in voedsel te bereiden. Op die manier loop je geen gezondheidsrisico’s.

Waarom zou je dus THC-pillen overwegen?

Sommige mensen vinden het nog steeds een vreemd idee om marihuana te gebruiken om gezondheidsredenen, ze blijven hun twijfels erbij hebben. Mensen die bang zijn om een joint te roken en in een stoner te veranderen maar wel zouden kunnen profiteren van de medicinale eigenschappen ervan, vinden in de THC-pil wellicht een middenweg. Maar wat nog belangrijker is: de pil biedt farmaceutische bedrijven de kans om geld te verdienen aan een plant waar geen patent voor kan worden aangevraagd.

Zijn er verschillen tussen wiet en THC-pillen?

Het gebruik van THC-pillen biedt zowel voordelen als nadelen als je de medicinale waarde ervan vergelijkt met het roken van cannabis.

De eerste effecten

In een recent onderzoek, dat terug te vinden is in de Amerikaanse National Library of Medicine, werden de pijnverlichtende effecten van THC-pillen vergeleken met die van gerookte wiet. Bij een joint traden de volle, pijnverlichtende effecten 15 minuten na het roken in, bij THC-pillen duurde het 60-90 minuten totdat het effect op zijn sterkst was.

Sommige doktoren, zoals dr. Heather Auld, denken dat het beter is dat de effecten zo snel mogelijk intreden. THC-pillen zouden dan dus minder gunstig zijn dan gerookte wiet.

Duur 

De duur van de pijnverlichtende effecten kan ook vergeleken worden. Het onderzoek toonde aan dat de mate van pijnverlichting bij THC-pillen en gerookte wiet vrijwel gelijk is, maar dat het effect van de THC-pillen langer aanhoudt.

Dit komt doordat THC bij orale inname door de lever wordt omgezet in 11-hydroxy-THC, en dit veroorzaakt een langer durend effect. Daarom veroorzaakt het eten van spacecake een sterkere en langer durende stone dan het roken van wiet.

Dit is voor patiënten die aan chronische pijn lijden een belangrijk voordeel, want zij hebben minder medicatie nodig.

Dosering

Een belangrijk verschil tussen het innemen van THC-pillen en het roken van marihuana is de mogelijkheid om goed te doseren. Als je een THC-pil neemt, heb je te maken met één bepaalde dosis, die op verschillende mensen een verschillend effect zal hebben. Als je wiet rookt of vaporiseert, kun je eerst een kleine hoeveelheid roken, kijken hoe dat valt en eventueel nog wat erbij nemen. Dat de effecten van het roken korter duren, betekent ook dat je je niet al te lang oncomfortabel zult voelen als je te veel hebt gerookt. Met pillen is het veel moeilijker om de juiste dosis te bereiken, want het is moeilijk om in te schatten hoe effectief een pil is, aangezien het lang duurt voordat het effect zijn hoogtepunt heeft bereikt. En als je te veel neemt, moet je voor langere tijd de effecten zien te doorstaan.

Verschillende mensen reageren ook verschillend op dezelfde hoeveelheid THC, en dat maakt het voor doktoren moeilijk om de juiste dosis voor te schrijven. Als het roken van marihuana gevaarlijk is voor je gezondheid, dan is vaporiseren altijd een optie, en deze methode wordt dan ook meestal geprefereerd door doktoren. Het voordeel is dat je de dosis makkelijk kunt aanpassen, de effecten snel intreden en dat het THC- en CBD-gehalte veel zuiverder is dan bij het roken (THC en CBD gaan immers niet kapot bij het verbranden). Ook heb je geen last van de gifstoffen die normaal in rook worden aangetroffen.

Hoewel THC-pillen dus het voordeel bieden van langer durende effecten en geschikter zijn voor mensen die om de een of andere reden geen wiet willen roken, ben je uiteindelijk toch beter af met een joint of een vaporizer. Deze methoden bieden meer flexibiliteit en controle, terwijl ze hetzelfde medicinale effect bieden. En voor wat betreft de prijs, je hebt alleen een tuin nodig – en je hebt je gratis medicijn.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken