Blog
Tsjechië: Medicinale Marihuana Nog Steeds Niet Toegankelijk
1 min

Tsjechië: Medicinale Marihuana Nog Steeds Niet Toegankelijk

1 min
Nieuws Wetgeving

Een half jaar na de legalisatie van medicinale cannabis, worstelen patiënten in de Tsjechische Republiek nog steeds met het verkrijgen van het medicijn.

Een half jaar na de legalisatie van medicinale cannabis, worstelen patiënten in de Tsjechische Republiek nog steeds met het verkrijgen van het medicijn.

De legalisatie van medicinale marihuana waait de laatste jaren door vele landen. In de Tsjechische Republiek, een land waarvan gedacht werd dat zij vooraan stond bij de legalisatie in Europa, hebben de mensen nog steeds geen toegang. Obstakels maken elke fase van het proces lastig, doktoren hebben moeite om de recepten uit te mogen schrijven en commerciële uitgifte locaties vinden het lastig een erkende voorraad te bemachtigen.

Pas afgelopen november kondigde het Ministerie van Gezondheid aan dat zij haar eerste commerciële vergunning had uitgegeven voor de import en verkoop van medicinale cannabis. Dit was aan het bedrijf Elkoplast Slusovice s.r.o., die aangegeven heeft slechts 3 kilo te importeren om mee te beginnen. Dit geeft al aan dat het huidige systeem binnen de Tsjechische Republiek niet werkt. Ondanks een gigantische vraag, lijkt niemand bereid het te importeren en dit veroorzaakt knelpunten bij diegenen die het nodig hebben.

Obstakels geplaatst door het Ministerie van Gezondheid

Dr. Tomas Zabransky, die de Tsjechische overheid, de Verenigde Naties en de Europese Unie adviseert over het drugsbeleid, is het meest mondig geweest over de ondoelmatigheid van het huidige systeem. Hij zei: "Het systeem werkt nog helemaal niet. Buiten deze leverancier, is er geen vraag vanwege de administratieve obstakels van het Ministerie van Gezondheid." En dit niet alleen; hij beschrijft ook hoe de wet op medicinale cannabis vereist dat het recept electronisch is, een systeem dat nog niet uitgerold is bij vele artsenpraktijken en apotheken, omdat het zo duur is. Dit betekent dat artsen geen cannabis voor kunnen schrijven als zij dit willen.

Het lijkt erop dat, hoewel de overheid voor de legalisatie heeft gestemd, het Ministerie van Gezondheid, die grotendeels tegen de legalisatie was, zoveel mogelijk hindernissen plaatst tussen de patiënt en het medicijn. Daarnaast is besloten dat er geen subsidie is vanuit de overheid voor voorgeschreven cannabis, waardoor de prijzen hoog bijven. Dit is een probleem voor veel patiënten, omdat zij vaak geen werk hebben vanwege hun aandoening en hierdoor krijgen zij te maken met alweer een obstakel.

Totdat cannabis beschikbaar komt tegen een redelijke prijs, worden veel patiënten gedwongen door te gaan met het kopen van een ongereguleerde markt; dit was nu precies wat de overheid in de eerste plaats wilde bestrijden.

De weg naar de legalisatie en volledige toegang tot cannabis is vol hindernissen. In het huidige tempo, zullen de apotheken in de Tsjechische Republiek eind december een voorraad cannabis hebben, maar of het systeem is opgezet om het legaal te kunnen verspreiden is nog twijfelachtig.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken