Blog
Hoe Verhelp Je Paarse En Rode Stelen Bij Wietplanten?
5 min

Hoe Verhelp Je Paarse En Rode Stelen Bij Wietplanten?

5 min

Paarse of rode stelen gespot in je wiettuin? In dit artikel leer je herkennen of ze deel uitmaken van de genen van je wietplant of dat dit een symptoom van een onderliggend probleem is. We leggen zelfs uit hoe je eventuele problemen verhelpt!

Paarse wiettoppen zijn heel geliefd bij telers omdat ze er zo aantrekkelijk uitzien. Maar paarse of roodgekleurde stelen kunnen juist zorgwekkend zijn. Dit kan namelijk een teken zijn van ernstige onderliggende problemen, zoals de aanwezigheid van ziekteverwekkers, uitsluiting van voedingsstoffen of problemen met de pH. Lees verder, want we gaan dieper in op paars/rode stelen bij je wietplanten. Wanneer moet je je zorgen maken en hoe kun je eventuele problemen herstellen?

Wat is de oorzaak van rode en paarse stelen bij je wietplanten?

Wat Is De Oorzaak Van Rode En Paarse Stelen Bij Je Wietplanten?

De wietplant is een fascinerende plant en kan veel verschillende kleuren vertonen. We denken vaak aan een weelderige, groene plant, maar het is vrij gebruikelijk dat sommige soorten paarse, roze en rode tinten ontwikkelen, vooral tijdens de laatste weken van de bloei. Dus als je ziet dat je stengels een rode of paarse tint krijgen, kun je het beste kalm blijven en ze aan een nadere inspectie onderwerpen. In de meeste gevallen is rode of paarse verkleuring van de stengels niets om je zorgen over te maken, zeker als een plant er verder gezond uitziet (als ze goed groeit en gezonde bladeren heeft). De oorzaak vinden we dan waarschijnlijk in de genen van de plant.

Maar wat als een plant rode of paarse stelen ontwikkelt en ook tekenen van stress vertoont, zoals verkleurde, hangende of klauwende bladeren, bladschade of groeiachterstand? Dan is het slim te achterhalen of je plant een probleem heeft. Hieronder bespreken we de belangrijkste oorzaken voor rode en paarse stelen en geven aan of ze een risico voor je planten vormen. Als dat zo is, geven we enkele tips om het probleem te verhelpen.

Onjuiste pH-waarde

Onjuiste PH-Waarde

De pH is heel belangrijk om gezonde wietplanten te telen. Schommelingen in de pH van je kweekmedium of voedingsoplossing kunnen ervoor zorgen dat je planten voedingsstoffen minder goed opnemen. Planten zullen last krijgen van voedingstekorten als de pH-waarde niet optimaal is (alles hoger dan 7 of lager dan 5). Dit kan ook verkleuringen veroorzaken.

Als jouw planten verkleurde stelen en bladeren hebben (vooral gele of rode bladeren), kun je de volgende stappen volgen om de pH te testen:

 • Gebruik een digitale pH-meter of een eenvoudige pH-testkit om de pH van je water, groeimedium en voedingsoplossing te testen.

Als de pH van je water binnen het juiste bereik ligt, geef je je planten water totdat het uit de pot loopt. Meet vervolgens de pH van het verzamelde monster. Als het afgevoerde water niet binnen de optimale pH-waarde valt, moet je de pH van je groeimedium dienovereenkomstig verhogen of verlagen.

Vallen zowel je water als de afvoer binnen het juiste bereik? Test dan de pH van je voedingsoplossing. Sommige meststoffen verhogen of verlagen de pH van het water, waardoor het buiten het ideale bereik van ongeveer 6-6,5 valt.

Gerelateerd artikel

De Beste pH- En EC-Waarden

Lage temperaturen

Lage Temperaturen

De temperatuur is een andere factor die een impact heeft op de kleur van je wietplanten. Als je ooit wiet buiten hebt gekweekt en een late oogst hebt gehad, heb je waarschijnlijk gezien hoe de kou (vooral 's nachts) in sommige planten donkerpaarse tinten veroorzaakt. Deze kleuren zien er natuurlijk prachtig uit, maar overmatige blootstelling aan lage temperaturen kan erg stressvol zijn voor je wietplanten.

Wietplanten zijn robuust, maar de meeste soorten houden niet van temperaturen onder de 12°C. Langdurige blootstelling aan lage temperaturen leidt tot verkleuring van bladeren en stelen, maar ook tot een vertraagde groei. Bij soorten met een neiging tot hermafrodietisme zijn koude temperaturen soms stressvol genoeg om de ontwikkeling van stuifmeelzakjes, of 'bananen', op vrouwelijke planten aan te moedigen.

Als je binnen kweekt, kun je lage temperaturen op een aantal manieren aanpakken. Deze zijn:

 • Verminder de aanvoer van verse lucht in je kweekruimte
 • Verlaag de instellingen van je muur- of vloerventilatoren
 • Schakel over op HID lampen (deze geven meer warmte af)
 • Installeer een warmtemat onder je potten om de wortels warm te houden
 • Gebruik mulch om de wortels te isoleren

Buiten kan het echter wat lastiger zijn om lage temperaturen aan te pakken. Probeer het volgende:

 • Haal je wietplanten binnen als ze in potten staan (vooral 's nachts)
 • Gebruik mulch om het wortelsysteem te isoleren
 • Kies voor een warmtemat
 • Bouw een simpele kas (permanente oplossing)

Voedingsblokkade

Voedingsblokkade

Uitsluiting van voedingsstoffen kent meerdere oorzaken. Het voorkomt dat je planten voedingsstoffen opnemen, net als bij problemen met de pH. Als je wietplanten last hebben van een voedingsblokkade, vertonen ze meestal tekenen van een tekort. Denk aan verkleurde stelen of bladeren (gele of rode bladeren of verbrande bladpunten) en langzame groei.

Een voedingsblokkade wordt meestal veroorzaakt door een pH-probleem of langdurig gebruik van sterke chemische meststoffen, waardoor zouten en voedingsstoffen zich in de grond ophopen en je planten het niet opnemen. De beste manier om een probleem te detecteren, is door de EC (elektrische geleidbaarheid) van je voedingsoplossing en afvoerwater te testen. Als de EC van de afvoer hetzelfde is of sterk lijkt op de EC van je voedingsoplossing, weet je dat je planten de voeding niet opnemen.

Als een voedingsuitsluiting hebt vastgesteld, wil je natuurlijk ook weten wat de oorzaak is. Hier lees je hoe je het probleem moet aanpakken.

 1. Controleer de pH van de aarde, voedingsoplossing en afvoer. Als een van de drie onder of boven het ideale bereik voor wietplanten valt (6-6,5), is dit waarschijnlijk de reden waarom je planten geen voedingsstoffen opnemen. Om het probleem aan te pakken, spoel je de wortels van de aangetaste plant met pH-gereguleerd water. Geef de plant geen water of voeding totdat de aarde helemaal is opgedroogd. Gebruik in de toekomst altijd een pH-meter en pH up/down producten om de pH van je water en voedingsoplossing te regelen.

 2. Als de pH niet de oorzaak is van je voedingsblokkade, is een zoutophoping de volgende verdachte. In dit geval spoel je de wortels met een speciaal spoelsupplement om overtollige voedingsstoffen uit de grond te verwijderen (volg de instructies op de verpakking; er bestaan veel verschillende producten). Als je klaar bent om je planten weer te voeden, overweeg dan voor een biologische of mildere meststof te kiezen.

Gerelateerd artikel

Hoe Herken En Behandel Je Een Nutriëntenblokkade Bij Wiet?

Lichtintensiteit

Lichtintensiteit

Licht heeft een enorme impact op de pigmenten in cannabis. Veranderingen in lichtintensiteit, vooral tijdens de bloei, kunnen soms opvallende veranderingen veroorzaken in de kleur van de bladeren, toppen en stengels. Als je bijvoorbeeld je planten recent hebt ontbladerd, kan het licht op plaatsen schijnen waar dit voorheen niet kon. Dit kan verkleuring veroorzaken. Dit is een onschuldig en normaal verschijnsel, vooral als er geen andere symptomen zijn.

Kweek je binnen en denk je dat de verlichting je stelen verkleurt? Zorg er dan voor dat je lampen 60-90cm boven je bladerdak hangen; pas de hoogte aan als dit bij jou niet het geval is. Zorg er ook voor dat je groeilampen gebruikt met een lichtspectrum dat geschikt is voor het telen van wiet. Gebruik blauw licht tijdens de groei (400-500nm) en rood licht tijdens de bloei (620-750nm).

Genetische opmaak

Genetische Opmaak

De belangrijkste oorzaak van rode of paarse stelen vinden we simpelweg in de genetische opmaak van je plant. Sommige soorten, met name indica's en indica dominante kruisingen, hebben grote aanleg om paarse of rode tinten te ontwikkelen. Dit gebeurt vooral in de late bloei en bij blootstelling aan koele temperaturen. Maar er zijn talloze andere soorten die allerlei unieke kleuren kunnen ontwikkelen, van donkere tinten paars tot vurig rood en zelfs roze.

Ontwikkelen jouw wietplanten rode en paarse stelen, maar vertonen ze geen andere tekenen van een slechte gezondheid of stress (meer info hieronder)? Dan is de kans groot dat de verkleuring door de genen wordt veroorzaakt. Je hoeft je geen zorgen te maken.

Ziekteverwekkers

Ziekteverwekkers

Soms zijn ziekteverwekkers de oorzaak van verkleurde stelen bij je wietplanten en daar zit niemand op te wachten. Schimmels kunnen cannabis op verschillende manieren aanvallen, ook via de wortels. Ze banen zich een weg omhoog en doden geleidelijk de bladeren en laten toppen van binnenuit rotten. Helaas zijn de meeste ziekteverwekkers die cannabis aantasten moeilijk te detecteren en af te weren. Tegen de tijd dat je tekenen van een ziekte in je planten hebt opgemerkt, is het vaak te laat om er nog veel aan te doen.

Als je vermoedt dat dit de oorzaak is van paarse of rode stelen bij jouw wietplanten, moet je de exacte ziekteverwekker identificeren. Vervolgens moet je de aandoening behandelen. Fusarium en Pythium zijn bekende boosdoeners.

Stress

Stress

Kleine veranderingen in temperatuur, vochtigheid, verlichting, voeding en bewatering kunnen allemaal stress bij wietplanten veroorzaken. Hetzelfde geldt voor bepaalde trainingstechnieken, plagen, ziektes en harde wind. Veel van deze stressoren kunnen mogelijk tot rode of paarse stelen leiden. Helaas is het best lastig om te bepalen wat nu zo stressvol is voor je planten, omdat elke soort anders op stress reageert. Bepaalde strains zijn simpelweg beter bestand tegen bepaalde soorten stress dan andere.

Als je planten rode/paarse stelen hebben en ook andere tekenen van een slechte gezondheid vertonen, doorloop dan de volgende checklist. Hopelijk kun je zo het probleem herkennen:

 • Is mijn kweekruimte te warm, koud, droog of vochtig?
 • Hoe vaak geef ik mijn planten water? Kan er een probleem zijn met onder- of overbewatering?
 • Meet ik regelmatig de pH?
 • Hoe vaak voed ik mijn planten en welke mest gebruik ik? Zou een tekort aan voedingsstoffen/blokkade/verbranding een probleem kunnen zijn?
 • Welke trainingstechnieken heb ik geïmplementeerd? Zijn mijn planten te gestrest door het trainen?

Gerelateerd artikel

7 Veelvoorkomende Oorzaken Die Stress Veroorzaken Op Je Cannabis Plant

Rode of paarse stelen bij je wietplanten - wanneer is er reden tot zorg?

Rode Of Paarse Stelen Bij Je Wietplanten - Wanneer Is Er Reden Tot Zorg?

Als je rode of paarse stelen op je wietplanten aantreft, kun je best even schrikken, vooral als je dit nog niet eerder hebt gezien. Uit dit artikel blijkt gelukkig dat je niet altijd in paniek hoeft te raken. Als je planten er verder gelukkig en gezond uitzien en solide tekenen van groei vertonen, is de kans groot dat de verkleuring een genetische oorzaak heeft. Als dit het geval is, leun dan achterover, ontspan en geniet van de schitterende kleuren van Moeder Natuur!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken