Heb je zin om thuis aromatische, heerlijke en kleurrijke planten te kweken? Bij Zamnesia vind je een ongelooflijk aanbod van kruidenzaden. Dit enorme assortiment kruidachtigen is bedoeld voor kwekers van alle niveaus. Ook als je een beginner bent met een klein balkon, vind je zaden die in elke omgeving kunnen gedijen.
Om kruiden te kweken, heb je echt geen hectares land of veel kennis over tuinieren nodig. Deze zaden groeien snel, zodat je ze in een mum van tijd in je favoriete gerechten, salades en smoothies kunt verwerken! Natuurlijk kun je verse en gedroogde kruiden ook in je lokale supermarkt kopen, maar daar doe je jezelf en je eten geen plezier mee. Verwen je smaakpapillen met kruiden uit eigen tuin die nooit vervelen.
Klip dagga vindt haar oorsprong in Afrika en Zuid-India en is een kleurrijke plant met een uniek uiterlijk. En dat niet alleen: ze is ook nog eens vrij eenvoudig te kweken. Zaai de zaden eind april binnen in vochtige grond en behoud dezelfde omstandigheden tot ze ontkiemen. Zet ze vervolgens buiten zodat ze volop kunnen bloeien. Geef ze daarbij genoeg licht en warmte.
Ashwagandha (Withania somnifera) is een struik die van oorsprong uit India komt en al jarenlang in de Ayurveda wordt gebruikt. De plant is heel makkelijk te kweken, dus waarom probeer je het zelf niet eens?
Gifsla (Lactuca virosa), ook bekend als 'Wild lettuce', floreert in koele omstandigheden en produceert bijna het hele jaar door eetbare bladeren, zelfs als de winter aanbreekt. Bovendien barst deze sla van de voedingsstoffen. Kweek de zaden nu!
Gerst - Kattengras (Hordeum vulgare) zaden zijn, zoals de naam al zegt, perfect voor je kat. Het werkt als spijsverteringshulp en kan helpen om haarballen te voorkomen! De plant is makkelijk te kweken en te verzorgen. Je kunt de zaden tussen april en september zaaien. Laat ze op een lichte plaats gedijen, maar zorg ervoor dat ze niet te veel direct zonlicht krijgen. Deze plant groeit snel!
Groot Kaasjeskruid, of Malva Sylvestris, is een plant die vooral voorkomt in de warmere klimaten van bijvoorbeeld Iran en Noord-Afrika. Maar je kunt deze kleurrijke plant nu ook thuis kweken. Zaai de zaden in april, zodat je tegen september van de rijpe bloemen kunt genieten. Groot Kaasjeskruid is een populair ingrediënt in soepen.
Valeriaan is een winterharde plant die goed gedijt in de volle zon en halfschaduw en bijna alle soorten aarde. Zaai de zaden in april of mei buiten in een perk, daarna eenmaal verplanten in juni om de planten in de herfst op hun uiteindelijke plaats in de tuin zetten. Je kunt van het sap van valeriaanwortel allerlei brouwsels maken, terwijl het blad een goede toevoeging aan salades is.
Stevia rebaudiana of honingkruid is makkelijk te kweken. Kiem zaden binnen en breng ze halverwege zomer naar buiten. Plant stevia in de volle zon in goed doorlatende grond met een pH van 6,7-7,2. Voed planten regelmatig met een natuurlijke vloeibare meststof of stikstofrijke organische meststoffen zoals compost om gezonde bladgroei te stimuleren. Gebruik stevia als natuurlijke zoetstof.
Perilla, shiso of deulkkae (Perilla frutescens) is een eenjarige plant die inheems is in Zuidoost-Azië en India. Het wordt gebruikt als garnering bij gerechten met vis, rijst en tempura. Perilla gedijt in de volle zon of halfschaduw in diepe, brede tuinbedden met goede drainage om de lage, zijwaartse groei te faciliteren. Gebruik rijpe perilla als smaakmaker in je favoriete recepten of infusies.
Gele mosterd (Sinapis alba) is veelzijdig. Gebruik de zaden bij het koken, het maken van sauzen en het pekelen, en de jonge bladeren in salades of andere gerechten. De keuze is geheel aan jou. Zaai de zaadjes in maart, dan zijn de planten in de zomer klaar. Het onderhoud is over het algemeen beperkt, je hebt alleen wat vochtige grond en een normale hoeveelheid licht en warmte nodig.
Taraxacum officinale, oftewel de paardenbloem, is een kruidachtige vaste plant, die in allerlei omgevingen kan groeien. De mooie gele kleur zal je meteen opfleuren! Zaai in het voorjaar en laat de plant in de zomer bloeien. Zorg daarbij dat de grond goed doorlatend is, en voor veel zonlicht en warmte. Je zult worden beloond met planten die je voor talloze gerechten en als kruid kunt gebruiken!
In tegenstelling tot andere kruiden is Petroselinum crispum (peterselie) dol op vruchtbare aarde. Je kunt peterselie binnen kiemen in een propagator of op een warme, zonnige vensterbank. Ook kun je na de laatste vorst direct buiten zaaien. Zorg voor veel zon, regelmatig water en meststoffen. Oogst de verse bladeren en stelen om een struikachtige groei te bevorderen en gebruik ze in de keuken.
Cynara cardunculus ('kardoen' of 'kardonzen') is een sterke, enigszins invasieve plant. Het gedijt in aarde die rijk is aan organisch materiaal (zoals mest en ontbindend plantaardig materiaal), in een warme omgeving met veel zonlicht. De stekelige bloemen kun je eten zoals artisjokken, terwijl je de stelen het beste kunt beschermen tegen de zon (met hoopjes aarde) en gekookt of gestoofd kunt eten.
Zaai wilde chicorei in de lente, na de laatste nachtvorst, op een plek met minimaal 6 uur direct zonlicht. Zaai de zaden niet dieper dan 0,5cm. Ze zullen na 2-3 weken ontkiemen in vochtige (maar niet natte) aarde. Dun de planten uit om er ongeveer 30cm tussen te houden. De verse bladeren en bloemen kun je zo eten. De wortels kunnen in gedroogde en gemalen vorm koffie vervangen.
Ruta graveolens, of gewoon 'wijnruit', is winterhard en kan prima een slechte bodemvruchtbaarheid en droogte verdragen. Plant gevestigde planten in de volle zon en geef een beetje water, vooral als de bodem compact is. Snoei in het voorjaar volledig terug om nieuwe groei te stimuleren. Hoewel er vroeger ook mee werd gekookt, is wijnruit vooral geschikt als sierplant.
Met haar unieke smaak en aroma is venkel al sinds de oude Grieken een geliefde groente. Zaai het in de vroege lentemaanden en laat de plant tot eind september groeien. Venkel heeft aardig wat ruimte nodig; de plant kan wel 2m hoog worden. Na het oogsten kun je venkelwortel en venkelkruid op allerlei manieren in de keuken gebruiken!
Hypericum perforatum (Sint Janskruid) is een vaste plant met stervormige bloemen. Je kunt het kruid het best in de volle zon of halfschaduw zetten, en het groeit zowel in leemachtige als zanderige grond. Droogte en vocht zijn geen probleem. Begin/midden zomer kun je het buiten planten en vermeerderen door middel van zaaien, delen of stekken. De bloemen worden al eeuwenlang holistisch gebruikt.
Kleine pimpernel floreert in goed drainerende aarde. Het is een veerkrachtige en robuuste plant waarvan je de bladeren in de late zomer kunt oogsten. Zorg voor voldoende licht, warmte en water, en ze kan ongeveer 60cm hoog worden. Leuk weetje: deze plant behoorde tot de favorieten van Francis Bacon en Thomas Jefferson. Het smaakt heerlijk in sauzen, dressings en zelfs zomerse drankjes.
Lavas kun je het beste in het voorjaar binnen opkweken. Als de plantjes twee sets blaadjes hebben en de vorst voorbij is, kun je ze buiten neerzetten. Verplanten doe je in vruchtbare, luchtige grond en in de volle zon. Zorg voor ietwat zure aarde (pH: ongeveer 6,5) die zanderig of leemachtig is, met veel organisch materiaal. Je kunt de lavasblaadjes en -wortels koken of rauw in salades verwerken.
Hyssop, of 'Hyssopus officinalis', behoort tot de lipbloemenfamilie en komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten. Deze struik groeit snel en moet in de vroege zomermaanden in vochtige aarde in de volle zon worden gezaaid. Aan het begin van augustus kun je oogsten. De bloemen en bladeren van deze plant hebben talloze culinaire en holistische toepassingen die de moeite waard zijn!
Grote Engelwortel komt oorspronkelijk uit Noord-Oost Europa. De plant heeft eetbare stengels die op selderij lijken. Het heeft daarmee talloze toepassingen in de keuken en kan zelfs bij het distilleren van jenever worden gebruikt. Grote Engelwortel heeft constant vochtige grond nodig om goed te gedijen. Plant de zaden in de lente en je kunt in de herfst oogsten.
Artemisa vulgaris, of bijvoet, houdt van een warme, relatief zonnige plek met goed doorlatende, droge grond. Het is een winterharde, droogtetolerante plant die zowel in zure als licht alkalische grond kan groeien. Kweek op in een propagator of na de laatste vorst buiten. Perfect voor het op smaak brengen van bouillon of wild, of voor het maken van een kruidentonic.
Bonenkruid (Satureja hortensis) behoort tot de lipbloemenfamilie en is nauw verwant aan tijm en rozemarijn. Het groeit goed in lichte, leemachtige grond met goede afwatering en veel zonlicht. De bladeren kunnen worden geoogst zodra de planten 12,5-15cm hoog zijn, en kunnen het best worden gebruikt vóór de bloei. Bonenkruid is geweldig voor o.a. sauzen en stoofschotels.
Net als normale basilicum kun je Dark Opal basilicum het best binnen zaaien. Laat de zaailingen op een warme vensterbank hun wortels en eerste blaadjes ontwikkelen. Halverwege/eind van de lente buiten zetten. Basilicum gedijt in luchtige grond en gedeeltelijke schaduw/volle zon. Geef zuinig water ('s ochtends zodat de wortels kunnen drogen). Gebruik het in gerechten en als natuurlijke insecticide.
Anijs moet in het vroege/midden van het voorjaar op een zonnige, beschutte plek worden gezaaid. De kieming duurt 3-4 weken, maar kan worden versneld door de zaden eerst te laten weken. Pimpinella anisum haat koude, natte omstandigheden, en houdt van goed afwaterende, lichtzure grond. Anijs kan laat in de zomer/vroeg in de herfst worden geoogst en is geschikt voor zoete én hartige gerechten.