Blog
Amerikaans Wietgebruik Is De Laatste 10 Jaar Meer Dan Verdubbeld
2 min

Amerikaans Wietgebruik Is De Laatste 10 Jaar Meer Dan Verdubbeld

2 min
Nieuws Wetgeving

Nu de opinies veranderen, wordt cannabis steeds populairder onder volwassenen, en dit resulteert in steeds minder misbruik.

Volgens de data uit twee zeer grootschalige onderzoeken zijn Amerikanen de afgelopen jaren twee keer zo veel wiet gaan gebruiken. Maar als je je bedenkt dat mensen steeds positiever worden over het beëindigen van het cannabisverbod, is het geen wonder dat het gebruik toegenomen is. Maar de rechtse media gaan maar door te beweren dat een ernstige verslaving altijd op de loer ligt. Daarom wilden we je eens vertellen hoe het werkelijk in elkaar steekt.

HET ONDERZOEK

De betreffende analyse werd gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Psychiatry door Deborah Hasin, een psychiater op de Columbia University. In dit onderzoek werd een grote groep deelnemers ondervraagd over hun cannabisgebruik, zowel in 2001 als in 2013. De resultaten lieten zien dat in 2001 slechts 4,1 procent regelmatig cannabis gebruikte, in 2013 was dat percentage 9,5 procent.

Wat ook interessant is, is dat het onderzoek ook keek naar hoeveel deelnemers een 'gebruiksstoornis' ontwikkeld hadden. Men kwam erachter dat door educatie en een bijgestelde opinie het misbruik was afgenomen tot 30 procent, maar dat nog zo'n 6,8 miljoen Amerikanen nog steeds geclassificeerd werden als hebbende een marihuanaprobleem. Laat de haters maar komen…

WAAROM DIT GETAL ONZIN IS

Laten we dit eens nader bekijken. 6,8 miljoen mensen wiens leven negatief beïnvloed is door marihuana is nogal een groot getal. Ten eerste zijn deze data verzameld door een psychiater en moeten ze met een korreltje zout worden genomen - er is veel ruimte voor fouten, verhalen worden niet gecontroleerd en er is geen daadwerkelijk wetenschappelijk onderzoek verricht in een laboratorium. Dan moeten we nog kijken naar Hasins definitie van marihuanamisbruik. Daarin ligt het echte probleem.

Een psychiater zou de definitie gebruiken die in de DSM staat - een officiële handleiding voor geestelijke stoornissen. Daarin staat dat je aan twee van de elf criteria moet voldoen om een marihuana-gebruiksstoornis te hebben. Hasin gebruikt echter een veel uitgebreidere definitie in zijn boek. Iedereen die wel eens gearresteerd is vanwege cannabisgebruik, onder invloed heeft gereden of wiens partner denkt dat ze te veel gebruiken, zou al als zodanig geclassificeerd kunnen worden. Mensen met een echt probleem zouden natuurlijk ook mee worden geteld.

Het probleem is echter dat mensen met een verslavingsgevoeligheid er niet uit worden gehaald, waardoor kritisch onderzoek niet mogelijk is. Gepakt worden met een klein beetje wiet is waarschijnlijk in de meeste gevallen de reden waarom mensen in dit getal zijn opgenomen. Dit is met name relevant wanneer je bedenkt dat het onderzoek zegt dat 30 procent van de gebruikers verslaafd is aan marihuana, terwijl het National Comorbidity Survey zegt dat slechts 9 procent van de gebruikers eens in hun leven een milde afhankelijkheid ervaart.

Wat betekent dit allemaal? Wel, het is zeker interessant om te zien hoe het gebruik toeneemt, maar je moet verdere analyses op grond van de onderzoeksdata enigszins sceptisch bekijken. Zoals je kunt zien, hebben persoonlijke interpretaties over wat een marihuanaverslaving precies inhoudt het onderzoek beïnvloed, maar de media vinden het nog steeds een betrouwbaar onderzoek. Eén ding is zeker: het gebruik neemt toe,maar het misbruik neemt af - ondanks deze scheefgetrokken cijfers. Het toont aan dat de opinies en het onderwijs verandert en dat het eind van het verbod nabij is.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken