Blog
In Welke Landen Wordt Meeste Wiet Gerookt
2 min

In Welke Landen Wordt Het Meeste Wiet Gerookt? [2024 Update]

2 min

De populariteit van wiet neemt exponentieel toe. Daarom is het ontcijferen van welke landen het meeste marihuana roken veel belangrijker dan je je kunt voorstellen.

Wat komt er als eerste in je op als iemand je vraagt in welk land je het beste high kunt worden? De kans is groot dat je direct 'Nederland' roept. Dat komt grotendeels door de reputatie van Amsterdam met haar vele coffeeshops. Maar het zal je misschien verbazen dat slechts 8% van de Nederlandse bevolking wiet rookt. Nu je dit interessante feitje weet, rijst natuurlijk de vraag in welke landen men dan daadwerkelijk het meeste wiet rookt?

We gaan kijken hoeveel wiet men rookt per hoofd van de bevolking. We richten ons dus niet op de totale hoeveelheid gerookte wiet in een land, omdat de grotere landen dan natuurlijk gaan winnen. Wat we vooral willen weten, is in welke landen de meeste blowers zijn.

Nu zijn er natuurlijk methodologische kwesties, zoals wel vaker het geval is bij een groot onderzoek. Omdat wiet niet overal ter wereld legaal is, moeten we aannemen dat deze statistieken wat vertekend zijn. Toch krijg je een globaal idee van het percentage mensen dat wiet rookt in een bepaald land.

Gerelateerd artikel

Waar Kun Je Legaal Cannabis Roken In Europa?

Wie houdt er het meest van wiet?

Wie houdt meest van wiet

Wie houdt meest van wiet

In onze statistieken bekijken we de jaarlijkse hoeveelheid wiet die mensen tussen 15–64 jaar gebruiken. Deze mensen hebben in het afgelopen jaar tenminste eenmaal wiet gerookt. De statistieken zijn afkomstig uit het World Drug Report van de Office on Drugs and Crime van de Verenigde Naties. Zij halen hun informatie uit diverse bronnen, waardoor hopelijk een vrij accuraat beeld ontstaat van het wereldwijde wietgebruik.

Deze tabel onthult de tien landen op de wereld met de hoogste consumptie van wiet en er zitten een aantal verrassingen bij! Chili gaat namelijk aan kop; ruim een derde van hun bevolking gebruikt minimaal eenmaal per jaar wiet. Op de tweede plaats (misschien niet verrassend) vinden we Canada. Maar wie had gedacht dat Papoea-Nieuw-Guinea direct daarna, op de derde plaats, zou komen? En Nederland komt niet eens in het rijtje voor!

Land Wietgebruik per hoofd van de bevolking in %
Chili 34.8
Canada  32.7
Papoea-Nieuw-Guinea 29.5
Israël 27.0
Palau 24.2
Noordelijke Marianen 22.2
Ghana 21.5
Guam 18.4
IJsland 18.3
Verenigde Staten 16.2

Een verandering in consumptiemethodes

verandering in cannabis consumptiemethodes

Voorheen werd wiet uitsluitend gerookt, bijvoorbeeld in een joint of bong, of men maakte er edibles van. Enkele geluksvogels kregen soms hasj in handen, maar voornamelijk in rudimentaire vorm. Maar tegenwoordig zijn we veel creatiever als het gaat om verschillende consumptiemethoden, waardoor het toegankelijker is dan ooit tevoren. Dankzij de opkomst van vapen, concentraten en dabbing zijn er veelzijdige oplossingen ontstaan voor mensen die niet willen roken.

Dat niet alleen, maar door moderne kweek- en extractiemethodes is het voor mensen gemakkelijker om producten te vinden die aan hun behoefte voldoen. Als je bijvoorbeeld een supersterke sativa wilt, dan is dat mogelijk. Als je een concentraat met veel CBD wilt, dan kan dat ook. Het enorme aanbod, waaronder veel hoogwaardige producten, betekent dat een zakje matige wiet allang niet meer de enige optie is voor mensen die stoned willen worden.

Gerelateerd artikel

De Verschillende Consumptiemethoden Voor Cannabis

Wiet roken wereldwijd

Wiet roken wereldwijd

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is duidelijk dat de consumptie van wiet niet uitsluitend voorbehouden is aan West-Europese en Noord-Amerikaanse landen. Wereldwijd gebruikt men wiet en dat gebruik is van alle tijden.

Het is waarschijnlijk dat mensen meer consumeren vanwege de grote variatie in verschillende producten. Daardoor is ook het stigma op wietgebruik in bepaalde kringen verdwenen. En dat is goed nieuws, want als meer mensen openlijk cannabis gebruiken, kunnen we veel meer ontdekken over de wietplant.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken