Blog
Anti-Cannabis Onderzoek Gefinancierd Door Big Pharma
2 min

Anti-Cannabis Onderzoek Gefinancierd Door Big Pharma

2 min
Nieuws Onderzoek

Het is geen geheim meer dat medicijnfabrikanten de grootste geldschieters zijn achter de anti-legalisatie beweging. Maar het blijkt dat anti-cannabis onderzoekers op de loonlijst staan bij diezelfde bedrijven.

Drugswetten draaien allemaal om geld. Uiteindelijk zal elke wet draaien om het beschermen van iets. En daarom is het geen verrassing dat farmaceutische organisaties ervoor zorgen dat dat zo blijft, op welke manier dan ook. Dankzij wat snuffel- en detectivewerk van de mensen bij VICE, zijn er grote en belastende verbanden aangetoond tussen prominente anti-cannabis onderzoekers en hun broodmeesters bij Drugs Inc.

De touwtjes in handen: De Academici op de farmaceutische loonlijst

Een van deze personen is Dr. Herbert Kleber, een van de luidste academische stemmen in het gevecht tegen legalisatie. Kleber, een academicus van de Universiteit van Colombia, staat in hoog aanzien bij zijn collega's en probeert onpartijdige wetenschap op het voorfront te krijgen. Dat zou hij tenminste moeten doen, toch? Het blijkt dat hij als consultant op de loonlijst staan bij vele grote farmaceuten, waaronder Purdue Pharma, Reckitt Benckiser en Alkermes. Mogelijk is zijn mening over de zaak niet gebaseerd op de belangen van de patiënten, zoals hij ons heeft laten geloven.

Het zorgwekkende is dat zijn anti-marihuana pleidooi wordt aangehaald door de media en zelfs door overheidsinstellingen als een onpartijdige, betrouwbare reden tegen de legalisatie van marihuana. Dit geeft aan hoeveel macht grote organisaties hebben. Als het gaat om het beschermen van de zaken, maakt belangenverstrengeling niets uit.

Kleber is niet de enige academicus met twijfelachtige motieven. Twee zeer vooraanstaande medische professionals, beiden lid van de Harvard Medical School, en beiden bestuurslid van van de anti-cannabis belangengroep "Project SAM", hebben ook nauwe financiële banden met de farmaceutische industrie. Dr. A. Eden Elvins en Dr. Mark L. Kraus zijn beiden zeer uitgesproken tegen de legalisatie van marihuana en worden, wederom, beschouwd als onpartijdige stemmen door overheden en de media, ondanks hun banden met meerdere farmaceutische firma's.

Cannabis zorgt voor een afname, dus geen toename, van het aantal sterfgevallen

Feit blijft dat, ook al hekelen deze academici marihuana ten gunste van opiaat pijnstillers, zoals we al eerder in een van onze blogartikelen hebben laten zien, aan legaal voorgeschreven pijnstillers tot wel vier keer meer mensen overlijden dan alle illegale drugs samen! Er is nog nooit een sterfgeval geregistreerd als een direct gevolg van het gebruik van cannabis en de legalisatie van medicinale marihuana vermindert in feite het aantal overdoseringen door voorgeschreven medicatie. Je kan niet anders dan jezelf afvragen hoe deze academici hun argumenten goedpraten.

De andere kant van het koekje

Het zou hypocriet zijn van ons om academici te bekritiseren zonder het van de andere kant te bekijken. Het is waar dat pro-cannabis belangengroepen hun eigen onderzoek doen en er moet rekening worden gehouden met hun mogelijke vooroordelen. We willen echter wel geloven dat dit onderzoek is gebaseerd op de behoeften van de patiënten, in plaats van geld, omdat de meeste pro-cannabis groepen non-profit organisaties zijn en maar weinig financieel te winnen hebben bij een legalisatie. Hun onderzoek lijkt dus onpartijdig.

Het is belangrijk dat het meeste onderzoek naar cannabis veilige en nuttige resultaten levert en de meerderheid van een onpartijdige bron komt, die geen banden heeft met voor- of tegenstanders van de legalisatie. Het tij is gekeerd tegen de anti-legalisatie beweging. Alles wat het doet is meer lijden veroorzaken door het voorkomen van toegang tot cannabis voor de personen die het echt nodig hebben.

Lees meer over De tegenstanders van legalisatie


Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken