Blog
AYA214 Conferentie: Een Terugblik
3 min

AYA214 Conferentie: Een Terugblik

3 min

Op het prachtige eiland Ibiza, verzamelde een eclectische mix sjamanen, geïnteresseerden en wetenschappers zich om de laatste wereldwijde ontwikkelingen over Ayahuasca te delen.

Ayahuasca heeft de kritische massa bereikt. Het brouwsel is niet langer een onbekendheid uit de dieptes van de Amazone: Ayahuasca is het bos ontgroeid en gearriveerd in de stedelijke centra van de wereld. De snelle populariteit heeft de helende krachten mogelijk gemaakt op een ongekende schaal, waardoor een vorm van kosmische psychotherapie nu met diezelfde snelheid toeneemt. Het vermijden van de valkuilen van deze groei wordt nu een meer urgente kwestie dan ooit: De meeste beroepen, met name in de zorg en geneeskunde, worden geleid door een gedragscode waar hulpverleners zich aan dienen te houden. In het geval van Ayahuasca, heeft het gebrek aan een internationaal verbindend platform ruimte gelaten voor onethische en opportunistische praktijken, die onhoudbaar zijn nu Ayahuasca verder oprukt in de hedendaagse maatschappij. Om deze zorgen te delen en een verenigde stem te laten horen, heeft de organisatie ICEERS de interdisciplinaire conferentie AYA2014 opgezet, waarin het globale model voor het gebruik van Ayahuasca kon worden besproken en geadopteerd.

In de geest van een eenwording, heeft de conferentie haar licht laten schijnen op de diverse aspecten die Ayahuasca omringen: Inheemse tradities, religieus gebruik, persoonlijke ontwikkeling, psychotherapie, legaliteit, etno-botanie en, misschien wel het meest aanwezig, het wetenschappelijk begrip van het proces.

Van het bos naar het lab

B. caapi

Een van de meest opvallende elementen van de conferentie was de eenwording van de traditionele cultuur met de moderne wetenschap: De Kaxinawá stamhoofden en hun gevolg, gekleed in volledige inheemse kledij, stonden in contrast met de rijen wetenschappers, psychotherapeuten, onderzoekers en advocaten. Deze polariteit was verweven door de gehele conferentie, met als doel het integreren van etnobotanicals als therapeutisch middel in de hedendaagse maatschappij. Om dit succesvol te bereiken, is meer onderzoek nodig om de Ayahuasca ervaring wetenschappelijk te begrijpen en te ondersteunen.

Het analyseren van wat niet is uit te drukken, is de harde noot die wetenschappers wereldwijd proberen te kraken. Met behulp van de nieuwste ontwikkelingen in de neurowetenschap en neuronale beeldvormende technologie, worden de mechanismen van psychedelica in het menselijke brein langzaam begrepen en in kaart gebracht. Na jarenlange stilstand in dit veld, is het enorm bemoedigend om de hernieuwde kracht te zien, waarmee psychedelisch onderzoek terugkeert. Dankzij de bevindingen van wetenschappers als Dr. Draulio Barros de Araujo, Gabor Mate, Jordi Ribas en vele anderen, wordt er steeds meer begrepen over de mechanismen van Ayahuasca.

Met name de Beckley Foundation, onder leiding van Amanda Feilding, speelt een sleutelrol in het creëren van onderzoek die de basis legt voor een, op feiten gebaseerd, drugsbeleid. Naast vele projecten, heeft de stichting de eerste MRI- en MEG onderzoeken uitgevoerd met psilocybine en LSD, waarbij inzichten werden verschaft over de invloed en effecten van deze psychedelica op het brein. Naast het verleggen van de grenzen van neurologisch onderzoek, is de stichting ook druk met het ontdekken van de praktische toepassingen van deze stoffen voor de behandeling van aandoeningen, variërend van mentale aandoeningen tot terminale ziektes.

De Etnobotanische Stewardship Council: Het aanpakken van de globalisering van Ayahuasca

Ayahuasca

Op dit cruciale moment, werd de ESC in het leven geroepen om te zorgen voor een veilige en duurzame toekomst voor Ayahuasca en haar cultuur. Omdat het gebruik toeneemt, moeten vele hordes worden overwonnen: De cultuur in Amazone wordt met uitsterven bedreigd, Ayahuasca wordt teveel geoogst, misleidend drugsbeleid criminaliseert het gebruik en charlatans maken de reputatie te schande. Het oplossen van deze uitdagingen is de missie van de ESC, die een dialoog probeert te bewerkstelligen tussen alle betrokken partijen, zoals geïnteresseerden, kwekers, resort eigenaren, experts, genezers, beleidsmakers, etc. Via een serie Ayahuasca Dialogen zullen de belangrijkste vragen over ethiek, veiligheid en duurzaamheid worden onderzocht, waarbij uiteindelijk richting een Ayahuasca Overeenkomst wordt gewerkt, wat weer een "globale overeenstemming is over de principes en criteria voor het implementeren en herkennen van veiligere en meer duurzame Ayahuasca teelt en het gebruik daarna door het gebruik van de globaal erkende, beste technieken." Eenmaal geïmplementeerd, zal deze overeenkomst proberen een vitale ayhuasca cultuur vast te stellen, gebaseerd op duurzaam management van bronnen, training van de gemeenschap, interactie met regeringsambtenaren en de formele certificering van centra die deze overeenkomst ook doorvoeren. Je kunt meer te weten komen over de ESC op www.etnobotanicalcouncil.org.

Is dit echt allemaal nodig?

Dit klinkt als een heleboel organisatie, structurering en regulering. En een legitieme vraag is dus: Is deze professionalisering echt nodig? Het is duidelijk dat sommigen helemaal gelukkig zijn met de huidige situatie en overtuigd dat de zaken zichzelf wel reguleren, zoals dat altijd gebeurt. Zeker als je de vele huidige overheidsvoorschriften overweegt, zou je bijna hopen dat Ayahuasca dat lot bespaard blijft. Maar dat is nu precies waar het om gaat: Als het gebruik van Ayahuasca toeneemt, komen de regels vanzelf, uit de ene hoek of de andere. Het is van het grootse belang om op dit cruciale moment de zaak aan te pakken en te laten zien dat de zelfregulerende mechanismen een veilig en duurzaam kader creëren, waar ingrijpen door de overheid niet nodig is. Ook gaat Ayahuasca verder dan ooit door de overheid gereguleerd kan worden: Het vereist een toegewijde, wereldwijde aanpak, geleid door de geest van service om een bloeiende Ayahuasca cultuur in de toekomst te verzekeren.

Voor meer informatie kan je terecht op:

www.iceers.org
www.ethnobotanicalcouncil.org
www.beckleyfoundation.org

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Festivals Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken