Blog
Belemmert zwaar cannabis gebruik het dromen?
3 min

Belemmert zwaar cannabis gebruik het dromen?

3 min

Als je ooit een verandering hebt gemerkt in je dromen na het (tijdelijk) stoppen met cannabis, ben je niet de enige.

Het is bekend dat cannabis de kwaliteit van de slaap verbetert. Een beetje wiet kan zorgen voor een zalige nachtrust, maar het helpt ook medisch patiënten en andere personen die moeite hebben in slaap te vallen. Cannabis, of het nu wordt gebruikt voor pijn of een slaapstoornis als slapeloosheid, kan ons helpen naar dromenland te komen.

Her zijn in feite diverse soorten verkrijgbaar, die helpen de slaapkwaliteit te verbeteren. Neem bijvoorbeeld Bubba Kush, een indica, die bekend staat om het opwekken van een ontzettend relaxte high, zoeentje die je urenlang op de bank houdt. Dan is er nog Blue Mystic, ook een indica, die zorgt voor de meest comfortabele, lichamelijke buzz ooit. Al bij al, kunnen deze soorten ervoor zorgen dat je beter slaapt. Daarnaast helpen ze je ook sneller in slaap te vallen. Maar hoe zit het met dromen? Heeft cannabis enig effect op de dromen?

CANNABIS, DROMEN EN DE REM-SLAAP

slaapcyclus

Als je ooit een verandering hebt gemerkt in je dromen na het (tijdelijk) stoppen met cannabis, ben je niet de enige. Zware gebruikers melden dat ze de meest bizarre en levendige dromen ervaren wanneer ze minder cannabis consumeren. Personen die met regelmaat gebruiken, beweren echter dat ze hun dromen niet meer kunnen herinneren. Dus, hoe zit dat?

Voor het grootste gedeelte geloven mensen dat er een verbinding is tussen cannabis en dromen, zeker als het aankomt op de REM-slaap. Volgens Psychology Today, verkort cannabis de REM-slaap, net als je dromen. Wanneer je echter stopt, gebeurt het tegenovergestelde. Als een gevolg van het inlassen van een tolerantie-pauze of het volledig stoppen met cannabis, ervaar je een toename in de REM-slaap en meer concrete dromen.

Aan de andere kant beweert Dr. Timothy Roehrs, een slaapexpert bij het Henry Ford Health System, dat er onvoldoende bewijs is om deze theorie te bevestigen. Daarnaast zegt hij dat deze aanname zelfs volledig onjuist kan zijn. "De huidige literatuur over de invloed van cannabis op de REM-slaap is extreem zwak en dubbelzinnig," zegt Roehrs. Hij zegt ook: "Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het de REM-slaap onderdrukt, terwijl andere onderzoeken aantonen dat dit niet het geval is."

Hoewel er veel artikelen zijn die verwijzen naar onderzoeken die dezelfde theorie aanhouden, zijn ze vaak verouderd. Volgens Roehrs dateren ze meestal uit de jaren '70 en '80. En daarnaast zegt hij dat we niet moeten vergeten dat er in totaal slechts zes onderzoeken zijn. Daarom is het lastig om deze overtuiging te accepteren.

Dus, als de REM-slaap niets te maken heeft met onze levendige en bizarre dromen, wat dan wel? Roehrs heeft zo zijn eigen theorie.

DROMEN EN ONTWENNING

Cannabis dromen

Na het uitvoeren van een ongepubliceerd onderzoek, samen met collega Leslie Lundahl van de Wayne State University School of Medicine, gelooft Roehrs dat mensen deze dromen ervaren als een resultaat van de ontwenning. Zoals voor alle stoffen geldt, wordt de slaap beïnvloed als je plotseling stopt. Refererend aan alcoholisten, zegt Roehrs: "Wanneer ze stoppen met drinken, worden ze vaak verstoord of wakker in hun slaap en ze melden levendige dromen. Dus dat lijkt behoorlijk overeen te komen."

Tijdens het onderzoek experimenteerden Roehrs en Lundahl met zware cannabis gebruikers, maar ook personen die veel minder vaak gebruikten. "In het kader van het uitgevoerde onderzoek, werd er welke ochtend en middag cannabis gerookt. Op sommige dagen was het actieve cannabis en op andere dagen een placebo, met ongeveer 0,4% THC," aldus Roehrs. "En de actieve cannabis bevatte 3% THC." Anders gezegd, wisselden de deelnemers tussen actieve en placebo wiet. De ene dag rookten ze het echte spul, terwijl de volgende dag een placebo werd gerookt. Tijdens het experiment maakten de onderzoekers aantekeningen van de slaappatronen van de zware gebruikers en vergeleken deze gegevens met de groep die minder vaak cannabis consumeerde.

Volgens Roehrs werden de volgende resultaten aangetoond: "Het roken van de cannabis met 3 procent THC had, in vergelijking tot het roken van het placebo, geen effect op de REM-slaap." Toen de slaappatronen van de twee groepen werden vergeleken, ontdekte hij ook dat de duur van de REM-slaap hetzelfde was bij de twee groepen. Er was echter wel iets anders merkbaar bij het ongepubliceerde onderzoek. Volgens Roehrs: "De slaap van de groep zware gebruikers was anders dan de slaap van de gezonde, normale groep tijdens de placebo nacht." Op nachten dat de placebo-cannabis was gerookt, liet de groep zwaar gebruikers "lagere hoeveelheden slow-wave slaap zien, de diepe, herstellende soort slaap," aldus Roehrs. "Ook was de efficiëntie van de slaap slechter, want van de 8 uur in bed, besteedden ze slechts 80 procent van de tijd aan het slapen." Het roken van wat cannabis leek alles echter te verbeteren: "Bij gebruik van de actieve cannabis was de effectieve slaap normaal."

HEEFT CANNABIS INVLOED OP DE DROMEN?

Hoewel het onderzoek van Roehr nog moet worden gepubliceerd, verklaart het wel de vreemde dromen. Zoals Roers al vermeldde, onthoud je je dromen beter als je ontwaakt uit de REM-slaap. En wanneer je door de REM-cyclus heen slaapt, is de kans groot dat je je niet veel herinnert. Als je dus stopt of mindert met het gebruik van cannabis, zal je ongetwijfeld wakker worden tijdens de REM-slaap en dus je dromen meer levendig herinneren.

Er moeten natuurlijk meer onderzoeken worden uitgevoerd om te bevestigen dat zwaar cannabis gebruik de dromen verstoort. Omdat de plant de komende jaren legaal zal worden, zal er ook een definitief antwoord komen op deze vraag. Tot die tijd kunnen mensen het onderzoek van Roehr en Lundahl overwegen, die behoorlijk logisch lijkt.

 

         
  Brittney  

Geschreven door: Brittney
Brittney, die stellig gelooft dat cannabis van groot belang nu kan zijn voor de samenleving, geniet er zelf al heel lang van. Deze liefde is terug te zien in haar schrijven, waarmee ze mensen via een liefde voor cannabis wil informeren, leren, en samenbrengen.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken