Cannabis Katers En Hoe Ervoor Te Zorgen Dat Je Niet Teveel Rookt


Laatst bewerkt :
Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogCannabisDrugsonderwijsHow-To's

Cannabis Katers


De term "kater" wordt geassocieerd met het verschrikkelijke gevoel van het drinken van te veel alcohol de avond ervoor. Sommige mensen zijn echter ook een beetje loom op de ochtend na het consumeren van meer wiet dan wat ze aankunnen. We bekijken wat dit precies inhoudt en hoe je ermee om kunt gaan.

Is het mogelijk om een kater te krijgen van het roken van wiet? Nou, bijna iedereen die wel eens heeft gerookt of nog steeds rookt, zal een bepaalde zwaarte en slaperigheid herkennen na een lange nacht roken. Van die sessies waar je net een trekje te veel neemt van de waterpijp op de bank van je vriend, en waar je de volgende ochtend precies op dezelfde plek weer wakker wordt. Als je in dit geval opstaat, zul je langzaam naar de badkamer lopen om vervolgens jezelf in de spiegel aan te kijken met zware en ietwat rode ogen.

Of dit nu omschreven moet worden als een kater of niet, het is zeker een overblijfsel van het roken van grote hoeveelheden hoogwaardige wiet. Misschien is de belangrijkste reden om deze sensatie geen kater te noemen wel de vergelijking met wat je ervaart bij het consumeren van te veel alcohol. Dat brengt namelijk totaal andere problemen met zich mee, zoals overgeven, beven, zware hoofdpijn en soms gevaarlijke uitdrogingsverschijnselen.

HOE VOELT HET OM EEN CANNABIS KATER TE HEBBEN?

Gevoel Cannabis Kater

Hoewel het type kater van cannabis totaal anders is en minder ernstig, kunnen sommige rokers vermoeidheid, loomheid, droge ogen en mogelijk wat hoestbuien en constipatie ervaren. Dit is echter verschillend met als je je wakker wordt als je nog steeds high bent na een korte nacht, of als je de afgelopen zes uur een sterke spacecake hebt gegeten.

De nasleep van het roken van veel te veel cannabis wordt vaak omschreven als een gevoel waarbij de ruimte waar je hersenen ooit zaten, opgevuld is met katoen. Dat is inderdaad een aparte omschrijving, maar dit legt waarschijnlijk het beste het gevoel uit van de vaagheid die je ervaart en van het gevoel dat je niet echt met beide benen op de grond staat.

HOE KRIJG JE EEN KATER VAN CANNABIS?

Deze sensatie is het resultaat van het consumeren van grote hoeveelheden cannabis. Het molecuul dat verantwoordelijk is voor het psychoactieve effect dat je krijgt van wietgebruik is de fytocannabinoïde THC. Dit molecuul lost op in vet en kan ook opgeslagen worden in je lichaamsvet. Dit houdt in dat een deel van de THC pas later vrijkomt in je systeem nadat je gerookt hebt. THC kan dan ook langdurig ronddwalen in je lichaam voordat het volledig verteerd is.

Hoe krijg je een cannabis kater?

Bij eetbare vormen van cannabis is de kans groter dat je een kater oploopt. Het duurt niet alleen langer voordat ze beginnen te werken, maar de high zelf is ook langer aanwezig. Dit komt voornamelijk doordat edibles oraal worden ingenomen, waarbij THC wordt omgezet in 11-hydroxy-THC, een actieve metaboliet die zeer effectief is bij het doorkruisen van de bloed-hersenbarrière. Het geeft daardoor een intenser gevoel van een psychoactieve high. Het inhaleren van THC neemt echter een directere route naar de hersenen.

Daarnaast veroorzaken de eetbare vormen van cannabis vaker een cannabis kater, omdat ze meer tijd nodig hebben om door het maag-darmkanaal te gaan. Dit houdt in dat het soms een dag kan duren voordat alle THC is verteerd.

HOE JE EEN CANNABIS KATER VOORKOMT

Er wordt vaak gezegd dat voorkomen beter is dan genezen. Dit betekent dat je jezelf een beetje in bedwang moet houden en niet te veel moet gebruiken om de kans op een cannabis kater te verkleinen. Natuurlijk zijn er momenten dat je de grenzen opzoekt en een sterke high wilt voelen; daar is niets mis mee als dat je persoonlijke keuze is. Als bepaalde omstandigheden, zoals werk of afspraken voor de volgende dag, zich er niet voor lenen, is terughoudendheid aan te raden zodat je niet dat lome gevoel hebt als je de volgende morgen opstaat.

Misschien wel het makkelijkste is om bij te houden wat je inneemt. Voorgaande experimenten en ervaringen geven je inzicht in wat jouw limiet is. Van een joint vol met THC-rijke soorten en van edibles met een overvloed aan hoogwaardige cannabis heb je natuurlijk veel minder nodig. Weten wat je aankunt met de soort die je aan het consumeren bent, is van groot belang als je niet helemaal futloos wilt zijn de volgende dag.

Een andere factor is de tijd waarop je besluit high te worden. Als je om 2 uur 's nachts nog op bent met je vrienden en opeens besluit nog wat te gaan roken of op wat eetbare cannabis te kauwen, is de kans veel groter dat je dat 's ochtends gaat voelen dan wanneer je begint om 8 uur 's avonds met wat lichte joints.

Goed water drinken, helpt ook om je bloed te verdunnen, en zorgt ervoor dat het sneller je lichaam verlaat via je urine.

HOE JE VAN EEN CANNABIS KATER AFKOMT

Hoe kom je van een cannabis kater af?

Als je al te veel hebt geconsumeerd en je voelt je een beetje loom de volgende ochtend, zijn er bepaalde maatregelen die je kunt nemen om het effect te verminderen.

Naar de sportschool gaan of een rondje hardlopen of fietsen, brengt je energieniveau omhoog, en geeft je bloedsomloop een boost. Hierdoor voel je je fitter.

Een dosis CBD-extract kan ook helpen de effecten van THC in het lichaam tegen te gaan.

Overdag veel water drinken helpt om je energieniveau hoog te houden en werkt tegen de droge mond die je krijgt van te veel roken.

 

         
  Luke Sumpter  

Geschreven door: Luke Sumpter
Luke Sumpter is een journalist, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en gespecialiseerd in gezondheid, alternatieve geneeskunde, kruiden en psychedelisch genezen. Over deze en andere onderwerpen schreef hij onder andere voor mediakanalen als Reset.me, Medical Daily en The Mind Unleashed.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Gerelateerde Producten