Blog
Cannabisfotografie: Hoe Maak Je Hoogwaardige Foto'S?
4 min

Cannabisfotografie: Hoe Maak Je Hoogwaardige Foto's?

4 min

Hoewel het niet moeilijk is om goede foto's van wiet te maken, is het wel belangrijk dat je eerst enkele basisprincipes kent en weet wat je al dan niet nodig hebt. In dit artikel geven we je de basis die je nodig hebt om van start te gaan.

We leven in een wereld waarin alles visueel vastgelegd wordt, waaronder de wietteelt en het cannabisgebruik. Afgezien van de vraag of dit onophoudelijke fotograferen en delen gezond is, kijken we in dit artikel naar technieken voor het fotograferen van cannabis en geven we zeven tips om je te helpen geweldige wietfoto's te maken!

Waarom zou je foto's van wiet maken?

Waarom zou je foto's van wiet maken?

Waarom zou je geen foto's van je wiet maken?

Foto's van wiet maken is verrassend leuk, vooral als je het zelf gekweekt hebt. Natuurlijk is een foto maken van wiet die je op straat hebt gekocht misschien niet zo interessant, maar het van dichtbij vastleggen van alle pracht en praal van een harsachtige, paarse strain waar je al maanden aan werkt, kan een andere manier zijn om ervan te genieten.

En wat kun je met deze foto's doen? Ten eerste is het een goede manier om meer te leren over zowel macrofotografie als over wietplanten. Het kan heel leuk zijn om te proberen de hoek, focus en afstand precies goed te krijgen om trichomen en toppen perfect in beeld te krijgen, net als het achteraf bewerken van de foto's om de rijke kleuren naar voren te laten komen. Als je een foto maakt die goed genoeg is, kun je hem bijna ruiken.

Als je eenmaal de perfecte foto's hebt, kun je ze voor eigen gebruik bewaren als een soort kweekdagboek. Of je kunt ze in de toekomst gebruiken om verschillende kweekrondes met elkaar te vergelijken. Je kunt ze ook delen op Instagram of andere sociale platforms (doe dit alleen als het veilig is om je hobby openbaar te delen) en — als ze goed zijn — zelfs meedoen aan wedstrijden!

Gerelateerd artikel

De Verschillende Kleuren Van Wiet En Wat Ze Betekenen

Hoe stel je je camera in voor cannabisfotografie?

Hoe stel je je camera in voor cannabisfotografie?

Om toppen van wiet echt mooi op de foto te krijgen, moet je ongelooflijk dichtbij kunnen komen. Tegelijkertijd moet je ze scherp in beeld houden om de fijnste details vast te leggen. Om dit te doen, is een normale camera misschien niet genoeg zonder de lens te verwisselen. Hetzelfde geldt voor smartphonecamera's. Hieronder laten we je zien wat je nodig hebt om wietfoto's van wereldklasse te maken.

Als je je planten op grotere afstand wilt fotograferen, dan heb je veel meer vrijheid wat betreft je fotoapparatuur. In dit geval zijn de resultaten afhankelijk van je talent als fotograaf en niet zozeer van je fototoestel.

Welke lenzen moet je gebruiken voor wietfoto's?

Welke lenzen moet je gebruiken voor wietfoto's?

Als je brede shots maakt van hele planten, of eigenlijk alle andere dingen dan toppen van wiet en trichomen, zijn er verschillende lenzen die je kunt gebruiken. Hoogwaardige telefooncamera's en amateurcamera's kunnen de klus klaren, zolang ze maar van hoge kwaliteit zijn (en dat zijn er tegenwoordig veel).

Maar je hebt wel een goede lens nodig die heldere, scherpe foto's met een voldoende hoge resolutie kan maken. Bijvoorbeeld een 18-55mm lens is perfect voor alle soorten foto's, behalve macrofoto's. Alles wat groter is dan dit, is bedoeld om van verder weg in te zoomen, en dit heeft weinig nut als het gaat om het maken van wietfoto's — behalve in ongebruikelijke omstandigheden.

Wat is de beste manier om trichomen te fotograferen?

Voor close-ups van wiet heb je een macrolens nodig. Tegenwoordig zijn macrolenzen niet alleen verkrijgbaar voor dure DSLR-camera's, maar ook als opzetstuk voor smartphones. Het maakt dus niet uit met welke apparatuur je begint, want je kunt altijd een macrolens vinden die bij je past.

Met deze lenzen kunnen camera's wel heel dichtbij scherpstellen op het object in kwestie. Met een normale camera, of zelfs met het menselijk oog, wordt het object onscherp als je te dichtbij komt. Dit betekent dat je maar een beperkt aantal details kunt vastleggen.

Macrolenzen zijn speciaal gemaakt om heel dichtbij te kunnen komen. Hiermee kun je zelfs op millimeters afstand van het object scherpstellen, wat betekent dat je een verbazingwekkende hoeveelheid details in beeld kunt brengen.

Gerelateerd artikel

Het Kweken Van Megatoppen: 10 Stappen Naar Succes

7 tips voor wietfoto's van hoge kwaliteit

7 tips voor wietfoto's van hoge kwaliteit

In het volgende gedeelte geven we zeven tips die je zouden moeten helpen om geweldige foto's van wiet te maken, of het nu om hele planten, trichomen of flatlays gaat.

Experimenteer met verschillende perspectieven

Er zijn veel perspectieven van waaruit je wiet kan fotograferen.

Flatlays

Je hebt vast wel eens door een kookboek gebladerd en foto's gezien van kruiden en andere ingrediënten verspreid over een tafel. Zulke foto's noemen we flatlays en zie je ook terug in de wietwereld.

Een flatlay is direct van bovenaf genomen, met minimale schaduwen. Vaak wordt geprobeerd om het tafereel een natuurlijke uitstraling te geven, alsof de foto een proces in beeld brengt.

Overzichtsfoto's

Bij een overzichtsfoto van wiet neem je een foto van een plant of planten, meestal tijdens de groei. Van onderen genomen laat een overzichtsfoto planten er groot en krachtig uitzien; van bovenaf worden individuele bladeren en toppen beter weergegeven. Als je mooie wietplanten kweekt en/of een kweekverslag wilt bijhouden, dan zijn overzichtsfoto's iets voor jou.

Wietfoto's met modellen

Denk aan die foto die je al duizend keer hebt gezien, waarschijnlijk op deze website, van iemand die een enorme joint rookt en waarvan de rook het gezicht bedekt. Dit is cannabisfotografie met modellen. Een wietfoto met een model betreft doorgaans een in scène gezette foto van iemand die cannabis gebruikt. Wees creatief en probeer uniek te zijn!

Close-ups

Close-ups van glinsterende trichomen kunnen eruitzien als vreemde buitenaardse werelden. Dit soort foto's kan echt indrukwekkend zijn, vooral als je de planten zelf hebt gekweekt. Je hebt er macrolenzen en een beetje aandacht voor nodig, maar zowel het fotografieproces als het resultaat is zeker de moeite waard.

Kies je beste toppen

Natuurlijk wil je je beste toppen fotograferen. Dit betekent de toppen van wiet met de meeste trichomen, de fraaiste kleur en de indrukwekkendste consistentie. Maar bekijk je plant goed; het kan zijn dat er kleinere toppen tussen zitten die een bepaalde schoonheid uitstralen. Vooral als je macrofoto's maakt, zal alles er grootser uitzien. Neem je plant gewoon goed onder de loep voordat je je uiteindelijke object kiest.

Maak gedetailleerde foto's met een macrolens

Close-ups met een macrolens kunnen echt de show stelen. Als je je zo'n lens kunt veroorloven, zal deze het proces een stuk prettiger maken. Deze manier van fotograferen is hartstikke leuk, maar laat je er niet door meeslepen, want andere soorten cannabisfotografie kunnen net zo lonend zijn.

En hoewel een goede macro-opname van trichomen er ongetwijfeld cool uitziet, heb je er in principe maar weinig fotografisch inzicht voor nodig. Het maken van een echt indrukwekkende foto van een plant stelt je fotografische vaardigheden meer op de proef.

Gebruik de cameraflitser (of extra belichting)

De flitser van je camera helpt enorm om de verschillende kleuren van je planten te accentueren en de trichomen laten glinsteren. De extra verlichting kan je foto's zo een stuk beter maken. Als je eenmaal een beetje verstand hebt van fotografie, kan het spelen met verschillende lichtopstellingen echt het verschil maken tussen een gewone en een schitterende foto.

Stabiliseer foto's met een statief

Stabiliseer foto's met een statief

Een statief wordt aangeraden voor de meeste foto's en is bijna onmisbaar voor macrofoto's. Als je foto's maakt van modellen of planten en je zoomt volledig uit en de belichting is goed, dan zijn opnamen uit de hand goed te doen. Fotografeer je van dichtbij of bij weinig licht? Dan heb je de extra stabiliteit van een statief nodig om de details te behouden, anders kunnen de foto's wazig worden.

Houd de achtergrond leeg

Een drukke achtergrond kan afleiden, het scherpstellen moeilijker maken en kleuren verstoren. Gebruik dus indien mogelijk een lege of gestructureerde achtergrond; dit is essentieel om het object op de voorgrond eruit te laten springen.

Cannabis kweekgidsKlik hier

De kunst van het maken van goede foto's van toppen

De kunst van het maken van goede foto's van toppen

Cannabisfotografie is inmiddels echt een vak apart en er is veel concurrentie. Maar er is altijd ruimte voor meer, en zelfs als je nooit van plan bent om je foto's te delen, kan het handig zijn om je bezigheden bij te houden. Zorg er alleen voor dat ze later geen belastend bewijs opleveren!

De tips in dit artikel helpen je op weg, maar vanaf hier is het helemaal aan jou. Als je echt geweldige wietfoto's wilt maken, leer dan eerst gewoon om goede foto's te maken. Zodra je dat eenmaal onder de knie hebt, kun je je laten gaan en naar eigen inzicht experimenteren. Alleen op deze manier zal je cannabisfotografie zich onderscheiden van de rest.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken