Blog
De Genderkloof: Vrouwen en Wiet
2 min

De Genderkloof: Vrouwen en Wiet

2 min
Lifestyle Nieuws

Het roken van wiet is nooit uitsluitend een "mannending" geweest, maar het meerderheid van de onderzoeken lijkt precies dat te suggereren. Dit wekt de vraag op: Waar zijn de dames van de wiet?

De genderkloof met betrekking tot vrouwen en cannabis is een enigszins bekend mysterie. Het roken van wiet staat al jaren bekend als vermaak, of ondeugd, voor mannen. Deze behoorlijk scheve verhouding heeft ervoor gezorgd dat vrouwen worden beschouwd als voorwerpen van de "canna-cultuur" en geen bijdrage leveren. Dat oude stereotype van een vrouw in niets verhullende kleding met een bong in de handen, somt eigenlijk de vrouwelijke identiteit wel op in de rode, halfopen ogen van de media. Videoclips, films en sociale media hebben allemaal een rol gespeeld in irritante (hoe ik het noem) "marihuana manipulatie" - met het bijna volledig overschaduwen van vrouwen als hoogtepunt.

Vrouwen in de "High Society"

Gegevens lijken te suggereren dat vrouwen slechts een klein (maar gestaag groeiend) percentage uitmaken van de cannabis gebruikers. Dat gezegd hebbende, lijken onderzoeken te variëren. Een onderzoek in de VS ontdekte dat er daadwerkelijk een "genderkloof was tussen het aantal mannen en vrouwen die de drug in hun leven probeerde." Volgens de statistieken gaf 47% van de mannen en slechts 30% van de vrouwen toe de drug eens geprobeerd te hebben. Met zulke cijfers, en vele andere die dezelfde resultaten meldden, is het moeilijk te ontkennen dat de genderkloof niet bestaat. Maar waarom is dit? Het onthullen van de definitieve reden achter deze vraag is tot op heden vergeefs gebleken. Het lijkt echter een combinatie van factoren te zijn en als antwoord hierop zijn vele theorieën opgedoken. "Onbewuste zorgen over het verstoren van diepgewortelde sociale constructies," was er bijvoorbeeld een (en een hele mond vol), terwijl een andere de "echte angst voor wettelijke maatregelen" noemde. En inderdaad, met name in onderdrukte gebieden hebben moeders de angst dat hun kinderen hen worden afgenomen als zij wiet roken.

Nu er druk wordt gespeculeerd, denk ik dat het veilig is om te zeggen dat dit inderdaad het werk is van talrijke, verschillende krachten. Krachten van een sociale, culturele en emotionele aard.

Recent zien we echter dat vrouwen zich steeds meer losbreken uit hun culturele kettingen om hun eerste moedige stappen te zetten in de wereld van de wiet. Vrouwelijke pioniers, ondernemers en nieuwsgierigen maken hun aanwezigheid kenbaar in deze voornamelijk mannelijke, halfbakken bezetting. Een mooi voorbeeld is de 43 jarige huisvrouw en moeder Christie Lunsford, afkomstig uit Denver, Colorado. Haar verhaal (gepubliceerd in de Denver Post, zie link onderaan) is er een van een vrouw die zich geïsoleerd voelde in de, met mannen gevulde, medische marihuana arena. Volgens het artikel, woonde ze bijeenkomsten van de cannabis industrie bij, waar ze de enige vrouw in de kamer was. In haar eigen woorden beschrijft ze de opgetogenheid die ze voelde toen ze ook andere vrouwen zag: "De eerste keer dat ik een andere vrouw zag, was ik dolblij. Dat was in 2010." Inmiddels zijn er diverse allianties en gemeenschappen opgericht, die draaien om vrouwen en cannabis. Vooraan vinden we NORML Women's Alliance (www.normlwomensalliance.org), samen met Moms for Marijuana (www.momsformarijuana.org).

Christie is inmiddels overgestapt op cannabis marketing, productontwikkeling en verkoop en woont vergaderingen bij in de cannabis industrie waar uitsluitend vrouwen zijn en die ook alleen over vrouwen gaan. Deze overgang geeft de gestage vorderingen aan die worden gemaakt in het opnieuw evalueren van de positie van vrouwen in de wereld van de wiet. Vrouwen duiken niet alleen in een industrie die door mannen is gebouwd, om de vruchten te plukken van de enorme zakelijke kansen die er liggen (in ieder geval in de VS). Ze hervormen tegelijkertijd ook het op mannen gerichte ego van wiet.

Als we afgaan op het aantal bewegingen met vrouwen aan het hoofd, die zich op dit moment bevinden in de wereldwijde industrie, kunnen we veilig stellen dat vrouwen hun stempel beginnen te zetten op de marihuana verkoop. Ik zou zelfs zo ver willen gaan te beweren dat we in de komende jaren ongetwijfeld de allereerste vrouwelijke stoner film zullen zien en niet te vergeten de oneindige sleur aan, op vrouwen georiënteerde, producten, waar we al veel te lang op wachten.


Read more about
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken