Blog
Europees Cannabisgebruik Per Land - Wie Rookt Meer?
2 min

Europees Cannabisgebruik Per Land - Wie Rookt Meer?

2 min
Nieuws Wetgeving

Als we de War on Drugs zouden moeten geloven, moeten strenge wetten mensen stoppen met het roken van cannabis. Toch tonen nieuwe statistieken dat het tegenovergestelde gebeurt. Dus wie in Europa rookt het vaakst wiet?

Het is officieel. Volgens het Europese Drugs Rapport 2016 gepubliceerd door het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EWDD), gebruiken een heleboel mensen in Europa cannabis, ongeacht de legale status, en een aantal van de strengste landen met het hoogste aantal mensen die toegeven dat ze er eentje opsteken. En dat voor de War on Drugs.

Gerelateerd artikel

Where To Smoke Cannabis Legally In Europe

WIE ROOKT HET MEEST?

In de Europese Unie heeft 24,8% van de volwassenen ouder dan 15 jaar minstens één keer cannabis geprobeerd, en 13,3% hebben in het afgelopen jaar gerookt. Hier zijn de top 10 landen met het hoogste percentage van het gebruik, samen met hun drugsbeleid:

Table

Volgens deze statistieken lijkt het juridisch beleid weinig tot geen effect te hebben op drugsgebruik. Frankrijk en Denemarken hebben een zeer restrictief beleid, maar toch is het gebruik van cannabis het hoogst in die twee landen. Aan de andere kant zijn Spanje en Nederland zeer vooruitstrevend, en staan ze nog steeds in het midden van onze top 10 lijst.

Natuurlijk hebben we het over wat nog steeds beschouwd wordt als illegaal drugsgebruik door velen, dus deze statistieken kunnen niet worden opgeroepen als zijnde 100% accuraat. De cijfers werden verzameld door verschillende landen met verschillende methoden, en zelfs in verschillende jaren. Plus, in sommige landen, betekent het beantwoorden met ja het toegeven van een misdaad. Hoe dan ook is dit rapport dus waarschijnlijk een onderschatting van het werkelijke gebruik van cannabis.

Ook al zijn de cijfers een beetje wazig en hebben een kleine speelruimte, is het vrij duidelijk dat het juridische beleid weinig effect heeft op het feitelijke drugsgebruik.

HET IS TIJD VOOR VERSTANDIGE CANNABISWETTEN IN DE EU!

De Verenigde Staten heeft aangetoond dat verstandige cannabiswetten kunnen werken. Colorado werd de eerste staat om cannabis te legaliseren voor recreatief gebruik in 2012, en terwijl er problemen zijn geweest, is het een groot succes tot nu toe.

Recreatieve verkoop begon in 2014, dus laten we eens kijken hoe de dingen sindsdien zijn verbeterd:

Criminaliteit is gedaald - Naast minder arrestaties voor cannabis, daalden geweldsmisdrijven met 2,2% en vermogensdelicten met 8,9% van 2013 tot 2014.

• Belastinginkomsten zijn gestegen - In 2014 verzamelde Colorado $ 44 miljoen aan belastinginkomsten van legale verkoop van cannabis. In 2015 is het aantal gestegen tot ongeveer $ 125 miljoen, en in januari 2016 alleen al werden meer dan $ 14 miljoen aan belastingen verzameld aangezien de verkoop voor die maand jaar per jaar met $ 2.350.000 verdubbelde, gereserveerd voor lokale scholen.

Werkloosheid is gedaald - Zelfs met een massale toestroom van hoopvolle mensen op zoek naar werkgelegenheid in de cannabis-industrie, is de werkloosheid laag gebleven met ongeveer 4% over de gehele staat. Voor 2015 had Colorado het 10de laagste werkloosheidscijfer in de Verenigde Staten.

Verkeersdoden zijn gedaald - Mede door minder drinken en meer roken is het aantal verkeersdoden aanzienlijk gedaald in 2013 en 2014 en de cijfers blijven dalen. Het vergelijken van de eerste vier maanden van 2016 met dezelfde periode in 2015, daalde het aantal doden met 23,3%.

Kortom, de wereld kwam niet, komt niet, en zal niet tot een einde komen omdat mensen vrije toegang hebben tot cannabis in Colorado. Zelfs John Hickenlooper, gouverneur van Colorado, ging van zeggen dat de legalisering "roekeloos" was tot openlijk verklaren dat het lijkt te werken.

Het is waar dat sommige mensen in Colorado een beetje te enthousiast werden met het idee van vrije toegang tot kwalitatief hoogwaardige wiet, en overdreven en flipten een beetje, maar er waren weinig tot geen ernstige blessures of sterfgevallen in verband met het gebruik van cannabis. Misschien is het tijd voor Europa om tot bezinning te komen en cannabis meer te reguleren als alcohol, een veel schadelijkere drug naar onze mening.

 

         
  Laura  

Geschreven door: Laura
Laura, die regelmatig als onze gastschrijver fungeert, woont in het wilde hart van de Amerikaanse oostkust op haar familieboerderij. Ze heeft een diep respect ontwikkeld voor cannabis en probeert voortdurend haar vaardigheden aan te scherpen en te verbeteren.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken