Blog
Wat Kun Je Verwachten Van Een Ayahuasca Retreat?
3 min

Fabels Over Ayahuasca Ontkracht!

3 min

We duiken in de circulerende misvattingen over het Zuid-Amerikaanse brouwsel ayahuasca. Lees verder en ontdek wat waar is over dit geheimzinnige mystieke drankje, maar ook wat uit de duim is gezogen.

De discussie over het psychedelische brouwsel ayahuasca is verweven met tal van fabeltjes en misvattingen. Door de complexiteit van de ervaring is het erg lastig een ayahuascatrip uit te leggen aan iemand die het nog nooit heeft meegemaakt. Daarbij wordt informatie verkeerd geïnterpreteerd en ontstaan er fabeltjes. Laten we eens zien wat die misvattingen zijn en ze stuk voor stuk ontkrachten als dat nodig is!

AYAHUASCA IS EEN ALLROUND REMEDIE VOOR DE LICHAMELIJKE GEZONDHEID

Zo toont een onderzoek uit 2017 aan dat mensen die in het voorgaande jaar ayahuasca hadden gebruikt zich volgens de statistieken beter voelden dan de andere twee groepen die ofwel LSD hadden gebruikt of helemaal geen psychedelische substanties.

Ayahuasca is dan misschien wel geen allround wondermiddeltje, het lijkt er wel op dat het voordelen kan hebben voor de menselijke psyche. Wat dat precies inhoudt, is echter nog niet volledig onderzocht. De ideale dosis en bereidingswijze zijn daarbij nog niet vastgesteld. Het bovenstaande is in ieder geval een stap in de goede richting.

DE TOEKOMST VAN AYAHUASCA WORDT BEDREIGD

Banisteriopsis caapi

Nee, dat is helemaal niet waar, in de nabije toekomst sterft ayahuasca niet uit. Laten we echter nagaan hoe dit fabeltje is ontstaan. Door de toenemende populariteit vindt het verzamelen van het hoofdbestandsdeel van het brouwsel niet meer zozeer plaats in de vrije natuur. Het wordt namelijk gecontroleerd verbouwd. Het in de vrije natuur verzamelen van de liaan is tijdrovend en inefficiënt. Bovendien is de aanvoer uit het wild niet genoeg om te voldoen aan de reusachtige vraag ernaar. Dit is dan ook grotendeels de reden waarom de angst voor schaarste en prijsstijgingen is ontstaan.

Vanwege die reusachtige vraag, zijn er echter plantages opgericht. Zo kan op kosten en arbeid bespaard worden. Ook is deze manier volgens de kwekers duurzamer. Het mag duidelijk zijn dat door de concurrentie onder planten die van nature in het regenwoud voorkomen het niet efficiënt is om de liaan in deze habitat aan te planten. Op die manier krijgen ze namelijk waarschijnlijk niet genoeg zonlicht om weelderig te kunnen groeien. Hier komen de argumenten voor plantages als duurzame alternatieven om de hoek kijken. Het debat hierover is nog volop gaande. Toch kunnen we vooralsnog veilig stellen dat ayahuasca in de nabije toekomst niet met uitsterven bedreigd wordt.

BIJ JE GEBOORTE EN OVERLIJDEN KOMT ER DMT VRIJ

Deze theorie is populair geworden door het boek The Spirit Molecule van Rick Strassman. Hierbij wordt gesuggereerd dat een klier DMT afscheidt tijdens onze geboorte en ons overlijden. Strassman heeft DMT uitgebreid onderzocht. Zo deed hij een 5-jaar durend onderzoek waarbij meer dan 60 mensen betrokken waren. De theorie, die stelt dat we op het moment van geboorte en overlijden DMT uitscheiden, is echter nog steeds precies wat het is: een theorie.

In een onderzoek verricht door The Cottonwood Research Foundation uit 2013 wordt gesteld dat DMT in de pijnappelklier van laboratoriumratten is aangetroffen. Deze klier wordt in verband gebracht met slaappatronen en dromen. En dat correleert met de geboorte/overlijden hypothese van Strassman. Tot op de dag van vandaag is ook dit echter niet bevestigd.

DMT

VAN AYAHUASCA KUN JE DOODGAAN

Ayahuasca brengt een bijzonder heftige ervaring teweeg. Toch zijn er geen gevallen van overlijden bekend die direct in verband staan met het gebruik ervan. De toenemende populariteit heeft er echter toe geleid dat de markt geplaagd wordt door zwendel en imitaties van het brouwsel. Aan dat soort mengsels zijn inderdaad mensen overleden. Maar dat is slechts te wijten aan de consumptie van andere schadelijke chemicaliën of giftige substanties. Onervaren mensen proberen hierbij het drankje zelf te maken en dat levert vaak een gevaarlijk middel op.

Zorg ervoor dat je je leverancier voor de volle 100% kunt vertrouwen wat betreft de herkomst van de ingrediënten en hoe het gemaakt wordt. Je moet ook je eetgewoonten in de gaten houden als je ayahuasca wilt gebruiken. Dat kan er werkelijk toe bijdragen dat de ervaring gladjes en veilig verloopt. Zo is het Ayahuasca MAOI Dieet iets om naar te kijken. We hebben hierover een fantastisch artikel voor je, zodat je weet welk voedsel je moet eten en welke drugs je beslist moet vermijden.

HET GEBRUIK VAN AYAHUASCA IS AL EEUWENOUD

Menselijk contact met ayahuasca is pas sinds 1860 voor het eerst op schrift vastgelegd. Zo is het vermeld in de kronieken van de Jezuïeten uit de oerwouden van Peru en Brazilië. Het is zeer aannemelijk dat het al eerder gebruikt werd, maar dat is puur speculatief. Gezien de populariteit van het gebruik van medicinale kruiden in diverse culturen kun je veilig aannemen dat de consumptie van ayahuasca al bestond voordat westerlingen er melding van maakten.

Het Gebruik Van Ayahuasca Is Al Eeuwenoud

AYAHUASCA WERKT VERSLAVEND

Als je wel eens een ayahuascatrip hebt ondernomen, weet je dat de ervaring weinig verslavende aspecten in zich heeft. Zowel positieve als negatieve gevoelens worden versterkt. Ook vindt er een spirituele reiniging plaats die gepaard gaat met heftig braken. José Carlos Bouso, een pionier op het gebied van neuroimaging onderzoeken met ayahuasca, stelt dat de substantie niet verslavend is. Hij verklaart: "We hebben een onderzoek uitgevoerd in Brazilië en geen bewijs gevonden voor afhankelijkheid of afkickverschijnselen bij regelmatige gebruikers."

Niet alleen is ayahuasca niet verslavend, het zou mogelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van verslavingen aan andere substanties. Ayahuasca zet de wereld zoals je die kent helemaal op z'n kop. Daardoor wekt het niet eerder ervaren inzichten op in je allerdiepste gedachten en emoties. Met hulp van een deskundige zijn mensen vervolgens in staat veel te bereiken als ze aan een dergelijke aandoening lijden.

EEN ECHTE SJAMAAN HEEFT "SJAMAANKLEDING" AAN

Een Echte Sjamaan Heeft

Dat is natuurlijk een fabeltje. Beoordeel nooit iemand op het uiterlijk, negatief of positief. Vertrouw niemand die zich sjamaan noemt vanwege zijn etnische afkomst of om wat voor kleding hij draagt. Zorg ervoor dat je uitvoerig research doet naar de meest geschikte persoon. Indien mogelijk, kun je proberen informatie te vergaren van mensen die je vertrouwt. Ook op online forums kun je een goede indruk opdoen. Mensen die de ervaring echt hebben ondergaan, bieden de meest waardevolle informatie.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken