Blog
Hoe Gebruik Je Liquid Culture Spuiten Voor Paddenstoelenbroed?
3 min

Hoe Gebruik Je Liquid Culture Spuiten Voor Paddenstoelenbroed?

3 min

Liquid cultures ontwikkelen zich snel en zijn geweldig in het verslaan van microbiële concurrentie. Als je ze gebruikt, kun je de kolonisatie in graanbroed aanzienlijk versnellen, waardoor ook de kans op besmetting verkleint. Leer hier hoe je graanbroed ent met een liquid culture spuit.

Er zijn talloze technieken die je kunt gebruiken om thuis een substraat voor paddenstoelen te enten. Maar een liquid culture is misschien wel het meest effectief om je teelt mee op te starten. Deze oplossingen zijn al met mycelium gekoloniseerd dat staat te trappelen om te beginnen; je hoeft het alleen maar een thuis te geven.

In dit artikel leggen we uit wat liquid cultures zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

Waarom zou je een liquid culture spuit gebruiken voor paddenstoelenbroed?

Waarom Zou Je Een Liquid Culture Spuit Gebruiken Voor Paddenstoelenbroed?

Een liquid culture spuit is een beproefde manier om graanbroed te enten. Hiermee kun je vervolgens een bulksubstraat enten, wat op zijn beurt zeer grote hoeveelheden magic mushrooms kan produceren.

Liquid cultures bestaan uit een oplossing die al ontwikkeld mycelium bevat. Wanneer je dit aan een substraat toevoegt, begint het mycelium onmiddellijk te groeien. Dit resulteert in een snelle ontwikkeling en heeft een veel grotere kans op succes dan wanneer je een sporenspuit gebruikt.

Sporen moeten veel meer strijd leveren met concurrerende microben (bacteriën en andere schimmels) op het substraat en zullen vaak worden weggeconcurreerd. Het gebruik van een liquid culture helpt om dit probleem te beperken, hoewel je natuurlijk nooit 100% garantie hebt.

Gerelateerd artikel

Liquid Culture Versus Sporenspuiten: Een Vergelijking

Hoe gebruik je een liquid culture spuit voor paddenstoelenbroed?

Het gebruik van een liquid culture spuit is heel simpel. Als je de onderstaande stappen zorgvuldig volgt, heb je een grote kans om in zeer korte tijd succesvol magic mushrooms te kweken.

Benodigdheden

Benodigdheden

Liquid culture spuit
• Gesteriliseerd graanbroed met injectiepoort
Aansteker of andere vlam
Latex handschoenen
• Still air box (SAB) of flow hood
Desinfectiemiddel of isopropylalcohol

Instructies

1. Bereid de ruimte voor. Veeg oppervlakken en de buitenkant van de kweekpotten af met desinfectiemiddel of isopropylalcohol. Veeg ook de binnenkant van de SAB of flow hood schoon (behalve het filter). Doe je handschoenen aan.

Bereid De Ruimte Voor

2. Bevestig de naald aan de spuit. Haal de huls eraf en houd de naald in een vlam tot deze roodgloeiend is. Dit zal de naald steriliseren. Laat de naald afkoelen voordat je verder gaat met de volgende stap.

Houd De Naald In Een Vlam Tot Deze Roodgloeiend Is

3. Plaats de kweekpotten/zakken in de SAB of flow hood.

Plaats De Kweekpotten/Zakken In De SAB Of Flow Hood

4. Duw de naald door de injectiepoort op je graan. Spuit ongeveer 1-5ml (hieronder vind je meer informatie) in de pot (als je een pot gebruikt). Als je een zak gebruikt, injecteer je direct in het graan.

Duw De Naald Door De Injectiepoort Op Je Graan

5. Verwijder de naald.

Verwijder De Naald

6. Zet je potten of zakken op een veilige plek waar ze kunnen incuberen.

Zet Je Potten Of Zakken Op Een Veilige Plek Waar Ze Kunnen Incuberen

Incubatie

Incubatie

Om mycelium gezond te laten ontwikkelen, moet je het op de juiste manier bewaren.

Om de beste resultaten te behalen met je Psilocybe mycelium moet de temperatuur ongeveer 28ºC zijn. Veel mensen zeggen dat je hiervoor warmtematten moet gebruiken. Je kunt echter betere resultaten behalen door kleine verwarmingselementen te gebruiken en je graanbroed in een kleine, afgesloten ruimte te bewaren. In een kleinere ruimte kun je namelijk gemakkelijker een temperatuur van 28ºC bereiken en behouden, wat tot een consistentere groei leidt.

Als dit niet lukt, bewaar je graanbroed dan uit de buurt van direct zonlicht, al kan enig licht geen kwaad. Mycelium heeft echter geen licht nodig om te groeien, dus je kunt het ook in het donker bewaren.

Je kunt het proces wat versnellen door de potten en het graan te schudden, waardoor het mycelium dat al groeit zich verspreidt. Als het goed is, zie je na enkele dagen tot een week verschillende plekjes met mycelium groeien. Als je ze laat zitten, zullen ze gezond verder groeien. Maar als je de pot/zak schudt en het mycelium verplaatst, kun je het proces met enkele weken versnellen.

Geen zorgen, je zult het mycelium niet beschadigen door het te schudden. Schud het krachtig om de inhoud goed los te maken.

Hoeveel liquid culture gebruik je per pot of kweekzak?

Hoeveel Liquid Culture Gebruik Je Per Pot Of Kweekzak?

Zoals vermeld, kun je het beste ongeveer 1-5ml liquid culture per pot of zak graan gebruiken. Omdat je met een reeds ontwikkeld mycelium ent, heb je maar heel weinig nodig om het proces te starten.

Grotere doses zorgen voor een snellere ontwikkeling. Onthoud wel dat je dan ook meer vocht aan de pot of zak toevoegt, waardoor het risico op besmetting toeneemt. Minder is veiliger, maar resulteert natuurlijk in een tragere ontwikkeling. In de meeste gevallen is 2-3 ml veilig en effectief.

Tips en trucs voor het gebruik van liquid culture

Tips En Trucs Voor Het Gebruik Van Liquid Culture

Naast het bovenstaande advies, kun je de volgende tips in overweging nemen. Zo verbeter je de kans op succes als je liquid culture gebruikt om graan te enten.

  • Gebruik liquid culture spuiten binnen twee maanden na levering of aanmaak.
  • Bewaar ze op een koele plaats, zoals een koelkast. Bescherm ze ook tegen uv-licht.
  • Droog de naald na gebruik goed af voordat je hem opbergt om roestvorming te voorkomen. Om de binnenkant ook te drogen, kun je er een vlam bij houden.
  • Zorg dat je ruimte en apparatuur op het enten is voorbereid. Een snel en naadloos proces vermindert het risico op besmetting.

Het telen van paddenstoelen met een liquid culture is een van de meest effectieve manieren om een substraat te enten en een paddenstoelenkweek op gang te brengen. Hoewel andere methoden enkele voordelen bieden, is een liquid culture waarschijnlijk de beste keuze voor de overgrote meerderheid van mensen die een snelle en betrouwbare teelt willen.

Paddoshop

Onze Paddoshop biedt een ruim assortiment aan magic truffels, paddokweeksets, sporen prints en meer.

View category

Je kunt liquid culture kopen in de Zamnesia Shroomshop of je kunt het thuis maken met behulp van een sporenprint. Als dit je eerste project is, kun je veel sneller aan de slag door liquid culture te kopen. Als je bekend bent met het telen van paddo's, is het erg leuk om zelf liquid culture te maken. Bovendien ben je dan je leven lang verzekerd van gratis magic mushrooms!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken