Blog
Hoe Beïnvloedt Het Lichtspectrum Wiet?
7 min

Hoe Beïnvloedt Het Lichtspectrum Wiet?

7 min

Wiet houdt van veel zon. Maar het kweken van goede wiet is meer dan alleen planten onder sterk licht zetten en hopen op het beste. In dit artikel leren we je alles over het lichtspectrum van kweeklampen en hoe dit de gezondheid, ontwikkeling en opbrengst van je wietplanten beïnvloedt.

Iedereen weet dat planten licht nodig hebben, zowel voor de groei als voor de fotosynthese. Als kweker is het echter belangrijk om goed te begrijpen hoe verschillende soorten licht je planten beïnvloeden en hoe je verschillende kweeklampen kunt gebruiken om de beste oogst te behalen.

In dit artikel gaan we in op het lichtspectrum en onderzoeken we hoe verschillende soorten licht je wietplanten beïnvloeden. Ook laten we zien hoe je verschillende soorten licht in verschillende kweekstadia kunt gebruiken.

Wat is het lichtspectrum?

Wat Is Het Lichtspectrum?

De zonnestralen van de zon omvatten gammastralen, röntgenstralen, ultraviolette straling (UVA, UVB, UVC), radiogolven en zichtbaar licht. De ozonlaag helpt om het grootste deel van deze straling te weerkaatsen. Zo worden unieke omstandigheden gecreëerd, waardoor er plaats is voor leven op onze planeet.

Van de beperkte hoeveelheid zonne-energie die door de ozonlaag gaat, is een nog kleinere hoeveelheid zichtbaar voor het menselijk oog. Het lichtspectrum, ook wel het 'kleurenspectrum' genoemd, is een hulpmiddel om zichtbaar licht te meten. We categoriseren het daarbij op basis van golflengten.

Wat zijn de zichtbare kleuren van het lichtspectrum?

Wat Zijn De Zichtbare Kleuren Van Het Lichtspectrum?

Zichtbaar licht wordt gemeten in nanometers (nm). Op het lichtspectrum valt dit tussen de 380 en 750nm. Violet licht heeft de kortste golflengte en bevindt zich daarom aan de onderkant van het spectrum. Rood licht heeft daarentegen een langere golflengte en bevindt zich dus bovenaan. Het zichtbare lichtspectrum ziet er in zijn geheel als volgt uit:

Rood licht: 620 – 750nm
Oranje licht: 590 – 620nm
Geel licht:  565 – 590nm
Groen licht: 520 – 565nm
Cyaan licht: 500 – 520nm
Blauw licht: 430 – 500nm
Violet licht: 380 – 430nm

Kleurenspectrum versus kleurtemperatuur

Wanneer je op zoek gaat naar kweeklampen, zul je waarschijnlijk ook vaak de term 'kleurtemperatuur' tegenkomen. De kleurtemperatuur verwijst in feite naar de visuele temperatuur van de specifieke lichtbron en wordt gemeten in Kelvin (K).

Koelere kweeklampen met een hogere kleurtemperatuur zien er doorgaans blauwer uit. Aan de andere kant heeft een warmer licht met een lagere kleurtemperatuur meestal een meer oranje of roodachtige kleur.

Houd er echter rekening mee dat als je alleen naar de kleur van een lamp kijkt, je geen nauwkeurig idee van het spectrum krijgt. Je weet dus nog niet of het geschikt is voor het kweken van wiet. Daarvoor moet je rekening houden met het kleurenspectrum dat de lamp kan produceren.

Hoe controleer je het lichtspectrum van je kweeklampen?

Hoe Controleer Je Het Lichtspectrum Van Je Kweeklampen?

Om het kleurenspectrum van een groeilamp te controleren, moet je de lamp eerst op een zogeheten 'bol van Ulbricht' monteren. Dit is een witte, holle bol bekleed met diffuus hoogreflecterend materiaal. De bol die je gebruikt, moet de juiste maat hebben en bij je verlichtingsarmatuur passen. Zo voorkom je dat de lichtbron het licht dat wordt weerkaatst door de binnenkant van de bol opnieuw absorbeert.

Vervolgens moet je de kabel van de bol op een spectroradiometer aansluiten. Deze meet de spectrale uitstraling van de lamp. Dit soort tests houden echter geen rekening met directionaliteit. Hiervoor moet je een tweede, complexere test uitvoeren.

Spectroradiometers zijn complexe apparaten die op Amazon voor meer dan € 300,- worden verkocht. We raden dan ook niet aan om in dit soort speciale apparatuur te investeren en je eigen tests uit te voeren.

In plaats daarvan kun je je beter goed inlezen in de lampen die je overweegt te kopen. Ook kun je contact opnemen met de leverancier of fabrikant voor meer informatie over de spectrale uitstraling van de lamp waarin je geïnteresseerd bent. Deze informatie is meer dan voldoende om een kweeklamp met het juiste lichtspectrum voor je wiet te vinden.

Gerelateerd artikel

Top 7 Licht Factoren Voor Wietteelt

Welk lichtspectrum heeft wiet nodig?

Welk Lichtspectrum Heeft Wiet Nodig?

Wiet is een plant die van veel zon houdt. In de natuur of in de tuin groeit de plant meestal het beste op een plek die de hele dag zon krijgt. De zon levert tenslotte het volledige lichtspectrum, waardoor wiet grote, harsrijke toppen vol met cannabinoïden en terpenen kan ontwikkelen.

Helaas kan geen enkele groeilamp op de markt qua lichtenergie met de zon concurreren. Toch zou het geen probleem moeten zijn om binnen uitzonderlijke wiet te produceren. Kijk gewoon goed naar de verschillende soorten kweeklampen en stem het gebruik ervan af op de behoeften van je planten tijdens de verschillende kweekstadia.

Hieronder gaan we dieper in op die steeds veranderende verlichtingsbehoeften van wietplanten. Ook kijken we hoe je kweeklampen met verschillende lichtspectra kunt gebruiken om grotere opbrengsten en betere toppen te oogsten.

Kleurenspectrum voor zaailingen

Kleurenspectrum Voor Zaailingen

Een zaailing is erg kwetsbaar en kleine foutjes bij het water geven of met de verlichting kunnen al dramatische gevolgen hebben. Zo kan de groei ernstig worden belemmerd en kunnen de plantjes zelfs dood gaan.

We raden aan zaailingen te kweken onder CFL-lampen met een laag vermogen en een koel lichtspectrum. Zo behaal je de beste resultaten in de vroege stadia van je kweek. Houd een lichtschema aan van 18/6 en zorg dat de lampen zich niet meer dan 60cm van de bovenkant van het bladerdak bevinden. Zo voorkom je dat je zaailingen gaan strekken en lange, dunne, slungelige stelen gaan ontwikkelen.

Als je zaailingen hun eerste twee echte bladeren hebben ontwikkeld, zet je ze onder gewone HID- of ledlampen. Zo kunnen ze goed verder groeien.

De zaailingfase is vaak een van de lastigste fases van de hele groei, vooral voor beginners. Met het juiste bewateringsschema en de hierboven beschreven verlichtingsopstelling zou je echter goed op weg moeten zijn om gelukkige zaailingen te kweken. Hiermee geef je je planten de perfecte start!

Gerelateerd artikel

De Optimale Afstand Tussen Groeilampen En Wietplanten

Kleurenspectrum voor de vegetatieve fase

Kleurenspectrum Voor De Vegetatieve Fase

De bloei is misschien wel de fase waar we als kwekers het meest naar uitkijken. Je kunt echter niet verwachten dat je planten grote, harsrijke toppen gaan produceren als ze niet goed hebben kunnen groeien. Het juiste licht gebruiken is daarbij een van de belangrijkste factoren, zeker als je binnen kweekt.

Hoewel elke kweker zijn eigen benadering heeft, is het gebruikelijk om wiet in deze fase onder blauw licht te laten groeien. Alhoewel planten verschillend kunnen reageren op hetzelfde licht, wordt 460nm tijdens de vegetatieve fase als ideaal beschouwd. Maar met een lamp die tussen de 400 en 500nm zit, moet het ook goedkomen.

Het doel tijdens de vegetatieve fase is om een gezonde groei te stimuleren, zodat je planten later voldoende toppen kunnen ontwikkelen. Lampen met een iets koeler spectrum bootsen het natuurlijke zonlicht van de lente en zomer na. Dit is van nature 'koeler' vanwege de stand van de zon.

Het is ook belangrijk om, zoals aangestipt, kweeklampen met voldoende blauw licht te gebruiken. Deze geven je planten namelijk het idee dat ze in direct zonlicht staan. Een gebrek aan blauw licht tijdens de vegetatieve fase kan planten aanmoedigen om te gaan strekken en te concurreren om licht, alsof ze in de schaduw staan.

Gedurende de groei gebruiken de meeste binnenkwekers metaalhalogenidelampen, CFL-lampen of T5/T8-lampen met een blauwe lichtband. Hiermee wordt de hoge stand van de zon nagebootst, waarbij er van nature meer 'blauw' licht door de atmosfeer dringt.

We raden kwekers over het algemeen aan om tijdens de eerste twee weken van de vegetatieve fase lampen met een iets blauwer lichtspectrum te gebruiken. Zo breng je de groei van je planten goed op gang en moedig je een kortere, stevigere groei aan zonder dat de planten gaan strekken.

Gerelateerd artikel

Kies Het Juiste Licht Voor Jouw Kweek

Kleurenspectrum voor bloeiende planten

Kleurenspectrum Voor Bloeiende Planten

Ah, de bloei. Iedere kweker wordt wel een beetje gespannen (op een gezonde en positieve manier) wanneer het tijd is om de lampen aan te passen en de planten te laten bloeien. Als je je lichtschema aanpast van 18/6 naar 12/12, denken je planten dat de zomer voorbij is en dat het tijd is om te gaan bloeien. Maar het veranderen van de hoeveelheid licht die je planten ontvangen is niet het enige wat je kunt doen om de productie van heerlijke, aromatische en krachtige toppen te maximaliseren.

Bloeiende wietplanten ontwikkelen namelijk de mooiste toppen onder warm rood licht. Lampen met een rode band van 620–780nm werken vaak prima, al vinden veel kwekers dat de zogeheten 'sweet spot' ergens rond de 660nm ligt.

Warm rood licht is belangrijk voor bloeiende wietplanten, omdat het de fotosynthese stimuleert. Bovendien bootst rood licht de van nature lagere stand van de zon na. Als je planten buiten zouden staan, zou dit aan het einde van de zomer of begin van de herfst de bloei in gang zetten.

Voor de beste resultaten raden we aan om kweeklampen te kopen die twee functies hebben: een stand voor de vegetatieve fase en eentje voor de bloei. De meeste moderne ledlampen zijn hiermee uitgerust, en dit maakt het omschakelen van de groei naar de bloei veel gemakkelijker. Straks meer hierover!

Welk lichtspectrum hebben autoflowers nodig?

Welk Lichtspectrum Hebben Autoflowers Nodig?

Het kweken van autoflowers verschilt op veel vlakken van het kweken van fotoperiode planten. Autoflowers hebben namelijk een veel kortere levenscyclus en ook het voeden verloopt iets anders. Maar wat betreft het lichtspectrum staan je autoflowers net zo graag onder hetzelfde licht als fotoperiode soorten!

Hoe zit het met UV- en infraroodlicht voor wietplanten?

Zoals we eerder al vermeldden, is het zichtbare kleurenspectrum slechts een klein deel van het licht dat door de atmosfeer dringt. Er zijn ook veel andere lichtvormen die voor het menselijk oog onzichtbaar zijn. Toch kunnen deze ook veel impact hebben op de gezondheid en groei van je wiet.

Zo is aangetoond dat zowel UV- als infrarood licht ook gunstig is voor je planten, vooral tijdens de bloei. Vooral ervaren kwekers gebruiken dit, en dan met name UVB. Daarmee kunnen ze namelijk de THC-productie tijdens de bloei verbeteren. Sommige kwekers beweren ook dat kleine hoeveelheden infrarood- en uv-licht planten tijdens de groei kunnen helpen. Dit zou een snellere, krachtigere groei en bovendien de ontwikkeling van een gezond bladerdek stimuleren.

Gerelateerd artikel

Hoe Gebruik Je UV-licht Om Het THC-Gehalte Te Verhogen?

Welke groeilamp heeft het beste lichtspectrum voor wiet?

Welke Groeilamp Heeft Het Beste Lichtspectrum Voor Wiet?

Kweeklampen zijn de afgelopen eeuw enorm geëvolueerd. En doordat steeds meer landen wiet legaliseren en meer mensen ervoor kiezen om hun eigen planten te kweken, zal dit niet zomaar stoppen.

Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je al enige ervaring hebt met kweeklampen en al bekend bent met het grote aanbod. Toch loont het om de verschillende soorten lampen en hun invloed op wiet eens wat nader te bekijken.

Idea%20(1)

CFL

Compacte fluorescentielampen, afgekort 'CFL', zijn relatief goedkoop en behelzen meestal drie verschillende spectra: warm/rood (2700K), full spectrum of daglicht (5000K) en koel/blauw (6500K). Als je een CFL-setup hebt, raden we aan om koele lampen te gebruiken tijdens de groei en warme rode lampen voor de bloei.

Idea%20(1)

HID

HID-lampen bieden een verscheidenheid aan spectra. Deze lampen zijn hiermee perfect voor de diverse fases van de groei van de wietplant. Gewoonlijk geven kwekers de voorkeur aan metaalhalogenidelampen (MH) voor de vegetatieve fase. Deze bootsen namelijk perfect het zonlicht van de lente na, wat meer aan de blauwe kant van het spectrum ligt, waarmee een gezonde wortelontwikkeling en de bladgroei worden bevorderd. Aan de andere kant zijn HPS-lampen vooral geschikt voor de bloei vanwege hun oranje/rode tint. Alle HID-lampen hebben een kap of reflector om de efficiëntie te verbeteren. Tot slot is CMH een nieuwer type HID-lamp en een combinatie van MH en HPS. Deze Ceramic Metal Halide-lampen hebben een gebalanceerder spectrum en gaan langer mee.

Idea%20(1)

LED

Ledlampen zijn snel uitgegroeid tot de standaard in de wereld van de wietkweek. Ze worden echter niet alleen gebruikt voor het kweken van wiet, maar ook voor veel andere gewassen en planten. En daar zijn goede redenen voor. Ledlampen zijn namelijk veel efficiënter dan CFL- en HID-lampen. Dit betekent dat je ze niet alleen minder vaak hoeft te vervangen, maar ook dat ze veel minder warmte produceren. Te veel warmte kan de temperatuur in je kweekruimte verhogen en allerlei problemen veroorzaken.

Hier bij Zamnesia zijn we groot fan van ledlampen en bevelen we ze dan ook zeker aan, of je nu een beginnende, halfgevorderde of een gevorderde kweker bent. En dankzij snelle innovatie zijn ledlampen betaalbaarder dan ooit tevoren. Bovendien hebben de meeste ledlampen een stand voor zowel de groei als voor de bloei, met verbeterde lichtspectra voor elke fase van het leven van je planten.

Verbeter de kwaliteit van je oogsten met het ideale lichtspectrum

Verbeter De Kwaliteit Van Je Oogsten Met Het Ideale Lichtspectrum

Wiet is een taaie plant die van zon houdt en zelfs onder ongunstige omstandigheden kan gedijen. Toch kan het zinvol zijn om je wat meer te verdiepen in bepaalde onderwerpen, zoals het lichtspectrum. En dat heb je nu gedaan! Met deze kennis kun je kleine aanpassingen in je kweekruimte/tent doen, die zich uiteindelijk vertalen in zowel een grotere als betere oogst. Succes!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken