Blog
Grow Tip: Het Lichtspectrum Begrijpen
3 min

Grow Tip: Het Lichtspectrum Begrijpen

3 min
Kweken Seedshop
Een diepgaand begrip van het lichtspectrum is een onderdeel van de cannabisteelt waarmee de profs van de gemiddelde growers worden onderscheiden, en geeft growers wederom een instrument om hun cannabis tot het uiterste te drijven.

Wanneer het om cannabis en licht gaat is het belangrijk om te weten dat niet al het licht gelijkwaardig is. Licht kan een extreem diep en complex onderwerp zijn, en kan gemakkelijk afdalen in verbijsterende wetenschap en statistieken. Los van de verschillende soorten lampen die er beschikbaar zijn, zijn er allerlei factoren die van invloed kunnen zijn op het kweken van cannabis. Een zo'n factor is het lichtspectrum. Laten we er eens naar kijken.

Ten eerste moet je weten dat het lichtspectrum begrijpen en toepassen pas echt om de hoek komt kijken bij het kweken op gevorderde niveau. Het zal je niet helpen wanneer je de basics van het kweken, zoals voeding en water geven, nog niet onder de knie hebt. Dus als je een beginner bent hoef je je niet te veel zorgen te maken over dit onderwerp en mag je je gewoon focussen op jouw buds.

WAT IS HET LICHTSPECTRUM?

Dit kan op zich heel ingewikkeld zijn, maar kort en duidelijk gezegd is het lichtspectrum het zichtbare gedeelte van elektromagnetische straling, ook bekend als ‘licht’. Het is verdeeld in banden van golflengtes, waarbij elke band een andere kleur heeft.

Spectrum_1

Cannabis, zoals de meeste planten, is zo geëvolueerd dat het de straling van het lichtspectrum kan omzetten in energie, maar bij de ene lichtband gebeurt dit omzetten in energie efficiënter dan bij andere lichtbanden. De zon is de ultieme lichtbron voor planten en straalt sterke straling uit in elke zichtbare lichtband. Indoor kweeklampen proberen om deze straling na te bootsen, maar sommigen doen het beter dan anderen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw lichten de juiste lichtbanden van het lichtspectrum uitstralen.

HOE HET LICHTSPECTRUM CANNABIS BEÏNVLOEDT

Hoewel cannabis in staat is om - in meer of mindere mate - de kracht van het volledige lichtspectrum te benutten, is het omzetten van licht in energie efficiënter bij bepaalde lichtbanden en afhankelijk van de fase van haar levenscyclus.

Vegetatieve Groei

Tijdens de vegetatieve fase wordt de blauwe lichtband het beste benut door cannabis en wordt een gezonde groei gestimuleerd. De optimale aflezing voor blauw licht in deze fase is 460 nm (nm is een lichtgolflengtemaat). Een lamp met een sterke 460 nm output zal een vegetatieve cannabisplant stimuleren om zowel in hoogte als in breedte te groeien met grote, gezonde bladeren. Zo wordt de zon nagebootst tijdens de lente- en zomermaanden, de tijd waarin de aarde met name wordt blootgesteld aan het blauwe spectrum.

Bloeien

Tijdens de bloei veranderen de behoeften van de cannabisplant. Gedurende deze tijd wordt rood licht met een golflengte van 660 nm als beste gemeten voor jouw cannabis. Deze bootst de laaghangende zon van de winter en de herfst na, wanneer meer van het rode deel van het spectrum de aarde bereikt. Cannabis heeft zich zo aangepast dat zij volledig gebruik kan maken van deze lichtverandering, en een rood licht van deze golflengte zal de plant stimuleren om zijn energie te richten op gezonde toppen en vergroot haar inspanning hierin – en dat is, laten we eerlijk zijn, precies wat iedere kweker wil bereiken.

WAAROM?

Dat is een goede vraag. Waarom kan cannabis beter reageren op blauw en rood licht op verschillende momenten in haar leven? Nou, waarschijnlijk heeft het te maken met de evolutie. Zoals eerder besproken fluctueren de verschillende delen van het spectrum op natuurlijke wijze gedurende het jaar, wanneer de aarde om de zon gaat en de seizoenen elkaar afwisselen. De planten hebben zich zo aangepast dat ze uit de voeten kunnen met de beschikbare middelen; ze hebben twee verschillende soorten chlorofyl die zeer gevoelig zijn voor rood of blauw licht ontwikkeld. Er zijn andere pigmenten aanwezig in de plant die helpen bij het verwerken van de andere lichtspectra. En hoewel deze pigmenten belangrijk zijn voor een scala aan functies, zijn ze bij lange na niet zo invloedrijk als de twee soorten chlorofyl.

DE GEVOLGEN

Dus, wat betekent dit voor de kweker? Nou, het betekent dat het het beste is om licht met een sterke blauwe output te gebruiken tijdens de vegetatieve fase, en één met een sterke rode output tijdens de bloeifase, wil je je planten echt een flinke duw geven. Het is echter belangrijk op te merken dat dit niet betekent dat een cannabisplant slechts moet worden blootgesteld aan blauw en rood licht. Zoals vermeld is een cannabisplant in staat om de verschillende onderdelen van het spectrum te gebruiken, en zal ze zelfs het volledige spectrum nodig hebben om echt te kunnen gedijen. Je wilt eigenlijk gewoon dat de blauwe en rode aspecten sterker zijn tijdens de verschillende fasen van het levenscyclus. Dual spectrum lampen die de rest van het spectrum verwaarlozen zullen dus ongeschikt zijn.

Dus zoals je nu weet is het lichtspectrum en de golflengten die de lampen uitstralen voor de gevorderde kweker erg belangrijk. Gelukkig geven de meeste lampen de details prijs wat hun lichtspectrum betreft, zodat je gemakkelijk hun waarde kunt beoordelen. Natuurlijk zijn er andere aspecten van het licht buiten het lichtspectrum - een 1000W Full Spectrum lamp zal bijvoorbeeld heel anders zijn dan een 100W Full Spectrum lamp. En nogmaals, dit is geen essentieel fundament van de cannabisteelt; zelfs als je niet beschikt over lampen die in deze kleuren uitblinken, zul je nog steeds in staat zijn om krachtige bud kweken. Dit is gewoon een manier om je planten tot een hoger niveau te tillen.


Read more about
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken