Blog
Is Hete Saus Stiekem Een Superfood?
5 min

Is Hete Saus Stiekem Een Superfood?

5 min

De één geniet van de rijke smaak en het intense, branderige gevoel van hete saus, terwijl de ander nauwelijks een druppel ketchup kan verdragen. Wat je ook van chilisaus vindt, je moet in ieder geval weten wat de indrukwekkende gezondheidsvoordelen ervan zijn! Ontdek wat recent onderzoek zegt over deze vurige specerij.

Hete saus: je houdt ervan of je kunt het absoluut niet verdragen. Velen zijn niet alleen gek op de smaak van het spul, maar genieten ook echt van het branderige gevoel waar anderen niet tegen kunnen. Wat je ook van hot sauce vindt, het heeft potentiële gezondheidsvoordelen die je zeker moet kennen!

Wat is hete saus?

Wat is hete saus?

Hete saus is een smaakmaker die een intens gevoel van hitte veroorzaakt in de mond — en op andere plekken! Er zijn echter verschillende specerijen die het centrale zenuwstelsel zodanig doen branden dat mensen ze als 'heet' omschrijven. In tegenstelling tot andere scherpe, plantaardige sauzen die bijvoorbeeld mierikswortel of wasabi bevatten, dankt hot sauce zijn kenmerkende kick aan het hoofdingrediënt: peper.

Om precies te zijn zorgt het actieve bestanddeel capsaïcine voor het hete gevoel van pepers en chilisaus. Dit molecuul richt zich op een receptor genaamd TRPV1 — een sensor die betrokken is bij de waarneming van pijn en prikkeloverdracht.

Hete sauzen worden gecategoriseerd op basis van hun capsaïcinegehalte, oftewel hitte, met de zogeheten Scovilleschaal. De hitte wordt uitgedrukt in Scoville-eenheden (SHU) die aangeven hoeveel keer het aantal capsaïcineverbindingen in een bepaalde chilipeper kan worden verdund voordat ze niet meer waargenomen worden. Jalapeño pepers hebben bijvoorbeeld een SHU van 2.000-8.000, wat betekent dat ze zo vaak verdund moeten worden voordat hun capsaïcinegehalte ondetecteerbaar wordt.

De SHU waarde verschilt enorm per pepersoort. Minder pittige pepers zoals poblano's hebben een magere 1.000-1.500 SHU, terwijl titanen zoals de Carolina Reaper wel 2.300.000 SHU kunnen bereiken.

Gerelateerd artikel

Top 15 Heetste Pepers Ter Wereld (Editie 2024)

Hoe gebruik je hete saus?

Als populaire smaakmaker zijn er veel manieren om hete sauzen in de keuken te gebruiken. Enkele goede opties zijn:

  • Toevoegen aan een roerbakgerecht: hete saus en roerbakken gaan hand in hand. Weinig recepten hebben zoveel baat bij de kick van capsaïcine als een voedzaam en heerlijk roerbakgerecht. De mogelijkheden zijn eindeloos; houd het veganistisch of verrijk het met elke soort vlees naar keuze.
  • Met kippenvleugels: als er iets is waarbij de pittige hitte misschien nog beter tot zijn recht komt dan bij een roerbakgerecht, dan zijn het heerlijke kippenvleugels. De vette huid, het smaakvolle vlees en de scherpe saus vormen een uniek culinair trio.
  • Geef je salade wat pit: een kom met groente klinkt misschien niet als de spannendste maaltijd. Maar of je nu graag plantaardig eet of gewoon wat meer fytonutriënten aan je dieet wilt toevoegen, met een beetje hot sauce wordt kauwen op sla een stuk lekkerder.
  • Verwarm je ziel met soep: heb je een snotneus? Voel je die winterse kou? Zet de kachel aan en maak een pan soep. Het enige wat nog mist, is een flinke scheut hete saus om jezelf van binnenuit op te warmen!

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Hete Chilisaus?

Wat zijn de mogelijke voordelen van hete saus?

Wat zijn de mogelijke voordelen van hete saus?

Door hete saus toe te voegen aan bijna elk hartig gerecht, kun je de culinaire ervaring op verschillende manieren verbeteren; van een verbeterde smaak tot een verslavende masochistische kick. En dat alles zonder je inname van calorieën drastisch te verhogen. Maar de vele unieke vurige formules die verkrijgbaar zijn, bieden meer dan een prikkelende zintuiglijke ervaring. Nieuw onderzoek toont aan dat hete saus verschillende voordelen heeft voor de gezondheid, waardoor het mogelijk een superfood zou kunnen zijn.

Hete saus en gewichtsbeheersing

Capsaïcine bezit wat onderzoekers "anti-obesitas potentie" noemen (Zheng et al., 2017). Wat betekent dit? Nou, het blijkt dat het actieve bestanddeel van pepers potentie toont voor het verbeteren van de metabole gezondheid en gewichtsverlies. De stof kan helpen om de eetlust en daarmee de calorie-inname te verminderen. Bovendien activeert capsaïcine bruin vet, een type vet dat thermogene eigenschappen heeft en het lichaam kan helpen calorieën te verbranden door de lichaamstemperatuur te reguleren.

Hete saus en het immuunsysteem

Je hebt veel aan je immuunsysteem te danken; zonder dat systeem zou je dit niet zitten te lezen. Op dit moment patrouilleren de vele leden ervan door je lichaam om ongewenste ziekteverwekkers buiten de deur te houden. Om ze een wederdienst te bewijzen, kun je ze eens trakteren op wat hete saus. Hete pepers zitten boordevol vitamine C, die een belangrijke rol speelt in de immuunfunctie. Als een geconcentreerde vorm van pepers bevat chilisaus veel van deze antioxidant. Kies voor het hoogste vitamine C-gehalte wel een hete saus gemaakt van pepers; sommige producten bevatten capsaïcine-extract en bijna geen pepers.

Hete saus en ontstekingen

Hete saus en ontstekingen

Hoewel de vroeger dodelijke, besmettelijke ziektes nu veel minder een bedreiging voor de mens vormen dankzij de moderne geneeskunde, worden we in plaats daarvan geplaagd door chronische ontstekingsziekten die samenhangen met het moderne leven, waaronder veel zitten en slechte voeding. Vroege dierstudies tonen aan dat capsaïcine een ontstekingsremmend effect kan hebben dat vergelijkbaar is met diclofenac — een medicijn dat wordt gebruikt om ontstekingen te verminderen bij artritis en acute spier- en bandletsels (Jolayemi & Ojewole, 2013).

Hete saus en de stemming

Mensen die graag de heetste pepers eten, worden vaak als merkwaardig gezien. Maar is er misschien een logische verklaring voor? Het blijkt dat degene die de helse sensaties van een intens hete saus waardeert, in feite profiteert van een complexe neurochemische cascade. Als reactie op de pijn die wordt gegenereerd door het eten van chilisaus, laat het lichaam namelijk een vloedgolf van endorfine vrij. Dit zijn 'feel good' stoffen die gelinkt worden aan een verbeterde stemming (Choy, El Fassi, & Treur, 2021). Dierstudies tonen aan dat capsaïcine ook antidepressieve effecten heeft door te reageren met de TRPV1 receptor (Pasierski & Szulczyk, 2022).

Hete saus en het hart

Onderzoek laat zien dat capsaïcine mogelijk kan helpen om het risico op coronaire hartziekten — de grootste doodsoorzaak van deze tijd — te verlagen. Een gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek toont aan dat gebruik van capsaïcine de nuchtere HDL-cholesterolwaarden verhoogt, terwijl het de triglyceriden verlaagt (Qin et al., 2017). Simpel gezegd hielp de hete stof de risicofactoren van de ziekte te verminderen.

Zijn er bijwerkingen van het gebruik van hete saus?

Zijn er bijwerkingen van het gebruik van hete saus?

Uit vroeg onderzoek blijkt dat hete saus een aantal indrukwekkende voordelen voor de gezondheid heeft. Maar heeft het verslinden van dit vloeibare vuur ook nadelen? Zoals je je kunt voorstellen, is hot sauce niet voor iedereen geschikt. Bekijk hieronder enkele van de belangrijkste zorgen.

Het risico van teveel zout

Sommige hete sauzen bevatten veel zout. Als je ze iets te enthousiast gebruikt, komt je dagelijkse zoutinname al snel boven de door de WHO aanbevolen grens van 2.000mg uit. Een teveel aan zout kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk en hartaandoeningen.

Mogelijk niet geschikt voor gevoelige magen

Capsaïcine kan leiden tot gastro-intestinale klachten bij mensen die gevoelig zijn voor het scherpe molecuul. Doordat de stof het spijsverteringsstelsel irriteert, kan het maagpijn en diarree veroorzaken. Mensen met maagzweren en soortgelijke aandoeningen wordt daarom geadviseerd om hete saus te vermijden.

Kans op ernstige pijn

Zoals gezegd zijn sommigen veel gevoeliger voor capsaïcine dan anderen. Door genetische verschillen tussen individuen heeft de één veel meer TRPV1 receptoren dan de ander. Omdat deze sensoren betrokken zijn bij de overdracht van pijn, kunnen dan zelfs milde pepers flink branden in de mond. Gooi een uitzonderlijk hete peper in de mix en je krijgt een pijn die soms hevig genoeg is om mensen in het ziekenhuis te laten belanden.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn De Voordelen Van Hete Chilipepers?

5 hete sauzen om te proberen

5 hete sauzen om te proberen

Of je nu een fan van hete saus bent of net begint, we hebben een aantal verfijnde melanges voor je smaakpapillen. Deze zorgvuldig samengestelde brouwsels zullen je maaltijden verrijken met prikkelende smaken en een explosie van hitte. Bekijk hieronder vijf fantastische hot sauces en ontdek waarom ze een plekje in je keukenkastje verdienen.

Hot Sauce (Mad Dog 357)

Hot sauce van Mad Dog 357 heeft een tamelijk krankzinnige 357.000 SHU. Kortom, deze helse substantie zal je smaakpapillen overspoelen met vlammen. Overweeg om een paar druppels toe te voegen aan een soep om een schok door je hele zenuwstelsel te ervaren.

Finest Truff Stuff (Scovilla)

Truffels behoren tot de duurste delicatessen in de culinaire wereld. Truffeljagers gebruiken de superieure reukzin van honden en varkens om ze in het wild te vinden. Een witte truffel van meer dan 1,3kg werd eens verkocht voor meer dan $ 300.000,-! Voor de creatie van Finest Truff Stuff combineerde Scovilla de pit van Carolina Reaper pepers met de heerlijke umami van truffels. Het is volledig vrij van additieven en gluten, en geschikt voor vegans.

PowerDrops 3 Million SHU (Scovilla)

Doe deze saus niet op je favoriete gerecht, tenzij je elk gevoel van culinair genot wilt wegnemen om in een zee van pijn te belanden. Met 3.000.000 SHU blaast PowerDrops de smaakpapillen van alle peperfans omver.

Pure Gold Hot Sauce (Mad Dog 357)

Als je niet klaar bent voor de meedogenloosheid van PowerDrops, maar wel zin hebt om je tolerantie voor capsaïcine op de proef te stellen, dan is Pure Gold Hot Sauce een goede optie. Met een SHU waarde van 1.000.000 zul je echter niet bepaald pijnvrij blijven. Deze saus wordt ook geleverd met een cool kleinigheidje; de gouden kogel die om de hals van de fles hangt, bevat een lepel voor de juiste dosering!

Finest Reaper’s Knockout (Scovilla)

Maak kennis met Finest Reaper's Knockout, een creatie van Scovilla die een verfijnde smaak koppelt aan brute hitte. Als je het aankunt, brengt de inhoud van deze fles zowel de smaak als de intense hitte van Mexicaanse recepten naar een heel nieuw niveau. Maak een paar taco's en houd je hoed vast.

Klaar om de hitte te ervaren?

Klaar om de hitte te ervaren?

Je bent nu volledig op de hoogte wat er verantwoordelijk is voor de hete smaak van pepers. Je weet nu ook wat recente wetenschappelijke bewijzen zijn voor de potentiële voordelen van hete saus. Tot slot— en dat is misschien wel het belangrijkste — heb je vijf van de beste hot sauces ontdekt. Nu rest je nog één vraag: welke ga je proberen?

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
  • AT Jolayemi, & JAO Ojewole. (2013/09/02). Comparative anti-inflammatory properties of Capsaicin and ethylaAcetate extract of Capsicum frutescens linn [Solanaceae] in rats - https://doi.org
  • Choy. (2021). An adaptive network model for pain and pleasure through spicy food and its desensitization - https://doi.org
  • Pasierski, Michał, Szulczyk, & Bartłomiej. (2022/1). Beneficial Effects of Capsaicin in Disorders of the Central Nervous System - https://doi.org
  • Qin, Yu, Ran, Li, Wang, Jing, Yu, Li, Lang, He-Dong, Wang, Xiao-Lan, Mi, Man-Tian, Zhu, & Jun-Dong. (2017/9). Capsaicin Supplementation Improved Risk Factors of Coronary Heart Disease in Individuals with Low HDL-C Levels - https://doi.org
  • Zheng, Jia, Zheng, Sheng, Feng, Qianyun, Zhang, Qian, Xiao, & Xinhua. (2017/06/30). Dietary capsaicin and its anti-obesity potency: from mechanism to clinical implications - https://doi.org
Plantshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken