Blog
High Op Het Leven: Het Verband Tussen Cannabis En Geluk
1 min

High Op Het Leven: Het Verband Tussen Cannabis En Geluk

1 min
Lifestyle Nieuws

Dat een joint je een goed gevoel geeft, is geen geheim. Maar nu heeft een team uit Japan ontdekt waarom. Het blijkt dat gelukkig en stoned zijn meer met elkaar verbonden zijn dan je denkt.

Een onderzoeksteam uit Japan bekeek de receptoren in de hersenen die reageren op cannabis en stonden versteld: Personen met een bepaalde genetische variatie, ervaren een toestand van aanhoudend geluk, gelijk aan het effect dat wordt opgewekt door cannabis.

Vinden We Het Geluk In Een Gen?

We ervaren allemaal wel eens geluksmomenten. Maar het leven leiden in een constante toestand van geluk is niet iets dat velen kunnen zeggen over zichzelf. Is het niet het streven naar geluk dat mensen tenslotte gemotiveerd houdt? Maar misschien is het bereiken van deze toestand niet iets wat we doen, maar ook wat we meebrengen in dit leven op het moment dat we worden geboren? Toch is dit ietwat machteloos makende perspectief wat de onderzoekers uit Japan suggereren: De aanwezigheid van een variatie in de genetische opbouw van een persoon zou kunnen verklaren waarom sommige mensen gelukkiger zijn dan anderen. Maar let op: De genetische variatie, die verantwoordelijk is voor dit effect, een polymorfisme van het CB1 receptor gen, is dezelfde die verantwoordelijk is voor de codering van de CB1 receptor, dezelfde receptor waar de cannabinoïden uit cannabis zich aan verbinden. In andere woorden: Personen met deze specifieke gen variatie lijken continu high op het leven te zijn.

De onderzoekers bekeken de geluksniveaus van 200 proefpersonen en het is belangrijk op te merken dat cannabis niet direct betrokken was bij het onderzoek. Ze ontdekten dat, wanneer de genetische polymorfisme, gerelateerd aan de CB1 receptor plaatsvond, dit een verbeterd effect kon hebben op de reactie van een individu op cannabinoïden, de chemische stoffen die verantwoordelijk zijn voor het activeren van paden naar geluk. Marihuana bevat tenminste 85 cannabinoïden, wat verklaart waarom wiet een gevoel van welzijn en geluk opwekt.

Het lichaam zelf produceert cannabinoïden, de zogeheten endocannabinoïden. Hun rol wordt nog niet helemaal begrepen, maar ze lijken te fungeren als stemmingsregulators in de hersenen omdat ze communiceren met de CB1 receptoren. Diegenen met de variatie op het gen reageren nog sterker op de aanwezigheid van endocannabinoïden en zullen gelukkige mensen zijn.


Read more about
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken