Blog
Hoe LSD werkt om depressie te bestrijden
2 min

Hoe LSD werkt om depressie te bestrijden

2 min
News Research

LSD kan mogelijk helpen de symptomen van depressie te verlichten. Hoe? Het heeft alles te maken met mentaal tijdreizen.

Nee, we hebben het hier niet over zo hard trippen dat je denkt dat je een tijdreis gemaakt hebt. De wetenschap refereert aan mentaal tijdreizen als mogelijkheid gebeurtenissen uit ons verleden te herdenken of een voorstelling te maken over hoe toekomstige gebeurtenissen zullen uitpakken. Gebeurt het wel eens dat je zelf terugdenkt aan hoe je jezelf vrij jaar geleden voor schut hebt gezet, waardoor je de hele dag van slag bent? Dat is mentaal tijdrijzen. Veel psychologen denken dat ons vermogen, om onze herinneringen steeds opnieuw af te spelen, enorm kan bijdragen aan ons gevoel van eigenwaarde en identiteit, wat vormt hoe we zijn als mens. Het komt ook vaak voor bij mensen met depressie en LSD kan dit wellicht bestrijden.

Het is het default-mode netwerk (DMN) in de hersenen die verantwoordelijk is voor het feit dat gebeurtenissen uit het verleden steeds blijven knagen. In nieuw onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology, is ontdekt dat het gebruik van LSD deze functionaliteit kan remmen, waardoor personen met een depressie zich minder zorgen maken over het verleden en de toekomst.

LSD vs LSA - Het verschil

HOE LSD HELPT DEPRESSIE TE BESTRIJDEN

Iedereen die psychedelica heeft gebruikt, weet heel goed hoe krachtig ze het zelfgevoel kunnen remmen, waardoor we ons wezen kunnen afbreken en de zaken in een nieuw licht zien. De wetenschap noemt dit "oplossen van het ego". fMRI scans hebben aangetoond dat deze toestand geassocieerd wordt met een geremde DMN, waardoor veel mensen geloven dat het gebruik van psychedelica, zoals LSD, de DMN actief remmen, waardoor mentaal tijdreizen wordt voorkomen.

Om deze theorie te testen, zocht een team van de Universiteit van Dundee een groep vrijwilligers en gaf de ene helft LSD en de andere een placebo. Ze werden gemonitord met fMRI terwijl ze een interview aangingen met de onderzoekers. Transcripties van de interviews werden geanalyseerd in combinatie met de fMRI resultaten, op zoek naar taalkundige constructies, bekend als "theta rollen," die het mentale tijdreizen naar zowel het verleden als de toekomst aangeven.

Ontdekt werd dat diegenen die LSD hadden genomen, minder vaak naar gebeurtenissen uit het verleden verwezen als diegenen die een placebo hadden genomen. Het is belangrijk dat ook werd vastgesteld dat de gebeurtenissen van het mentale tijdreizen, en de verwijzing naar gebeurtenissen uit het verleden, significant correleerde met het niveau van de remming van de DMN. Dit suggereert dat het remmen van de DMN mensen kan helpen de aandacht bij het heden te houden, in plaats van piekeren over het verleden en zorgen maken over de toekomst, een aanzienlijke zegen voor personen met een depressie.

Opgemerkt moet worden dat het niet bekend is of deze effecten aanhouden na de initiële high en dit moet nader worden onderzocht. Het feit dat LSD de DMN kan verstoren en mentaal tijdreizen kan remmen, geeft ons een goed inzicht in het functioneren van de hersenen en depressie. Het geeft onderzoekers nieuwe routes om te ontdekken als het gaat om het bestrijden van deze geestelijke aandoening. Als je overweegt dat LSD in microdosering anekdotisch ook effectief is bij het behandelen van depressie, zien de zaken er goed uit voor deze psychedelische drug.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
News Research
Zoeken in categorieën
of
Zoeken