Blog
Is dabbing gevaarlijk?
3 min

Is dabbing gevaarlijk?

3 min
Headshop Producten

Dabbing, een vorm van het innemen van cannabis extracten, heeft een slechte reputatie opgebouwd. Zijn de gevaren reëel?

Dabbing, een vrij universele term die gebruikt wordt voor het beschrijven van de procedure van het smelten van cannabis concentraten boven een hittebron en het inhaleren van de damp, is de laatste jaren in populariteit gestegen. Zo ook de artikelen in de media over de "gevaren".

Ondanks al die aandacht en het gedoe over dabbing en de productie, worden eigenlijk appels met peren vergeleken.

Hoewel er zeker kwesties zijn waar gebruikers rekening mee moeten houden, is een groot deel van het gedoe over de concentraten zelf ongerechtvaardigd. Dabbing is zeker niet, zoals critici beweren, een vorm van "marijuana crack".

WAT IS BHO? DE ABC'S VAN EXTRACTEN EN CONCENTRATEN

Shatter, Wax, Crumble

Extracten worden ook wel "shatter, wax, crumble" of zelfs "honey oil" genoemd. Maar zelfs deze generalisatie is misleidend. Er zijn diverse soorten cannabis extracten op de markt, waaronder hasj, CO2 olie en een aantal tincturen die gemaakt worden via alcohol extracties. Het meest populaire "concentraat" van dit moment wordt ook wel "butane hash oil" (of BHO) genoemd.

BHO wordt geproduceerd door cannabinoïden bloot te stellen aan brandbare koolwaterstoffen, zoals propaan of butaan gas, in een gesloten cilinder. Het verdampen van het gas zorgt voor een zeer krachtig residu die vervolgens gerookt of verdampt wordt (hoewel er dagelijks nieuwe producten verschijnen die gebruikers kunnen innemen of op het lichaam kunnen aanbrengen). Dat gezegd hebbende, heeft alle drama zich gericht op de concentraten die worden gerookt of verdampt.

BHO butane hash oil

Hoewel het proces op zichzelf niet nieuw is, zijn concentraten in alle vormen hard op weg "the next big thing" te worden, onder zowel recreatief als medicinaal gebruikers. Wanneer het correct wordt gemaakt en verantwoordelijk wordt gebruikt, kunnen extracten een krachtige high opwekken of werken als een sterke pijnstiller.

Vanwege de populariteit, en niet te vergeten het toenemende aantal dramatische ongelukken met beginnende producenten van de laatste jaren, zijn zowel de extracten zelf als het gebruik ervan een veelbesproken onderwerp geworden.

DON'T TRY THIS AT HOME

De productie van concentraten is geen gemakkelijke klus. Consumenten van hasj olie of andere concentraten zouden hun voorraad moeten kopen van professionals die uitsluitend cannabis gebruiken die vrij is van pesticiden en daarnaast alleen goedgekeurde productietechnieken toepassen (die ook de zuiverheid van het product zelf helpen verzekeren). Onervaren amateurs moeten nooit proberen de stof zelf thuis te maken. Het is niet alleen enorm gevaarlijk, maar mogelijk ook dodelijk. Diegenen die proberen THC te onttrekken via open, zelfgemaakte productiesystemen, kunnen onbedoelde en zeer gevaarlijke explosies veroorzaken.

Deze stijging in ongelukken vanwege de productie door amateurs heeft in feite recent veel media-aandacht gekregen. In Colorado is de situatie zo uit de hand gelopen dat de staat een wet heeft doorgevoerd, waarbij federale vervolging het risico is van thuisproductie. De Britse politie treedt ook hard op tegen de thuisproductie van de stof. De laatste twee jaar zijn er, volgens een verslag op de BBC, twee Britten omgekomen en 27 gewond geraakt als direct gevolg van de productie van BHO.

CONSUMPTIE

Mini Oliepijp Inline Percolator

De reden dat extracten en concentraten zo populair zijn, is het feit dat ze veel krachtiger zijn dan cannabis en zelfs hasj. De THC die wordt ingenomen, is 50-90% zuiver. De high wordt beschreven als "euforisch".

Extracten (of dabs) worden meestal geconsumeerd via een glazen waterpijp (rig) en verdampt met behulp van een "nail" en een steekvlam die de stof verdampt, zodat gebruikers de stof kunnen inhaleren. Een e-sigaret-achtig apparaat (vape pen) kan ook worden gebruikt.

In de onderzoeken die tot op heden zijn uitgevoerd, is gebleken dat het proces van het consumeren van dabs niet gevaarlijker is dan het roken van een joint, maar alleen als de gebruiker een correct geproduceerd concentraat consumeert en niet te ver gaat. Dabbing levert een veel sterkere concentratie THC. Vanwege deze extra kracht, ontwikkelen gebruikers ook veel sneller een hogere tolerantie. Medische onderzoeken kunnen ook niet aantonen dat dabbing het risico op "verslaving" sterker verhoogt dan andere consumptiemethoden.

Dat gezegd hebbende, is dit natuurlijk wel een geconcentreerde stof die gemaakt is van planten die mogelijk ook gevaarlijke onzuiverheden kunnen bevatten (zoals pesticiden die bij de kweek zijn gebruikt). Dat toont maar weer eens aan dat het des te belangrijker is je concentraten te kopen van een betrouwbare bron. Onzuiverheden in zowel de gebruikte cannabis als onjuiste productiemethoden, waarbij het oplosmiddel niet correct wordt verdampt, zijn gevaarlijk voor de eindgebruiker. Pesticiden, die gebruikt zijn voor de kweek van cannabis, zullen veel geconcentreerder zijn bij deze consumptiemethode, dus het is enorm belangrijk te weten waar het originele product vandaan komt en hoe het werd gekweekt. Ondanks de initiële onderzoeken, is er geen bewijs dat het inhaleren van resten butaan gas in het concentraat schadelijk is voor de gezondheid.

MAAR... GA NIET TE VER

Dabbing produceert een enorm intense high. Hoewel een overdosis niet mogelijk is met standaard cannabis via een joint, zijn er genoeg gevallen bekend waar gebruikers van concentraten iets meer kregen dan de ervaring die ze verwachtten. Gebruikers hebben flauwvallen, hallucinaties of een oncomfortabel stoned gevoel gemeld.

Ga dus altijd rustig en verantwoordelijk te werk met dabbing.

MEDICINALE TOEPASSINGEN

Capsules doordrenkt met shatter

Hoewel het recreatief gebruik van concentraten een flinke discussie heeft aangewakkerd, zowel vanwege de productie als de kracht, liggen de meest interessante toepassingen van dabbing hoogstwaarschijnlijk op het medicinale vlak. Het maken van cannabis olie zelf biedt de mogelijkheid het volledige, medicinale spectrum van cannabis in te nemen, gericht op bepaalde aandoeningen. Het kweken van speciaal geselecteerde planten voor specifieke aandoeningen of symptomen is vaak een riskant proces. Het vermogen de cannabis plant te verwerken tot een olie, met testbare en meetbare niveaus van verschillende cannabinoïden, zorgt wellicht voor een geweldige toekomst voor cannabis als een speciaal op maat gemaakte, medicinale behandeling.

 

         
  Marguerite Arnold  

Geschreven door: Marguerite Arnold
Met jaren van schrijfervaring op zak besteed Marguerite haar tijd aan het onderzoeken van de cannabis industrie en de ontwikkelingen van de legalisatie-beweging.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken