Blog
LSD stimuleert het aangeboren taalvermogen
3 min

LSD stimuleert het aangeboren taalvermogen

3 min
News Research
Een recentelijke studie toont de effecten van LSD aan op de semantische verbindingen in onze hersenen, en hoe deze resultaten kunnen worden gebruikt voor medicinale behandelingen in de nabije toekomst.

Het heeft meer dan 40 jaar geduurd om van het sociale stigma en de strenge reglementen omtrent psychedelica af te komen, en om een nieuwe golf van wetenschappelijk onderzoek op gang te brengen waarin bestudeerd wordt hoe LSD en andere psychedelica ons brein beïnvloeden. De resultaten van deze onderzoekers kunnen ons onze hersenen en ons bewustzijn beter leren begrijpen en tonen aan wat voor gevolgen die bevindingen kunnen hebben voor verschillende psychiatrische behandelingen.

EEN BASISCURSUS LSD

Lyserginezuurdiëthylamide of LSD is een halfsynthetische psychedelische drug die meestal gemaakt wordt met ergotamine, een chemische stof afkomstig van de ergot-schimmel. Albert Hofmann synthetiseerde de substantie voor de eerste keer in 1938 in Zwitserland, en hij ontdekte de psychedelische eigenschappen ervan in 1943. LSD werd in 1947 op de markt geïntroduceerd als medicijn voor verschillende psychiatrische doeleinden, maar werd verboden in de jaren '60 vanwege het feit dat het onderdeel was van de tegencultuur in die tijd.

LSD papier

LSD wordt meestal gebruikt voor de ontspanning, vooral omdat het wordt beschouwd als een entheogeen, een chemische verbinding die spirituele ervaringen kan veroorzaken. De hallucinerende en psychologische effecten van de chemische stof, zoals het zien van fractalen, het ervaren van meerdere gedachtestromen, en de egodood, maken de verbinding een zeer krachtige psychedelische drug die zijn stempel heeft gedrukt op de hedendaagse cultuur, kunst en filosofie.

SEMANTISCHE ACTIVATIE BIJ LSD

Op 16 augustus 2016 werd een studie gepubliceerd, geheten "Semantische activatie bij LSD: bewijs uit picture naming". In dit experiment bestudeerde hoofdonderzoeker Dr. Neiulofar Family de link tussen LSD en taal. Bij een nulmeting werd aan de tien deelnemers gevraagd om een reeks afbeeldingen te benoemen, en een week later moesten ze ditzelfde doen onder invloed van LSD. De dosis was in dit geval genoeg voor de participanten om psychedelische effecten te ervaren, maar niet om een volledige trip te beleven. Tijdens het experiment vertraagde LSD de reactietijd niet, maar de deelnemers maakten meer fouten bij het benoemen van de plaatjes. Dat wil zeggen; ze benoemden vaker de betekenis van de afbeeldingen. Als ze bijvoorbeeld een plaatje te zien kregen van een kat, zeiden ze vaker dingen zoals 'tijger', enzovoort.

Spraak na LSD

Het lijkt erop dat LSD de semantische netwerken in het brein activeert, wat betekent dat LSD de manier waarop ideeën en woorden in relatie tot elkaar worden opgeslagen, beïnvloedt. Als iemand een afbeelding waarneemt, komen er meer woorden naar boven die afkomstig zijn van dezelfde betekenisfamilie. Deze bevindingen zijn zowel belangrijk voor ons neurobiologische begrip van semantische netwerkactivatie als voor de mogelijkheden bij psychedelische psychotherapie. In het geval van psychotherapie, kan het effect dat LSD heeft op taal ons helpen om concepten te bereiken die diep in ons brein opgeslagen liggen bij het maken van associaties. Of het kan ons helpen om de automatische processen bij het uitdrukken van gedachten in woorden beter te begrijpen.

ANDER ONDERZOEK EN DE TOEKOMST VAN PSYCHOTHERAPIE

Een aantal studies omtrent LSD zijn onlangs uitgevoerd aan het Imperial College in Londen. Het hoofddoel van deze experimenten was om de breinactiviteit van deelnemers te observeren die onder invloed waren van LSD. Met nieuwe hersenscan-technieken registreerden de onderzoekers de bloedstroom en elektrische activiteit in de hersenen van de participanten, waardoor ze konden zien welke delen van het brein werden geactiveerd tijdens een LSD trip. Ze ontdekten dat wanneer mensen droomachtige hallucinaties ervaren door LSD, de visuele cortex, het deel van het brein dat de informatie van onze ogen reproduceert, niet het enige gedeelte is dat bijdraagt aan het visuele proces. Daarnaast blijkt dat wanneer mensen een fundamentele verandering in hun bewustzijn ervaren tijdens de LSD trip, ze een betere samenwerking ondervinden in de hersenen. Deze resultaten tonen aan dat delen van het brein tijdens een LSD ervaring meer samenwerken en dat de scheidslijnen tussen de specifieke functies van deze delen vervagen, waardoor er sprake is van meer verbindingen in de hersenen.

Brein met LSD

Vanaf de jaren '60 heeft het een aantal decennia moeten duren, maar er is weer sprake van een stijgende lijn in psychedelische psychotherapie. De potentie van psychedelische middelen in de psychiatrie en neurologie kan niet meer worden genegeerd, en elke dag wordt er nieuw onderzoek gedaan. Het grootste obstakel is echter de financiering. Het is nog steeds erg moeilijk om subsidie te krijgen vanwege de aanhoudende misvattingen. Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat deze onderzoeksresultaten van groot belang zijn voor het bestrijden van verschillende psychische ziekten, zoals depressie en verslaving. Ook helpen deze studies ons bij het begrijpen van ons brein en bewustzijn, wat misschien wel een grotere impact heeft op de maatschappij als geheel.

We leven in boeiende tijden waarin we de werking van ons brein op een geheel nieuw niveau beginnen te ontdekken. We zouden het feit dat psychedelische middelen een opstap kunnen zijn naar grote wetenschappelijke doorbraken moeten omarmen, en meer te weten moeten komen over hoe ze gebruikt kunnen worden in ons persoonlijke voordeel. Misschien kunnen LSD en andere psychedelische middelen ons op de lange termijn helpen onszelf beter te leren begrijpen, wat de eerste stap in de richting van een betere toekomst kan zijn.

 

         
  Ante  

Geschreven door: Ante
Geniet van het warme Mediterrane klimaat met Ante. Ante is een biologische teler met een grote interesse in de kwekerij. Als hij niet aan het schrijven is, dan werkt hij aan het kweken van hybride planten die hij zijn eigen uitvinding kan noemen.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
News Research
Zoeken in categorieën
of
Zoeken