Blog
Wat Zijn Terp Pearls En Hoe Werken Ze?
5 min

Wat Zijn Terp Pearls En Hoe Werken Ze?

5 min

Terp pearls zijn een nieuwe dabbing accessoire die grotere en lekkerdere trekken van je rig mogelijk maakt. Lees verder en ontdek alles over terp pearls, hoe ze werken en of ze je geld waard zijn.

Dabben is een revolutionaire methode om wiet te gebruiken. Dabs zijn sterker en leveren unieke smaken. Daarom veroveren ze de wietwereld in een razend tempo en nemen terp pearls in hun kielzog mee.

In dit artikel gaan we kort in op terp pearls, hoe ze werken en welke voordelen ze bieden.

Wat zijn terp pearls?

Wat zijn terp pearls?

Terp pearls, ook wel bekend als banger beads, dab pearls en terp balls, zijn dabbing accessoires. Ze zijn extreem populair onder dabbers en fans van cannabis concentraten. Ze worden meestal gemaakt van hittebestendig materiaal zoals borosilicaatglas, kwarts of robijn. Het is de bedoeling dat je terp pearls met je concentraten in de banger plaatst. Ze verspreiden je dabs en dragen bij aan grotere, meer smaakvolle trekken.

Waarom zou je terp pearls gebruiken?

Terp pearls draaien onderin de banger van je dab rig of bubbler wanneer je inhaleert (hierover later meer). Dit houdt het concentraat in beweging en bevordert een schonere, meer gelijkmatige verdamping. Daardoor kun je uiteindelijk grotere trekken van je rig of bubbler nemen. Bovendien voorkomt de draaiende beweging van terp pearls dat je concentraten verbranden, zodat je trekken ook lekkerder smaken.

Door terp pearls te gebruiken, kun je je dab rig/bubbler vaak ook op een lagere temperatuur verhitten. Zo blijven meer terpenen en cannabinoïden behouden (die super fragiel zijn en makkelijk verbranden). Tot slot verminderen deze parels ook de ophoping van extract onderin je banger, een veelvoorkomend probleem dat optreedt door het snelle afkoelen van de banger. In plaats van te verdampen, blijven concentraten dan aan het glas plakken.

Hoe werken terp pearls?

Hoe werken terp pearls?

Terp pearls zitten meestal in potten of doosjes (het aantal balletjes per verpakking verschilt per producent). Ze verschillen ook in kleur en grootte, maar alle terp pearls zijn ontworpen om hetzelfde te doen.

Zodra je ze in je voorverwarmde banger hebt geplaatst met een portie van je favoriete extract, warmen de dab pearls snel op. Vervolgens neem je een trek van je bubbler of rig. De snelle aanvoer van lucht in de banger in combinatie met de kracht van je inhalatie zorgt ervoor dat de terp pearls onderin de banger gaan ronddraaien. Zo houden ze je concentraat in beweging en voorzien ze de banger van zuurstof. Het resultaat is meer damp en een zuivere ervaring zonder verbranding. Dit leidt niet alleen tot grotere trekken, maar je behoudt ook meer van de fragiele terpenen waar je favoriete dabs hun rijke aroma aan danken.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn Bubblers En Hoe Werken Ze?

Kunnen terp pearls smelten?

Nee. Terp pearls zijn bij voorkeur gemaakt van hittebestendige materialen zoals borosilicaatglas, robijn of kwarts. Vaak wordt dit ook gebruikt voor de productie van bongs, wietpijpjes, bubblers en dab rigs. Het zijn extreem hittebestendige materialen die niet smelten of verbranden in je banger.

Heb je een carb cap nodig?

Heb je een carb cap nodig?

Ja, je hebt om twee redenen een carb cap nodig als je gaat dabben met terp pearls. Allereerst helpen carb caps om de terp pearls onderin je banger te laten ronddraaien, zodat ze de hitte verdelen en je concentraten op een meer geleidelijke manier verdampen. Ten tweede houden carb caps de terp pearls in je banger. Het laatste wat je wilt, is dat roodgloeiende balletjes van kwarts in het rond vliegen tijdens het gebruik van je bubbler of dab rig.

Opmerking: Niet alle carb caps werken met terp pearls. Zoek dus een cap die voor dit doel geschikt is.

De verschillende typen terp pearls

Er zijn terp pearls verkrijgbaar in allerlei materialen en formaten. Hier is een overzicht.

Typen

 • Keramiek: deze dab pearls zijn populair bij dabbers en houden warmte beter vast dan glazen varianten. Vanwege de verbeterde warmteretentie menen sommige gebruikers dat keramieken terp pearls lekkerdere hits leveren. Ze zijn overigens fragieler dan andere pearls op deze lijst.

 • Borosilicaat: de meeste blowers zijn bekend met borosilicaat, aangezien dit vaak wordt gebruikt om glazen rookaccessoires van te maken. Terp pearls van borosilicaatglas zijn relatief goedkoop en werken goed, maar zijn van alle dab pearls het minst hittebestendig.

 • Kwarts: dab pearls van kwarts zijn waarschijnlijk de eerste keuze voor serieuze dabbers. Deze terp pearls zijn ongelooflijk robuust en hittebestendig. Ze houden warmte heel goed vast en zorgen voor grotere en smakelijkere trekken, zelfs bij het dabben op lagere temperaturen.

 • Saffier of robijn: terp pearls van robijn of saffier zijn een kostbaar bezit van dabbers die hiervoor kiezen. Naast het feit dat ze warmte en smaak uitstekend behouden, zien deze terp pearls er schitterend uit. Wel zijn ze fragiel en moeten ze volledig afkoelen voordat je ze schoonmaakt. Door een thermische schok kunnen deze waardevolle terp pearls namelijk makkelijk breken.

 • Siliciumcarbide (SiC): terp pearls van siliciumcarbide lijken op kleine metalen balletjes. Ze zijn bijzonder goed bestand tegen hitte en thermische schok. Daarnaast zijn ze gemakkelijk schoon te maken. SiC terp pearls zijn een relatief nieuwe verschijning op de markt, maar winnen razendsnel aan populariteit.

 • Shinju: Shinju terp pearls zijn gemaakt van een uniek type hittebestendige keramiek. Het wordt oorspronkelijk gebruikt om hoogwaardige koksmessen van te maken. Deze balletjes zijn enorm stevig, makkelijk schoon te maken met een gasbrander en bieden ongekende warmteretentie.

Formaten

Formaten

Terp pearls zijn over het algemeen verkrijgbaar in de volgende maten, zodat ze in verschillende bangers en nails passen:

 • 4mm: dit zijn de kleinste terp pearls op de markt en bedoeld om te gebruiken met alles-in-één elektrische dabbing toestellen. Deze apparaten zijn vaak uitgerust met kleinere nails/bangers. Daarom zijn kleinere carb caps en terp pearls vereist.

 • 6mm: voor terp pearls is dit waarschijnlijk het meest veelzijdige formaat. Je kunt 6mm terp pearls gebruiken in combinatie met een groot aantal bangers. Veel gebruikers zijn van mening dat ze de hitte het beste verdelen. Dit vertaalt zich in meer smakelijke hits.

 • 9mm: deze extra grote dab pearls zijn ontworpen voor regelmatige dabbers die gewend zijn om grotere hoeveelheden van een extract per keer te gebruiken. Ze zijn ook ideaal voor grote dab rigs met grotere bangers.

 • Gevormde terp pearls: terp pearls kunnen ook de vorm van een pil hebben. Deze zijn ontworpen voor grotere rigs of specifieke dab apparatuur, zoals terp slurpers.

Hoe dab je met terp pearls?

Hoe dab je met terp pearls?

Dabben met terp pearls is redelijk eenvoudig. Hoewel individuele gebruikers wellicht hun eigen voorkeuren hebben, raden we beginners de volgende methode aan:

 1. Maak je dab rig of bubbler schoon en laat hem drogen.

 2. Vul het watercompartiment met koud, chloorvrij water.

 3. Plaats de gewenste terp pearls in je banger en verhit deze zoals je gewend bent. Laat de banger afkoelen tot de gewenste temperatuur.

 4. Vul de banger met je concentraat, plaats de carb cap erbovenop en inhaleer rustig via het mondstuk van je rig/bubbler.

 5. Maak zowel je rig als je terp pearls schoon na gebruik (hieronder meer informatie).

Houd er rekening mee dat je een sterke, constante trek moet nemen om de dab pearls te laten draaien. De terp pearls moeten snel tollen om het extract en de hitte effectief rond te bewegen in je banger.

Als je het compartiment van je bubbler of rig in de gaten kunt houden, kun je waarschijnlijk zien dat deze zich vult met een veel vollere damp dan je gewend bent. Dit is een teken dat je terp pearls hun werk doen.

Hoe laat je terp pearls goed ronddraaien?

Hoe laat je terp pearls goed ronddraaien?

Zoals we hierboven aanstipten, zijn er een aantal belangrijke aspecten die je moet onthouden bij het dabben met terp pearls om ze goed rond te laten draaien.

Allereerst moet je ervoor zorgen dat al je dabbing materialen brandschoon zijn, vooral je banger en terp pearls. Hoe je de terp pearls precies schoonmaakt, hangt af van welk materiaal ze gemaakt zijn. Terp pearls van borosilicaat en keramiek kun je bijvoorbeeld het beste schoonmaken met isopropylalcohol. Laat de terp pearls eerst in alcohol weken en droog ze daarna af met een velletje keukenpapier of een schoon doekje.

Wat robuustere terp pearls, bijvoorbeeld die van kwarts, siliciumcarbide of Shinju, kun je daarentegen met een gasbrander schoonmaken. Laat ze vervolgens volledig afkoelen en veeg ze af met een beetje alcohol. Voor de beste resultaten bij elke dab, is het belangrijk dat je je terp pearls en rig na elke sessie reinigt.

Ook andere factoren hebben invloed op hoe terp pearls ronddraaien. Denk bijvoorbeeld aan de door jou genomen trekken. Gelijkmatig en krachtig inhaleren via het mondstuk zou moeten werken. Let er ook op dat je het juiste formaat terp pearl voor je rig kiest.

Terp pearls: zijn ze het waard?

Terp pearls: zijn ze het waard?

Terp pearls worden steeds populairder onder fans van concentraten en met goede reden. Ben je al dol op dabben? Dan kun je prima investeren in een pakje simpele terp pearls. Zo kun je de smaken van je concentraten optimaliseren, grotere trekken nemen en mogelijk zelfs de temperatuur verlagen om je dabs volledig te verdampen, zonder ze te verbranden. Onthoud gewoon de tips uit dit artikel om de juiste terp pearls te kiezen voor je rig en wensen.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken