Blog
Terpenen tour: Limoneen
2 min

Terpenen tour: Limoneen

2 min
Headshop Products
Limoneen is een van de belangrijkste terpenen in cannabis en is verantwoordelijk voor de verfrissende citrusgeur.

Het onderzoeksveld naar terpenen is snel aan het groeien en uitbreiden, dankzij de cannabis legalisatie. Onderzoek kan nu plaatsvinden, zonder gedoe met beperkende wetten. Een terugkerende stof, die aanwezig is in de steeds uitbreidende chemische ecologie van cannabis, is een van de fundamentele bouwstenen van het leven: De bicyclische monoterpeen Limoneen.

"Limon", het Griekse woord voor citroen, is de wortel van de moderne vorm van Limoneen. Dit is het vaak scherp zoete en bittere aroma, dat geassocieerd wordt met citrusplanten, met name de schil en bloemen. Het is het minst aanwezig in grapefruit en het meest opvallend in citroenen, waarbij sinaasappels en limoenen er ergens tussenin hangen. Wanneer het wordt gedestilleerd in de essentiële vorm is de geur overduidelijk die van sinaasappels. Diverse concentraties van limoneen, die in alle verschillende feno- en chemotypes van de cannabisplant worden gevonden, spelen altijd een rol in het aromatische profiel van je favoriete soort. De combinatie met andere cannabinoïden en andere terpenen geeft nuance en kleur aan het bouquet en de psychoactieve ervaring. Geniet van het scherpe parfum van een Lemon Haze, Lemon Skunk of een Sour Diesel. Die uitgesproken citrus geur, waar je neus van opengaat, is afkomstig van de verrukkelijke en wonderlijke Limoneen.

WAT IS LIMONEEN VOOR PLANTEN?

Limoneen komt voor in alle cannabis harsen. Deze harsen zijn stroperige oliën, die kristallisatie weerstaan en het wordt gedacht dat ze deels door cannabis worden geproduceerd om het UV licht te verzachten. Deze geconcentreerde, waterafstotende stoffen leveren een soortgelijke bescherming voor de plant als het wasachtige oppervlak van cacti. Ze lijken ook voordelen te hebben voor de plant als schimmelwerend middel, anti-droogmiddel, insectenwerend middel en als antimicrobiële stoffen. De mechanische beproeving van het eten van stinkende, hars bedekte bloemen en bladeren zal zeker werken als vorm van afweer voor zowel insecten als dieren. Een verhoogde productie van hars lijkt een levensreddende reactie te zijn op uitdagingen uit de omgeving. Diverse en complexe cannabinoïden- en terpenen profielen hebben zich mettertijd ontwikkeld, naarmate de plant zich heeft aangepast aan de diverse omstandigheden op de wereld, waardoor een verbluffende variatie in cannabis is ontstaan. Van Limoneen, dat door cannabis wordt geproduceerd als deel van het terpenen profiel, wordt gedacht dat het de groei van omringende vegetatie onderdrukt, waarmee de strijd om water en voeding wordt gewonnen. Cannabis was hier zo goed in, dat het "Ditchweed" werd genoemd. Het domineerde irrigatiekanalen en terreinbegrenzingen van andere thuiskwekers maar werd niet uitgeroeid omdat het goede insecten aantrok en slecht ongedierte verjoeg.

WAT IS LIMONEEN VOOR MENSEN?

Diverse essentiële oliën worden medicinaal al eeuwenlang door de mens gebruikt.

Er zijn de bijbelse mirre en wierook, vereerde geneesmiddelen in de oude apotheek. Volksverhalen, uit een tijd waarin hennep een van de belangrijkste, door de mens gekweekte gewassen was, vertellen ons dat het aroma van hennep muggen en vliegen verjaagt, wat dus zeker op feiten gebaseerd is. Limoneen levert ook de prettig ruikende citrus noten in hennepessence en het staat bekend als effectief insectenwerend middel. Limoneen is ook een krachtige, natuurlijke fungicide met een milde antiseptische werking. Het heeft een enorm lekkere geur en in lage concentraties is het veilig en niet giftig.

Limoneen wordt snel opgenomen door het spijsverteringsstelsel, waarna het wordt afgebroken door de lever en verdeeld over de lichaamsweefsels.

In ratten, die een vetrijk dieet kregen, werd ontdekt dat het hoge-stress oxidatieve leverschade en de insulineresistentie verlichtte. Het keert de lever vetzuren om en de bijbehorende complicaties veroorzaakt door een verminderde leverfunctie. Op dezelfde manier liet een hoog niveau Limoneen bij chemotherapie, uitgevoerd op ratten, zulke positieve reacties zien dat het chemo-preventief kon worden genoemd. Het voorkomen, terugdringen en beschermen tegen kanker belooft gunstige toepassingen bij chemotherapie in de behandeling van tumoren bij mensen en niet-alcoholische leververvetting. Limoneen heeft zichzelf ook bewezen als krachtig middel tegen angst en depressie, die weinig tot geen bijwerkingen veroorzaakte, toen dit werd onderzocht bij knaagdieren.

Industrieel is Limoneen een krachtig oplosmiddel en het wordt gebruikt in veel schoonmaakproducten. Het wordt ook gebruikt als smaakstof en als geur in producten voor persoonlijke hygiëne.

CONCLUSIE

Veel medicijnen worden reeds gemaakt van terpenen. Steroïden zijn bijvoorbeeld afgeleiden van het triterpeen squaleen. Cannabis bevat soms wel tot 7% Limoneen, een bestanddeel in een bijzonder apothekershandboek met nuttige therapeutische verbindingen. Het is absoluut geen folklore om de consumptie van cannabis, in al haar vormen, te beschouwen als een permanente, lange-termijn oplossing voor een goede gezondheid. De ontdekking van nieuwe toepassingen wacht verder wetenschappelijk onderzoek en innovatieve industriële methodologie. Het is niet vergezocht om de fabricage van natuurlijke, op maat gemaakte medicijnen van cannabis extracten te overwegen.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Headshop Products
Zoeken in categorieën
of
Zoeken