Blog
Terpenen Tour: Myrceen
4 min

Terpenen Tour: Myrceen

4 min
Headshop Products
Heb je je ooit afgevraagd waarom Lemon Haze een citrusgeur heeft of waarom de effecten van een soort kunnen worden voorspeld door de geproduceerde geur? Wij zochten het uit. Hieronder vind je alles wat je moet weten over Terpenen en hun eigenschappen.

Wat onderscheidt een pittig zakje Lemon Skunk van een voorraad kenmerkende Blue Cheese? Aanvankelijk is de geur onmiddellijk merkbaar en het lijkt dat de geur de enige onderscheidende factor is, variërende zaken als formaat en kleur daargelaten. Maar de geur en smaak van elke soort draait in feite om veel meer.

De smaak en aroma van elke familie van cannabis is afkomstig van de terpenen, terpenoïden en flavonoïden, die exclusief bij een bepaalde genealogie horen. Het contrast tussen de verschillende families, als het gaat om geur en smaak, heeft te maken met de unieke chemische samenstelling, waarin terpenen een grote rol spelen.

Maar terpenen, terpenoïden en flavonoïden zijn niet alleen verantwoordelijk voor de geuren en smaken van je cannabis. Als ze worden bestudeerd, vertellen ze ook welke effecten de cannabis waarschijnlijk zal opwekken, na verbranding met THC. Het zijn deze kleine ingrediënten die de hoofdrol spelen in de ontspannende high van Blue Cheese, hoewel soortgelijke maar verschillende versies van de chemische stof in Lemon Skunk het effect veranderen van ontspannend naar opwekkend.

We weten nu hoe ze invloed uitoefenen op wat je rookt, maar wat zijn ze nu precies?

WAT ZIJN TERPENEN?

Terpenen en terpenoïden zijn natuurlijk voorkomende koolwaterstoffen die in de opmaak van diverse planten en dieren kunnen worden gevonden. Normaal worden ze in planten gemaakt om insecten af te weren maar in cannabis planten fungeren ze ook als bouwstenen die helpen bij de productie van vitaminen, harsen, hormonen en cannabinoïden. Door de speciaal aangepaste cellen in de trichomen van de plant, kunnen minuscule terpenen worden geproduceerd die de bloemen en bladeren van de plant bedekken met een microscopische glans. Deze glanzende barrière produceert dikke, prikkelende oliën wanneer de plant wordt bedreigd, als middel om ongedierte te verjagen en mogelijke roofdieren te vangen in de viskeuze vloeistof. Maar het kan ook worden gebruikt als systeem voor zelf-koeling. Wanneer de plant hoge temperaturen detecteert, produceert ze een grotere hoeveelheid terpenen, die zullen verdampen onder de hitte van de zon. Dit stimuleert luchtstromen die transpiratie verminderen en voorkomen dat de plant grote hoeveelheden water verliest. Het is zo'n effectief afweermechanisme dat er tot op heden meer dan 20.000 variaties van terpenen zijn gedocumenteerd.

Zoals vermeld, zijn het terpenen, terpenoïden (en flavonoïden) die de geur van een specifieke plant creëren en effecten produceren, maar:

HOE VERSCHILLEN TERPENEN VAN TERPENOÏDEN?

Terpenen zijn eenvoudige koolwaterstoffen, terwijl terpenoïden extra functionele groepen bezitten die vaak bestaan uit een groot aantal chemische elementen. Ondanks deze duidelijke onderscheiding, worden de woorden terpenen en terpenoïden vaak door elkaar gebruikt, tot grote woede van de wetenschappers die deze minuscule chemische stoffen en hun verschillen onderscheiden.

Hoe hebben deze terpenen invloed op jou? Nou, door de variaties beter te leren kennen, zal je in staat zijn de effecten van elke soort te raden, alleen door de geur.

INTRODUCTIE: MYRCEEN

Myrceen is een van de meer algemene terpenen die in cannabis wordt gevonden en heeft meestal een aardse, ietwat kruidige smaak. Het kan vaak meer dan 60 procent van het volume terpenen in een plant uitmaken en het is ontdekt dat het de constructie van andere variëteiten terpenen in de plant ondersteunt.

De hoeveelheid Myrceen in een cannabis plant is de beslissende factor of de plant een indica of sativa soort is (meer dan 0,5 procent Myrceen voor een indica en alles daaronder voor een sativa). Myrceen is echter niet beperkt tot cannabis en kan worden gevonden in mango's, citroengras, laurierbladeren en andere planten.

De geur is prikkelend en ietwat metallic en Myrceen is de oorzaak van het "groene hop aroma" dat wordt geproduceerd door droog-gehopt bier, dus het is geen wonder dat hoge concentraties een zeer sterke geur kunnen uitstralen. Myrceen is het actieve ingrediënt dat werkt als een mild kalmerend middel in hop en het wordt in kruidenremedies gebruikt voor het bestrijden van slaapstoornissen. Het lijkt erop dat in onderzoeken de kalmerende, motorische en spierverslappende kwaliteiten zijn bevestigd. In laboratoriumtests op muizen had Myrceen een kalmerend effect en het leek de bloed-hersenbarrière aan te passen, wat resulteerde in een verhoogde penetratie van cannabinoïde effecten op de hersenen. En dat niet alleen, want bewijs lijkt aan te tonen dat Myrceen ervoor zorgt dat de effecten van cannabis sneller opkomen en ook het maximale verzadigingsniveau van de CB1 receptor verhogen, wat betekent dat de high meer intens en mentaal stimulerend is. Sommige bronnen beweren ook dat Myrceen een krachtig anti-inflammatoir, antibiotisch en analgetisch middel is met veel gezondheidsvoordelen, zoals het voorkomen van maagzweren en het afweren van gewrichtspijn en slapeloosheid. In sommige onderzoeken wordt zelfs beweerd dat Myrceen lijkt te helpen bij het remmen van de groei van kankercellen, het onderdrukken van spierspasmen en het kalmeren van bepaalde psychotische stoornissen.

DE ANDERE TERPENEN

PINEEN

Pineen is een bicyclische monoterpenoïde met een sterke geur van dennennaalden. Pineen wordt medicinaal gebruikt als middel om infecties te bestrijden en als antiseptisch middel. Het wordt in de Chinese geneeskunde traditioneel al jaren gebruikt om kanker te bestrijden en het lijkt erop dat de olie van dennennaalden anti-kanker activiteiten vertoont. Pineen is een belangrijk bestanddeel van dennenhars en is de meest gevonden terpeen in de natuur, vaak in coniferen, balsamico hars en citrusvruchten.

LINALOOL

Linalool is een lineaire monoterpeen met zachte aroma's van bloemen en lavendel. Het wordt al honderden jaren gebruikt in de geneeskunde als een manier om patiënten te kalmeren en een goede nachtrust op te wekken. Ook wordt gedacht dat de effecten nuttig zijn bij het bestrijden van psychoses en angststoornissen. Daarnaast suggereren sommige onderzoeken dat het ontstekingen aan de longen kan verminderen en de cognitieve functies kan stimuleren. Linalool kan in honderden verschillende planten worden gevonden, zoals munt, lauweren, kaneel en berken.

EUCALYPTOL

Eucalyptol is een monoterpeen en een cyclische ester die bijna het gehele ingrediënt is in de essentiële olie van eucalyptus. Het heeft een sterke, doordringende geur die overeenkomt met menthol. In planten wordt dit terpeen gebruikt om insecten en ongedierte te verjagen. Het wordt in de geneeskunde gebruikt als een manier om astma en sinus problemen te behandelen, maar ook als remedie tegen ontstekingen en pijn. Het kan worden gevonden in de Australische Eucalyptusboom.

CARYOFYLLEEN

Caryofylleen is een sesquiterpeen en is in feite de specifieke geur waarop de meeste politie speurhonden op getraind worden. Het heeft een aardse, pittige geur en wordt gebruikt bij de behandeling van dermatitis in dieren. Daarnaast wordt gedacht dat het anti-inflammatoire en pijnstillende effecten bezit en onderzoeken suggereren dat het nuttig kan zijn bij de behandeling van patiënten met artritis en chronische pijn. Dit terpeen kan natuurlijk worden gevonden in kruidnagels, zwarte peper en kaneelbladeren.

LIMONEEN

Limonene is een cyclische koolhydraat en een van de belangrijkste factoren in de essentiële oliën van citroenen en andere citrusvruchten. De geur is zoetzuur en scherp. Het is de tweede meestvoorkomende terpeen in de natuur en wordt door de mens vaak gebruikt als smaakmaker. In de geneeskunde is ontdekt dat het de bacteriën bestrijdt die acne veroorzaken en in onderzoeken is aangetoond dat verspreiding van limoneen in een gesloten omgeving de effecten van depressie helpt bestrijden. Daarnaast, en waarschijnlijk daarom, wordt het vaak gebruikt in cosmetica, schoonmaakproducten en luchtverfrissers. Limoneen kan, misschien voorspelbaar, specifiek worden gevonden in citroenen, maar ook in andere citrusvruchten zoals sinaasappels en limoenen.

CAREEN

Careen een bicyclische monoterpeen met een sterk, maar zoet aroma. Het wordt vaak gebruikt in Cypress olie en jeneverbes olie en kan, in hoge concentraties, kalmerend werken op het centrale zenuwstelsel. In de geneeskunde gebruiken mensen careen om overbodige lichaamsvloeistoffen te verwijderen, zoals overtollig zweet of tranen die bij koorts worden geproduceerd. Careen komt voor in citroenen, limoenen, paprika's, grapefruit en dennenextract.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Headshop Products
Zoeken in categorieën
of
Zoeken