Blog
7 Tips Voor Het Bewaren Van Droge Kruiden
3 min

7 Tips Voor Het Bewaren Van Droge Kruiden

3 min

Wat ben jij van plan met de kruiden in je tuin? Als een overweldigend gevoel je bekruipt, vrees dan niet! Wij hebben namelijk 7 tips om je te helpen hun smaak te behouden en tegelijkertijd de kans op schimmel te verkleinen. Bewaar die voorraad heerlijke kruiden hiermee altijd op de juiste manier!

Je kunt van alles doen met kruiden en ze worden gebruikt in allerlei producten, van voedingssupplementen en cosmetica tot kruidenthee. Door ze zelf te kweken, kun je praktisch elk gerecht of product maken dat je maar kunt bedenken en van een heerlijk kruidenaroma voorzien.

Het kweken van je eigen kruiden is op zichzelf al een nuttige vaardigheid die je in staat stelt om zelfvoorzienend te worden. Maar het is niet zo simpel als wat kruiden plukken en ze vervolgens aan hun lot overlaten - je moet weten hoe je ze op de juiste manier droogt en bewaart om schimmelvorming te voorkomen en hun houdbaarheid te verlengen. Hieronder leer je alles wat je moet weten over het bewaren van zelfgekweekte kruiden!

Waarom zou je kruiden drogen?

Waarom zou je kruiden drogen?

Net als ons lichaam bestaan kruiden voornamelijk uit water. Ze worden tijdens de groei in leven gehouden door water, maar overtollig vocht kan na het oogsten al snel problematisch worden. Als je ze in een zak of pot doet zonder ze goed te drogen, ontstaat er een vochtige omgeving met stilstaande lucht. Met andere woorden, je creëert onbedoeld een ideale omgeving voor schimmels. Daarnaast heeft het drogen van je kruiden ook nog andere pluspunten:

  • Versterkte smaak en geur: door kruiden te drogen, verdwijnt het water dat erin zit en krimpen ze, waardoor de moleculen die verantwoordelijk zijn voor de unieke geuren en smaken worden geconcentreerd.
  • Kostenbesparend: als je je eigen kruiden kweekt en droogt, hoef je geen kruiden meer in de winkel te kopen. Je hebt zo een voorraad waar je op elk moment van kunt genieten.
  • Genoeg tijdens de winter: hoewel je kruiden aan het einde van het seizoen afsterven, heb je gedurende de koudere maanden nog potten vol gedroogde exemplaren.

Kruiden bewaren: tips voor succes

Kruiden bewaren: tips voor succes

Nu je de belangrijkste voordelen van het drogen van kruiden kent, is het tijd om te leren hoe je ze het beste kunt bewaren. Na het oogsten van kruiden uit je tuin of het kopen van verse kruiden in de winkel, kun je onderstaande tips volgen om het proces zo effectief en gemakkelijk mogelijk te maken.

1. Zorg ervoor dat je kruiden volledig droog zijn

Voordat je je kruiden opbergt, moet je ervoor zorgen dat ze helemaal droog zijn. Een klein beetje vocht kan namelijk al snel tot schimmel en andere ongewenste substanties leiden. Er zijn verschillende manieren om je kruiden te drogen, bijvoorbeeld in een dehydrator of in de oven op een lage stand. Na het drogen gedurende enkele uren kun je de droogheid testen door wat kruiden tussen je vingers te wrijven. Als er nog vocht in zit, zullen ze een nat residu op je huid achterlaten. Wanneer ze echter helemaal droog zijn, zul je zien dat ze breken en verkruimelen.

Gerelateerd artikel

Hoe Gebruik Je Een Vaporizer Voor Droge Kruiden?

2. Uit direct zonlicht houden

Uit direct zonlicht houden

Gedroogde kruiden kun je beter niet in direct zonlicht bewaren. Het duurt dan namelijk niet lang voordat de zonnestralen de plantaardige ingrediënten en waardevolle fytochemicaliën afbreken die erin zitten. Zet je potten daarom op een donkere plek, zoals in een keukenkastje of voorraadkast.

Als je weinig ruimte hebt en geen andere keuze hebt dan ze op een lichte plaats te bewaren, overweeg dan potten met Miron glas te kopen. Deze violetkleurige potten helpen zonlicht te filteren en beschermen op die manier je kruiden. Je kunt je kruiden echter ook in een andere luchtdichte, ondoorzichtige pot of zak doen.

3. Bewaar je kruiden op een koele en droge plek

Afgezien van zonlicht zijn temperatuur en vochtigheid ook belangrijke factoren bij het bewaren van gedroogde kruiden. Waarom? Omdat hoge temperaturen en een hoog vochtgehalte ervoor kunnen zorgen dat kruiden achteruitgaan en hun smaak verliezen. Bewaar ze op een plaats met een relatief stabiele temperatuur om dit te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de bijkeuken of kelder. Keukenkastjes (niet te dicht bij het fornuis) zijn ook prima. Maar let op: de warmte en het vocht in de keuken kunnen wel de houdbaarheid verkorten!

4. Bewaar je kruiden in luchtdichte potten of zakjes

Tijdens hun leven zijn planten afhankelijk van zuurstof om de suikers die ze aanmaken tijdens de fotosynthese in energie om te zetten. Zuurstof wordt echter aanzienlijk minder bruikbaar na de oogst. Het kan je stash zelfs behoorlijk negatief beïnvloeden. Als je weleens een klokhuis een paar minuten op het aanrecht hebt laten liggen, dan weet je hoe krachtig zuurstof is en hoe snel het tot oxidatie kan leiden. Hoewel het langer duurt voordat gedroogde kruiden tekenen van oxidatie vertonen, kan het wel de smaak en kwaliteit drastisch verminderen. Om dit te voorkomen, moet je je kruiden altijd in afgesloten en luchtdichte potten of zakjes bewaren.

5. Hele kruiden gaan langer mee

Hele kruiden gaan langer mee

Als je van plan bent om je gedroogde kruiden voor langere tijd te bewaren, overweeg dan om ze zo heel en intact mogelijk te houden. Hang ze na de oogst ondersteboven in een polytunnel of kas en wacht tot ze zo goed mogelijk zijn uitgedroogd. Snijd ze vervolgens klein genoeg om ze in grote, luchtdichte potten te bewaren, waarbij je de bladeren en bloemen zoveel mogelijk aan de steel laat zitten. In tegenstelling tot versnipperde en gemalen kruiden, beschermt het kleinere oppervlak ze verder tegen oxidatie. Hak ze gewoonweg naar behoefte kleiner vlak voor gebruik.

6. Label je geoogste kruiden

Door je geoogste kruiden te labelen, hoeft je later niet te raden hoe oud ze zijn. Plak een plaketiket op je potten met kruiden en noteer daarop de soort, de variëteit en de datum waarop je hebt geoogst. Dit helpt je ervoor te zorgen dat je de oudere potten eerder opmaakt dan de nieuwere. Bovendien voorkomt je zo dat je soortgelijke kruiden door elkaar haalt!

7. Bewaar je verse kruiden in de vriezer

Als je liever verse kruiden gebruikt om thee te zetten of om aan recepten toe te voegen, kun je ze ook in de vriezer leggen. Hier blijven ze tot wel een jaar vers. En als je graag kruiden gebruikt bij het koken, waarom benut je dan niet de kracht van olijfolie? Hak hiervoor je kruiden fijn en doe de stukjes in een ijsblokjesvorm. Vul vervolgens elk vakje met olijfolie. Leg de vorm in de vriezer en haal er simpelweg een paar blokjes uit wanneer je wat smaak wilt toevoegen aan je eten.

Word een zelfvoorzienende kruidenliefhebber

Word een zelfvoorzienende kruidenliefhebber

Gefeliciteerd, je bent nu klaar om je eerste stappen te zetten naar zelfvoorziening op het gebied van kruiden! Je weet nu precies hoe je kruiden moet verwerken, van rozemarijn en oregano tot basilicum en tijm. Je hebt niet alleen geleerd hoe je kruiden op de juiste manier droogt, maar ook hoe je ze moet opbergen. Veel succes!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Plantshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken