Blog
Wat is de paarse kleur in cannabis?
2 min

Wat is de paarse kleur in cannabis?

2 min
Facts Nieuws

Paarse cannabis is een lust voor het oog, maar waar komt de kleur vandaan? Hoe kleur je je cannabis paars? En heeft het echt nog praktisch nut?

Hoewel we ze niet zo vaak zien als hun groene nichtjes, zijn paarse cannabis varianten al eeuwen verkrijgbaar. Jimmie Hendrix zong al over de legendarische Purple Haze (die, je raadt het al, paarse bloemen heeft). Nogal logisch eigenlijk, want wie wil er nou geen plant met levendige en opvallende kleuren? Maar waar komen die kleuren vandaan?

BEDANKT, ANTHOCYANINE!

De reden dat je toppen soms paars kleuren (afhankelijk van de variant) is Anthocyanine. Dit is een groep van ongeveer 400 water oplosbare pigmenten die rood, blauw of paars kunnen kleuren, afhankelijk van de pH. Als de pH redelijk neutraal is, zoals het hoort, zal elke cannabis variant, met een overvloed van dit pigment, waarschijnlijk paarse toppen creëren!

Anthocyanine wordt pas door cannabis geproduceerd tijdens de laatste paar weken van haar levenscyclus, waar het kan verschijnen dankzij de verminderde hoeveelheden chlorofyl, die het normaal zouden blokkeren. Wanneer cannabis bloeit, wordt dit proces opgewekt omdat de plant minder licht krijgt. Deze afname in licht zorgt ervoor dat er minder chlorofyl wordt geproduceerd. Dit kan zelfs worden gezien in cannabis planten die niet veel anthocyanine produceren, waarbij gouden en oranje tinten vaak verschijnen in die laatste weken.

JE CANNABIS PAARS KLEUREN

Genoeg technisch gepraat nu. Hoe kleur je je cannabis paars? Nou, allereerst heb je een variant cannabis nodig die veel anthocyanine produceert. Dit zijn bijvoorbeeld Blue MysticHaze BerryNorthern LightsPurple Haze, en Blue Cheese, (maar er zijn er nog veel meer).

Tijdens de laatste twee weken van de bloei, verander je de temperatuur van je kweekruimte, zodat deze constant onder de 10 graden Celsius blijft, maar boven de 4 graden Celsius. Voor de meeste soorten is deze koude temperatuur vereist om de kleur echt naar voren te halen. Het is niet precies bekend waarom dit zo is, maar er is een duidelijk verband. Hoewel de meeste varianten deze kou wel aankunnen, moet je ervoor zorgen dat je de temperatuur niet te snel laat dalen, anders kunnen je planten in shock raken. Overweeg dus dit proces geleidelijk uit te voeren.

Hoewel een koude temperatuur vaak vereist is, heeft selectief kweken er ook voor gezorgd dat bepaalde varianten zelfs bij normale temperaturen paars kleuren. Dit betekent dat je die geweldige kleur nog steeds kan bereiken zonder je planten gevaar te laten lopen.

Er zijn ook meldingen gedaan dat het ontnemen van zuurstof, kooldioxide of zelfs bepaalde voedingsstoffen je planten paars kunnen kleuren, maar dit moet je zeker niet doen. Het is onveilig voor je planten en je zal hun gezondheid (en mogelijk de kwaliteit en je opbrengst) in gevaar brengen voor iets dat voornamelijk cosmetisch is. Je planten blootstellen aan koudere temperaturen is veel veiliger.

IS HET ALLEMAAL VOOR DE SHOW?

Mocht je je afvragen of anthocyanine daadwerkelijk voordelen heeft, kunnen wij je verzekeren dat dit het geval is. Het is een bekende, krachtige anti-oxidant, waarvan gedacht wordt dat het pijnstillend, ontstekingsremmend en zenuwbeschermend werkt. De effectiviteit, als het wordt gerookt, is niet bekend, maar het kan zeker geen kwaad!


Read more about
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken