Blog
Khat (Catha edulis) 10 zaden
3 min

Wat Is Khat?

3 min

Khat is een psychoactieve plant die dagelijks gekauwd wordt in veel islamitische landen. Ontdek hoe het zo populair is geworden en de effecten die het na consumptie geeft.

In Zuid-Amerika kauwt de inheemse bevolking op cocabladeren. De bladeren staan ook wereldwijd bekend als de bron van cocaïne. Er is echter een minder bekende plant uit Afrika met een vergelijkbaar mondiaal bereik: khat (Catha edulis). Deze komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en de zuidelijke delen van het Arabisch schiereiland.

De verse bladeren van khat bevatten de psychoactieve alkaloïden cathinon en cathine. De eerste wordt wel een “natuurlijke amfetamine” genoemd. De effecten zouden daarbij vergelijkbaar zijn als die van methamfetamine of zelfs cocaïne. Toch is het effect een stuk milder. Wel is het stimulerend genoeg om populair te zijn rond de Hoorn van Afrika.

HOE WERKT KHAT?

De euforische stimulatie van khat kan je geest scherper maken door je alertheid en concentratie te verbeteren. Je kunt er ook meer uitgelaten door worden. Sommigen gaan bijvoorbeeld vlugger en enthousiaster praten dan gewoonlijk. Dat komt doordat de stimulatie van je hersenen ervoor zorgt dat je een meer fantasierijke, creatieve mindset krijgt. Je geest verbindt daarbij concepten duidelijker en vloeiender met elkaar. Je kunt zelfs een gevoel van meer zelfvertrouwen en vriendelijkheid ervaren.

Gerelateerd artikel

Illegale drugs en creativiteit

Het zou nuttig kunnen zijn voor je zelfvertrouwen, maar de extra energie die het levert, gaat ook gepaard met wat negatieve bijwerkingen. Eigenlijk geldt per definitie dat alles in overmaat slecht is voor je. Khat is onderdeel van het dagelijks leven van velen rond de Hoorn van Afrika. De fysieke risico’s en kans op afhankelijkheid zijn daarbij stukken lager dan bij andere algemeen verboden middelen. Zelfs lager dan bij de relatief veilige cannabisplant. Wil je een geïnformeerd besluit maken over het gebruik van de khatplant? Dan kun je misschien wel het beste leren van degenen die het regelmatig gebruiken.

GEBRUIK VAN KHAT IN DE LANDEN VAN HERKOMST

GEBRUIK VAN KHAT IN DE LANDEN VAN HERKOMST

Khat is afhankelijk van een tropisch of subtropisch klimaat om te kunnen groeien. Het ideale klimaat vinden we in landen met overwegend moslims. Hieronder vallen de Afrikaanse landen Somalië, Soedan, Djibouti en Eritrea, maar ook delen van Ethiopië en Kenia. Het komt ook veel voor in Jemen: een land aan de andere kant van de smalle straat van de Rode Zee, in het zuiden van het Arabisch schiereiland. Jemen heeft veel culturele overeenkomsten met de nabijgelegen buren aan de Afrikaanse kust. Khat is er absoluut een van.

In veel hoofdzakelijk islamitische landen is alcohol geheel verboden, of wordt het door velen afgekeurd. De stimulerende effecten van khat zijn hier een soort vervanging van dronken worden. Net als in de rest van de wereld, komen de mensen uit deze landen graag samen. Ze delen ook de universele behoefte om te ontspannen. Islamitische culturele normen duwen, wettelijk of niet, het gebruik van verdovende middelen in een ondergrondse scene. Het wordt als “haram” beschouwd, oftewel religieus verboden, om een verdovend middel te gebruiken dat je bewustzijn verandert.

Khatbladeren worden bij voorkeur geconsumeerd als ze jong zijn, niet meer dan 4 weken oud. De psychoactieve stoffen beginnen daarna namelijk af te breken. Deze jongere khat wordt Urata genoemd. Hadar, de meer gerijpte vorm, is milder qua effecten. Wel heeft het naar verluidt een meer karakteristieke smaak die khatliefhebbers waarderen. De effecten van khat kunnen licht stimulerend zijn. Ze zijn echter niet zo extreem dat het onaanvaardbaar is. Dat is dan ook de reden waarom de plant zo veel gebruikt wordt in deze landen. Migranten uit die landen hebben het gebruik vervolgens wereldwijd verspreid.

Khat (Catha Edulis)

Bekijk Product

HOE GEBRUIK JE KHAT?

HOE GEBRUIK JE KHAT?

In de landen waar het vandaan komt, is de populairste consumptievorm het kauwen op khatbladeren. Dit gebeurt op een vergelijkbare manier als bij tabak - soms wel urenlang. Daarbij voeg je steeds meer bladeren toe, totdat ze een grote bal vormen tegen de binnenkant van je wangen. Hierdoor kunnen de psychoactieve bestanddelen worden geabsorbeerd. Het kan tussen de 10 minuten en 6 uur duren voordat de plant weer wordt uitgespuugd. Tijdens dit kauwproces komen - in landen waar de plant groeit en getolereerd wordt - gebruikers vaak samen om wat te kletsen. Een ander populair alternatief is thee trekken van de gedroogde bladeren en stengels.

Gerelateerd artikel

Top 7 Psychedelische Theeën Die Je Thuis Kunt Maken

Hoe je het ook neemt, het is belangrijk om te weten wat te veel is. Als algehele richtlijn zitten de doses meestal tussen de 100 en 300 gram. Een vuistregel is dat 400 à 500 gram genoeg is voor twee gebruikers om milde effecten te voelen. Een krachtiger effect vergt een hogere dosering. Je moet echter altijd voorzichtig zijn en aan de kant van de lichte ontspanning blijven. Alles met mate.

HOE KWEEK JE KHAT?

Come Coltivare Il Khat

Je Catha edulis zaden moet je zaaien in aarde voor cactussen. Plaats het zaadje daarbij 2cm diep. Zet de pot op een lichte plek, maar buiten bereik van direct zonlicht.

Houd het oppervlak van de aarde vochtig met een spuitfles. De zaailingen beginnen in minder dan een week te ontspruiten. Houd er rekening mee dat zaailingen van khat vatbaar kunnen zijn voor wortelrot, dus wees voorbereid om maatregelen tegen schimmels te nemen, indien nodig.

Verplaats de zaailingen naar een meer zonverlichte plek. Roteer de ontwikkelende planten op regelmatige momenten, zodat elke kant een gelijkmatige hoeveelheid direct licht ontvangt. Ze floreren binnen een temperatuurbereik van 5–35°C en hebben warm zonlicht nodig—maar ook weer niet zoveel dat ze uitdrogen.

Na verloop van tijd worden de wortels zo groot, dat we verpotten aanbevelen. Je merkt vanzelf wanneer dat zover is, namelijk als de wortels door de gaatjes in de bodem van de pot beginnen te komen.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken