Blog
Wat Is Ocimeen En Wat Doet Dit Terpeen?
3 min

Wat Is Ocimeen En Wat Doet Dit Terpeen?

3 min

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat wiet zo lekker zoet en bloemig smaakt? Ocimeen staat hier aan de basis van! Dit terpeen heeft veel in haar mars, of het nu gaat om aroma, smaak of potentiële voordelen. Ontdek alles wat je moet weten over ocimeen en geniet nog meer van je wiet.

Wiet bevat minstens 400 terpenen. Deze aromatische stoffen dragen bij aan het aroma, de smaak en de effecten van de vele verschillende soorten wiet. Een van de terpenen die de afgelopen jaren steeds meer op de voorgrond treedt, is ocimeen. Maar wat maakt dit terpeen zo bijzonder? Lees verder en ontdek alles over ocimeen. De eerstvolgende keer dat je een strain koopt die rijk is aan ocimeen, weet je precies waar je aan toe bent.

Wat is ocimeen?

Wat is ocimeen?

Zoals we al zeiden, is ocimeen dus een terpeen die in cannabis wordt aangetroffen. Het komt echter ook in veel andere planten voor, zoals verschillende kruiden, bloemen en fruit. Denk bijvoorbeeld aan basilicum, orchideeën en mango's. Ondanks de verschillen tussen deze plantensoorten is ocimeen in alle gevallen zeer belangrijk voor de smaak en geur, net zoals bij wiet dus!

Samen met andere terpenen speelt ocimeen een belangrijke rol in planten. Zo werkt het onder andere als een beschermend middel dat op een natuurlijke manier ongedierte op afstand houdt.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn Flavonoïden, Terpenen En Terpenoïden?

Hoe ruikt ocimeen?

Hoe ruikt ocimeen?

Zoals alle terpenen heeft ocimeen zijn eigen unieke aroma en smaak. Ocimeen staat bekend om zijn zoete, kruidachtige geur met een vleugje bloemige citrus. Vanwege deze karakteristieke kenmerken wordt ocimeen veel gebruikt in de parfumindustrie. Daarnaast zit het vaak in artikelen zoals luchtverfrissers en geurkaarsen. De kans is groot dat je regelmatig de geur van het terpeen hebt geroken, zonder dat je doorhad dat het ocimeen was.

In plaats van aroma- en smaakprofiel van wiet te overheersen, werkt ocimeen wat meer 'achter de schermen'. Dit terpeen is niet de meest prominente terpeen in een strain, maar zijn subtiele smaak en aroma hebben een versterkende werking op de meer dominante terpenen.

De potentiële voordelen van ocimeen

De potentiële voordelen van ocimeen

Ocimeen zorgt niet alleen voor onderscheidende smaken en aroma's, maar lijkt ook een aanzienlijke therapeutische potentie te hebben.

Een onderzoek uit 2020 onderzocht in hoeverre ocimeen de potentie om klachten met betrekking tot pijn en ontsteking te beïnvloeden (Homnan et al.). Dit onderzoek staat echter nog in de kinderschoenen.

Ocimeen heeft mogelijk ook antioxidante eigenschappen. In 2014 onderzochten wetenschappers de etherische olie van de plant Tagetes minuta, die ongeveer vier verschillende vormen van ocimeen bevat. Uit hun onderzoek is gebleken dat deze olie veel antioxidatieve eigenschappen heeft. (Shirazi et al.).

We zeiden eerder al dat ocimeen planten kan beschermen tegen ongedierte, maar mogelijk kan het zelfs bij mensen helpen, alleen dan tegen schimmel. Een onderzoek uit 2015 toonde aan dat ocimeen mogelijk effectief is tegen schimmelinfecties zoals ringworm en C. neoformans (Cavaleiro et al.).

Tot slot toonde een onderzoek uit 2008 aan dat ocimeen ook potentie heeft als antiviraal geneesmiddel (Loizzo et al.). Tijdens de SARS-epidemie van 2002 werd ocimeen gebruikt en leek het in veel gevallen gunstig bij de bestrijding van de infectie. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat dit een eenmalig experiment betrof.

Soorten wiet met ocimeen

Soorten wiet met ocimeen

Nu je een beetje weet wat je kunt verwachten van de smaken, aroma's en mogelijke effecten van ocimeen, ben je uiteraard nieuwsgierig naar welke soorten wiet rijk zijn aan dit terpeen! We hebben drie strains uitgekozen die echt laten zien waar ocimeen toe in staat is. Of je nu geïnteresseerd bent in hun aromatische kwaliteiten of andere mogelijke voordelen, met deze soorten zit je goed.

Purple Haze

Purple Haze is een echte klassieker, en niet zonder reden. Afgezien van haar tamelijk hoge THC-gehalte die een sterk cerebrale high garandeert, staat Purple Haze ook bekend om haar bijzondere aroma. Deze excentriek geur is deels te danken aan ocimeen. Verwacht een complexe en unieke smaak met een combi van lavendel, bessen en druiven, die sterk beïnvloed wordt door de typische zoete en bloemige kenmerken van ocimeen. Purple Haze trakteert je niet alleen op lekkere smaken en effecten, maar is ook nog eens een feest om te kweken!

Purple Haze (Zamnesia Seeds) Feminized

(34)
Ouders: Purple Thai x Haze
Genetica: Sativa-dominant
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 19%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Amnesia

Een andere strain die beroemd is om haar smaak en aroma, is natuurlijk Amnesia! Deze kanjer kun je ook met recht een klassieker noemen, want ze is al jarenlang populair onder wietliefhebbers. Amnesia is geliefd vanwege haar ongelooflijk opbeurende high. Bovendien zit deze strain boordevol terpenen. Hoewel terpinoleen het meest prominent aanwezig is, springt deze terpeen er pas echt uit dankzij de hulp van ocimeen. Met haar unieke, scherpe smaak is Amnesia een genot om te roken of te vapen.

Amnesia Haze (Zamnesia Seeds) feminized

(107)
Ouders: Amnesia Haze
Genetica: 30% Indica / 70% Sativa
Bloeitijd: 12-13 weken
THC: 21%
CBD: 3%
Bloei soort: Fotoperiode

Strawberry Cough

Strawberry Cough is een combi van Strawberry Fields en Haze. Het resultaat levert een explosie van smaak en geur op. Deze sativa dominante strain beschikt over een voortreffelijk scala aan terpenen, met ocimeen op de voorgrond. Haar heerlijk zoete aardbeiensmaak met een bloemig vleugje is om je vingers bij af te likken. Daarbij wekt Strawberry Cough ook een geweldige stone op. Met dank aan 20% THC en een hele reeks aanvullende terpenen kun je heldere en energieke effecten verwachten.

Strawberry Cough (Zamnesia Seeds) Feminized

(49)
Ouders: Strawberry Fields x Haze
Genetica: 30% Indica / 70% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 20%
CBD: Laag
Bloei soort: Fotoperiode

Andere planten met ocimeen

Andere planten met ocimeen

We zeiden het al: ocimeen zit niet alleen in wiet. Het terpeen komt ook in allerlei kruiden, planten, fruit en bloemen voor. Dus als je de smaken, aroma's en effecten van ocimeen niet alleen met wiet wilt ervaren, zijn de onderstaande kruiden een uitstekend alternatief. Ocimeen vindt je echt overal, de terpeen ligt praktisch voor het oprapen. Zo zit het onder andere in:

Ervaar de vele kwaliteiten van ocimeen

Ervaar de vele kwaliteiten van ocimeen

Je ziet het, ocimeen heeft veel te bieden. Hoewel ocimeen niet zo heel bekend is, zit dit terpeen in talloze planten. Er is nog genoeg te ontdekken wat betreft wiet en ocimeen, maar gelukkig hoef je niet ver te zoeken om enkele van de beste ocimeen-rijke strains te scoren. Bezoek gewoon de Zamnesia Seedshop en geniet van alles dat dit terpeen te bieden heeft.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Bronnen
  • Cavaleiro C, Salgueiro L, Gonçalves MJ, Hrimpeng K, Pinto J, & Pinto E. (2015 Apr). Antifungal activity of the essential oil of Angelica major against Candida, Cryptococcus, Aspergillus and dermatophyte species - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Cavaleiro C, Salgueiro L, Gonçalves MJ, Hrimpeng K, Pinto J, & Pinto E. (2015 Apr). Antifungal activity of the essential oil of Angelica major against Candida, Cryptococcus, Aspergillus and dermatophyte species - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Homnan, N., Thongpraditchote, S., Chomnawang, M., & Thirapanmethee, K. (n.d.). In vitro Anti-inflammatory effects of Thai herb essential oils - https://pharmacy.mahidol.ac.th
  • Loizzo MR, Saab AM, Tundis R, Statti GA, Menichini F, Lampronti I, Gambari R, Cinatl J, & Doerr HW. (2008 Mar). Phytochemical analysis and in vitro antiviral activities of the essential oils of seven Lebanon species - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Shirazi MT, Gholami H, Kavoosi G, Rowshan V, & Tafsiry A. (2014 Mar). Chemical composition, antioxidant, antimicrobial and cytotoxic activities of Tagetes minuta and Ocimum basilicum essential oils - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken