Blog
Wat Is Ruta Graveolens?
3 min

Wat Is Ruta Graveolens?

3 min

Ruta graveolens heeft niet alleen een prachtig uiterlijk en een verleidelijk aroma, maar ook een aantal traditionele toepassingen. Bovendien is de plant makkelijk te kweken. Kweek deze plant nu thuis en geniet van alles wat het te bieden heeft. Ontdek hier alles over Ruta graveolens.

Al duizenden jaren wordt Ruta graveolens gebruikt voor holistische, culinaire en decoratieve doeleinden. Hoewel het gebruik ervan in de loop der jaren enigszins is veranderd, heeft dit kruid vandaag de dag nog steeds veel aantrekkingskracht. In deze blog gaan we in op alles wat je moet weten over deze plant, waaronder de geschiedenis, mogelijke voordelen en hoe je Ruta graveolens thuis kunt kweken.

Wat is Ruta graveolens?

Wat is Ruta graveolens?

Ruta graveolens, ook wel bekend als wijnruit, is een kruid met veel toepassingen. Het wordt tegenwoordig vooral gebruikt als sierplant, hoewel dat niet wil zeggen dat het geen andere potentiële voordelen te bieden heeft. Het sterke aroma en de gele bloemen van deze plant maken het een uitstekende keuze als je graag wat kleur aan je tuin wilt toevoegen. Maar daar komen we zo op terug!

Waar komt Ruta graveolens vandaan?

Waar komt Ruta graveolens vandaan?

Ruta graveolens komt oorspronkelijk uit de Balkan en het oostelijke Middellandse Zeegebied en groeit in landen als Kroatië, Bulgarije en Griekenland.

Dit kruid wordt al vele duizenden jaren gebruikt. Sterker nog, Ruta graveolens werd in de middeleeuwen zelfs ingezet als bescherming tegen de pest en zelfs voor het afweren van heksen! De oude Grieken gebruikten Ruta graveolens als tegengif. Hoewel de werkzaamheid ervan nog onderwerp van discussie is, valt de populariteit van dit kruid niet te ontkennen en is er nog steeds veel vraag naar. En niet zonder reden.

Gerelateerd artikel

Top 10 Interessante Planten Om Te Kweken

Kenmerken van Ruta graveolens

Kenmerken van Ruta graveolens

Maar wat kan Ruta graveolens precies doen? Zoals we al schreven, wordt het al lange tijd voor een reeks holistische doeleinden gebruikt. Er wordt gedacht dat dit kruid kan helpen bij de symptomen van een schimmelinfectie, bij menstruatiekrampen en zelfs bij de behandeling van bacteriële infecties. Deze toepassingen zijn natuurlijk al duizenden jaren oud en zeker niet allemaal door de moderne wetenschap bevestigd.

Ruta graveolens is ook in de keuken te gebruiken. Mits je het goed doseert, kun je het gebruiken om een licht bittere smaak aan allerlei recepten te geven. Daarbij is het echter belangrijk om slechts kleine hoeveelheden toe te voegen. Dit kruid kan namelijk leverschade, maagpijn en braken veroorzaken als je er te veel van binnenkrijgt. Om deze reden moeten zwangere vrouwen het eten van Ruta graveolens vermijden.

Voor tuinliefhebbers is Ruta graveolens ook een ideale toevoeging aan de tuin. De plant staat er namelijk om bekend plagen, insecten en katten af te schrikken. Heb je last van vervelende katten of ongewenste insecten in je tuin? Dan kan het sterke aroma van deze plant effectief helpen om ze op afstand te houden.

Wanneer en hoe kweek je Ruta graveolens?

Wanneer en hoe kweek je Ruta graveolens?

Waar moet je beginnen als je Ruta graveolens wilt kweken? Dat hangt helemaal af van wanneer, waar en hoe je je zaden zaait. Het beste kun je de zaden in maart/april ongeveer 0,5-1 cm diep zaaien, of je ze nu in potten of direct in de aarde kweekt. Omdat deze planten van nature in wat warmere klimaten groeien, hebben ze een temperatuur van ongeveer 10-18°C nodig. Zorg ervoor dat je een losse, leemachtige aarde gebruikt. Zo heb je de perfecte omgeving voor je zaden om te kiemen en tot bloei te komen.

Gerelateerd artikel

Top 10 Makkelijk Te Kweken Kruiden

Je planten verzorgen

Je planten verzorgen

Zoals je misschien weet, is Ruta graveolens een winterharde en robuuste plant. Over het algemeen is dit een onderhoudsvriendelijk kruid dat geen speciale behandeling nodig heeft, behalve af en toe wat liefde. Hoewel het niet essentieel is om Ruta graveolens te snoeien, kan het wel helpen als je de kieming wilt bevorderen.

Water en voeding geven

Natuurlijk hebben je planten water en voeding nodig om optimaal te gedijen. Hoewel Ruta graveolens gewend is aan een warmere omgeving, heeft de plant wel regelmatig water nodig. Zorg ervoor dat je vaak genoeg water geeft, maar let op dat de aarde niet drassig wordt. De sleutel is gematigdheid. Naast water geven is er nog de voeding om rekening mee te houden. Met een kleine hoeveelheid meststoffen met vertraagde afgifte geef je je planten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben voor hun groei. Timing is van cruciaal belang bij het voeden van je planten. Te vroeg voeding geven kan nadelig uitpakken. Maar als je te laat bent, mis je de kans om je planten goed tot bloei te laten komen.

Wanneer en hoe oogsten?

Wanneer en hoe oogsten?

Ruta graveolens is een vaste plant die het hele jaar door kan groeien. Als de zaden in maart worden gezaaid, kan de plant meestal al in mei/juni worden geoogst. Het duurt niet lang voordat de plant tot volle wasdom komt. Je herkent een rijpe plant aan de vele bloemen en bladeren. De meesten oogsten echter voordat de bloemen verschijnen, omdat de essentiële oliën vanaf dat moment af beginnen te nemen.

Bij het oogsten van Ruta graveolens moet je voorzichtig zijn, omdat huidcontact met de bladeren jeuk en, in de meest extreme gevallen, blaren kan veroorzaken. Draag daarom beschermende handschoenen en gebruik een snoeischaar om de plant bij de steel af te knippen voor een makkelijke oogst. Eenmaal geoogst kun je de stekken van de steel direct gebruiken of ze korte tijd in een glas water bewaren. Je kunt de stelen ook in een afgesloten zak in de koelkast leggen om ze vers te houden.

Gerelateerd artikel

7 Tips Voor Het Bewaren Van Droge Kruiden

Ontdek Ruta graveolens zelf

Ontdek Ruta graveolens zelf

Hoewel het holistische gebruik van deze plant de afgelopen duizend jaar aanzienlijk is veranderd, valt niet te ontkennen dat Ruta graveolens nog steeds uitstekend is als sierplant en culinair ingrediënt. Zoals je kunt zien, weten zelfs de meest onervaren kwekers de plant succesvol te kweken. Daarmee is het voor iedereen een toegankelijke optie. Geniet het hele jaar door van alles wat deze vaste plant te bieden heeft.

Het enige wat je moet doen, is het zelf eens zaaien in je tuin, op je balkon of in je tuinkas. Ga snel naar de Zamnesia plantshop om wat Ruta graveolens zaden aan te schaffen!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Plantshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken