Blog
Alles Wat Je Moet Weten Over Kratom
4 min

Alles Wat Je Moet Weten Over Kratom

4 min

Het effect van kratom is zeer divers, variërend van stimulerend tot rustgevend. Deze bijzondere plant is erg populair in Zuidoost-Azië, maar in Europa nog relatief onbekend. Ontdek hier alles over kratom, zoals de geschiedenis, de belangrijkste alkaloïden die het bevat, verschillende soorten, bijwerkingen en meer!

Kratom wordt al generaties lang gebruikt in Zuidoost-Azië. Ondanks de populariteit ervan in sommige delen van de wereld, is het in Europa nog altijd vrij mysterieus en onbekend. In dit artikel onderzoeken we wat kratom is, welke effecten het heeft en gaan we dieper in op de verschillende soorten.

Heb je vragen over kratom? Lees dan eerst dit artikel!

Wat is kratom?

Wat is kratom?

Kratom (Mitragyna speciosa) behoort, net als koffie, tot de familie Rubiaceae. En net als de cafeïnehoudende plant kan ook kratom mogelijk gewenste effecten bieden. Cafeïne is echter vooral een stimulerende stof, terwijl kratom uitsluitend bij lagere doses stimulerend werkt. Bij hoge doses heeft het juist een slaapverwekkend of verdovend effect. Dankzij dit merkwaardige, dosisafhankelijke profiel biedt deze plant een scala aan contrasterende toepassingen.

Er bestaan veel ondersoorten van Kratom, die allemaal afkomstig zijn uit Zuidoost-Azië. Ze zien eruit als vrij onopvallende groenblijvende bomen. Als je echter wat dieper in hun chemische structuur duikt, ontdek je dat ze werkelijk fascinerend zijn.

In tegenstelling tot veel van de groenblijvende bomen in Europa en Noord-Amerika zijn kratombomen loofbomen. Over het algemeen zijn de bladeren groen, maar de nerven en randen kunnen verschillende kleuren hebben. Deze kleuren zijn belangrijk om de verschillende soorten kratom te herkennen (hierover later meer).

Het zijn namelijk de bladeren van de kratomboom die gebruikt worden om het effect van de plant te ervaren. Je kunt de bladeren op verschillende manieren gebruiken. Bijvoorbeeld door er thee van te zetten of de bladeren te roken nadat je ze hebt gedroogd, maar ook in de vorm van een extract. Voor zover bekend bevatten kratombladeren 16 verschillende alkaloïden die verantwoordelijk zijn voor het effect. Afhankelijk van de verhouding van deze alkaloïden kunnen de ervaringen sterk uiteenlopen.

Aangenomen wordt dat slechts vier verbindingen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 90% van de alkaloïden. Deze wekken dus ook de meeste effecten op. Deze vier verbindingen zijn:

  • Mitragynine: deze verbinding maakt ongeveer 66% uit van de alkaloïden in kratom, en is daarmee de meest voorkomende psychoactieve stof in de plant. Verondersteld wordt dat het zijn effect vooral uitoefent op de 5-HT2A receptoren, maar het beïnvloedt ook opiaat- en kappa-opiaatreceptoren.
  • Paynantheine: dit is de op één na meest voorkomende verbinding in kratom. Gedacht wordt dat de stof in staat is om de spieren te helpen ontspannen. Het is een opiaatagonist.
  • Speciogynine: dit is de tweede meest voorkomende alkaloïde in de plant. Speciogynine werkt naar verluidt spierverslappend en angstremmend.
  • 7-hydroxymitragynine: deze alkaloïde komt relatief veel voor, afhankelijk van de soort kratom. Roodgeaderde kratom bevat er het meest van. Het lijkt te werken via de mu-opiaatreceptoren.

De geschiedenis van kratom

De Geschiedenis Van Kratom

Kratom kent een lange geschiedenis van gebruik in Maleisië, Thailand en andere delen van Zuidoost-Azië, waar het ook vandaag nog een belangrijke rol heeft. Hoewel het in deze landen voor holistische doeleinden wordt gebruikt om onder andere pijn en angst aan te pakken, is het vooral populair om de stimulerende en/of rustgevende effecten.

Van oudsher kauwen arbeiders, meestal mannen, vanaf de vroege ochtend op kratombladeren, zodat ze gedurende de dag lagere doses binnenkrijgen. Hierdoor krijgen ze meer energie en kunnen ze harder werken, een beetje vergelijkbaar met het gebruik van koffie. In tegenstelling tot koffie is kratom echter in staat om het effect 'om te keren'.

Als het werk van de dag erop zit, nemen mensen een hogere dosis kratom om 's avonds te ontspannen.

Buiten het feit dat kratom mensen helpt bij het werken, wordt het ook wel aan gasten gegeven. Daarmee heeft het dus ook recreatieve toepassingen.

Het effect van kratom

Het Effect Van Kratom

Kratom heeft twee belangrijke effecten. Zoals eerder vermeld, is het effect afhankelijk van de dosis.

Bij lagere doses (2-6 gram gedroogd poeder) heeft kratom een stimulerend effect, vergelijkbaar met dat van koffie. Omdat het zowel je fysieke als mentale energie kan helpen verbeteren, bevordert het je vermogen om je fysiek in te spannen of je op mentale taken te concentreren.

Bij hogere doses (6-12 gram gedroogd poeder) doet kratom precies het tegenovergestelde. In dat geval kun je rekenen op rustgevende, mogelijk slaapverwekkende effecten. Traditioneel wordt dit effect van kratom voor allerlei toepassingen gebruikt. Zoals we al zeiden, gebruiken mensen het vaak 's avonds om lekker te ontspannen.

Kratom en de extracten ervan zijn echter ook onderzocht op hun vermogen om onder andere pijn, ontstekingen en depressie te beïnvloeden (Suhaimi, 2016). Deze mogelijke werking is een van de redenen waarom de plant al lang populair is in Zuidoost-Aziatische culturen.

Hoewel de plant een stimulerend en rustgevend effect kan opwekken, is het niet in staat om de zintuiglijke waarneming sterk te beïnvloeden. Toch zijn er verhalen dat hogere doses een lichte verandering in het gezichtsvermogen kunnen veroorzaken, evenals versterkte gevoelens van warmte en empathie voor anderen.

Gerelateerd artikel

Top 8 Effecten Van Kratom

De verschillende soorten en kleuren van kratom

De verschillende soorten en kleuren van kratom

Er bestaan veel verschillende soorten kratom, zoveel dat het onmogelijk is ze hier afzonderlijk te bespreken. Hieronder zetten we de meest voorkomende en populaire soorten op een rij.

Kratom wordt ingedeeld op basis van de kleur van de aderen (de aderen kunnen rood, wit of groen zijn) en waar de soort vandaan komt of een ander kenmerk (bijvoorbeeld rode Bali kratom of witte Borneo kratom).

Rode kratom

Rode Kratom

Soorten kratom met rode aderen worden als het meest rustgevend beschouwd. Aangenomen wordt dat hun rode kleur het gevolg is van een hoge concentratie 7-hydroxymitragynine. Rode kratomsoorten zijn niet alleen ongelooflijk rustgevend, maar zouden ook de snelste werking geven. Gemiddeld treedt het effect 20 minuten na gebruik op.

Populaire rode soorten zijn:

  • Bali kratom
  • Dragon kratom
  • Jongkong kratom

Witte kratom

Witte kratom

Over het algemeen zijn witte soorten kratom het meest stimulerend, enkele uitzonderingen daargelaten. Traditioneel worden deze soorten 's ochtends gebruikt. Je kunt het een beetje vergelijken met een kop koffie om wakker te worden. Deze soorten geven lichaam en geest meer energie, wat helpt als je fysiek werk doet of je moet concentreren.

Populaire soorten witte kratom zijn:

  • White Borneo kratom
  • White Horn kratom
  • White Maeng Da kratom

Groene kratom

Groene kratom

Groene kratom is het meest gevarieerd, want het biedt zowel stimulerende als rustgevende effecten, afhankelijk van de soort en de dosis. Bovendien zijn groene soorten het makkelijkst te verkrijgen en het goedkoopst, waardoor ze het meest worden gebruikt.

Populaire soorten groene kratom zijn:

  • Green Malay kratom
  • Green Maeng Da kratom
  • Green Vietnam kratom

Hoe gebruik je kratom?

Hoe Gebruik Je Kratom?

Je kunt kratom op verschillende manieren gebruiken. Traditioneel worden de verse of gedroogde bladeren gekauwd, waardoor het effect geleidelijk opkomt. Andere opties zijn:

  • Drogen en tot poeder vermalen (poeder kun je in capsules verwerken of je kunt er thee van zetten)
  • Drogen en roken
  • Thee zetten van de verse bladeren
  • Een tinctuur van maken

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je De Ultieme Kratomthee?

Wat zijn de bijwerkingen van kratom?

Er zijn enkele noemenswaardige bijwerkingen waar je rekening mee moet houden voordat je kratom gebruikt. Of je bijwerkingen ervaart, en hoe intens ze zijn, hangt af van de dosis, hoe vaak je kratom gebruikt en je eigen lichaam.

Bijwerkingen zijn onder andere:

  • Misselijkheid
  • Droge mond
  • Hoofdpijn
  • Diarree

Is kratom verslavend?

Het is mogelijk om verslaafd te raken aan het gebruik van kratom (Eastlack, 2020). Toch is er maar weinig onderzoek gedaan naar de plant. Daarom is niet duidelijk hoe verslavend het is en wat een kratomverslaving precies inhoudt. Toch is het verstandig om voorzichtig te zijn als je kratom probeert. De plant heeft namelijk een interactie met opiaatreceptoren. En zoals je misschien weet, is een verslaving aan opiaten vrij heftig en soms moeilijk te overwinnen.

Kratom: is het het proberen waard?

Kratom: Is Het Het Proberen Waard?

Kratom is een interessante plant die een ongebruikelijke en gevarieerde reeks effecten biedt. Daarmee kan het in verschillende situaties gebruikt worden. In Zuidoost-Azië wordt het al generaties lang gebruikt en is het algemeen geaccepteerd, zelfs als andere verdovende middelen dat niet zijn.

Toch kan het gebruik van kratom ook bijwerkingen hebben en zelfs verslavend zijn. De gevolgen hiervan zijn op dit moment onduidelijk. Hoe dan ook, is het bij het gebruik van een verslavende drug altijd belangrijk dat je ongelooflijk voorzichtig te werk gaat en je gezonde verstand gebruikt.

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Bronnen
  • Eastlack, Steven C., Cornett, Elyse M., Kaye, & Alan D. (2020, June). Kratom—Pharmacology, Clinical Implications, and Outlook: A Comprehensive Review - https://link.springer.com
  • Suhaimi FW, Yusoff NH, Hassan R, Mansor SM, Navaratnam V, Müller CP, & Hassan Z. (2016 Sep). Neurobiology of Kratom and its main alkaloid mitragynine - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken