Alles Over De Verschillende Soorten Kratom

Alles Over De Verschillende Soorten Kratom

Max Sargent
Max Sargent
Bijgewerkt op:

Je hebt misschien nog nooit van 'kratom' gehoord. Kratom groeit van nature in Zuidoost-Azië en biedt verschillende effecten, afhankelijk van de dosis en het type. Het wordt gebruikt bij verschillende gezondheidsproblemen, waaronder ontwenning van opioïden. Maar ondanks dat kratom veel te bieden heeft, is er weinig wetenschappelijk onderzoek naar verricht. Lees snel verder en ontdek er alles over!

Wat is kratom?

Wat is kratom?

Kratom (Mitragyna speciosa) is een boom die in heel Zuidoost-Azië voorkomt. Het behoort tot de sterbladigenfamilie en is daarmee een naaste verwant van de koffieplant. Het zijn de bladeren van de boom die op verschillende manieren worden gebruikt. Dit kan rauw, of in poeder-, hars-, tinctuur- of extractvorm zijn.

Kratom wordt in heel Zuidoost-Azië gebruikt vanwege de unieke invloed ervan op het lichaam. Bij lage doses biedt het stimulatie en milde euforie. In die zin wordt kratom vaak vergeleken met koffie, maar dan zonder de negatieve bijwerkingen als een licht opgefokt gevoel of angstgevoelens.

Opmerkelijk detail is dat de effecten van kratom bij ongeveer 7 gram volledig veranderen. Met deze dosis nemen ze namelijk slaapverwekkende eigenschappen aan die zorgen dat je ontspannen of zelfs lui wordt. Sommigen vergelijken hoge doses kratom ook wel met opiaten.

Traditioneel wordt er op het kratomblad gekauwd, of er wordt thee van gemaakt. Tegenwoordig bestaan er ook talloze kratom-extracten, die gemakkelijker te doseren zijn.

De effecten van kratom komen na ongeveer dertig minuten op, en kunnen wel vier uur aanhouden.

Wat zijn de actieve stoffen in kratom?

Wat zijn de actieve stoffen in kratom?

Er zitten verschillende actieve ingrediënten in kratom en de concentraties variëren van soort tot soort. Ongeveer 90% van de actieve stoffen bestaat uit de volgende vier verbindingen:

  • Mitragynine: met ongeveer 66% van het totale alkaloïdegehalte in de bladeren, kan mitragynine als het belangrijkste actieve ingrediënt in kratom worden beschouwd. De verbinding bindt zich aan de serotoninereceptor 5-HT2A in de hersenen, wat het een serotonerge stof maakt.
  • Paynantheine: dit is een opioïde receptoragonist. Bij hogere doseringen kan paynantheine ontspannende, haast slaapverwekkende effecten hebben.
  • Speciogynine: er is weinig bekend over deze van kratom afgeleide alkaloïde. Ook is het niet helemaal duidelijk welk effect het heeft.
  • 7-hydroxymitragynine: dit bestanddeel werkt in op mu-opioïde receptoren. Ook dit ingrediënt kan verantwoordelijk zijn voor de slaperige effecten van kratom.

Gerelateerd artikel

Is Kratom op te sporen in een drugstest?

Waarom gebruiken mensen kratom?

Waarom gebruiken mensen kratom?

Kratom wordt niet vaak als recreatieve drug gebruikt. Sterker nog, mensen gebruiken het meestal om een bepaald effect op te wekken. Sommigen consumeren het bijvoorbeeld vanwege de heldere, stimulerende effecten om gefocust en energiek te blijven.

Kratom wordt ook onderzocht vanwege de mogelijke effecten ervan op tal van gezondheidsproblemen en symptomen. Maar helaas is er nog niet veel aandacht voor in de onderzoekswereld. Het is dus vooralsnog onduidelijk of het medisch potentieel heeft.

Ondanks dat gebruiken sommige mensen kratom bij slaapproblemen, chronische pijn en zelfs opioïdenverslavingen en ontwenningsverschijnselen.

Gerelateerd artikel

Top 8 Effecten Van Kratom

Verschillende soorten kratom

Er zijn veel verschillende soorten kratom, die er allemaal weer net iets anders uitzien en verschillende effecten hebben.

Er zijn twee manieren om kratom te categoriseren. De meest gebruikte manier is via de kleur van de nerven. Daarnaast onderscheidt men de verschillende soorten kratom op basis van herkomst. Kratom groeit in heel Zuidoost-Azië, maar elke plek heeft weer haar eigen soorten.

Wat zijn de verschillende soorten kratom?

Quali sono i diversi tipi di kratom?

Hieronder vind je een opsomming van de vier belangrijkste soorten kratom op basis van nerfkleur. Vervolgens bespreken we enkele andere types, die als 'subsoorten' kunnen worden omschreven.

Elke soort heeft een unieke verhouding alkaloïden en daardoor dus ook unieke effecten. Om die reden hebben bepaalde soorten de voorkeur voor bepaalde doeleinden.

Red vein kratom soorten

Red vein kratom groeit in heel Zuidoost-Azië. Dit type is bijzonder rijk aan 7-hydroxymitragynine.

Kenmerken en effecten

Red vein-kratom is behoorlijk sterk en de effecten komen snel op. Deze soorten worden beschouwd als een van de sterkste die er zijn.

Rode soorten zitten meer aan de rustgevende, opioïdenachtige kant van het spectrum. Dit is ook de reden dat veel mensen deze types bij zaken als pijn en slaapproblemen gebruiken. Red Maeng Da is de populairste kratomsoort met betrekking tot pijn.

Green vein kratom-soorten

Green vein-soorten bevatten meer uitgebalanceerde verhoudingen van actieve bestanddelen. Hierdoor kunnen ze, afhankelijk van de dosis, een breed scala aan effecten hebben. Dit maakt deze soorten ideaal voor beginners.

Er zijn echter uitzonderingen op deze regel, zoals groene Bali kratom, wat een bijzonder stimulerend effect heeft.

Kenmerken en effecten

Green vein-soorten hebben over het algemeen een breed scala aan effecten. Zoek je een energieke, euforische roes, dan kunnen lage doses green vein dit bewerkstelligen. Van hogere doseringen kun je echter in slaap vallen.

Wil je kratom eens proberen, dan kunnen green vein-soorten een goede optie zijn om mee te beginnen.

White vein kratom-soorten

White vein-soorten zijn het meest stimulerende en minst slaapverwekkende type kratom.

Ze worden meestal voor een energieboost of als noötropicum gebruikt (een middel dat cognitieve functies als het geheugen verbetert). In het laatste geval kan het nemen van microdoses witte kratom gedurende de dag helpen om gefocust te blijven.

De sterkste soort white vein kratom is white horn kratom.

Kenmerken en effecten

De effecten van white vein kratom zijn duidelijk: meer energie!

Als je een verdovend effect zoekt, ga dan voor een rode of groene soort. Een hoge dosis white vein kratom kan ook verdovende effecten hebben, maar vaak is het logischer om dan voor rood of groen te gaan.

Yellow vein kratom

Yellow vein kratom is technisch gezien geen soort, maar eerder een methode om witte kratom te verwerken. Omdat de effecten dermate anders zijn, kunnen we yellow vein kratom echter prima in een aparte categorie plaatsen.

Kenmerken en effecten

De effecten van yellow kratom lijken op die van green kratom: gebalanceerd. Ze duren echter wel wat langer, en yellow vein kratom biedt daarbij een unieke, heldere roes. Het is vooral populair bij degenen die microdoseren, en kratom als noötropicum gebruiken.

Andere soorten kratom

Naast de bovengenoemde soorten bestaan er ook regionale subsoorten van elk. Hieronder de populairste:

  • Maeng da kratom: deze soorten hebben sterke, slaapverwekkende effecten en zijn perfect voor als je ontspanning zoekt.
  • Bali kratom: deze soorten zijn afkomstig uit Bali, en hebben voornamelijk een ontspannend effect, met een vleugje energie. Ideaal als je wilt ontspannen, zonder volledig suf te worden.
  • Horn kratom: deze soorten groeien alleen op het eiland Borneo, waardoor ze erg moeilijk te krijgen zijn. Ze ontlenen hun naam aan hun kenmerkende hoorntje. Horn kratom is daarbij lastig te kweken. Het groeit dan ook voornamelijk in het wild en is een van de sterkste soorten.

Welke kratom-producten zijn er?

Welke kratom-producten zijn er?

Hier bij Zamnesia bieden we kratom aan in verschillende vormen om aan ieders wensen te voldoen. De volgende kratom-producten vind je in onze shop:

Hoe neem je kratom?

Hoe neem je kratom?

De traditionele consumptiemethoden van kratom zijn op de bladeren kauwen en er thee van zetten. Vooral thee is populair, omdat je het makkelijk van gedroogde en versnipperde kratom-bladeren, -poeder, -hars, -tinctuur of -extracten kunt maken.

Kratom capsules kun je daarentegen eenvoudig doorslikken, en extracten en tincturen voeg je ook simpelweg toe aan vrijwel elke andere (niet-alcoholische) drank.

Welke soorten kratom zijn het beste voor beginners?

Misschien wel de populairste soort is Red Bali. Deze soort is vooral ontspannend, maar ook krachtig. Red Bali is perfect voor beginners, omdat het laat zien waar kratom allemaal toe in staat is, zonder dat het uit de hand loopt.

Groene soorten zijn ook een goede keuze voor beginners. Waar Red Bali meestal een relaxte high genereert, bieden groene soorten de keuze tussen ontspanning en stimulatie. Lage doseringen geven een stimulerend gevoel, terwijl hogere doseringen een intenser, bedwelmend effect hebben.

Welke kratomsoort is het sterkst?

Maeng da is in principe de sterkste soort. En het mooie is dat er zowel rode, groene, witte als gele maeng da kratom is. Er is dus voor elk wat wils!

Kun je een overdosis kratom nemen?

Een overdosis kratom is zeldzaam en het is niet bekend of kratom voor mensen dodelijk kan zijn. Van teveel kratom moet je sowieso eerst overgeven, dus voordat er een ernstige situatie ontstaat, kun je vaak al op tijd actie ondernemen. Er bestaat wel onderzoek waarbij wetenschappers met intraveneuze kratom erin slaagden muizen te doden.

Ondanks dat moet je altijd de aanbevolen dosis van een bepaald product aanhouden om risico’s uit te sluiten.

Kun je kratom met andere drugs combineren?

Kratom kan gevaarlijk zijn wanneer je het met andere drugs combineert. Onderzoek naar interacties met andere drugs is schaars, maar wel is bekend dat het bijzonder slecht samengaat met alcohol en opiaten. Het is dus gewoon het beste om het niet te doen.

Kratom: een wereld op zich

Kratom: een wereld op zich

Er zijn ontzettend veel kratom-soorten in omloop, en het is erg moeilijk om de verschillen tussen al deze soorten duidelijk in kaart te brengen. Begin bij twijfel gewoon met een veelzijdige groene soort en ontdek welke effecten je het fijnst vindt. Vanuit daar kun je avontuurlijker te werk gaan. En onthoud: gebruik altijd verantwoord!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Je bezoekt onze Nederlandse website.