Blog
Natte Wiet
4 min

Wat Te Doen Met Natte (Of Te Vochtige) Wiet?

4 min

Is je wiet vochtig? Geen paniek! Of je nu een drankje hebt gemorst of gewoon met kleffe marihuana zit, we helpen je graag. Lees hier hoe je vaststelt of je wiet te nat is, wat er gebeurt bij het roken en hoe je het veilig droogt.

Als het gaat om het bewaren van je wiet, wil je natuurlijk die kleverige "sweet spot" behouden. Niet te droog, niet te klef, maar precies goed. Er zijn al veel artikelen geschreven over het voorkomen van uitgedroogde wiet. Maar wat als je cannabis nat wordt? En hoe weet je of je wiet simpelweg kleeft of echt teveel vocht bevat?

Beschouw ons als ganja-deskundigen. We hebben al diverse tips en trucs gedeeld over het behouden van de versheid en het redden van gortdroge toppen. Laten we nu eens uitvinden wat te doen als je wiet te nat is.

IS JE WIET ECHT NAT OF GEWOON KLEVERIG?

Is Je Wiet Echt Nat Of Gewoon Kleverig?

Soms lijkt er maar een klein verschil te zijn tussen vochtige toppen en kleverige perfectie. Zo herken je dubieuze wiet:

Knijp zachtjes in een top. Kleeft het en kun je het pletten? Dan is het waarschijnlijk te nat. Natuurlijk is kleverigheid gewenst. Perfect uitgeharde toppen voelen plakkerig aan, want ze zijn bedekt met THC-kristallen. Ze veren echter wel wat mee (ze zijn niet te pletten).

Vochtige wiet voelt wellicht kleverig aan, maar plakt niet daadwerkelijk aan je vingers. Dat is echter wel je doel: toppen die voelen alsof ze bedekt zijn met honing. Waan je je als het ware in een Turkse bakkerij (denk: baklava)? Dan zit je goed. Voelt het sponsachtig aan en volgezogen met water? Dan heb je een probleem.

Gerelateerd artikel

5 Superplakkerige Cannabissoorten

WAT GEBEURT ER ALS JE VOCHTIGE WIET ROOKT?

Wat Gebeurt Er Als Je Vochtige Wiet Rookt?

Het roken van te vochtige wiet is niet gevaarlijk. Je smelt er niet van, zoals de Wicked Witch uit The Wizard of Oz. Net als het roken van uitgedroogde toppen, is het roken van natte wiet echter vaak vervelend en onplezierig. Waarschijnlijk is het ook moeilijk te vermalen. Daarnaast brandt het niet lekker en smaakt het slecht. Belangrijker nog is het feit dat je van vochtige wiet vaak een minder sterke high ervaart (en dat trekt vast je aandacht).

Gerelateerd artikel

Hoelang Duurt Een High En Hoe High Kun Je Worden?

Waarom vochtige wiet minder effectief is? Het is niet zo dat vocht de kracht op chemisch niveau vermindert. Het probleem is dat te vochtige toppen niet prettig branden. Als je bovendien steeds je bowl of joint opnieuw moet aansteken, verspil je vaak meer van je stash, alleen maar om de fik erin te houden.

Wanneer je te vochtige wiet hebt gekocht, ben je mogelijk bedrogen. Natte cannabis is zwaarder dan perfect uitgeharde toppen. Dat betekent dat je mogelijk waterbelasting hebt betaald voor je recente aankoop. Het punt is dat natte wiet meer werk vereist, meer afval veroorzaakt en meer kost. En dit terwijl je er minder van geniet. Al met al, geen ideaal scenario.

DE RISICO'S VAN VOCHTIGE WIET

De Risico'S Van Vochtige Wiet

Hoewel het roken van vochtige wiet niet per se slechter is voor je gezondheid, maakt het wel verschil hoelang de cannabis vochtig blijft. Een vochtige omgeving is een kweekvijver voor schimmels en bacteriën. Als de wiet dus te lang nat blijft, ontstaat er mogelijk schimmel. Het roken van beschimmelde cannabis leidt soms tot hoofdpijn, ademhalingsproblemen of zelfs een longontsteking. Als je wiet dus vochtig geworden is, is het verstandig je stash onmiddellijk te drogen.

Ongeacht je gebruikte droogmethode; controleer je wiet voor en na het droogproces. Ruikt het naar een afhaalgerecht van een week oud? Zie je wat groeien? Dan is het veiliger je verlies te nemen en je stash te lozen. Over drogen gesproken, laten we eens ingaan op wat je kunt doen als je wiet nat is geworden.

HOE DROOG JE VOCHTIGE WIET?

Misschien heb je je zelfgekweekte wiet niet goed uitgehard of regende het en zat er wiet in je tas of wellicht heb je een drankje gemorst. Ook is het mogelijk dat het buiten gewoon vochtig is. Er zijn veel redenen waarom je wiet soms teveel vocht vasthoudt. Gelukkig zijn er een paar kunstgrepen om die situatie te herstellen.

RED JE STASH MET RIJST

Red Je Stash Met Rijst

Is je mobieltje ooit nat geworden? Dan ben je waarschijnlijk wel bekend met deze methode. Het blijkt echter dat rijst meer redt dan je natte telefoon. Als je wiet vochtig is, doe het dan in een bakje of zak en bedek het met rijst.

De droge rijst absorbeert het overtollige vocht en herstelt je toppen. Laat je marihuana minimaal 24 uur zo liggen, afhankelijk van hoe nat het is. Beoordeel de vochtigheid opnieuw en als het nog te vochtig is, leg je het nog een dagje terug. Zet het bakje of de zak met rijst wel open, zodat vocht in staat is te ontsnappen.

PAPIER HIER

Natte wiet? Geen zorgen, kat in het bakje... eh, zakje. Met andere woorden: laat je cannabis drogen in een afgesloten papieren zak. Leg de zak op een koele, droge plaats. Als je een ontvochtiger hebt, haal deze dan ook van stal. Lucht circuleert in de zak en tegelijkertijd beschermt de zak je toppen tegen licht dat de trichomen beschadigt.

Het is ook mogelijk je cannabis eerst in keukenrol te rollen en dan in een papieren zak te doen. Dit stimuleert de absorptie van vocht, op dezelfde manier als de rijst. Vervang de keukenrol elke paar uur, schud je wiet even om en vergeet niet op schimmel te controleren. Zo is ook resterend vocht in staat uit de zak te ontsnappen (wederom: luchtstroom is belangrijk).

LAAT JE KLEFFE STASH UITHARDEN

Laat Je Kleffe Stash Uitharden

Als je zelf kweekt, ben je vast wel bekend met de strijd tegen vocht en schimmels. Na een succesvolle oogst, is het uitharden van je toppen een cruciale stap. De gebruikte apparatuur hiervoor, is ook in te zetten om vocht te verwijderen uit je voorheen perfecte cannabis. Is je wiet echt doorweekt? Probeer dan eerst de rijsttechniek. Als het slechts iets te vochtig is, kun je ook een humidipak toevoegen aan je luchtdichte bewaarpot.

Producten als Boveda Humidipak 62 zijn speciaal ontworpen om je toppen te bewaren onder een optimale luchtvochtigheid van 62%. Ze verwijderen niet alleen overtollig vocht, maar voegen het ook toe als je wiet uitdroogt. Dat is een geweldige bonus. Het verzekert dat de wiet niet per ongeluk te veel uitdroogt, terwijl het de toppen tegelijkertijd beschermt tegen een kleffe dood.

VERMIJD SLUIPROUTES

Zit je met natte wiet? Dan is het soms verleidelijk om hitte in te zetten om het te drogen. De kans is tenslotte groot dat je het snel wilt roken. Het is een natuurlijke impuls, maar weersta de verleiding om naar licht en hitte te grijpen.

Als je een föhn of oven gebruikt of je wiet droogt in de zon, komt dit de kwaliteit niet ten goede. Licht en warmte breken namelijk trichomen af. Je bespaart misschien tijd, maar verliest aan kracht. En dat niet alleen; je loopt ook het risico je cannabis te sterk uit te drogen, wat het rookgenot niet bevordert.

VOCHTPREVENTIE: BEWAAR JE WIET CORRECT

Vochtpreventie: Bewaar Je Wiet Correct

Natte cannabis is in het beste geval vervelend, maar in het slechtste geval een drama (hallo schimmel). Ongelukken gebeuren, maar je kunt zelf veel doen om te voorkomen dat overtollig vocht je kostbare stash bedreigt. Je doel is de gulden middenweg te vinden. Vers houden is het beste en dit begint bij het correct bewaren van je marihuana. Doe je wiet in een luchtdichte container en bewaar die op een droge, donkere en koele plaats. Simpel, toch?

Weckpotten werken goed, maar als je je wiet echt goed wilt bewaren, investeer dan in een speciale opbergcontainer. De CVault is bijvoorbeeld luchtdicht en lichtdicht. Er zit ook een humidipak in, waardoor je stash langer goed blijft. Blijf uit de buurt van plastic zakjes. Je bent tenslotte een cannabis-connaisseur en plastic is zo niet meer van deze tijd.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken