Blog
Wat Zijn Cannabis Strains?
7 min

Wat Zijn Cannabis Strains?

7 min

Purple Haze, Blue Dream, White Widow... er is geen gebrek aan exotische soorten wiet. Maar wat bedoelen we nu precies met een 'wietsoort', of 'cannabis strain'? Lees door en ontdek alles wat je hierover weten moet.

'Cannabis strain' (of 'cannabissoort') verwijst naar een unieke cannabisvariëteit. Dergelijke variëteiten worden meestal door kwekers en breeders ontwikkeld. Daarvoor kruisen ze twee of meer wietplanten, zodat de nakomeling specifieke kwaliteiten vertoont. Denk hierbij aan aroma's, effecten of ontwikkelingskenmerken. Maar cannabis strains vind je ook in de natuur; deze noemen we 'landrassen'. De naam van soorten wordt meestal bedacht door de breeders/kwekers die ze hebben gecreëerd. Ook verwijst de naam vaak naar unieke plantkwaliteiten, zoals de kleur van de toppen, aroma's, etc.

Belangrijk weetje: de technische naam voor 'cannabis strain' is 'cultivar', wat afgeleid is van de Engelse woorden 'cultivated' en 'variety'. Volgens het Cambridge English dictionary is de definitie van een cultivar:

"een variëteit (= type) van een plant die door breeding is ontstaan".

Indica, sativa, ruderalis: de bouwstenen van cannabisgenen

Indica, sativa, ruderalis: de bouwstenen van cannabisgenen

De soorten die je in een dispensarium, coffeeshop of bij zadenbanken vindt, bevatten variërende genen van sativa, indica of ruderalis. Over de technische taxonomie van cannabis wordt nog altijd gediscussieerd, maar veel mensen zijn het erover eens dat het geslacht Cannabis in drie unieke soorten, of ondersoorten, kan worden onderverdeeld: 'Cannabis sativa', 'Cannabis indica' en 'Cannabis ruderalis'.

Cannabis sativa

Cannabis sativa werd voor het eerst in 1753 door Carl Linnaeus geclassificeerd. Zijn beschrijving was gebaseerd op de hennepplanten die destijds in heel Europa op grote schaal werden gekweekt. We moeten hierbij opmerken dat de naam 'Cannabis sativa' in wetenschappelijke kringen vaak gebruikt wordt voor alle wietplanten die er zijn. Dit betekent dat alle cannabisplanten in feite tot deze soort kunnen worden gerekend.

Cannabis indica

De term 'Cannabis indica' kwam in 1785 van Jean-Baptiste Lamarck en was gebaseerd op cannabisplanten die uit India kwamen. Vanwege de grote verschillen tussen deze planten en die door Linnaeus beschreven waren, stelde Lamarck voor Cannabis indica als een andere soort dan Cannabis sativa te beschouwen.

Gerelateerd artikel

Top 5 Indica Strains Voor 2024

Cannabis ruderalis

Cannabis ruderalis is een relatieve laatkomer: deze soort werd pas in 1924 door Dmitrij Erastovich Janischewsky voor het eerst beschreven. De term beschrijft een unieke verwilderde cannabisvariëteit die inheems is in Rusland en Centraal- en Oost-Europa. Cannabis ruderalis is de kleinste van alle cannabisvariëteiten en bloeit automatisch op basis van leeftijd en niet op basis van veranderingen in de lichtcyclus.

Wat is het doel van breeders bij de creatie van cannabis strains?

Wat is het doel van breeders bij de creatie van cannabis strains?

Cannabis strains groeien in de vrije natuur of zijn zorgvuldig door breeders ontwikkeld. Hoe dan ook, breeders kiezen soorten uit op basis van specifieke kwaliteiten of kenmerken. Bijna elke breeder kijkt hierbij naar het kweekgemak en de duur van de bloei (hoe korter, hoe beter), maar er zijn nog veel meer eigenschappen. De genetische achtergrond (indica, sativa, ruderalis, of een combinatie van deze drie) heeft veel impact op de kwaliteiten van een strain.

Enkele kwaliteiten waar breeders vaak op letten bij het selecteren van soorten zijn:

Uiterlijk: afmetingen en kleur

Uiterlijk: afmetingen en kleur

De afmetingen van een plant hebben veel impact op de groei ervan en de mogelijke oogst. Hoewel grotere planten vaak meer wiet produceren, zijn ze ook lastiger te kweken in kleinere ruimtes, zoals kweekkamers en kweektenten. De kleur van een plant is een meer esthetische overweging en heeft invloed op de aantrekkelijkheid van de toppen.

Autoflower

Cannabis indica en Cannabis sativa zijn fotoperiode wietplanten. Dit betekent dat ze op basis van veranderingen in de lichtcyclus bloeien. Cannabis ruderalis bloeit echter vanzelf, op basis van een interne klok. De ruderalis-plant is van nature klein en bevat weinig THC, maar breeders kunnen wel ruderalis-genen met een sativa of indica combineren. Hiermee ontstaan planten met de sterkte en opbrengsten van Cannabis sativa of Cannabis indica, maar met de autoflower eigenschap van Cannabis ruderalis!

Gerelateerd artikel

Autoflowering Versus Fotoperiode Cannabis

Concentraties cannabinoïden: CBD, THC en meer

Cannabinoïden zijn actieve verbindingen in wietplanten, en hebben veel invloed op de effecten van een plant. THC staat bijvoorbeeld bekend om het opwekken van een sterke stone. CBD is echter milder en juist niet bedwelmend. Breeders maken vaak soorten met unieke concentraties cannabinoïden om aan de voorkeuren van verschillende gebruikers te voldoen.

Gerelateerd artikel

CBD, THC & CBG – Het Ontdekken Van Cannabinoïden

Structuur van de toppen

Structuur van de toppen

Cannabis indica produceert vaak compactere toppen die zwaarder wegen en er meestal aantrekkelijker uitzien. Cannabis sativa krijgt daarentegen grotere, maar luchtigere wiettoppen. De meeste kwekers en blowers geven de voorkeur aan toppen met een compacte, indica-achtige structuur. Breeders selecteren daarom vooral dergelijke soorten.

Terpenen: smaak en aroma

De smaak en geur van wiet zijn ook erg belangrijk voor blowers. Terpenen zijn de verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de manier waarop een strain ruikt of smaakt. En uit nieuw onderzoek blijkt ook dat ze impact hebben op de effecten van cannabis strains. Dit maakt het voor breeders des te belangrijker zich op concentraties terpenen te richten bij het selecteren en creëren van strains.

Opbrengst

Opbrengst

Als je wiet kweekt, draait het natuurlijk om de uiteindelijke opbrengst. En dit is van nog groter belang in commerciële opstellingen, waar de winst van de oogstkwaliteit afhangt. Wat de opbrengst betreft, spelen er meerdere factoren mee, waaronder het formaat en de toppenstructuur van planten (wat grotendeels met de genen te maken heeft), maar ook je teeltvaardigheden. Vaak zoeken wiettelers soorten met genetische eigenschappen die, onder de juiste omstandigheden, goede oogsten garanderen.

Robuustheid: weerstand tegen plagen en schimmels

Net als andere planten kunnen ook wietplanten met plagen en ziektes te maken krijgen. Vooral schimmel is gevaarlijk; dit kan fataal zijn voor je wietplanten en je hele oogst ruïneren. Om die reden zoeken breeders vaak cannabis strains met een hoge weerstand tegen plagen en schimmels, maar ook strains die stressbestendig zijn en tegen training en slechte kweekomstandigheden kunnen.

Gerelateerd artikel

Top 10 Schimmelbestendige Cannabissoorten

Sterkte

Sommige blowers geven de voorkeur aan sterke soorten, terwijl anderen liever een milde ervaring hebben. De sterkte van een strain heeft veel te maken met de genen, die de productie van cannabinoïden en terpenen aandrijven, en het vermogen om hars te produceren. Harsrijkere soorten maken meer cannabinoïden en terpenen aan, wat maakt dat breeders zich vooral op strains met een hoge harsproductie richten (een hogere harsproductie betekent vaak sterkere effecten).

Specifieke effecten

Specifieke effecten

Wiet heeft een interactie met het ECS, oftewel je 'endocannabinoïdesysteem'. Dit regulerende systeem beïnvloedt allerlei lichaamsfuncties, waaronder je stemming, spijsvertering en zelfs je slaap. Het is dus geen wonder dat de impact van wiet zo verreikend en divers is. Wietliefhebbers hebben vaak een voorkeur voor een bepaalde sensatie, bijvoorbeeld een opwekkend, energiek en creatief effect of juist een ingetogen en ontspannend effect.

Helaas weten we nog lang niet alles over de wietplant en de vele actieve verbindingen die erin zitten, maar wel is bekend dat de concentratie cannabinoïden en terpenen van een strain (waarschijnlijk bepaald door een combi van genetica en omgevingsfactoren) de grootste invloed op de effecten heeft. Breeders selecteren soorten vaak vanwege een specifiek effect, of het nu gaat om een fysieke buzz of meer energieke, cerebrale effecten.

Korte bloei

De verschillende cannabis strains rijpen op verschillende momenten. Zeker sativa's vragen een vrij lange bloei, terwijl je indica's relatief snel kunt oogsten. Mogelijk heeft dit met de oorsprong van deze soorten te maken. Naar verluidt, zijn sativa-soorten afkomstig uit warmere, meer tropische gebieden met lange zomers, terwijl indica's waarschijnlijk uit koudere gebieden met van nature korte zomers komen.

De duur van de bloei is voor veel kwekers een belangrijke factor. Soorten die langer bloeien, zijn namelijk vaak vatbaarder voor ziektes en plagen, zeker in gebieden met veel regen in de late zomer. Binnen zijn strains met een langere bloei ook lastiger onder controle te houden. Over het algemeen kiezen kwekers voor soorten met de kortst mogelijke bloei.

Hoe worden cannabis strains gemaakt?

Hoe worden cannabis strains gemaakt?

Cannabis strains kunnen onder gecontroleerde omstandigheden worden ontwikkeld. De meeste soorten op de huidige markt zijn het resultaat van zorgvuldige breeding. Maar cannabis strains kunnen ook door natuurlijke selectie ontstaan. Hierbij bestuiven inheemse soorten zichzelf en passen ze zich mettertijd aan hun omgeving aan.

Natuurlijke selectie

De wietplant kom je op veel plekken op aarde in het wild tegen. En, net als andere levende organismen, hebben wietplanten geleerd zich aan hun omgeving aan te passen. Daarbij ontwikkelen ze unieke eigenschappen, zoals een specifiek uiterlijk of bepaalde bloeitijd. Dit aanpassingsproces heeft mogelijk ook indirect impact op de chemische samenstelling, aroma's, smaken en effecten van een plant. Landrassen zijn het perfecte voorbeeld van wietvariëteiten die het resultaat zijn van natuurlijke aanpassing aan de omgeving.

Breeding

De meeste moderne cannabis strains zijn het resultaat van speciale breedingprojecten van zadenbanken en collectieven. Breeders selecteren hierbij soorten om ze op basis van hun kwaliteiten zorgvuldig te kruisen. Als ze hun ideale strain eenmaal hebben gevonden, gebruiken ze speciale technieken om de genen ervan te stabiliseren. Zo verzekeren ze dat de kwaliteiten over meerdere generaties worden behouden.

In 2023 lanceerde de toonaangevende Spaanse zadenbank Royal Queen Seeds de eerste lijn F1-hybride zaden ter wereld. Simpel gesteld, zijn F1-hybrides plantenvariëteiten die voortkomen uit een lange lijn van ingeteelde planten. Uit de zaden komen daardoor sterke en stabiele wietplanten tevoorschijn. Tot dusver hadden wiettelers altijd te maken met verschillende 'fenotypes'. Dit zijn planten die wel van dezelfde ouders en zadenbatch afstammen, maar desondanks opvallend verschillend zijn. F1-hybride zaden zijn daarentegen ongelooflijk stabiel. Bovendien produceren ze veel meer wiet dan gewone soorten (vergelijkbaar met F1-maïs of -tomaten).

Cosmos F1 CBD Automatic (Royal Queen Seeds) Feminized

(2)
Ouders: Oregon CBD
Bloeitijd: 11-12 weken van zaadje tot oogst
THC: 0-1%
CBD: Hoog
Bloei soort: Autoflowering

Genetische manipulatie

Bij genetische manipulatie wordt het genoom (de genetische code) van een plant of dier gemanipuleerd. Sinds de jaren 70 heeft dit ons allerlei interessants gebracht, van lichtgevende dieren tot snelgroeiende zalm en Flavr Savr-tomaten (Moss, 2022).

Veel planten worden genetisch gemanipuleerd, dus het is niet gek om aan te nemen dat wietplanten hetzelfde te wachten staat. Sterker nog, het wordt al getest. In 2022 kondigde een Amerikaans biotechbedrijf aan dat het een manier had gevonden om de THC-aanmaak van wietplanten genetisch aan te passen (Herrington, 2022). En in 2021 zochten ook andere bedrijven naar manieren om genetische manipulatie toe te passen in een poging soorten te creëren met gewenste kwaliteiten, zoals resistentie tegen ziekten en de ontwikkeling van specifieke terpenen (Long, 2021). De wetgeving rondom de wietplant verandert voortdurend en de plant wordt in steeds meer landen legaal, dus wellicht dat genetische manipulatie in de toekomst wel een veel grotere rol speelt bij de creatie van cannabis strains.

Hoe kies je de juiste cannabis strain?

Hoe kies je de juiste cannabis strain?

Je weet nu dat breeders soorten selecteren vanwege bepaalde eigenschappen. Op dezelfde manier kun jij als kweker ook shoppen voor strains die bij je tuin, kweekstijl en wensen passen. Als je bijvoorbeeld in een kweektent kweekt, kun je op zoek gaan naar compacte soorten die niet veel strekken en kort bloeien. Kweek je echter buiten en wil je je oogsten maximaliseren, dan kun je juist grotere wietplanten kiezen die meer wiet produceren. Tot slot moet je je keuze ook op de gewenste effecten en aroma's baseren.

Gebruik onze Cannabis Seedfinder!

Er zijn inmiddels talloze soorten wiet te koop en het kan best lastig zijn om een keuze te maken. Maar gelukkig heeft Zamnesia de perfecte oplossing voor dit probleem: de Cannabis Seedfinder! Doe er je voordeel mee en vind je ideale wietzaadjes, perfect afgestemd op jouw voorkeuren en wensen.

5 soorten met opvallende kwaliteiten

Het kost soms veel tijd om een strain te vinden die bij je kweekomgeving, vaardigheden en voorkeuren past. Natuurlijk is iedere blower uniek, maar hieronder vind je een aantal cannabis strains met heel interessante kwaliteiten. Neem snel een kijkje!

Blue Dream: hoge weerstand tegen schimmel

Schimmel kan je hele oogst ruïneren. Woon je in een vochtig gebied en heb je eerder problemen met schimmel gehad? Zet dan Blue Dream in je tuin. Naast haar hoge weerstand tegen schimmel trakteert deze soort je op heerlijke aroma's en een evenwichtig effect dat je lichaam ontspant en je geest tot rust brengt.

Blue Dream (Zamnesia Seeds) feminized

(94)
Ouders: Blueberry x Haze
Genetica: 20% Indica / 80% Sativa
Bloeitijd: 9-10 weken
THC: 19%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Dance World: verhouding THC:CBD van 1:1

Dance World is ideaal als de intense stone van THC-rijke soorten te heftig voor je is. Deze strain heeft een heerlijk milde impact. Met een verhouding THC:CBD van 1:1 biedt Dance World een evenwichtig effect dat energiek en positief, maar niet te overweldigend is!

Frisian Duck: voor discrete kwekers

Heb je nieuwsgierige buren? Wat dacht je van Frisian Duck? Deze strain heeft de uniek gevormde bladeren van haar voorganger, Ducksfoot, geërfd. Daarmee kun je haar in het volle zicht verbergen. Dit is fantastisch nieuws als je buiten kweekt en geen ongewenste aandacht wilt trekken.

CBD Fix: pure CBD

CBD Fix is een goede optie als je wilt blowen zonder stoned te worden. Deze strain bevat slechts sporen van THC, ideaal voor rokers en holistische gebruikers die graag wiet gebruiken zonder dat dit dagelijkse verantwoordelijkheden beïnvloedt. Dankzij haar unieke combinatie van cannabinoïden trakteert CBD Fix je op een rustgevend, niet bedwelmend effect.

CBD Fix (Zamnesia Seeds) Feminized

(36)
Ouders: CBD rich clone
Genetica: Indica-dominant
Bloeitijd: 10-11 weken
THC: 0-1%
CBD: 7%
Bloei soort: Fotoperiode

Purple Lemonade: prachtige paarse wiet

Zowel rokers als kwekers springen een gat in de lucht als ze paarse toppen zien. Laat jij je ook graag verbazen door een levendige, groene plant die prachtige, paarse tinten krijgt als de oogst nadert? Dan mag Purple Lemonade niet in je kweekruimte of tuin ontbreken!

Cannabis strains: een wereld van genetische wonderen

De wietplant is een eeuwenoude plant met een diverse genenpoel. Cannabis strains zijn het resultaat van zowel natuurlijke selectie als menselijke breeding en stellen kwekers en blowers in staat deze prachtige plant en haar vele fascinerende kwaliteiten te ontdekken.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
  • 12 bizarre examples of genetic engineering. (Long, A). Genetic editing offers marijuana and hemp companies a way to improve plant strains - https://mjbizdaily.com
  • Herrington, & A. J. (2022). New Gene Technology Allows Growers To Boost THC Levels In Cannabis - https://www.forbes.com
  • Moss, & L. (2022). 12 Bizarre Examples of Genetic Engineering - https://www.treehugger.com
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken