Absint: Alles Wat Je Moet Weten

Absint: Alles Wat Je Moet Weten

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Absint is in veel opzichten een fascinerend drankje. Van de unieke ingrediënten tot de controversiële geschiedenis; er is veel te ontdekken over deze drank en wij vertellen je er graag meer over.

Als je de gemiddelde persoon vraagt wat het vreemdste is dat hij ooit heeft gedronken, dan bestaat de kans dat hij ‘absint’ zegt. Om wat voor reden dan ook heeft dit drankje de reputatie een van de ‘ondeugendste’ (alcoholische) drankjes te zijn. Maar hoe komt het aan die reputatie? Doet het echt iets vreemds met je, wat andere drank niet doet? Of lijkt het gewoon op ieder ander alcoholisch drankje, afgezien van uiterlijk en marketing?

De kwestie is wat complexer dan een simpel ja- of nee-antwoord. We leggen het allemaal echter graag aan je uit.

WAT IS ABSINT?

WAT IS ABSINT?

Allereerst, waar hebben we het eigenlijk over? Simpel gesteld, is absint een drankje met veel alcohol dat naar anijs smaakt. Misschien heb je er nog nooit eerder van gehoord of geen idee hoe dat smaakt. In dat geval zul je waarschijnlijk behoorlijk verrast zijn.

Heb je weleens zwarte jelly beans gehad? Raad eens? Dan weet je hoe anijs smaakt! En wat dacht je van zwarte drop? Nee, hier zit geen anijs in, maar de unieke zoete en aromatische smaken komen wel in de buurt.

Naast anijs, maakt men absint voornamelijk van de bladeren en bloemen van de absintalsem. Absint dankt zijn naam ook aan die plant, die de wetenschappelijke naam Artemisia absinthium draagt.

Het Latijnse 'absinthium' komt van het Griekse woord 'apsínthion', dat letterlijk 'alsem' betekent. Absint staat echter ook bekend onder andere namen. Als je de literatuur erop naslaat uit de tijd dat het drankje bekend werd (daarover straks meer), dan zul je zien dat men het 'la fée verte' noemde. Dat is Frans voor 'de groene fee'.

Dit is een verwijzing naar de groene kleur van het drankje. Echter, zoals we straks uitleggen, het is niet altijd groen.

GESCHIEDENIS VAN ABSINT

GESCHIEDENIS VAN ABSINT

Laten we ons eerst eens in de geschiedenis van absint verdiepen. We weten dat bepaalde varianten al lange tijd bestaan. Alcoholische drankjes op basis van alsem, kwamen zelfs al voor bij de oude Grieken. Dit drankje had echter weinig te maken met de absint zoals we die nu kennen.

'Moderne' absint verscheen pas aan het eind van de 18e eeuw en werd geïntroduceerd door de gezusters Henriod uit Couvet, Zwitserland. Toen verkocht men het echter, in plaats van als genotsdrankje, als elixir. Vandaag de dag is het bijna niet meer voor te stellen dat we magische eigeschappen toe zouden kennen aan een alcoholhoudend drankje!

Hoe dan ook, de formule was aantrekkelijk genoeg voor ene Major Dubied om deze in 1797 over te kopen van de gezusters Henriod. Hij richtte in datzelfde jaar in Couvet de eerste distilleerderij voor absint op. Dit bedrijf groeide uiteindelijk uit tot Pernod Fils, een van de populairste merken absint van de 19e eeuw.

Het drankje had in de eerste helft van de 19e eeuw een goede reputatie. Rond 1840 werd het vooral populair toen Franse troepen het gebruikten tegen malaria. De soldaten vonden het echter zo lekker, dat ze het niet alleen als medicijn gebruikten en ook meenamen naar huis. Het duurde dan ook niet lang tot het drankje verscheen in bistro’s, bars, cafés en andere uitgaansgelegenheden in het hele land.

Tegenwoordig associeert men het drankje vooral met de high society, maar destijds dronken zowel rijke stinkerds als arme stumpers het. De prijs daalde nog verder in de jaren 1880 en vanaf dat moment werd absint echt een begrip.

ABSINT: GEVAREN EN HALLUCINATIES?

ABSINT: GEVAREN EN HALLUCINATIES?

Maar zoals met alles wat te populair wordt, begon er een tegenbeweging te ontstaan. Absintdrinkers werden afgeschilderd als het ergste van het ergste door lastercampagnes van zowel de drankbestrijdingsbeweging, als de wijnindustrie. 

Volgens critici zou het je gek maken en je tot misdaad drijven. Vervolgens kwam in 1905 het nieuws naar buiten dat een Zwitserse boer genaamd Jean Lanfray zijn familie had vermoord en daarna zelfmoord probeerde te plegen na het drinken van absint. Hij had vooral wijn en cognac gedronken en slechts twee glazen absint op, maar de associatie was al gemaakt.

Gerelateerd artikel

5 Mythes Over Absint

Na de moord bereikte de publieke verontwaardiging een hoogtepunt, met meer dan 80.000 mensen die een petitie ondertekenden om de Groene Fee te verbieden. En in 1908 kwam het er dan echt van, absint werd verboden volgens de Zwitserse wet en meerdere landen, zoals Nederland, Frankrijk en de VS, volgden dit voorbeeld in de daaropvolgende jaren. Dit verbod zou pas jaren later weer worden opgeheven. In de VS gebeurde dit zelfs pas in 2007.

Maar is de drank echt gevaarlijk? Afgezien van wat we zojuist hebben besproken, heb je vast ook wel eens gehoord dat absint je kan laten hallucineren. Ondanks deze verhalen, is er echter geen bewijs (Layton, 2007) dat het hallucinaties veroorzaakt. Er is zelfs geen bewijs waaruit blijkt dat het tot meer intoxicatie leidt dan wanneer je 'normale' alcohol drinkt. Dit hele gerucht is vooral gebaseerd op een misvatting over een van de ingrediënten, namelijk alsem.

EFFECTEN VAN ABSINT

EFFECTEN VAN ABSINT

Tegenwoordig weten we veel meer over de effecten van alsem dan de oude Grieken en niet zo oude Europeanen. Zoals we al eerder zeiden, hoeveel Groene Feeën die expat aan de bar ook zegt te zien, alsem heeft geen hallucinogene effect en er zit niets anders in absint dat die effecten wel zou kunnen veroorzaken!

Bovendien zal de alcohol in absint je veel eerder negatief beïnvloeden dan de alsem. Het enige bekende geval van alsemvergiftiging (Weisbord et al., 1997) betreft een man die een shot van 10ml geconcentreerde alsemolie nam en dacht dat het absint was.

BEREIDING VAN ABSINT

BEREIDING VAN ABSINT

We gaan nu even niet verder in op alsem, hoewel het een van de belangrijkste ingrediënten is van absint. Het is nu tijd ons te verdiepen in de manier waarop men het drankje maakt. Naast absintalsem, zijn groene anijs en zoete venkel de twee belangrijkste ingrediënten bij de productie.

Allereerst doet men de drie belangrijkste ingrediënten met hoogwaardige alcohol, afkomstig van witte druiven, in een koperen vat. De bestanddelen weken een nacht en geven daardoor smaak en aroma aan de alcohol. Dat proces heet maceratie. Vanaf dan hebben de distilleerders twee keuzes en die worden beide regelmatig gemaakt.

De eerste keus is het verlagen van het alcoholpercentage in het distillaat tot 60%. Hierdoor ontstaat 'Blanche', of witte absint. Inderdaad, niet alle absint is groen. De groene kleur is echter wel een iconisch aspect van het drankje en absint-makers verkrijgen deze op bijzondere wijze. Daarmee komen we bij de tweede keuze.

Na de eerste maceratie kiezen de distilleerders er niet voor het alcoholpercentage te verlagen. Ze doen het mengsel in plaats daarvan in een ander vat met hysop, Romeinse alsem, citroenmelisse en andere kruiden (dat verschilt per distilleerder) voor een tweede maceratie. Door het chlorofyl van deze andere ingrediënten, ontstaat uiteindelijk de geliefde groene kleur. Vanaf dan verdunnen ze het met water, totdat het alcoholpercentage 62% bedraagt. Voilà: een vat met absint.

HOE MAAK EN DRINK JE ABSINT?

HOE MAAK EN DRINK JE ABSINT?

Nu je weet wat absint is, waar het vandaan komt en hoe je het maakt, kunnen we je volgende vraag vast al raden: 'Hoe drink je het?'. Daar zijn vele manieren voor, maar de juiste methode is de zogenaamde 'Absint Drip'. Wij leggen uit hoe je dat doet!

KLASSIEKE BEREIDING VAN ABSINT

  1. Giet absint in een gekoeld glas. Een parfait-glas is vooral geschikt en geeft net die klassieke touch. Een wijnglas (of een ander glas) is echter ook prima.
  2. Leg een lepel met gleuven bovenop het glas en leg er een suikerklontje op, boven de gleuven.
  3. Druppel langzaam 3-5 druppels koud bronwater over het suikerklontje, in de absint. De absint verandert in een ondoorzichtig drankje.
  4. Roer en serveer het glas op een napperon of onderzetter.
  5. Geniet ervan!

Opmerking: Sommige absintdrinkers houden ervan het suikerklontje in absint te dopen en het aan te steken om de suiker te karamelliseren. Daarna doven ze het vuur met het koude bronwater. Ga dus gerust je gang. Dit is zeker eens leuk om te proberen en geeft wat flair aan het absint-ritueel.

COCKTAILS MET ABSINT

COCKTAILS MET ABSINT

Hieronder geven we je slechts enkele van de vele cocktailopties, maar wel de beste. Dit zijn uitstekende cocktails waarbij men absint op fascinerende wijze gebruikt.

1. DEATH IN THE AFTERNOON

Deze cocktail is bedacht door niemand minder dan Ernest Hemingway. Dit drankje draagt niet alleen de naam van een van zijn boeken; Hemingway publiceerde het recept ook in een cocktailbijbel! Zijn instructies zijn eenvoudig: "Giet een jigger absint in een champagneglas. Doe er ijskoude champagne bij totdat het de juiste, ondoorzichtige, melkige kleur heeft. Drink vervolgens langzaam drie tot vijf van deze drankjes". Wij raden je echter aan het bij één per keer te houden.

2. ABSINTHE SAZERAC

Hoewel absint niet het belangrijkste ingrediënt is, speelt het wel een belangrijke rol bij deze cocktail. Allereerst meng je Rye whiskey, een verkruimeld suikerklontje, twee streepjes Peychaud’s Bitters en ijs in een mengbeker. Pak daarna een ouderwets gekoeld whiskeyglas, giet er absint in, draai het glas, zodat er een laagje aan de zijkanten ontstaat en giet de overtollige absint eruit. Zeef de andere ingrediënten in het whiskeyglas. Pers vervolgens een halve citroen uit boven het drankje, wrijf de schil over de glasrand en serveer.

3. GREEN BEAST

Deze cocktail is heel geschikt als punch voor je volgende feestje. In een grote schaal combineer je gelijke delen absint, limoensap en siroop. Daarna voeg je vijf delen koud water toe en een dun gesneden komkommer. De beste manier daarvoor is een komkommer in de lengte in tweeën snijden en vervolgens met een theelepel het zachte deel met de zaden eruit halen. Daarna gebruik je een rasp of dunschiller om lange, flinterdunne stroken te maken.

4. ABSINTHE SUISSESSE

Ontbijt! De perfecte tijd voor absint, toch? Eigenlijk wel! Hierbij combineren we een shotje absint met eiwit, room en siroop met amandelsmaak, genaamd Orgeat. Als je naar New Orleans gaat, dan zul je zien dat sommige mensen dit ‘s morgens in plaats van koffie drinken.

5. CHRYSANTHEMUM

Dit is een behoorlijk ongewone combinatie. Deze cocktail bestaat uit Benedictijner likeur, dry vermouth en absint. Gezien de vele smaken van elk ingrediënt, is dit drankje het equivalent van een hele dansgroep die synchroon danst.

HOE MAAK JE ZELF ABSINT?

Nu kun je natuurlijk naar de winkel gaan en absint kopen, maar wist je dat je het ook zelf kunt distilleren? Met een mix van kruiden en planten en wat wodka maak je zelf een liter absint die je al na vijf dagen kunt proeven! We nodigen je uit om onze stapsgewijze handleiding te bekijken als je interesse hebt. En houd er rekening mee dat niet alle absint groen is. Ga er dus niet van uit dat jouw absint groen zal zijn. Zelfgemaakte absint ziet er zelfs vaak bruinig uit, maar dat is geen probleem. Het smaakt hetzelfde en geeft je absoluut hetzelfde gevoel.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Bronnen
  • Julia Layton. (31-03-2021). Does Absinthe Really Cause Hallucinations? | HowStuffWorks - https://science.howstuffworks.com
  • Steven D. Weisbord, Jeremy B. Soule, & and Paul L. Kimmel. (18-09-1997). Poison on Line — Acute Renal Failure Caused by Oil of Wormwood Purchased through the Internet - https://www.nejm.org
Je bezoekt onze Nederlandse website.