F1-Hybride Wietzaadjes

F1-Hybride Wietzaadjes

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

De technologie achter F1-hybrides is in de eerste plaats ontwikkeld voor de land- en tuinbouwsector, waaronder ook de sierteelt. Het biedt talloze voordelen, waar ook de cannabiswereld nu volop van profiteert. Zamnesia heeft inmiddels een eigen lijn met F1-hybrides ontwikkeld, gericht op wietkwekers en gebruikers van alle niveaus. Daarmee is het hoog tijd dat we je een overzicht geven van alles wat je moet weten. Een ding is duidelijk: dit is de toekomst van wiet.

Wat zijn F1-hybrides?

Wat Zijn F1-Hybrides?

Laten we direct aftrappen en uitleggen wat F1-hybrides zijn in de wereld van de wiet. De afkorting 'F1' staat voor 'filial 1'. F1-hybride wietzaadjes komen tot stand door het kruisen van twee ingeteelde ouderlijnen die gedurende meerdere generaties zijn teruggekruist. Dit klinkt misschien merkwaardig, maar het is toch echt de basis van cannabisgenetica. Breeders gebruiken baanbrekende technieken om allelen te onderscheiden. Ook gebruiken ze processen als homozygositeit om de beste kwaliteiten in de F1-hybrides naar voren te halen. Hierdoor hebben deze planten een hogere uniformiteit, stabiliteit en productiviteit dan traditionele strains, die meestal meerdere fenotypen opleveren. Klinkt dit ingewikkeld? Maak je geen zorgen, de wetenschap achter F1-hybrides komt hier ook uitgebreid aan bod!

Voordelen van F1-hybrides

Voordelen Van F1-Hybrides

Hierboven hebben we al enkele mogelijke voordelen van F1-hybrides genoemd. Al met al kun je ze in drie woorden samenvatten: stabiel, uniform en productief. Laten we deze voordelen van F1-hybrides één voor één behandelen, zodat je precies weet wat je kunt verwachten als je deze zaden gaat zaaien.

 Stabiel

Zoals vermeld, betekent de hoge mate van inteelt dat F1-hybrides gevrijwaard zijn van onzuiverheden. Het resultaat is een stabiele, robuuste en veerkrachtige soort. Dit betekent dat alle zaden die je zaait uitgroeien tot sterke, degelijke planten, ongeacht je omgeving. Zoals alle wietplanten hebben F1-hybrides natuurlijk wel verzorging nodig om goed te groeien, maar hun groeikracht en stabiliteit is ongekend.

 Afgestemd op specifieke eigenschappen

F1-hybrides zijn niet alleen stabiel, maar vertonen ook specifieke eigenschappen, zoals ongelooflijke concentraties terpenen en cannabinoïden. Dit houdt in dat elke plant van dezelfde F1-hybride lijn een hoog percentage THC (of CBD) ontwikkelt, evenals een scala aan intense aroma's en smaken.

 Grotere oogst

Een stabiele en betrouwbare plant levert doorgaans ook een grotere oogst. Met de teelt van F1-hybrides ben je verzekerd van een aanzienlijk grotere berg wiet. En naast de omvangrijkere oogst zal elke plant uiteindelijk een vergelijkbare opbrengst en planthoogte hebben.

 Snellere groei

Een ander groot voordeel van stabiele, betrouwbare F1-hybrides is het feit dat deze planten veel sneller kunnen groeien dan planten uit traditionele zaden. Sommige ervan zijn al binnen 60 dagen na het kiemen rijp, zodat je je oogst vroeger kunt binnenhalen.

 Beter dan stekken

Stekken zijn een uitstekende manier om de eigenschappen van een moederplant in stand te houden. Helaas kleven er ook nadelen aan, zoals problemen met beworteling. Bij F1-hybrides profiteer je ook van uniforme planten, maar hoef je geen moederplant in leven te houden om een strain met gewenste eigenschappen te vermeerderen.

 Nadelen van F1-hybrides

F1-hybrides scoren op veel vlakken, maar helaas hebben ze ook hun tekortkomingen.

Zo is er bij F1-hybrides vaak sprake van meer genetische instabiliteit, waardoor deze planten vaak niet in staat zijn om zaden te produceren. Wanneer ze wel zaden aanmaken, zijn deze meestal niet van de hoogste kwaliteit. De nakomelingen vertonen een enorme diversiteit aan eigenschappen van de F1 ouders en zijn mogelijk minder betrouwbaar. Dit is echter alleen relevant als je van plan bent om nieuwe soorten wiet te creëren. Voor de gemiddelde hobbykweker heeft het meestal geen consequenties.

Een ander mogelijk nadeel van F1-hybrides is de prijs. Het is geen geheim dat deze zaden duurder zijn dan traditionele wietzaadjes. Toch wegen de hogere kosten voor velen op tegen de baten van planten die gegarandeerd hoge kwaliteit wiet produceren.

Gerelateerd artikel

Wat Zijn F1-, F2-, En F3-Cannabiszaden?

Productieproces

Productieproces

Hoe worden F1-hybrides precies gemaakt? We hebben het al even gehad over de ingeteelde ouderlijnen die breeders gebruiken om F1-hybrides te maken. Maar is het daarna gewoon een kwestie van geluk hebben? Niet helemaal. Hieronder leggen we je uit wat er allemaal komt kijken bij de ontwikkeling van F1-hybrides.

➡️Allelen

Net als dieren en mensen bevatten de chromosomen van wietplanten allelen. Deze variaties van genen zijn verantwoordelijk voor het doorgeven van eigenschappen in de nakomelingen. Bij de mens kan dit bijvoorbeeld de oogkleur zijn; bij de wietplant moet je denken aan de grootte, de oogst en het uiterlijk.

➡️Zygositeit, heterozygositeit, homozygositeit

Zygositeit, heterozygositeit en homozygositeit zijn woorden die je vaak tegenkomt in teksten over F1-hybride wietzaadjes. De begrippen verwijzen naar verschillende processen om allelen te onderscheiden. Om je een idee te geven, betekent zygositeit de mate van overeenkomst tussen allelen van een specifiek gen.

Heterozygositeit verwijst naar een organisme dat twee verschillende allelen van een gen heeft; één van elke ouder. Daarentegen verwijst homozygositeit naar een organisme dat twee identieke allelen van een gen heeft, waarbij van elke ouder één allel afkomstig is. Als het om F1-hybrides gaat, spelen heterozygositeit en homozygositeit een belangrijke rol in de ontwikkeling, te beginnen bij de productie van ingeteelde ouderlijnen.

➡️De ontwikkeling van een inteeltouderlijn

Inteeltouderlijnen of IBL's vormen de genetische basis van een F1-hybride. Om ingeteelde ouderlijnen te ontwikkelen voor de productie van F1-hybrides, begin je met een stabiele soort met bepaalde eigenschappen die je graag wilt behouden. Door een aantal generaties zelfbestuiving toe te passen op deze strain, ontstaat er een inteeltlijn.

Bij elke generatie krijgt de lijn meer homozygote genen, doordat identieke allelen worden doorgegeven. Na 6-8 generaties inteelt is er sprake van een genetisch zuivere lijn. Dit betekent dat de planten homozygoot zijn op de meeste genen. Daarmee is de lijn stabiel genoeg om te gebruiken als ouderlijn in de productie van F1-hybrides.

➡️De ontwikkeling van een F1-hybride

Nu de inteeltlijnen over meerdere generaties zijn verfijnd, kan de ontwikkeling van een F1-hybride beginnen. Hiervoor kruis je de bestaande IBL met een andere stabiele inteeltlijn met aanvullende eigenschappen. De kruising tussen twee homozygote ouders produceert F1-hybrides die sterk heterozygoot zijn en hybride groeikracht hebben. Deze planten zullen uniform groeien en combineren de gewenste eigenschappen van de twee gebruikte IBL's. Bij wiet zorgt hybride groeikracht doorgaans voor planten die niet alleen sneller groeien en meer produceren, maar ook een hogere weerstand en algehele vitaliteit hebben dan de ouderplanten.

F1-hybrides versus traditionele zaden

Misschien vraag je je nu af hoe F1-hybrides verschillen van traditionele soorten wiet. We hebben een handige tabel gemaakt waarin je de verschillen tussen de twee direct ziet. Van fenotypen tot hybride groeikracht; hieronder vind je een aantal van de voornaamste verschillen en overeenkomsten tussen deze twee typen zaden.

Traditionele wietzaadjes F1-hybride wietzaadjes
Genen heterogene genetische achtergrond hybride kruising van twee homozygote ingeteelde lijnen
Fenotypen verschillende fenotypen zeer uniforme fenotypen
Stabiliteit kunnen onstabiel zijn zeer stabiel en robuust
Oogst variabele opbrengst consistent hoge opbrengst
Groeisnelheid standaard groei snellere groei
Zaadproductie kan levensvatbare zaden opleveren vaak niet-levensvatbare zaden of onstabiele nakomelingen
Prijs doorgaans goedkoop wat duurder
Ideaal voor wietkwekers biologen, genetici, agronomen

Hoe verschillen F1-hybrides van andere kruisingen?

Als het om wiet gaat, heb je ongelooflijk veel keuze uit zowel traditionele als hybride cannabis strains. Er wordt bovendien nog steeds gezocht naar nieuwe manieren om de genen van wiet op een veilige manier te manipuleren. Daarbij boeken breeders soms geweldige resultaten. Maar hoe verhouden F1-hybrides zich tot andere hybride soorten? We leggen het je uit.

Wat is het verschil tussen F2-, F3- en F4-hybrides?

De belangrijkste verschillen tussen F2-, F3- en F4-wietzaadjes hebben te maken met het aantal terugkruisingen. Zo zijn F2-zaden de nakomelingen van een kruising tussen twee stabiele F1-hybrides, waardoor ze genetisch diverser zijn dan F1-zaden. Daarna komen F3 zaden; deze ontstaan uit een combi van F2-hybrides. Zoals je misschien al kunt raden, zijn F4-zaden de nakomelingen van een kruising van F3's. Doorgaans geldt dat hoe hoger het 'F'-cijfer, hoe stabieler de genen zijn. Maar maak je niet druk als dit allemaal iets te wetenschappelijk voor je is. Bekijk hieronder ons handige overzicht om een beter idee te krijgen.

F2 F3 F4
Proces zelfbestuiving van F1-hybrides zelfbestuiving van F2-hybrides zelfbestuiving van F3-hybrides
Genen heterogener dan F1 meer homogeen het meest homogeen en stabiel
Fenotypen meer diversiteit dan F1 minder diversiteit dan F2 de meest uniforme fenotypen
Oogst kan variëren meer consistente oogst zeer consistente oogst
Stabiliteit minder stabiel dan F1 stabieler dan F2 meest stabiele genen
Ideaal voor verdere breeding soorten stabiliseren maximale uniformiteit

S1, S2, S3

De termen S1, S2 en S3 beschrijven het aantal generaties zelfbestuiving dat heeft plaatsgevonden om de zaden te creëren. De creatie van S1-zaden gebeurt bijvoorbeeld door zelfbestuiving (of 'selfing') van stabiele kruisingen. Het resulteert in zaden die verschillende eigenschappen van beide ouders combineren. S2-zaden komen weer voort uit de zelfbestuiving van de S1-plant met de meest aantrekkelijke kenmerken. Dit proces verfijnt de eigenschappen, terwijl de S2-generatie ook een hogere mate van uniformiteit vertoont. Toch bestaat er nog steeds een mate van variatie in de eigenschappen. Daaropvolgend ontstaat een S3 door zelfbestuiving van een S2. Naar verluidt, heeft S3 de meest stabiele en uniforme genen van de genoemde generaties. In tegenstelling tot de enkele, zelfbestoven lijn van S3's, combineren F1-hybrides twee unieke genetische lijnen. Daardoor zijn F1-hybrides al met al een stuk betrouwbaarder.

S1 S2 S3
Proces zelfbestuiving van een hybride zelfbestuiving van S1 zelfbestuiving van S2
Genen mix van de ouders meer homogeen het meest homogeen
Fenotypen meer diversiteit minder diversiteit meest uniform
Stabiliteit minder stabiel stabieler  meest stabiel
Oogst kan variëren meer consistent zeer consistent
Ideaal voor beginfase van het stabiliseren van een strain verdere stabilisatie maximale uniformiteit

Polyhybrides

Polyhybrides zijn soorten wiet die ontstaan door het kruisen van twee of meer oudersoorten en daardoor een rijke genetische achtergrond hebben. De veelzijdige genetische samenstelling van polyhybrides stelt breeders in staat om planten te creëren met unieke cannabinoïde en terpenen profielen en morfologische eigenschappen. Maar in tegenstelling tot echte F1-hybrides is er bij polyhybrides vaak sprake van een grote diversiteit onder de planten.

Terugkruisingen of BX-hybrides

Terugkruisen gebeurt meestal om een specifieke eigenschap binnen een plantenlijn te corrigeren of te verbeteren. Dit proces bestaat uit het kruisen van nakomelingen met hun ouders. Door bijvoorbeeld een strain van 50% Blueberry en 50% Haze terug te kruisen met de Blueberry ouder, kunnen breeders de eigenschappen van Blueberry in de nakomelingen versterken. Door over meerdere generaties terug te kruisen, is het mogelijk om meer homogene eigenschappen in de strain te krijgen en deze te stabiliseren. Om de genen verder te stabiliseren, creëren breeders vaak meerdere generaties terugkruisingen (afgekort tot BX, van het Engelse 'backcross'), zoals BX1, BX2 en BX3. Doorgaans gebruiken telers processen van terugkruisen om bepaalde kenmerken sneller te verbeteren dan bij de productie van stabiele inteeltlijnen, zoals F1-hybrides.

Verkeerd gebruik van het label 'F1' in de cannabisindustrie

Als je het aanbod van andere zadenbanken en webshops bekijkt, kom je regelmatig labels als 'hybride' of zelfs 'F1' tegen. Soms gebruikt men deze woorden om een product aan te prijzen dat eigenlijk helemaal geen echte F1-hybride is. Daarbij zijn de meeste 'hybride' cannabis strains die als F1-zaden worden verkocht vaak helemaal niet afkomstig van inteeltouderlijnen. We stipten het eerder al aan, maar echte F1-hybrides ontstaan uit een kruising van twee homozygote inteeltlijnen. Het resultaat is een ongelooflijk uniforme eerste filial-generatie.

De meeste breeders beginnen echter met twee bestaande heterogene strains die genetisch divers zijn. Mogelijk noemen ze de eerste kruising wel een F1, maar technisch gezien, is dit geen echte F1-hybride. De terminologie wordt in de wereld van cannabis breeding en marketing dus tamelijk losjes toegepast. Toch hebben kruisingen zonder gestabiliseerde inteeltouderlijnen gewoon niet dezelfde uniforme eigenschappen als echte F1-hybrides, en dat verklaart waarom veel van de 'hybride' cannabis strains genetisch heterogeen zijn.

Duik in de wereld van F1-hybrides

Duik In De Wereld Van F1-Hybrides

We hebben nog maar het topje van de ijsberg gezien als het om F1-hybrides gaat. Deze planten presteren op talloze manieren, waardoor ze de moeite van het proberen waard zijn. Twijfel je nog over F1-hybrides? Bestel eens wat zaden en neem de proef op de som. Bekijk snel het assortiment F1-hybrides bij Zamnesia; je zult niet teleurgesteld zijn.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Je bezoekt onze Nederlandse website.