Hoe Geef Je Cannabisplanten Water?

Je wietplanten op de goede manier water geven klinkt misschien makkelijk. Het is tenslotte geen hogere wiskunde. Maar wist je dat veel problemen bij het kweken van wiet het gevolg zijn van niet goed water geven? Van overbewatering en te weinig bewateren tot een onbalans in de pH en nog veel meer, wij leggen uit hoe je je wietplantjes op de goede manier bewatert, zodat ze gezond groeien en een grote opbrengst opleveren!

Hoe Geef Je Cannabisplanten Water?

Water behoort tot de 5 sleutel-milieufactoren die iedere cannabiskweker zou moeten proberen te controleren. De Grote Vijf Cannabis-factoren zijn: lucht, licht, medium, voedingsstoffen en water. Zonder deze factoren kunnen ze eenvoudig niet gedijen. En ze zijn alle 5 even belangrijk.

Het water geven is vaak hetgeen wat de meeste beginnende kwekers de meeste hoofdpijn bezorgt en daarom zullen we ons er hier op focussen. Cannabisplanten water geven kan natuurlijk gewoon met de hand en een gietertje maar het kan ook een ingewikkelde geautomatiseerde hydroponics operatie zijn. Op welke manier je ook te werk gaat met je kweek, met name voor buitenkwekers is het belangrijk om afgepast en gecontroleerd water te geven.

Net als veel andere gewassen prefereert cannabis een bepaalde pH-waarde voor het medium waarin het groeit. Evenzo hebben verschillende strains andere behoeften aan voedingsstoffen, en de EU komt er ook aan te pas als je meststoffen aan het water toevoegt.

Cannabisplanten water geven kan veeleisend zijn. De cannabiskweker dient de pH-waarde van het water vast te stellen en aan te passen. Als er meststoffen worden gebruikt dient de dosis de optimale ppm of parts per million te hebben.

Daar komt bij dat het water geven beheerd moet worden, de juiste hoeveelheid op het juiste moment, en dat gedurende de hele levenscyclus van de cannabisplant. Zoek een routine of noteer, indien mogelijk, het water geven om een schema te beramen.

WANNEER GEEF JE CANNABIS WATER?

WANNEER GEEF JE CANNABIS WATER?

Voor mensen die in standaard 7-20 liter potten of containers kweken geldt het advies om de potten even op te tillen. Als de planten in de potten droog staan zijn ze makkelijk op te tillen. Vochtige containers zijn uiteraard zwaarder. Het inschatten van het gewicht is de makkelijkste manier voor aardekwekers om de nat-droog cyclus uit te vogelen.

Voor hydroponics en kwekers op kokos die gebruik maken van een automatisch bewatering-systeem gekoppeld aan een reservoir is het allemaal niet zo simpel. Het even optillen van de potten is niet praktisch en helpt niet echt. Als je zo een kweekoperatie aan het uitvoeren bent heb je ongetwijfeld enige kweekervaring onder de knie.

In dat geval kun je het beste je planten goed bekijken voordat je water geeft. Let op waarschuwingssignalen, en met een beetje vallen en opstaan zal het de meeste kwekers wel lukken om de nat-droog cyclus te kunnen toepassen. Een andere bepalende factor waar je rekening mee moet houden is de lucht/water verhouding. Vergeet niet regelmatig de pompen en slangen te controleren. Het reservoir moet zuurstofrijk water bevatten en er mogen geen ziekteverwekkers in zitten.

Ganja-boeren die cannabis in de volle grond zaaien moeten de aarde testen voordat ze gaan planten. Kennis van de pH-waarde en hoe goed de aarde afvloeit of niet, is van onschatbare waarde.

De aarde kan eventueel verbeterd worden mocht dat nodig zijn. Regen moet vermeden worden, planten kunnen via de bladeren voedingsstoffen opnemen, maar de kweker moet het schema beheren. Investeer in een kas of knutsel zelf iets in elkaar om de planten te overdekken.

De buitenkweker moet de signalen van de gewassen ook nauwkeurig onderzoeken. Eveneens kan dat als je kweekt in zeer grote 30l of meer containers lastig zijn, daarom geldt hiervoor hetzelfde advies.

Soms zijn zowel binnen als buiten gedurende de zomermaanden hoge temperaturen onvermijdelijk. Overmatige warmte maakt de cannabisplanten natuurlijk dorstig en hebben ze extra water nodig. De kweker moet flexibel zijn en de tekenen van de plant die ze vertonen als ze water nodig hebben kunnen lezen.

HOE VAAK HEBBEN ZAAILINGEN WATER NODIG?

HOE VAAK HEBBEN ZAAILINGEN WATER NODIG?

Baby cannabisplantjes blijven doorgaans 1-3 weken in het zaailing-stadium. Tijdens dit vroege stadium hebben cannabisplanten een hoog luchtvochtigheid nodig. Jonge plantjes in een propagator plaatsen om de luchtvochtigheid op 70% te houden wordt aangeraden.

In dit stadium geef je spaarzaam water. Geef water op het medium en wacht 2-3 dagen tot het weer droog is. Laat zaden niet direct in de uiteindelijke container kiemen tenzij je een ervaren kweker bent.

Vaak starten kwekers hun zaailingen in rooting-cubes of kokos-pellets zodat er weinig water nodig is om het medium vochtig te houden. Het doel is om het medium vochtig te houden voor het wortelen in plaats van de wortels in het medium te verzuipen met wortelrot tot gevolg. Een effectieve nat-droog cyclus, dat moet het doel zijn.

Meestal is zuiver water voldoende omdat de meeste rooting-cubes een minimale hoeveelheid meststoffen bevatten. Hydrokwekers gebruiken echter doorgaans een medium zoals steenwol wat geen voedingsstoffen bevat. In dit geval zijn kleine hoeveelheden voedingsstoffen vanaf het begin noodzakelijk. De vuistregel hierbij is een dosis van 10-20% en het daarna langzaam op te voeren.

Een goedkoop plantenspuitje is een handig apparaatje om de zaailingen te benevelen. Kijk naar de signalen van de wortels van je cannabis. Als de worteltjes uit het wortel-blokje beginnen te piepen is het tijd om te verpotten.

HOE VAAK HEBBEN PLANTEN TIJDENS DE GROEIPERIODE WATER NODIG?

HOE VAAK HEBBEN PLANTEN TIJDENS DE GROEIPERIODE WATER NODIG?

Wanneer de planten overgaan naar de groeiperiode vereisen ze meer water. Dat is goed te begrijpen, want de plant begint stevig te groeien en meer bladeren en takken aan te maken en daar heeft ze meer water voor nodig.

Eenmaal op dit punt aangekomen raken kwekers bekend met de gewoontes van de plant en beginnen ze met een perfect schema voor het bewateren. De meeste kwekers houden hun planten gedurende 30 dagen in de groeiperiode, tenzij ze technieken toepassen die de opbrengsten verhogen.

Nu bevinden de planten zich in de uiteindelijke container of tenminste in aanmerkelijk grotere potten dan de rooting-cubes. De kweker kan nu inmiddels het gewicht van natte en droge aarde wel inschatten. Hydrokwekers zullen nu stapsgewijs meer aandacht gaan besteden aan de reacties van de planten.

Kwekers die aarde gebruiken zullen nu waarschijnlijk 1-3 maal per week water geven, afhankelijk van de grootte van de container. Doorgaans een van gering voeding-water schema wel goed aangezien de meeste potgrond van goede kwaliteit voldoende meststoffen bevat voor de hele groeiperiode.

Hydrokwekers kunnen nu om de dag water geven en bijna de volledige dosis groeivoedingsstoffen geven vanaf de 4de week nu de plant in een groeiversnelling raakt.

HOE JE CANNABIS TIJDENS DE BLOEIPERIODE WATER GEEFT

HOE JE CANNABIS TIJDENS DE BLOEIPERIODE WATER GEEFT

Cannabisplanten in de bloeiperiode zijn volwassen, ofwel de kweker is omgeschakeld naar een 12 uur lichtregime of het is herfst geworden. De planten staan in hun uiteindelijke container en er moeten voedingsstoffen voor de bloei gegeven worden met het water. Op dit moment hebben ze ongeveer 3-4 keer per week water nodig, zelfs in de volle grond.

Afhankelijk van de strain, omdat sommige meer voedingsstoffen nodig hebben tijdens de bloeiperiode, terwijl andere een lagere dosis prefereren, wordt het op dit punt wat lastiger voor kwekers in de volle grond. Wanneer de kweker gewoon water heeft gegeven, en misschien wat wortelstimulator, dienen er vanaf dit moment onmiddellijk voedingsstoffen gegeven te worden.

Hydrokwekers kunnen eenvoudiger overschakelen tijdens de vroege bloeiperiode omdat ze meststoffen voor de bloei geven, en langzaam, afhankelijk van de strain, de dosis kunnen verhogen. Er zijn strains die tijdens de bloeiperiode dagelijks water moeten hebben met een hydrosysteem.

VP Easy Bloom Booster Tablets

Bekijk Product

Aan het eind van de bloeiperiode gebruiken de meeste kwekers de laatste week, zo niet twee weken, om met schoon water en/of met een spoeloplossing te spoelen. De hoeveelheid water die de planten normaal krijgen wordt nu verdubbeld om de planten te spoelen. Er zijn echter ook kwekers die er voor kiezen om gedurende twee weken met de normale hoeveelheid water te spoelen.

Spoelen is een belangrijk laatste stadium om alle voedingsstoffen die er in de bloeiperiode opgebouwd zijn te verwijderen die anders de smaak van de toppen zouden kunnen bederven. Het kan ook toegepast worden als er op een bepaald moment teveel meststoffen toegediend zijn. De truc is om de planten nooit met hun voeten in het water te laten staan als je met veel water spoelt zorg er dan voor dat het overtollige water wegloopt.

HOE JE CANNABIS-KLONEN WATER GEEFT

HOE JE CANNABIS KLONEN WATER GEEFT

Cannabis-klonen of stekkies moeten net zo behandeld worden als zaailingen, zeker als het gaat om het geven van water. Een hoge luchtvochtigheid behouden is belangrijker dan water geven.

Bevochtig het medium en benevel de klonen 1-2 keer per dag net als zaailingen met een plantenspuit, na twee weken zouden de wortels tevoorschijn moeten komen. Één of twee keer water geven zou voor stekken die een paar weken in een vochtige propagator staan voldoende moeten zijn.

Grote potten zijn geen goed plan voor stekjes. Hou het bij kleine vierkante mediums.

HOE HERKEN JE ONDER- OF OVERBEWATERING?

SYMPTOMEN BIJ OVERBEWATERING

SYMPTOMEN BIJ OVERBEWATERING

Overbewateren is de grootste fout die beginnende kwekers maken. Het maakt de wortels steeds te nat die daardoor niet in staat zijn voldoende zuurstof op te nemen, waardoor zij langzaam zullen sterven.De kenmerken van overbewatering zijn voornamelijk gele bladeren die vallen, soms vallen niet-gele bladeren ook, en bladeren die er triest bijhangen - net als bij onderbewatering het geval is. Echter, als je je plantjes net bewaterd hebt en de bladeren blijven hangen, dan weet je zeker dat de oorzaak niet onderbewatering was.

Het duidt op overbewatering. De kweker reageert niet op de signalen van de plant. De nat-droog cyclus is uit balans en als dat zo blijft, zal de plant sterven. Daar komt nog bij dat een te nat medium de kans op verschillende soorten ongewenste micro-organismen en wortelrot vergroot.

Gerelateerd artikel

Hoeveel Water Hebben Cannabisplanten Nodig?

DE OPLOSSING BIJ OVERBEWATERING

Voorkomen. Duidelijker kunnen we niet zijn, maar het is voor 100% de allerbeste oplossing. Afmeten en het bijhouden van de administratie zijn zaken die elke cannabiskweker onder de knie moet hebben.

Om het probleem van zowel teveel als te weinig water aan te pakken zou je kunnen proberen om ongeveer 10-20% van het volume van de container aan water te geven. Bijvoorbeeld bij een volgroeide cannabisplant die in een 10l container staat wil graag 1-2l water per beurt.

Je kunt overbewatering voorkomen door het volgende te doen: wanneer je grond droog is, til je pot op en weeg het. Wanneer je water hebt gegeven, weeg je je pot weer. Herhaal deze wegingen gedurende een dag of twee en je hebt een goed beeld over hoeveel water de plant verbruikt en hoeveel je haar moet geven.

SYMPTOMEN BIJ ONDERBEWATERING

SYMPTOMEN BIJ ONDERBEWATERING

Bij onderbewatering bemerk je dezelfde symptomen als bij overbewatering, maar de weegmethode hierboven beschreven zal je helpen bepalen welke van de twee aan de hand is.

Met onderbewatering zal je ook merken dat de bladeren dichter bij de steel hangen en ze zullen meer hangen. Velen zullen beweren dat zij de perfecte hoeveelheid water hebben gegeven wanneer ze een paar druppels zien stromen uit de bodem van de pot, maar het kan variëren van pot op pot.

DE TENSIOMETER

Het grondwater kan zeer nauwkeurig worden bepaald door het meten van de spanning in het grondwater. Water spanning of "zuiging" kan worden gemeten met een tensiometer, en wordt aangegeven in hPa. Een tensiometer is in feite slechts een holle buis met aan de onderzijde een soort vaste porseleinen knop. Op de top zit een meter die de waterspanning uitleest.

Als er te veel water in de aarde zit en daardoor de grote ruimten tussen de gronddeeltjes gevuld zijn met water, zal de plant proberen deze zo snel mogelijk op te nemen. Wanneer er weinig water in de bodem en alleen de kleine ruimtes tussen de gronddeeltjes gevuld zijn met water, dan zal de plant zich meer moeten "inspannen" om het water op te nemen.

Als er te weinig water in de bodem zit, moet er een te grote zuigkracht worden gebruikt om het water uit de bodem te halen. De plant is dan niet meer in staat het resterende water te absorberen. Dit is het punt van verwelken.

WATERBALANS IN DE BODEM

WATERBALANS IN DE BODEM

0 hPa

Een zuigkracht van 0 betekent dat de grond volledig is verzadigd. Dit is te verwachten na een grote irrigatie. Als de zuigkracht gedurende een langere periode op 0 blijft, kunnen de wortels van de plant een tekort aan zuurstof krijgen en ziek worden.

0 tot 50 hPa

Als de aanzuigdruk tussen 0 en 50 hPa is, is er een overmaat aan water voor de planten aanwezig. Deze zuigkracht is normaal na sproeien.

50 tot 200 hPa

Een zuiging in dit bereik betekent dat er voldoende water en lucht in de grond zit voor optimale groei.

200-400 hPa

De zuigkracht is goed voor plantengroei in een bodem met een normale of fijne structuur, maar in een zandgrond kan de zuiging snel stijgen, waardoor een watertekort ontstaat.

400-600 hPa

De zuigkracht is goed voor een bodem met een fijne structuur. Maar in andere bodems kan de zuiging snel stijgen waardoor er een watertekort ontstaat.

600-800 hPa

Het beschikbare water voor de planten is schaars. Ook kan in een bodem met zware klei de zuigkracht snel stijgen en waterschaarste creëren waterschaarste. Een redelijk percentage klei in je medium, zal altijd in het voordeel werken van onze favoriete plantjes.

Dit is een ruwe indicatie van de bodemgesteldheid voor een plant. In de praktijk is de grondgesteldheid afhankelijk van de grondsoort en de structuur. Bovendien is het ene plantenras gevoeliger voor droogte dan de andere. Hierdoor zal de beste tijd om water te geven verschillen van gebruiker tot gebruiker.

Als je al tensiometer gebruikt hebt is de de perfecte zuigwaarde 80hPa, dus probeer om je grond hier zo dichtbij te houden als mogelijk!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.