Blog
Het Belang Van Biologische Beschikbaarheid
3 min

Het Belang Van Biologische Beschikbaarheid Bij Medicinale Cannabis

3 min

De manier waarop je marihuana gebruikt, is van invloed op de effecten ervan. Met inzicht in de biologische beschikbaarheid zijn mensen die medicinale cannabis gebruiken in staat te beslissen welke consumptiemethode het meest geschikt is voor hun aandoening.

De term “biologische beschikbaarheid” verwijst naar de mate waarin een levend organisme een substantie opneemt en in hoeverre het middel beschikbaar is voor fysiologische activiteit. Bij cannabis wijst het op de mate waarin het lichaam cannabinoïden absorbeert en effecten ervaart. Met andere woorden, de biologische beschikbaarheid bepaalt hoe “high” je wordt of hoe effectief je medicatie is.

De biologische beschikbaarheid van medicinale cannabis is met name afhankelijk van de consumptiemethode. Bepaalde methodes zorgen ervoor dat cannabinoïden effectiever zijn en daarom beter zijn bij pijn of ongemakken waarvoor je verlichting wilt. Gebruik je medicinale marihuana? Dan kun je met inzicht in de biologische beschikbaarheid beter inschatten hoe effectief een behandeling is.

HOE WERKT BIOLOGISCHE BESCHIKBAARHEID?

Hoe Werkt Biologische Beschikbaarheid?

De manier van toedienen (de route die een substantie in het systeem aflegt) is de primaire factor voor het bepalen van de biologische beschikbaarheid. De toediening beïnvloedt in hoeverre het menselijk lichaam een middel absorbeert, distribueert, verwerkt en elimineert. De Biologische beschikbaarheid is dan ook van directe invloed op de verwerking van een substantie door ons lijf. Het bepaalt daarbij hoe krachtig of effectief het stofje is.

Als je een substantie injecteert of op een andere manier intraveneus toedient, is de biologische beschikbaarheid 100%. Het komt dan namelijk meteen in de bloedbaan terecht en heeft meteen effect. Daarom is intraveneuze toediening de gouden standaard qua biologische beschikbaarheid. Maar niemand injecteert marihuana. Wij laten daarom zien wat de biologische beschikbaarheid is van de meest gebruikte consumptiemethoden.

50–99% BIOLOGISCHE BESCHIKBAARHEID: VAPEN VAN CANNABIS

Biologische Beschikbaarheid: Vapen Van Cannabis

Damp van marihuana heeft een biologische beschikbaarheid van meer dan 50%. Uit onderzoek uit 2016 blijkt dat een aantal commercieel verkrijgbare vaporizers (zoals de Volcano) een biologische beschikbaarheid biedt van 50–80%.

Het vapen van cannabis zorgt dus voor een aanzienlijke biologische beschikbaarheid. Damp bevat daarnaast minder carcinogenen en giftige stoffen dan rook. Daarom is vapen de ideale methode voor mensen die medicinale marihuana gebruiken. De biologische beschikbaarheid is hierbij het hoogst en je beschermt bovendien je longen.

Vaporizersbekijk vaporshop

25%+ BIOLOGISCHE BESCHIKBAARHEID: CANNABIS ROKEN

Biologische Beschikbaarheid: Cannabis Roken

In een studie uit 1980 is de biologische beschikbaarheid van cannabisrook geschat op 6–18%. Maar recenter onderzoek wijst erop dat het getal hoger is. Uit een studie uit 2005 blijkt dat gerookte wiet een gemiddelde biologische beschikbaarheid heeft van 30%. In het onderzoek is daarbij ontdekt dat na het roken van een joint met 3,55% THC, het cannabinoïdegehalte piekt na ongeveer 10 minuten.

Of je het nu als rook of als damp consumeert, het heeft voordelen om marihuana via de longen te absorberen. De longen hebben een groot oppervlak, grote permeabiliteit en goede bloeddoorstroming. Daardoor komen cannabinoïden snel in de bloedbaan terecht.

Gerelateerd artikel

De 10 Beste Manieren Om Cannabis Te Roken

10%+ BIOLOGISCHE BESCHIKBAARHEID: SUBLINGUALE TOEDIENING

Biologische Beschikbaarheid: Sublinguale Toediening Cannabis

Bij sublinguale toediening nemen de membranen onder de tong en (in de zijkanten van) de mond een substantie op. De biologische beschikbaarheid krijgt hierbij een boost, omdat je de spijsvertering omzeilt en je mond het stofje absorbeert en niet de darm. Bij sublinguale inname voel je het effect van cannabis bovendien al binnen een aantal seconden. Het is dan ook een ideale optie als je onmiddellijke verlichting zoekt.

Gerelateerd artikel

Waarom Een Sublinguale Cannabis-Tinctuur Geweldig Is

Sublinguale toediening heeft echter een biologische beschikbaarheid van 15–35%. Dit is lager dan bij roken of vapen, maar hoger dan bij het oraal innemen van cannabis in de vorm van edibles.

4%+ BIOLOGISCHE BESCHIKBAARHEID: CANNABIS EDIBLES

Biologische Beschikbaarheid: Cannabis Edibles

Edibles hebben de laagste biologische beschikbaarheid van alle consumptiemethodes. De biologische beschikbaarheid is hierbij volgens onderzoek 4–20%[4]. Volgens een andere studie ligt dat percentage echter tussen de 4% en 12%. Beide onderzoeken concluderen dat de biologische beschikbaarheid van edibles sterk verschilt per persoon.

Deze lagere biologische beschikbaarheid komt grotendeels door de eerste leverpassage. Dat vermindert de kracht van de marihuana. De eerste leverpassage is een proces waarbij de concentratie van een drug vermindert voordat het stofje het systeem bereikt. De lever en darmwand nemen hierbij een deel van de substantie op.

Ondanks de lagere biologische beschikbaarheid zorgen edibles wel voor een high die langer duurt dan bij andere vormen van cannabis. Bovendien leiden ze vaak tot een “sterkere” high. Veel van de THC die erin zit, verandert namelijk in 11-hydroxy-THC. Dat is een krachtigere versie van de cannabinoïde die makkelijk inwerkt op de hersenen. Dit is een goed voorbeeld van het feit dat een lage biologische beschikbaarheid niet altijd minder effect heeft.

DE JUISTE METHODE VOOR DE TE BEHANDELEN KLACHT

De Juiste Methode Voor De Te Behandelen Klacht

Inzicht in de biologische beschikbaarheid helpt je bij het bepalen van de juiste producten en consumptiemethodes.

Sommige mensen die medicinale marihuana gebruiken, willen onmiddellijke verlichting. Hen adviseren we producten en methoden met een hoge biologische beschikbaarheid van cannabinoïden. Vapen is waarschijnlijk het meest effectief bij ernstige of chronische pijn. Je voelt het effect hierbij al binnen een aantal seconden. Bovendien gaan er minder cannabinoïden verloren dan bij sublinguale of orale inname.

Anderzijds houden de effecten langer aan bij het consumeren van marihuana in de vorm van edibles. Afhankelijk van de kracht van de edible, duurt het effect van cannabinoïden tussen de 5 en 8 uur. Mensen die een aandoening behandelen met edibles hebben dagelijks dus minder vaak medicatie nodig.

Gerelateerd artikel

Wat Is De Beste Manier Om Medicinale Cannabis Te Gebruiken?

Uit onderzoek blijkt bovendien dat de soort cannabinoïde effect heeft op de biologische beschikbaarheid. Een studie uit 2003 toont aan dat THC een hogere biologische beschikbaarheid heeft dan CBD bij sublinguale en orale (edibles) inname. Daarom is het mogelijk slim om cannabidiol in te nemen met een methode met een hoge biologische beschikbaarheid.

Mensen die medicinale marihuana gebruiken, zouden moeten zoeken naar de consumptiemethode die het best bij hen past. Door cannabinoïden op een bepaalde manier te consumeren, zijn ze mogelijk effectiever. De biologische beschikbaarheid is echter slechts een van de overwegingen als je op zoek bent naar een methode om klachten te verlichten.

 Zamneisa CBDBekijk Zamnesia CBD

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken