Blog
Cannabisetiquette: 10 Goede Manieren Die Elke Stoner Moet Hebben
3 min

Cannabisetiquette: 10 Goede Manieren Die Elke Stoner Moet Hebben

3 min

De cannabisgemeenschap heeft zijn eigen specifieke gedragsregels voor stoners. Of je van marihuana, hasj of concentraten geniet, doe het met stijl. Hier zijn onze tien richtlijnen voor stonersetiquette.

De cannabiscultuur heeft zich altijd al van andere culturen onderscheiden met een houding van vrede en liefde. Stoners zijn meestal high, hongerig en vrolijk!

Goede manieren zijn onbetaalbaar en met deze korte, onmisbare gids voor cannabisetiquette kan zelfs een brute beginner bekeerd worden tot een verfijnde veelgebruiker.

Het toepassen van wat cannabisfatsoen kan op zijn minst een ongemakkelijke sociale faux pas voorkomen. Besluit jij maar, hoor, maar 99% van de stoners die dit advies negeren blowen in hun uppie.

1. BRENG EEN STASH MEE, KOM NIET MET LEGE HANDEN AANZETTEN

Het is onbeleefd om op een dinertje te verschijnen zonder het gebruikelijke cadeau van een fles wijn voor de gastheer/-vrouw. Zelfs als het troep is die je onderweg hebt gehaald bij het tankstation; het gaat om het idee.

Een vergelijkbare ongeschreven regel in de cannabisgemeenschap is om je stash te delen met vrienden of op z’n minst de vreetkick te betalen als je geen wiet of hasj kan bijdragen aan de sessie.

Simpele, goedkope gebaren doen al heel veel. Stoners hebben er in het algemeen geen probleem mee om joints en bonghits te delen, vooral als het een dank, zelfgekweekt type marihuana is waar de kweker een second opinion over wil. Als je de gunst niet in natura kan terugbetalen en je met goede vrienden bent, nou, dan is de volgende sessie aan jou.

Als je echter een nieuweling bent in de stonersgroep en je high wordt van de groepsstash, dan is het een aardig gebaar om te betalen voor een paar pakken koekjes voor wanneer de vreetkick start, en een garantie om nog een keer uitgenodigd te worden. €5 voor de vreetkick is een kleine prijs om te betalen zodat je high kan worden in goed gezelschap.

2. HOU HET SCHOON

Persoonlijke hygiëne is belangrijk voor elke sociale gelegenheid. Als je joints en/of pijpen en bongs gaat delen met de groep, let dan op een aantal basale hygiënepraktijken.

Zorg ervoor dat je de groep niet aansteekt als je zelf verkouden bent, of de griep of iets anders besmettelijks hebt. Rook je eigen joint, hou je pijp voor jezelf of blijf thuis rusten.

Geef nooit een natte joint of blunt door, hou je speeksel voor jezelf. Als je een slordige roker bent: ruim je rommel op of laat je vrienden de eerste hit nemen voordat jij erover begint te kwijlen.

3. DRAAI HOE DAN OOK EEN JOINT OF, NOG BETER, EEN BLUNT

Wie geniet er niet van een goedgerold stickie? Het doorgeven van spliffs en blunts is gebruikelijk bij smoke-sessies. Als je nieuw bent, twijfel dan niet om een van de ervaren stoners van de groep om wat hulp te vragen.

Het is veel beter om iemand anders te laten rollen als jij de kunst van het rollen van een joint nog niet onder de knie hebt. Oefening baart kunst, beginneling, en zorg er in de tussentijd voor dat je geen slechte joint draait en de sfeer van de sessie verpest.

4. PROTOCOLLEN

Wie de joint draait, rookt altijd het eerst, “geef de dutchie door via de linkerkant” en “Bogart” (claim) de joint niet. Dit zijn de onvermijdbare protocollen waar alle stoners van nu, vroeger en de toekomst zich absoluut aan moeten houden. Niemand weet precies waarom, maar regels moeten er zijn en dit zijn die van ons.

Zelfs de junkies in de film “Drugstore Cowboy” hadden mythes, rituelen en bijgeloof. Die ene chick liet een hoed op het bed liggen en eindigde begraven in een ondiepe kuil in het bos. We zeggen niet dat het doorgeven van een joint via de rechterkant vreselijke gevolgen heeft, maar waarom zou je het lot tarten?

5. WAT GIJ NIET WILT DAT U GESCHIEDT…

Als je de gastheer of –vrouw van de smoke-sessie bent, haal dan het glaswerk tevoorschijn en biedt je gasten de eerste zoete “groene” hit.

Je hoeft niet per se voor snacks en drinken te zorgen, alhoewel verzorgde sessies onze voorkeur hebben. Een werkende telefoonverbinding of een redelijke internetverbinding zou genoeg moeten zijn om indien nodig later wat te bestellen.

Zorg ervoor dat je plekken regelt zodat je gasten kunnen zitten of kussens om te hangen, genoeg asbakken is essentieel, en met de juiste sfeer kan de gastheer/-vrouw de missie als geslaagd beschouwen.

Als je echter de gast bent die de sessie bezoekt, en natuurlijk je stash meehebt om bij te dragen, respecteer dan de ruimte en alle andere gasten.

Het is niet heel ingewikkeld, maak er geen zootje van en doe chill tegen iedereen die er is.

6. KEN JE GRENZEN

Als je geen feestbeest bent in de stijl van “Frank the Tank”: prima, sessies zijn geen wedstrijdjes wie het meeste cannabis kan roken, maar gewoon een groepje vrienden dat graag high wordt samen.

Of je nou een ervaren roker bent of cannabis nieuw voor je is, je kunt cannabis niet overdoseren maar je kunt het wel overdrijven, vooral als je van dabben houdt. Doe rustig aan en geniet ervan.

7. GEEN AS A.U.B.

Als de toppen/hasj in de bong/pijp helemaal opgerookt is en er alleen een as is overgebleven, leeg die dan alsjeblieft in de asbak voordat je het doorgeeft aan de volgende nietsvermoedende stoner.

Hetzelfde geldt voor een joint waar je nog maar één hijsje uit kan halen: druk de peuk zelf uit. Het is onbeleefd en flauw om hem nog door te geven.

8. ELE: EVERYBODY LOVES EVERYBODY

Goede dope roken met je vrienden kan geweldig zijn. Verpest de sfeer niet, cannabis heeft op iedereen weer een beetje een ander effect, dus probeer rekening te houden met de andere deelnemers van de sessie.

Sommige mensen doen helemaal niet mee, anderen willen alles roken, en laat iedereen ongeacht je eigen voorkeur zelf beslissen. Groepsdruk is alleen iets voor loserige pubers, dus gedraag je volwassen in het gezelschap van volwassenen.

9. STEEL GEEN AANSTEKERS

De aanstekerdief is de vloek van elke stoner. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe niet-cool het is om aanstekers te stelen. Helaas heeft elke stonersgroep een mysterieuze aanstekerdief.

Misschien zit er wel een breder complot achter van een stiekeme groep butaanverslaafde kaboutertjes – totdat er bewijs is, is iedereen een verdachte! Geef ons geen reden om jou te verdenken.

10. MAAK LOL

Het allerbelangrijkst: maak lol. Vertel grappen en lach met je vrienden. Misschien schiet je wel gewoon in de lach om niets bijzonders. Niets in het leven is triviaal en de kleine dingen war je vandaag van geniet, kunnen over talloze jaren, wanneer je oud en grijs bent, de dierbaarste herinneringen zijn

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken