Blog
Vergissingen Van Beginnende Cannabis Kwekers
4 min

De Meest Gemaakte Vergissingen Van Beginnende Cannabis Kwekers

4 min

Het kweken van cannabis is een opwindende en lonende hobby. Dat gezegd hebbende, is het ook gemakkelijk om fouten te maken. Beginners kunnen de meest voorkomende vergissingen vermijden door goed onderzoek te doen en goed voorbereid aan de slag te gaan.

Hoewel het kweken van cannabis vrij gemakkelijk is, komt er toch meer bij kijken dan wat zaadjes in de grond stoppen en hopen op een groot, zwaar, krachtig gewas. Zelfs buiten kweken moet worden geoefend. Beginners kunnen in het begin een pittig leerproces verwachten, als ze uiteindelijk willen uitgroeien tot een professionele hobbykweker.

Dat gezegd hebbende, is het proces absoluut de moeite waard. En gelukkig zijn er veelgemaakte fouten die beginners kunnen vermijden. Doe je onderzoek voordat je begint. Je bespaart tijd, geld en stress.

IEDEREEN MAAKT DE EERSTE KEER FOUTEN

Dat is zeker waar, maar verwacht toch wat vergissingen, ongeacht hoe goed je jezelf voorbereidt. De perfecte beginner bestaat niet. Maak aantekeningen tijdens het kweekproces over wat wel en niet werkt. De volgende keer zal je blij zijn dat je dit gedaan hebt.

Wat is de grootste fout die je op dit moment kan maken? Aankondigen dat je van plan bent cannabis te gaan kweken! Hieronder vallen ook je vrienden en (net zo slecht) het vermelden van je nieuwe agrarische plannen op social media. Zelfs als je ergens woont waar je legaal mag kweken, kan je mogelijk problemen ervaren. Veiligheid is er een van.

BEREID JEZELF VOOR

Dit klinkt wat simpel, maar het voorbereiden van je kweekruimte en het selecteren van materialen is van het grootste belang voor eventueel succes. Je hoeft niet veel geld uit te geven. Het merendeel van je uitgaven op dit cruciale moment bestaat uit onderzoek en voorbereiding.

Dit begint met het selecteren van de juiste zaden. Dit is op zich al een onderzoeksproject. Laat je niet verleiden zaden te gebruiken die in je laatste stash zaten. Waarom? Deze komen vaak niet op, zijn mannelijke of hermafrodiete zaden en zullen je niet geven wat je nodig hebt.

De gemakkelijkste manier om te verzekeren dat je eindigt met hoogwaardige planten is je zaden te kopen van een gevestigde en gerenommeerde zadenshop. Op deze manier krijg je ook een beter idee over welke plant je zal kweken, wat de plant nodig heeft en hoe je de beste resultaten behaalt.

BEREID JE KWEEKRUIMTE VOOR

Een van de meest belangrijke voorbereidingen die je kan treffen, is niet alleen de selectie maar ook het voorbereiden van je kweekruimte. Als je binnen kweekt, moet je ervoor zorgen dat de ruimte is voorzien van de juiste apparatuur en ventilatie. Als je buiten kweekt, moet je rekening houden met het aantal zonuren, maar je moet bijvoorbeeld ook nadenken over discretie.

Kweek ruimte voorbereid

De ruimte om te kweken heeft ook invloed op de keuze van de planten. Als je sativa's of sativa hybriden wil kweken, moet je ook rekening houden met de hoogte van de plant. Sativa's worden namelijk hoger en slanker dan een indica. Je kweekruimte moet daarom geen laag plafond hebben.

Dit is ook de periode waarin je moet bepalen welke kweekmethode je wil gebruiken, zoals aarde of hydroponics. Deze keuze is allesbepalend voor je boodschappenlijstje en de latere kosten.

Als je binnen kweekt, moet je er ook vanuit gaan dat je verlichting nodig hebt, gebaseerd op een switch of timer. Je zal na moeten denken over hoe je je zaden wil ontkiemen. Dit kan op meerdere manieren worden gedaan. Ervaren kwekers hebben allemaal zo hun eigen technieken, maar in het begin kan de keuze lastig zijn. Zoek uit of je je schatjes wil ontkiemen in aarde, in water of met een kweek kit.

BEHEERS DE PH

Veel beginners onderschatten het belang van het behouden van een gezond, gebalanceerd pH-niveau in de bodem. Deze balans tussen zuur en alkalisch is in feite een van de meest belangrijke aspecten van het creëren en behouden van een gezonde omgeving voor je planten. Als deze balans niet klopt, kan dit leiden tot niet productieve planten of zelfs stervende planten. Het pH-niveau bepaalt wat en hoeveel voedingsstoffen de wortels van je cannabisplanten kunnen opnemen. Als de pH correct is, kunnen de planten alle voedingsstoffen opnemen die ze nodig hebben. Een gezonde pH ligt voor de meeste cannabisplanten tussen 6.0 en 7.0. Planten op hydro vereisen een pH tussen 5.5-6.5.

GEEF NIET TEVEEL WATER OF VOEDING

Ondanks het feit dat je er natuurlijk voor wil zorgen dat je planten precies krijgen wat ze nodig hebben om een zware oogst te produceren, moet je hier voorzichtig te werk gaan. Het overbewateren en overbemesten van je planten is ongelooflijk makkelijk. Deel van het probleem is hier dat de meeste voedingsstoffen uit de winkel speciale voedingsschema's bijleveren. Nieuwe kwekers proberen meestal alle instructies op het product nauwkeurig op te volgen. Niet doen, want deze voedingsstoffen zijn zelden aangepast op het kweken van cannabis en daarom zijn ze vaak veel te sterk. Als je de handleiding volgt, zal je je planten veel te veel voedingsstoffen geven.

Minder is meer. Dit is een goede duimregel om aan te houden als je wat experimenteert. Begin met het voeden van ¼ van wat op de verpakking staat. Als je de juiste pH aanhoudt, zullen je planten duidelijk aangeven wat ze nodig hebben en wanneer. Probeer niet meer dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid op de commerciële kweeksupplementen te gebruiken.

Overbewatering is ook een veelgemaakte fout van beginnende kwekers. Dit kan ook gebeuren als je je plant in een veel te grote pot plaatst. De meeste beginnende kwekers zullen er bij het water geven voor zorgen dat alle aarde nat is. Dit betekent echter ook dat de wortels doorweekt raken en niet genoeg zuurstof kunnen absorberen. Hierdoor komt de plant belangrijke voedingsstoffen tekort.

Tekenen van overbewatering? Hangende planten.

Gelukkig kan deze fout gemakkelijk weer worden rechtgezet. De beste manier om te bepalen of het tijd is voor een waterbeurt? Steek je vinger in de aarde, tot het tweede kootje. Als de aarde droog is, kan je weer water geven.

ZORG ERVOOR DAT JE PLANTEN GENOEG LICHT ONTVANGEN

Het bijhouden van groeischema's is extreem belangrijk, zeker als je binnen kweekt. De intensiteit van het licht is trouwens net zo belangrijk. Omdat veel binnenkwekers investeren in een verlichtingssysteem, is dit iets wat tijdens de fase van plannen moet worden onderzocht.

Licht Cannabis

Wees je ook bewust van het feit dat je een hogere energierekening ontvangt dan verwacht, tenzij je kiest voor zeer efficiënte kweeklampen (zoals LED's). De meer energie efficiënte verlichtingsoplossingen kunnen echter ook vrij prijzig zijn in de aanschaf. Dit is ook een van de grootste uitgaven waar beginnende binnenkwekers rekening mee moeten houden. Doe uitgebreid onderzoek voordat je iets koopt. Zorg er ook voor dat de verlichting in je kweekruimte past.

HOUD JE KWEEKRUIMTE VLEKKELOOS

Cannabisplanten zijn allereerst planten. Dit betekent dat ze vatbaar kunnen zijn voor ziekten, ongedierte en besmetting. Zelfs binnen zijn cannabisplanten gevoelig voor zowel ongedierte als schimmels.

Dit betekent dat canna-boeren enorm veeleisend moeten zijn als het aankomt op reinheid. De kweekruimte moet zo schoon mogelijk worden gehouden. Dit houdt in dat je je gereedschap en je potten moet ontsmetten en ook dat je je handen wast of handschoenen draagt als je iets aanraakt in de kweekruimte. Het kan ook zomaar zijn dat je andere strategieën moet onderzoeken, zoals het kweken van gezelschapsplanten.

OOGST NIET TE VROEG

Hoe opgewonden je ook mag zijn over de ontluikende bloemen op je liefdevol verzorgde plant; heb geduld. Het te vroeg oogsten van je toppen betekent dat je de volledige kracht mist en eindigt met een benedenmaatse stash. Het perfecte moment om te oogsten, vind je hier.

 

         
  Marguerite Arnold  

Geschreven door: Marguerite Arnold
Met jaren van schrijfervaring op zak besteed Marguerite haar tijd aan het onderzoeken van de cannabis industrie en de ontwikkelingen van de legalisatie-beweging.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken