Blog
High op de fiets? Helemaal veilig!
2 min

High op de fiets? Helemaal veilig!

2 min
Nieuws Wetgeving
Het wordt altijd als gevaarlijk gezien om stoned op de fiets te stappen, maar een groep wetenschappers denkt dat je niet meer risico loopt dan normaal.

Niet alleen LSD gebruikers hebben de neiging op de fiets te stappen. Ga naar Amsterdam en je ziet veel mensen knetterstoned uit de coffeeshop komen om vervolgens doodleuk weg te fietsen. Het is zeker leuk en de sensaties kunnen fenomenaal zijn. Volgens een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Legal Medicine, is het ook veilig.

Natuurlijk is fietsen in de grote stad op zich al levensgevaarlijk, dus denk nou niet dat dit een excuus is om al je gevoel voor veiligheid overboord te gooien. Maar, over het algemeen, lijkt het erop dat iemand die zojuist van een joint genoten heeft net zo veilig op de pedalen kan als een nuchter persoon.

VEILIGHEID BEOORDELEN: HIGH OP DE HINDERNISBAAN

Om de effecten van cannabis op de fietsvaardigheden te beoordelen, moesten deelnemers nuchter door een traject met obstakels fietsen om dit vervolgens te herhalen na een, twee en drie joints. Elke joint bevatte 300 microgram THC per kilo lichaamsgewicht van de deelnemer, waardoor iedere deelnemer grofweg even high was. Tijdens het roken van de joints, moesten de deelnemers 4 seconden lang inhaleren, 10 seconden de adem inhouden en 15 seconden uitblazen. Hoewel velen van jullie wellicht denken dat dit geen realistische manier is om wiet te roken, is het wel gestandaardiseerd en onthoud dat de longen 95% THC absorberen in de eerste 3 seconden, dus beweren dat een bepaalde methode beter werkt dan de ander, is complete onzin.

In het onderzoek werd geconcludeerd dat er geen aanzienlijke verstoring was in het coördinatievermogen van de deelnemers die high waren, wat betekent dat ze niet omvielen en ook niet slechter presteerden dan in nuchtere toestand.

De auteurs schreven:

"Er werden nauwelijks fouten gemaakt onder de invloed van cannabis en er werden slechts enkele fouten geobserveerd onder de invloed van zeer hoge concentraties THC. Over het algemeen is er geen toename in het aantal gebreken na de consumptie van cannabis."

Opgemerkt moet worden dat het onder invloed besturen van een willekeurig voertuig op eigen risico is. Uiteindelijk is het belangrijk dat je zelf verantwoordelijk bent: Geniet, maar breng anderen, of jezelf, niet in gevaar tijdens het proces.

FIETSEN EN LSD

Zoals vermeld, combineert niet alleen cannabis goed met een recreatieve fietstocht over het platteland. Psychonauten wereldwijd gebruiken jaarlijks op 19 april LSD en wagen zich op de fiets om de dag te herdenken dat Albert Hoffman voor het eerst LSD synthetiseerde en gebruikte, voordat hijzelf een magische fietstocht naar huis maakte. Voor velen gaat de sensatie verder dan slechts een enkele dag, zodat fietsen een van hun favoriete activiteiten geworden is tijdens een trip. Op 19 april duiken we dieper in dit onderwerp, dus houd het in de gaten!

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken