Blog
Hoe Maak Je QWISO Cannabisextract?
5 min

Hoe Maak Je QWISO Cannabisextract?

5 min

Thuis een extractie maken met oplosmiddelen hoeft niet moeilijk, duur of gevaarlijk te zijn. Hier leggen we uit hoe je effectief de trichomen uit wiettoppen kunt verwijderen met behulp van isopropylalcohol en een paar andere benodigdheden. Maak thuis heel gemakkelijk je eigen hoogwaardige cannabisextract.

Cannabisextracten en -concentraten zijn tegenwoordig erg populair. Dus waarom zou je niet zelf je eigen extract maken? Er zijn een paar eenvoudige doe-het-zelf methoden voor cannabisextractie, evenals een aantal complexere commerciële methoden.

De QWISO methode is heel eenvoudig en resulteert in een behoorlijk zuiver extract, mits je het goed doet. Lees verder en ontdek hoe je thuis een QWISO extractie uitvoert.

Wat is QWISO hasj?

Wat is QWISO hasj?

QWISO hasj is een simpel cannabisextract van hoge kwaliteit, gemaakt met isopropylalcohol. De afkorting QWISO staat namelijk voor 'quick-wash isopropyl'. Veel cannabisextracten worden gemaakt met behulp van een oplosmiddel en QWISO is er daar een van. Het uitvoeren van een isopropyl wash is echter veel minder complex dan het gebruik van commerciële oplosmiddelen, zoals butaan en CO₂.

De extractie zelf gaat razendsnel. Het duurt slechts 30 seconden waarbij je flink moet schudden. Er komt echter nog iets meer bij kijken, wat we verderop zullen uitleggen.

Het grootste pluspunt van QWISO is het gemak. Je hebt geen speciale apparatuur nodig, isopropylalcohol is goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen en het proces zelf is niet ingewikkeld. Hoewel het wat tijd zal kosten om het onder de knie te krijgen, kun je bij je eerste poging al goede resultaten verwachten.

Gerelateerd artikel

Top 5 Favoriete Cannabisextracties

QWISO versus BHO versus RSO

QWISO versus BHO versus RSO

BHO, of butaan hasjolie, is een bekende methode om de hars uit wietplanten te extraheren. Hoewel deze methode zeer effectief is, kan het moeilijk en zelfs gevaarlijk zijn om zelf te doen. BHO gebruikt butaan onder druk om de gewenste verbindingen te scheiden, waarna het in een vacuümkamer wordt gezuiverd. Hoewel je dit zelf in een niet-commerciële omgeving kunt doen, is QWISO een veel eenvoudigere en veiligere optie, zeker als je net begint met het maken van concentraten.

RSO, of Rick Simpson Olie, wordt ook gemaakt met behulp van alcohol, zoals isopropyl. Bij deze methode moet het plantmateriaal echter veel langer in de alcohol weken dan bij QWISO. Het resultaat is een dikke, donkere vloeistof die je niet kunt roken of vapen, maar direct in je mond moet druppelen, waar het door het slijmvlies onder je tong wordt opgenomen. Een interessante methode om wiet te gebruiken, dat zeker, maar voor de meeste mensen mogelijk niet de beste optie.

Er bestaan overigens ook andere manieren om extracten te maken, waarbij oplosmiddelen niet nodig zijn. Maar als je een extract wilt maken met een oplosmiddel, is er geen betere optie dan QWISO hasjolie.

Gerelateerd artikel

Wat Is BHO En Hoe Maak Je BHO Van Cannabis

Hoe maak je QWISO?

Hoe maak je QWISO?

Dus, hoe maak je QWISO extract? Het is vrij eenvoudig en je hebt er niet veel apparatuur voor nodig. Om het goed te doen, is het de moeite waard om elke stap zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren. Het voordeel van concentraten is hun zuiverheid en QWISO hasj kan heel zuiver zijn als je het zorgvuldig maakt.

Benodigdheden

 • 10 of meer gram wiet
 • Ongebleekte koffiefilters
 • Elastiekjes
 • Grinder
 • 99% isopropylalcohol (ook wel schoonmaakalcohol): 100-200ml per 10g wiet
 • Zeef
 • 1l Pyrex/borosilicaat glazen schaal
 • 0,5l weckpot
 • 1l weckpot
 • Klein scheermesje of schrapertje

Instructies

We splitsen de instructies op in voorbereiding, extractie en post-extractie om het proces duidelijker te maken.

Voorbereiding

Voorbereiding

 1. Maak al je apparatuur grondig schoon en droog. Enige besmettingen kunnen namelijk in het eindproduct terechtkomen en de kwaliteit verminderen. Een beetje extra moeite bij deze stap kan later veel helpen.

 2. Vermaal je wiet tot een fijne consistentie om het oppervlak dat met de alcohol in contact komt zo groot mogelijk te maken. Voeg je fijngemalen wiet toe aan de weckpot met een inhoud van 0,5l. Doe het deksel erop.

 3. Zet de isopropylalcohol en de pot met de wiet in de vriezer. Meng ze nog niet! Laat ze een paar uur staan, zodat ze allebei erg koud zijn. 12 uur zou ruim voldoende moeten zijn. Hierdoor kunnen de trichomen veel gemakkelijker van de wiet loskomen.

Extractie

Extractie

 1. Voordat je de isopropylalcohol en de pot met de wiet uit de vriezer haalt, leg je een koffiefilter over de opening van de 1 liter pot. Maak het vast met elastiekjes. Zorg ervoor dat deze filter hol is, zodat de oplossing erin kan druppelen. Plaats hier de zeef bovenop.

 2. Haal nu je wiet en alcohol uit de vriezer. Giet de alcohol in de pot met de wiet en doe het deksel er weer op. Schud de pot krachtig gedurende 30 seconden; niet langer! Als je langer schudt, zal het eindproduct meer chlorofyl bevatten, wat het uiterlijk, de smaak en de smeuïgheid van je quick-wash hasj zal aantasten.

 3. Giet de oplossing onmiddellijk door de zeef en het koffiefilter in de grotere pot. Laat de zwaartekracht zijn ding doen en wacht geduldig tot de vloeistof door je filter druppelt. Het is misschien verleidelijk om het erdoor te persen, maar dit vergroot ook de kans op onzuiverheden in je oplossing. Geduld is een schone zaak.

 4. Je kunt dit proces een paar keer herhalen om elke trichoom uit wiet te vangen, maar wees je ervan bewust dat elke volgende wash de kwaliteit zal verminderen. Als je het proces herhaalt, moet je de verschillende washes niet mengen, omdat het de eerdere washes niet ten goede komt.

Post-extractie

Post-extractie

 1. Zodra alle vloeistof is doorgelopen, giet je het in je hittebestendige schaal. Voeg nog een beetje isopropyl toe aan de pot en draai de alcohol rond om eventuele trichomen op te vangen die aan het glas zijn blijven plakken. Giet dit ook in de schaal.

 2. Nu moet je de alcohol bij kamertemperatuur laten verdampen. Je kunt het proces versnellen met een ventilator, maar verwarm het niet. Bewaar de vloeistof tijdens dit proces op een goed geventileerde plek, want de dampen kunnen giftig zijn. En denk eraan dat het zeer ontvlambaar is. Houd het ook uit de buurt van direct zonlicht.

 3. Het verdampingsproces kan tussen 12 en 24 uur duren. Denk niet dat 'bijna droog' goed genoeg is. Je bent zo ver gekomen; zorg dat je de eindstreep haalt en wees geduldig. Het vapen of roken van QWISO hasj waar nog alcohol in zit, zal de smaak volledig verpesten en kan zelfs gevaarlijk zijn.

 4. Als het droog is, gebruik je het scheermesje of de schraper om je gezuiverde QWISO uit de schaal te schrapen. Bewaar het eindproduct in bakpapier en in een luchtdicht bakje. Zet het op een koele, droge plaats, uit de buurt van zonlicht.

Hoeveel QWISO hasj haal je uit 10 gram wiet?

Hoeveel QWISO hasj haal je uit 10 gram wiet?

Als het proces goed verloopt, kun je op een opbrengst van ongeveer 10% van het oorspronkelijke gewicht rekenen. Dus bij 10 gram wiet krijg je 1 gram QWISO extract. De resultaten kunnen soms beter zijn, maar alleen als je geluk of een ongelooflijk talent hebt. En wees niet verbaasd als je slechts 0,5 gram van je 10 gram overhoudt; dit is niet ongebruikelijk.

Laat je door deze cijfers niet ontmoedigen! Concentraten kunnen ruim 80% THC bevatten, dus wat ze aan gewicht verliezen, maken ze goed met de hoeveelheid cannabinoïden!

Hoe gebruik je QWISO?

Hoe gebruik je QWISO?

Je kunt op verschillende manieren van QWISO hasj te genieten, hoewel sommige methoden geschikter zijn dan anderen. Hieronder geven we een kort overzicht van elk.

Vapen en dabben

Vapen is verreweg de beste manier om QWISO te gebruiken, vooral de eerste wash. Het maakt niet veel uit of je hiervoor een vape pen of een dab rig gebruikt. Deze methode is ideaal omdat concentraten heel zuiver zijn en weinig meer bevatten dan terpenen en cannabinoïden. Dit betekent dat ze fantastisch smaken en op ongelooflijk sterke trekken trakteren.

Bij dabben of vapen, worden extracten verhit tot het punt waarop hun actieve bestanddelen vrijkomen in de vorm van damp, maar niet worden verbrand. Dit voorkomt de teerachtige smaken die met roken worden geassocieerd, wat mogelijk ook minder belastend op je longen is. Weet wel dat vapen ook risico's met zich meebrengt.

Vaporshop

Koop hier de beste portable en desktop vaporizers van de beste fabrikanten ter wereld!

View category

Roken

Dat gezegd hebbende, kun je QWISO ook roken. In dat geval gebeurt dat meestal via een methode die bekend staat als twaxing. Bij twaxing wordt een beetje isopropyl hasjolie verhit en over een gerolde joint gesmeerd. Hoewel dit de sterkte van de joint aanzienlijk verhoogt, zal het ook de smaak van je extract enigszins aantasten. Dus als je besluit QWISO te roken, is het raadzaam dit met een tweede of derde wash te doen.

Eten

Je kunt QWISO ook aan wietboter en edibles toevoegen. Dit is echter een beetje overbodig, aangezien het maken van wietboter zelf een soort extractie is. Als je dus van plan bent om geïnfuseerde boter of olie te maken, kun je het QWISO extractieproces beter overslaan.

Maar het kan wel. Je kunt praktisch elk gerecht psychoactief maken met een beetje QWISO boter.

Waarom is mijn QWISO zwart?

Waarom is mijn QWISO zwart?

Hoewel je het nog steeds kunt gebruiken, betekent een zwarte QWISO dat je een extract van slechte kwaliteit hebt.

Donkere kleuren wijzen op de aanwezigheid van onzuiverheden, zoals chlorofyl en ander plantmateriaal. De meest voorkomende reden hiervoor is dat je het alcohol-wiet mengsel langer dan 30 seconden hebt geschud. Daarom kiezen sommige mensen ervoor slechts 20 seconden te schudden. Hoewel dit een meer zuivere extractie oplevert, kan de opbrengst ook veel lager zijn. Experimenteer dus zelf met het aantal seconden om te zien wat voor jou het beste werkt.

Bij latere washes hoef je niet zo hard te schudden als bij de eerste wash. Bij de tweede wash zou één of twee keer licht schudden voldoende moeten zijn. Bij de derde is niet meer dan een lichte zwiep nodig. Dus als het de latere washes zijn die zwart uitslaan, kan dit de reden zijn. Latere washes zullen echter altijd meer plantaardig materiaal bevatten en van slechtere kwaliteit zijn, hoe hard je ook je best doet.

Tenslotte kan het averechts uitpakken als je het filterproces probeert te versnellen. Hierdoor kan het eindproduct meer plantmateriaal bevatten. Dus, nogmaals, wees geduldig!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken