Blog
Hoe Maak Je Zelf Hasjboter?
3 min

Hoe Maak Je Zelf Hasjboter?

3 min

Wietboter is een veelzijdig product met THC, waar je allerlei edibles van kunt maken. Maar met hasjboter wordt je weer heel anders stoned! In dit artikel lees je hoe je heerlijk smeuïge boter van hasj kunt maken.

Zelfgemaakte edibles zijn een uitstekende manier om je uit te leven in de keuken en lekker stoned te worden! Meestal worden wietboter en wietolie van verse toppen gemaakt, maar met hasj of kief krijg je nog betere resultaten.

In dit artikel lees je hoe je op een eenvoudige manier zelf hasjboter kunt maken.

Waarom hasj of kief voor boter?

Waarom Hasj Of Kief Voor Boter?

Voor alle duidelijkheid: van verse toppen of van de oogst overgebleven wietresten kun je heel goed wietboter maken. Maar voor echt lekkere, hoogwaardige boter kun je beter hasj of kief gebruiken. Daarbij profiteer je van de volgende voordelen:

 • hasj of kief is per gram boter veel sterker dan wiet
 • het verrijkte mengsel hoeft niet gezeefd te worden
 • hasjboter heeft een warme, pittige en minder grasachtige smaak
 • het is bovendien sneller en makkelijker te maken

Als je toch al wiet hebt liggen, kun je uiteraard net zo makkelijk wietboter maken (hoewel zelf kief maken ook een optie is). Maar mocht je over hasj beschikken en toe zijn aan iets nieuws, dan is hasjboter een geweldig alternatief.

Gerelateerd artikel

De Fan Leaves En Knipresten Van Je Wiet Optimaal Benutten

Hoe maak je hasjboter?

Je maakt hasjboter ongeveer op dezelfde manier als wietboter, dus met een proces van infusie. Hieronder vind je een eenvoudig recept.

Het eerste wat je je misschien afvraagt, is of je de hasj of kief nog moet decarboxyleren. Ook al is hasj een verwerkt product, het bevat THCA in plaats van THC. Voor de biologische beschikbaarheid van THC moet je de hasj daarom eerst decarboxyleren.

Je maalt de hasj, kief of toppen van wiet fijn, en laat deze vervolgens bij een temperatuur van 110ºC ongever 40 minuten in de oven decarboxyleren. Daarna is het materiaal pas klaar voor gebruik.

Let wel: voor het volgende recept wordt gewone boter gebruikt. Wil je dat liever niet (bijvoorbeeld omdat je vegan bent), dan kun je de boter ook door kokosolie vervangen. Voor beide gelden overigens dezelfde hoeveelheden. Net zo makkelijk!

Ingrediënten

 • 100 gram boter (of kokosolie)
 • 500ml water
 • 1–5 gram gedroogde en gedecarboxyleerde hasj (afhankelijk van de sterkte van de hasj en de gewenste sterkte van de boter)

Benodigdheden

 • maatbeker
 • middelgrote pan
 • houten lepel of garde
 • hittebestendige, luchtdichte bak met deksel
 • keukenrol
 • zeef of vergiet

Instructies

 1. Giet 500ml water in een pan en zet die op het vuur.
  Giet 500ml Water In Een Pan En Zet Die Op Het Vuur
 2. Breek ondertussen op een vel keukenrol de hasj in stukjes.
  Breek Ondertussen Op Een Vel Keukenrol De Hasj In Stukjes
 3. Als het water warm is (niet laten koken) voeg je alle boter toe. Roer het mengsel net zolang tot de boter helemaal is gesmolten.
  Roer Het Mengsel Net Zolang Tot De Boter Helemaal Is Gesmolten
 4. Voeg vervolgens de hasj toe en roer het erdoor.
  Voeg Vervolgens De Hasj Toe En Roer Het Erdoor
 5. Laat het mengsel 1-4 uur zachtjes koken. Hoe langer je het kookt, des te sterker het resultaat. Voeg water toe als het droog begint te koken, want de boter mag niet aanbranden. Om verdamping van water tegen te gaan, kun je ook het deksel op de pan doen.
  Laat Het Mengsel 1-4 Uur Zachtjes Koken
 6. Is de kooktijd voorbij, dan doe je het mengsel in een hittebestendige bak, met het deksel erop. In tegenstelling tot wietboter hoef je het mengsel niet te roeren. Dat scheelt weer wat moeite!
  Is De Kooktijd Voorbij, Dan Doe Je Het Mengsel In Een Hittebestendige Bak
 7. Zet de bak minstens een aantal uren in de koelkast, het liefst een hele nacht. Dan kan de boter stollen en wordt het langzaam van het water gescheiden.
  Zet De Bak Minstens Een Aantal Uren In De Koelkast
 8. Zodra de boter en het water helemaal gescheiden zijn, schep je de gestolde boter uit het water. Zeven is ook een optie: daarbij loopt het water uit de zeef weg en houd je de boter over. Het water kun je vervolgens weggooien.
  Schep Je De Gestolde Boter Uit Het Water
 9. Maak de bak helemaal droog en dep de boter met een vel keukenrol. Pas op dat de boter niet warm wordt, want dan kan het gaan smelten. De boter is nu klaar voor gebruik, maar je kunt het ook nog ongeveer twee maanden in de koelkast bewaren.
  Maak De Bak Helemaal Droog En Dep De Boter Met Een Vel Keukenrol

Gerelateerd artikel

Hoe Maak Je Wietboter

Hoe doseer je hasjboter?
Hoe Doseer Je Hasjboter?

Hoewel hasj niet altijd sterk hoeft te zijn, moet je uitgaan van ongeveer 300-800mg THC per gram. Het kan dus wel heel intens zijn, maar dat hangt af van de kwaliteit en de soort. Aan de hogere kant van dit spectrum heb je hoogwaardige 'bubble hash', aan de andere kant kief en doorsnee hasj. Weet je niet precies hoe sterk je hasj is? Probeer hiermee dan een ruwe schatting te maken.

Hier volgt een voorbeeld voor het doseren van hasjboter:

 • Bepaal eerst hoeveel milligram THC je hasj ongeveer bevat. Stel dat het 500mg THC per gram is.
 • Deel dit getal door 100 (we gebruikten immers 100 gram boter), dan houd je 5 over (500/100). Met andere woorden: één gram hasjboter bevat 5mg THC. Normaal gesproken is een hoeveelheid van 10–15mg THC een gemiddelde dosering in het geval van edibles. Van 2-3 gram hasjboter wordt je dus waarschijnlijk lekker stoned!
 • Gebruik je voor een bepaald recept hasjboter, dan weet je van tevoren al hoeveel THC je beslag zal bevatten. Gebruik je bijvoorbeeld 50 gram hasjboter, dan bevat je beslag 250mg THC.
 • Stel, je wilt van het beslag 25 koekjes maken. Ervan uitgaande dat je de boter gelijkmatig hebt verdeeld, zal elk van de 25 koekjes ongeveer 10mg THC bevatten.

Dit zijn allemaal ruwe schattingen, want het is bijna onmogelijk om in te schatten hoeveel THC je hasj precies bevat. Bovendien zal de THC in het beslag nooit helemaal gelijk verdeeld zijn. Maar op deze manier krijg je in elk geval wel een redelijk beeld van de juiste dosis.

Neem na je eerste edible met hasjboter niet meteen een volgende, maar wacht er ongeveer een uur mee. Het eten van edibles heeft een ander effect dan blowen, want je lichaam heeft de tijd nodig om de THC op te nemen. Wees dus geduldig! Teveel in een keer kan je voor langere tijd lelijk opbreken. Wees voor je eigen bestwil daarom terughoudend!

Gerelateerd artikel

De 5 Beste Manieren Om Hasj Te Maken

Hasjboter op een goede manier gebruiken

Hasjboter Op Een Goede Manier Gebruiken

Hasjboter kun je zo eten, bijvoorbeeld op een cracker, maar ook verwerken in edibles zoals wietkoekjes of brownies. Verder kun je het toevoegen aan elk recept waar boter aan te pas komt. Er zijn kortom veel mogelijkheden om het te gebruiken.

Maar houd er wel rekening mee dat hasjboter heel sterk is. Gebruik het daarom met mate en niet te snel achter elkaar. Zo heb je er ook langer plezier van! Bovendien kun je hasjboter wel twee maanden in de koelkast bewaren of invriezen voor later gebruik.

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Headshop Recepten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken