Blog
Hoe Maak Je Zelf Hasjboter?
2 min

Hoe Maak Je Zelf Hasjboter?

2 min

Boter is de basis van bijna alle soorten gebak. Een goed recept voor hasjboter opent de wereld naar edibles. Klik hier en leer er alles over.

Als je je al eerder hebt verdiept in zelfgemaakte edibles, heb je vast wel van cannaboter gehoord. De meeste mensen genieten hier behoorlijk van, maar we weten ook dat er gebruikers zijn die graag wat sterkers wensen. Behoor jij tot de laatste groep? Maak kennis met hasjboter. Dit is in veel opzichten vergelijkbaar met cannaboter en je kunt het een voor het ander vervangen in recepten. Het belangrijkste verschil zit hem echter in het gebruik van hasj in plaats van standaard cannabistoppen.

In minder welingelichte kringen gebruikt men de termen door elkaar, maar toch kunnen we een duidelijk onderscheid maken. Voor niet-ingewijden: hasj is de geconcentreerde hars van cannabisplanten. Om het te maken, verzamelen kwekers eerst de trichomen. Dit zijn klieren op cannabistoppen die de THC-rijke hars uitscheiden, evenals andere cannabinoïden en terpenen. Om het hasj te maken, worden de trichomen gezuiverd en geperst. De geproduceerde hasj slaat veel harder in met een kleinere dosis, waardoor het perfect is voor een krachtige boter.

Hasjboter is niet alleen krachtiger dan de standaard cannaboter. Je maakt het ook veel sneller en gemakkelijker! Hasj bevat nauwelijks (of geen) plantenmateriaal. Je hoeft de boter dus niet te zeven door een kaasdoek om het lekkers van het ongewenste te scheiden. Uiteraard hoef je ook geen toppen te vermalen!

HOE MAAK JE ZELF HASJBOTER?

HOE MAAK JE ZELF HASJBOTER?

Zo, we hebben de basis besproken. Hoog tijd om de keuken in te duiken. Je hebt slechts enkele simpele ingrediënten nodig en wat basisapparatuur.

Voordat we het recept bespreken, moet je eerst weten hoe je hasj decarboxyleert. De meeste cannabinoïden in hasj bestaan uit THCA, niet THC. Hetzelfde geldt voor toppen. Om de hasj psychoactief te maken, dien je het geleidelijk te verwarmen. Om dit te doen, breek je de hasj in kleine stukjes. Bak deze stukjes gedurende 40 minuten in de oven op 116°C. Hierna kun je de boter maken.

Gerelateerd artikel

Hoe Decarboxyleer Je Wiet: 3 Manieren

INGREDIËNTEN

  • 100g boter
  • 500ml water
  • 1-5g droge, gedecarboxyleerde hasj (afhankelijk van de sterkte van de hasj en de gewenste kracht van de boter)

APPARATUUR

WERKWIJZE

  1. Je kunt een bain-marie gebruiken of je pan op het fornuis zetten, 1 liter water toevoegen en verwarmen op gemiddeld hoog vuur.

  2. Zodra het water suddert (niet kookt), doe je de boter in het water. Verlaag de hittebron om te voorkomen dat je mengsel kookt. Roer met je lepel of garde om de boter op te lossen. Het is belangrijk te verzekeren dat de boter gelijkmatig smelt en niet verbrandt. Blijft dus vooral vaak roeren. Het water helpt verbranding voorkomen, omdat het bijdraagt aan de temperatuurregulatie.

  3. Wanneer de boter is gesmolten, voeg je de stukjes hasj toe. Blijf roeren voor een gelijkmatige verdeling. Houd de hittebron laag. Na ongeveer 30-35 minuten krijgt je botermengsel een donkerbruine/groene kleur. Je kunt nu stoppen, maar het meest krachtige product krijg je als je de boter nog 1-4 uur laat sudderen.

  4. Zodra het kookproces is voltooid, giet je het mengsel direct in het hittebestendige, luchtdichte bakje. In tegenstelling tot cannaboter, hoef je hasjboter niet eerst te zeven. Maak je geen zorgen; het komt allemaal goed. Plaats het deksel op het bakje.

  5. Zet het bakje minimaal enkele uren in de koelkast; een hele nacht is nog beter. Het water zal zich scheiden van de boter.

  6. Na afkoelen, scheid je de drijvende boter zorgvuldig uit het water. Giet het water af in de gootsteen en dep de boter (en het bakje) droog met keukenpapier. Plaats het deksel terug en zet het bakje in de koelkast. Dat is alles! De boter kun je ongeveer 2 maanden bewaren.

HOE DOSEER JE HASJBOTER?

HOE DOSEER JE HASJBOTER?

Deze boter is veel sterker dan cannaboter, gemaakt van toppen. Wees dus erg voorzichtig bij het doseren. Heb je hasj gekocht en staat het THC-percentage niet aangegeven? Dan kun je de volgende vuistregels aanhouden: Sommige soorten bevatten 30-50% THC. Bij hoogwaardige bubble hasj loopt dit op naar 70-80%. Dit betekent dat elke gram hasj ongeveer 300-800mg THC bevat. Dat is vrij heftig, zelfs verdeeld over een pond boter, dus voorzichtigheid is echt geboden.

Gerelateerd artikel

Hoe Bereken Je De Sterkte Van Edibles?

Begin met een kleine dosis hasjboter en bouw langzaam op. Het is lastig exact te bepalen hoeveel je daadwerkelijk consumeert, zelfs als je nauwkeurig meet. Om de kracht van je zelfgemaakte hasjboter te testen, probeer je eerst 1/4 theelepel om de effecten in te schatten. Merk je na een uur niets, eet dan wat meer. Wacht minimaal een uur voordat je de dosering aanpast. Zo, dat zijn al onze adviezen. Geniet verantwoordelijk en veel plezier!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Headshop Recepten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken