Hoe Kun Je Een Peyote Cactus Enten?
Hoewel peyote vrij gemakkelijk te kweken is, heeft de plant meerdere jaren nodig om volwassen te worden. Maar met enten kun je de groei aanzienlijk versnellen. Soms kun je de snelheid wel verdrie- of verviervoudigen! Lees snel verder voor meer informatie.
Het kweken van peyote is eenvoudig, maar je hebt er wel engelengeduld voor nodig. Gelukkig kun je een sluiproute nemen door de traag groeiende peyote op sneller groeiende cactussen te enten! Als je dit succesvol uitvoert, zal je peyote cactus zich aanzienlijk sneller ontwikkelen. Maar hoe werkt enten precies en is het echt mogelijk om Frankenstein te spelen en twee cactussen aan elkaar te knutselen? Laten we dit eens onderzoeken!
Wat is enten precies?
Met enten kun je de ene cactussoort aan een andere hechten. De trager groeiende soort krijgt hierdoor vocht, energie en voedingsstoffen van de sneller groeiende soort, en daarmee een broodnodige oppepper. Hoewel dit misschien als een experiment klinkt dat gedoemd is te mislukken, is het absoluut mogelijk. En het is ook gewoon leuk om eens te proberen.
Maar voordat je chirurgische ingrepen gaat uitvoeren, moet je weten dat de snellere groei door het enten niet per se tot een verhoogde productie van alkaloïden leidt. De geënte peyote blijft wel alkaloïden produceren, maar het is niet bewezen dat de productiesnelheid ervan toeneemt in vergelijking met gewortelde exemplaren. We weten wel dat waterstress en rijpheid de productie van alkaloïden beïnvloeden, maar nog niet hoe dat met enten zit.
Enten: terminologie
In principe is enten vrij simpel. Maar als je het goed onder de knie wilt krijgen en grote cactussoorten wilt enten, moet je wel de belangrijkste termen en concepten kennen. Dit zijn ze:
- Onderstam en ent: De onderstam is de basisplant (de oudere plant). Deze voorziet de ent, de plant die aan de onderstam vastzit, van de benodigde voedingsstoffen om te groeien.
- Vaatbundel: Dit is de ring die je in het midden ziet wanneer je een cactus opensnijdt. Deze levert het vocht en de voedingsstoffen die de plant nodig heeft om te groeien.
- Unie: De naam is veelzeggend. Hiermee bedoelen we het succesvol enten van de ene cactus op de andere. De oudere onderstam voorziet de ent van alles wat die nodig heeft om te groeien.
- Horizontaal/schuin enten: Dit is het meest voorkomende en makkelijkste om onder de knie te krijgen. Je snijdt de ent en de onderstam op zo'n manier af dat ze ongeveer even breed zijn. Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat de vaatbundels zo goed als op één lijn liggen.
Wat zijn de voordelen van enten?
Het belangrijkste voordeel van enten is dat de snellere soort de groei van de langzamere (vaak decoratieve) soort kan versnellen. Decoratieve soorten zijn meestal minder veelzijdig en moeilijker te kweken; door zo'n plant met een robuuste onderstam te combineren, heb je dus een perfecte manier om de groei te bevorderen. Toch is dat niet de enige reden om met enten te experimenteren!
- Enten kan een zieke of stervende cactus redden, omdat je de overgebleven delen op een gezonde onderstam kunt enten.
- Met enten kun je traag groeiende planten gemakkelijk klonen.
- Sommige bijzondere cactussen overleven niet zonder de energiestoot die een krachtige onderstam aan de bloei en vruchtvorming geeft.
Hoe kun je peyote enten?
Peyote is van nature een cactus die zich traag ontwikkelt. Het kan jaren duren voordat de plant volwassen is. Om succesvol te enten, kies je eerst een geschikte onderstam. In dit geval zijn Echinopsis pachanoi (San Pedro) en Echinopsis peruviana (Peruvian torch) uitstekende keuzes.
Ter vergelijking: een San Pedro cactus kan al na vijf jaar volwassen zijn. Sommige peyote cactussen komen echter pas na 10-30 jaar tot bloei. Als je peyote voor recreatieve doeleinden wilt oogsten, wil je vast niet zo lang wachten. Dat maakt enten ideaal!
Het enten van een peyote cactus: een stapsgewijze handleiding
Hieronder volgt een handleiding voor het enten van een peyote cactus op een Peruvian torch cactus, ook wel bekend als de Echinopsis peruviana (voorheen 'Trichocereus peruvianus'). Deze techniek werkt echter ook met de San Pedro en andere cactussen.
Benodigdheden
- Echinopsis cactus (hoe ouder, hoe beter)
- peyote
- gemethyleerde alcohol
- schoon, scherp (scheer)mes
- elastiekjes
Werkwijze
- Doop je mes in de alcohol om het te steriliseren (dit moet voor elke snede gebeuren).
- Verwijder in één mooie beweging een paar centimeter van de bovenkant van de Echinopsis.
- Schuin de bovenkant van elke rib van de Echinopsis af. Dit voorkomt dat de ent loslaat als de snede droogt.
- Nu moet je de top van de onderstam opnieuw afsnijden, maar deze keer verwijder je slechts een heel dun plakje. Dit moet ook op zijn plaats blijven, zodat bovenkant niet uitdroogt. Het dunne plakje verwijder je vlak voordat je ent.
- Herhaal het bovenstaande proces met de peyote, maar snijd nu aan de onderkant af. Je maakt de eerste snede iets boven de wortels.
- Kijk waar de vaatbundels bij zowel de onderstam als de peyote zitten. Als het goed is, zie je een cirkel in het centrale deel van de snede. Hierdoor wordt het voedsel door beide planten vervoerd; bij het enten moet dit dus overlappen.
LET OP: het is niet noodzakelijk om de vaatbundels perfect op elkaar te laten aansluiten; ze hoeven elkaar alleen maar te raken en gedeeltelijk te overlappen. - Verwijder nu het dunne, beschermende plakje dat je van zowel de onderstam van de Echinopsis als van de peyote hebt afgesneden.
- Druk de peyote voorzichtig op de Echinopsis om lucht te verwijderen. Tijdens dit proces is het belangrijk om te onthouden waar de vaatbundels zitten.
- Zorg dat de vaatbundels elkaar raken. Als dit niet het geval is, kan de peyote zich niet voeden met de Echinopsis. Hierdoor zal de cactus sterven.
- Wikkel elastiekjes verticaal om de pot van de Echinopsis en de peyote om druk uit te oefenen. Soms vergt dit enige oefening. Je kunt ook een stuk leer op de peyote leggen met gewichtjes eraan om druk uit te oefenen.
- Zet de ent op een warme, droge plek. Vermijd direct zonlicht.
- Wacht een week. Hierna kun je de elastiekjes of gewichtjes verwijderen. De peyote moet nu succesvol op de Echinopsis geënt zijn.
Cactusvoeding
(113)
Bekijken
Het enten van peyote: tips en trucs
Cactusvoeding
Hoewel het enten best eenvoudig is, zijn hier wat extra tips als je wilt experimenteren met verschillende technieken of ongebruikelijke cactussoorten:
- Hergebruik de plantendelen: Na het enten, heb je het bovenste deel van je onderstam en het onderste deel van je ent. Deze hoef je niet weg te gooien! De onderstam kun je twee weken laten drogen en verpotten, en het onderste deel is direct klaar voor een nieuw thuis.
- Experimenteer met verschillende snijtechnieken: Schuin of horizontaal enten komt het meest voor, maar dat is niet de enige optie! Elke cactus heeft een unieke vorm en structuur, dus verdiep je ook eens in spleetenten, kopenten, kroonenten en andere vormen om te ontdekken wat het beste werkt.
- Vergeet de nazorg niet: Zodra je je cactus geënt hebt, zal alleen de tijd leren of het succesvol is geweest. Wil je je slagingskans vergroten? Zorg er dan voor dat je geënte cactus niet in direct zonlicht staat. Geef daarbij spaarzaam water, houd de plant warm en geef in de zomer één of twee keer voeding.
- Gebruik geen schaar: Het is misschien verleidelijk om je cactus met een schaar door te knippen, maar doe dit niet! Omdat de bladen bij elkaar komen tijdens het knippen, maak je het cambium kapot. Dit is een essentiële laag cellen die de groei bevordert.
Enten: het geheim om de groei van je peyote te versnellen
Dat was het dan. Met behulp van deze gids kun je je peyote heel eenvoudig op een sneller groeiende cactus enten! Afhankelijk van de onderstam kan de peyote bijzonder krachtig gaan groeien. Dat is een genot om naar te kijken, maar daar eindigt het natuurlijk niet. Gewapend met deze kennis, kun je namelijk eindeloos experimenteren met verschillende cactussoorten. Veel plezier!
- 7 min 11 July, 2024 De Ultieme Gids Over Mescaline Cactussen Mescaline is een eeuwenoude, maar vaak onbegrepen drug. Wij vertellen je er graag meer over en bespreken alles wat je over mescaline cactussen moet weten!
- 5 min 27 November, 2019 Hoe Je Je Eigen Mescaline Cactussen Kweekt Mescaline is een psychedelische verbinding afkomstig uit cactussen als peyote, San Pedro en de Peruvian Torch. Deze cactussen zijn makkelijk te kweken, ook als je niet veel tuinbouwkennis hebt. Je...
- 5 min 3 February, 2019 De Meest Voorkomende Fouten Bij Het Kweken Van Cactussen En... De wereld van spirituele verlichting ligt aan je voeten. Tenminste, als je succesvol bent in de kweek van een San Pedro of Peruvian torch cactus, planten uit de cactusfamilie. Beide cactussen...
- 4 min 6 October, 2018 Top 5 Mescaline Cactussen Mescaline staat samen met DMT en psilocybine op het erepodium van natuurlijk voorkomende hallucinogenen. Deze alkaloïde komt voor in verschillende cactussoorten. Hier de top 5 cactussen van over de...