Blog
Hoe Ent Je Een Peyote?
2 min

Hoe Ent Je Een Peyote?

2 min

Hoewel Peyote best makkelijk te kweken is, duurt het vele jaren voordat hij volwassen is geworden. Enten kan de groei enorm versnellen – verdriedubbelen of zelfs verviervoudigen.

Peyote kent een lange gebruiksgeschiedenis door sjamanen. Het is de meest gewilde mescalinecactus van Noord-Amerika, en voor veel inheemse stammen is peyote het belangrijkste sacrament. Dankzij zijn populariteit en het dalende aantal ervan is peyote tegenwoordig vaak uit de kweek afkomstig. Peyote kweken is makkelijk, maar je hebt wel geduld nodig voordat ze groot zijn geworden. Een manier om dit te overkomen is door een langzaam groeiende peyote naar een sneller groeiende cactus te enten. Als dit succesvol gebeurt, zal deze methode de groeisnelheid van de peyoyecactus enorm verbeteren.

Voordat je chirurgische ingrepen verricht, is het belangrijk om op te merken dat het verhogen van de groeisnelheid door middel van enting niet noodzakelijk ook de alkaloïdeproductie verbetert. Hoewel de geënte peyote doorgaat met de productie van alkaloïden, is er beperkt bewijs dat de productiesnelheid hoger wordt vergeleken met gewortelde exemplaren. Water, stress, tijd en rijpheid schijnen van significante invloed te zijn op de alkaloïdeproductie, maar we kunnen nog geen definitief oordeel geven over enting.

Experimenten hebben aangetoond dat hoe ouder de cactus is waar naar geënt wordt, hoe sneller de peyote zich zal ontwikkelen. Enting kan binnen een relatief korte tijdsspanne resulteren in een grote peyote.

Het volgende is een gids voor hoe je een peyotecactus moet enten naar een Trichocereus peruvianus. Dezelfde techniek werkt ook bij de San Pedro en andere cactussen. Onlangs kwam men erachter dat peyote ook geënt kan worden naar een Pereskiopsis; dit levert uitstekende resultaten op.

Het proces

Trichocereus cactus (hoe ouder hoe beter)
Peyote
Brandspiritus
Een schoon scheermesje of scherp mes
Een rubber band

1. Dompel je mesje in de brandspiritus om het te steriliseren (dit moet je iedere keer doen voordat je snijdt).

2. Snij in één keer de bovenste paar centimeter van de Trichocereus.

3. Snij de bovenkant van iedere rib van de Trichocereus schuin af. Hiermee voorkom je dat de ent uit elkaar wordt getrokken als de snede opdroogt.

4. De bovenkant van de ontvangende plant moet nu opnieuw worden afgesneden; maar deze keer snij je alleen een heel dun plakje, dat je op zijn plaats laat, zodat de top niet begint uit te drogen. Dit dunne plakje haal je eraf net voor de enting.

5. Herhaal dit proces met de peyote, maar snij het onderste deel eraf, vlak boven de wortels.

6. Voordat je ent zoek je de vaatbundels op beide cactussen. Die zien er als een cirkel uit. Hiermee wordt in beide planten voedsel getransporteerd, en die moeten overlappen.

Let op: ze hoeven niet perfect aan te sluiten, ze moeten alleen maar contact maken en elkaar op een plek overlappen.

7. Verwijder nu de dunne beschermplak van beide cactussen.

8. Druk voorzichtig de peyote op de bovenkant van de Trichocereus om alle lucht weg te persen. Gedurende dit proces is het belangrijk om erop te letten waar de vaatbundels zijn.

9. Laat de vaatbundels contact maken. Als je dit niet doet, zal de peyote sterven, want hij zal dan niet in staat zijn om zich te voeden met de Trichocereus.

10. Bind de rubber band verticaal om de pot van de Trichocereus en over de peyote om de druk te behouden. Dit vergt een beetje oefening. Een stukje leer op de bovenkant met gewichten aan de zijkant kan ook gebruikt worden om de peyote omlaag te drukken.

11. Plaats je geënte cactus op een warme, droge plek buiten bereik van direct zonlicht.

12. Laat een week staan. Je kunt nu de rubber band of de gewichten verwijderen, want de peyote zou nu succesvol naar de Trichocereus geënt moeten zijn.

Zo, je hebt nu succesvol je peyote naar een sneller groeiende cactus geënt. Je zou in staat moeten zijn om letterlijk te zien hoe je peyote groter wordt, maar een en ander hangt af van de cactus die de ent ontvangen heeft.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken